w.a.mozart Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Motivisan temom Постоји ли шанса да је Јуда сада у рају??? otvaram temu o slobodnoj volji.... malo je bez veze da ovako odvojimo,uslovno rečeno,slobodnu volju jer bi trebalo pitati-šta se dešava sa našim ličnostima jer je volja osobina ličnosti.... dakle,pozivam vas da uzmete učešće pre svega stavovima otaca a i naravno,ličnim... evo da krenem,čitao sam kod šmemana kada priča o stavovima nekih svetaca da nakon smrti slobodna volja i dalje,da uslovno tako kažem,traje... ona nema kraj... u tom svetlu,stav da je pokajanje nakon smrti nemoguće nije baš adekvatan... šta mislite o tome... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Август 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Бог неће против наш воље учинити да будемо са Њим, јер слобода је поистовећена са љубављу. Ако кажемо да је Бог љубав онда је немогуће да Бог ипта чини без наше слободне воље. Самим тим, наш избор ће бити постојање без истинског постојања које је у Богу. Можда питање можемо и проширити: Да ли је могуће да нпр. човек који је у Рају каже: "Е, досадно ми је овде ја бих мало да одем и прошетам" или да човек у пакленом стању каже: "Е ја бих сада ипак да будем са Богом у заједници са Њим". Да ли је могуће покајање после физичке смрти? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Након смрти - ништа, мртва је... По васкрсењу - није искључива... Човек ни тада неће бити без способности да се слободно определи за заједницу или против заједнице са Богом баш као сада и овде где данас јесмо... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Након смрти - ништа, мртва је... По васкрсењу - није искључива... Човек ни тада неће бити без способности да се слободно определи за заједницу или против заједнице са Богом баш као сада и овде где данас јесмо... Hirurski precizno, kako samo Nikola ume. dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Август 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Након смрти - ништа, мртва је... По васкрсењу - није искључива... Човек ни тада неће бити без способности да се слободно определи за заједницу или против заједнице са Богом баш као сада и овде где данас јесмо... Али поставља се питање обитавања у Рају. Рај је савршено постојање у заједници са Богом, које заправо почиње овде и сада у литургијској заједници. Да ли ту човек може да тражи нешто још боље и савршеније? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Бог неће против наш воље учинити да будемо са Њим, јер слобода је поистовећена са љубављу. Ако кажемо да је Бог љубав онда је немогуће да Бог ипта чини без наше слободне воље. Самим тим, наш избор ће бити постојање без истинског постојања које је у Богу. Можда питање можемо и проширити: Да ли је могуће да нпр. човек који је у Рају каже: "Е, досадно ми је овде ја бих мало да одем и прошетам" или да човек у пакленом стању каже: "Е ја бих сада ипак да будем са Богом у заједници са Њим". Да ли је могуће покајање после физичке смрти? Самим тим што је у Богу увек слободна воља изражена потврдним "Да!" свему што постоји, они који буду хтели да својом онтологијом кажу Њему: "Не!", довешће себе у агонију чију икону безблагодатности можемо видети у неким сегментима историјског зла... Али, са друге стране, ми ни не можемо замислити Вечност и не можемо знати да ли је то коначна дестинација, или постоји још неки Промисао... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Da se podsetimo kako su Oci predstavili nasu ljudsku slobodu - oni su je objasnili kao "moci ne gresiti"... S obzirom na to, pred nama stoje dve mogucnosti: 1) "ne moci gresiti" - gde covek istrajno vezbajuci svoju volju, polako ostvaruje svoju naznacenost, da bi Sudom konacno bio potvrdjen njegov izbor, odnosno, njegova ceznja i nastojanje da ostvari zivot u savrsenom dobru... 2) "ne moci ne gresiti" - gde covek, neprestano popustajuci svojim strastima, konacno dolazi u stanje krajnje nepopravljivosti, koje se (stanje) samo konstatuje i potvrdjuje Sudom ljubavi Bozije... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 neće biti tu mnogo opisnih pridjeva i mnogo toga šta da se kaže...koliko može da se kaže u trenu? može li sunčev zrak da se pobuni i da kaže ne? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Након смрти - ништа, мртва је... По васкрсењу - није искључива... Човек ни тада неће бити без способности да се слободно определи за заједницу или против заједнице са Богом баш као сада и овде где данас јесмо... A zašto ne bi bilo volje nakon fizičke smrti? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Da se podsetimo kako su Oci predstavili nasu ljudsku slobodu - oni su je objasnili kao "moci ne gresiti"... S obzirom na to, pred nama stoje dve mogucnosti: 1) "ne moci gresiti" - gde covek istrajno vezbajuci svoju volju, polako ostvaruje svoju naznacenost, da bi Sudom konacno bio potvrdjen njegov izbor, odnosno, njegova ceznja i nastojanje da ostvari zivot u savrsenom dobru... 2) "ne moci ne gresiti" - gde covek, neprestano popustajuci svojim strastima, konacno dolazi u stanje krajnje nepopravljivosti, koje se (stanje) samo konstatuje i potvrdjuje Sudom ljubavi Bozije... dada Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Бог неће против наш воље учинити да будемо са Њим, јер слобода је поистовећена са љубављу. Ако кажемо да је Бог љубав онда је немогуће да Бог ипта чини без наше слободне воље. Самим тим, наш избор ће бити постојање без истинског постојања које је у Богу. Можда питање можемо и проширити: Да ли је могуће да нпр. човек који је у Рају каже: "Е, досадно ми је овде ја бих мало да одем и прошетам" или да човек у пакленом стању каже: "Е ја бих сада ипак да будем са Богом у заједници са Њим". Да ли је могуће покајање после физичке смрти? Nije moguce, cak i po najprostijoj logici to bi bilo sasvim suprotno Premudrom Bozijem promisaljnju o svemu, koje nema nedostatke i nedorecenosti... Jevandjelska prica o Lazaru i bogatasu sasvim jasno i nedvosmisleno govori o tome, kao i niz Otaca koji je tumaci... @Nikola Na zalost, kao i obicno, niz sasvim proizvoljnih tvrdnji, bez ikakve osnove u iskustvu Crkve... Bez uvrede, ovo sto ti tvrdis - a evo sad i aquilio - sve mi vise lici na Origena... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Бог неће против наш воље учинити да будемо са Њим, јер слобода је поистовећена са љубављу. Ако кажемо да је Бог љубав онда је немогуће да Бог ипта чини без наше слободне воље. Самим тим, наш избор ће бити постојање без истинског постојања које је у Богу. Можда