obi-wan Написано Септембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2013 Pre svega, dobro nam dosao na forum... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Септембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2013 Ако нам је нешто суђено где нам је онда слобода? Kakva sloboda?Ti imaš slobodu izbora samo i jedino u okviru tvojih materijalnih mogućnosti,i tu se tvoj izbor završava. Sudbina je nešto što Hrišćanska crkva nerado pominje,međutim u Budizmu pa i islamu sudbina je vrlo elaboririrana tema. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2013 Мене је мучило исто тако нешто, међутим не као твоје. То што пише у пророчанствима да ће бити Страшни суд и да ће неки изгунити, не значи да је то до судбине. То је само Бог рекао шта ће бити, јер је он свезнајући. Дакле, он је знао да ће и Јуда да га изда, да ће Петар 3 пута да га се одрекне, све је то знао чак је и рекао: ''Један од вас ће ме издати.'' Сви као у чуду па где да те ми издамо. Али тако је било, јер је знао шта ће бити. Петру је рекао тачно како ће бити, у детаље:''Одрећићеш ме се 3 пута пре првих петлова'' Исто тако зна шта ће бити са тобом, са свима нама. Опет то нам није он преписао:''Е овако ће теби бити, овако теби'' већ је то баш наш избор. Мада постоје неке психолошке приче о слободној вољи која наиме чини 2-4% укупне воље, остала воља долази од нечег другог, можда грешим и лупам. Али то не говори о судбини. Што се тиче ње саме, то што некима делује да је има је вероватно производ сопственог ума. На пример. Ако се молиш Богу да ти подари нешто и деси се хиљаде чудних ствари до тог даровања, није судбина већ испуњење молитве. Значи сам креираш судбину. Сад ме подсети на један цитат Алберта Камија: ''Слобода је ништа друго до прилика да будеш бољи'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2013 Ne postoji sudbina, postoji samo Bozije predznanje o svemu, ali nista nije unapred predodredjeno... blue, Volim_Sina_Bozjeg and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2013 Predznanje je bas prava rec! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Септембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2013 Sudbina ne postji jer mi u svakom trenutku imamo mogućnost izbora. Ispred nas su uvek najmanje dva puta koje mozemo da izaberemo i njima da idemo. E sad u ovom svetu ništa nije slučajno. Sve što se dešava , dešava se po Božijoj promisli. Mene sad to buni :.mislise. :.mislise. . Da Božija promisao nije drugi naziv sa sudbinu???A? Osećam da negde grešim Bože oprosti... JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Септембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2013 Ja smatram da sudbina postoji i smatram da je negiranje sudbine zatvaranje očiju pred očiglednim.Bog ima plan za svakog od nas i ono što mi zovemo sudbina,dobra ili loša,je ono kako mi u našoj dimenziji rečima opisujemo kada se desi nešto "uprkos svemu". Postoji jedan odlomak iz pesme Visoki Stevan i car Bajazit koji lepo opisuje sudbinski događaj,pa čak i predskazanje.A svi smo mi svedoci i sigurno poznajemo dosta ljudi koji su vredni,radni,pošteni ali im je sudbina zla,ponekad se čak i nama dešava da kada radimo nešto i sve uradimo da do toga dođemo-mi na kraju ispušimo(da proste dame).A onda postoji neko ko sa ni malo truda i znanja uspe tamo gde mi nismo mogli sa svim trudom,znanjem,voljom,itd.Dakle,evo odlomka..„Срби браћо, од боја јунациСијеците српске крвопије!Гоните их Шами и Медини,Да се к нама више не поврате.“Па оданде Турке потиснуше,Све их гоне, нигда не престају,Доћераше мору дебеломе,Прећераше Шами и Медини.Тадај Стеван на обалу дође,Турски топуз у море бацио,И овако тихо говорио:„Када топуз из мора изаш'о,Онда Турчин преко мора преш'оИ Крушевца мога освојио,Опет српско царство задобио.“Па се с војском у Крушево врати.Када био на градску капију,Кад му топуз виси о капији,Погледа га и топуз познаде,Онда Стеван војску заставио,Па овако војсци говорио:„Храбри Срби, моји витезовиМи моремо и коњи нам могу,Ал' залуду кад нам Бог не даде,Ово царство више за нас није,Наши стари врло плахи били,Код милога Бога згријешили,Бог нам дао турску крвопију,Не би л' смо се опет повратилиИ миломе Богу угодили,Једа би нам гр'јехе опростио,Пак нам српско царство поклонио“ Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2013 Ja smatram da sudbina postoji i smatram da je negiranje sudbine zatvaranje očiju pred očiglednim. Ne postoji. Covek je uvek u potpunosti odgovoran za sve sto cini, nema predodredjenih stvari... ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Септембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2013 Као што је неко већ споменуо, судбина као унапред зацртан пут не постоји, бар не онако како нам је то најчешће представљано. Ако је све унапред одређено или ако се све дешава по нужности, онда нам је и разум непотребан. Разум нам је дат ради промишљања наших поступака. И свако разумно биће је у исто време и слободно. Чак и навике које су под влашћу наше воље, потчињене су разуму и мењају се под његовим вођством. Зато Свети Оци говоре да се не слушају гатаре и звезде јер чак и наклоњеност ка поједином делању не сме да утиче на твоју слободу. Блажено почивши патријарх Павле је рекао да нисмо бирали ни место, народ ни време у ком ћемо се родити али бирамо једно - да ли ћемо бити људи или нељуди. Свакако имамо избор спасења. Живот који вреди је последица избора а не околности. JESSY and Tuzni Ratnik је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Септембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2013 Ne postoji. Covek je uvek u potpunosti odgovoran za sve sto cini, nema predodredjenih stvari... Znači ti hoćeš da kažeš da čovek upravlja svojom sudbinom i niko drugi? Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Sta je sa tzv. slobodnom voljom koja je data ubicama, silovateljima, pedofilima i ostalim muciteljima drugoga? zloupotreba slobodne volje, tako jednostavno, a tako strašno Istochnik је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Jedan prijatelj je imao gotovo isti problem i kaze da mu je pomoglo to sto bi ujutru i uvece procitao molitvu iz molitvenika. Tako da cu pokusati i ja Sigurno ti može pomoći, a molitvu možeš skrojiti svojim riječima da iskaže vapaj tvog srca, ta je najjača ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Da li covek zaista ima slobodnu volju, odnosno da li postoji prostor gde covekova volja moze da dela potpuno cisto i nezavisno? Ja ne mogu nista ciniti sam od sebe; kako cujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne trazim volje svoje nego volju Oca koji me je poslao. (Jov 5:30) Dakle ako Isus Hrist ne moze nista ciniti sam od sebe kako onda obican covek moze? Obican covek moze reci da ne moze da cini nista sam od sebe jer sve sto ucini cini Gospod iz njega ili (buduci da je gresan za razliku od Hrista) cini u zabludi (gresi) u koju ga dovode demoni. Cini mi se da je otac Justin Popovic rekao kako je covek bojiste izmedju sila nebeskih zemaljskih- ima li tu prostora za slobodnu licnost? a prije Justina Dostojevski "to se dobro i zlo bore u čovjeku, a bojno je polje srce ljudsko" u tome i jeste sloboda, što iako se moraš jednom prikloniti, biraš da se prikloniš Dobru... a to je teže. Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Strasno me zbunjuje i uznemiruje to sto postoji mnogo duhovnih tradicija i ucenja i to sto u okviru hriscanstva ima nekih protivrecnosti i nepouzdanosti . .jedino sto ostaje je trpljenje ovog zivota i uzdanje u onozemaljski bolji zivot Uznemiruje te to što misliš, ispituješ, a Bog ti je i dao taj dar... "Kad srce zapišti, misao je kriva", kaže pjesnik. A ti od Njega možeš da tražiš, pa i da dobiješ, da ti to ne bude na uznemirenje... Ovo drugo, brate, je toliko tačno, da je to užasno... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Исус ништа не чини сам од себе зато што има мисију. Али је и те како имао избор када је кушан у пустињи, да није имао избор да га сотона савлада, која је поента кушања била?? Poenta kušanja je bila demonstracija slobodne volje,koju Bog dopušta i djavolu koliko vidimo. Tako da je stvar izbora jedna veoma bitna stvar. Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука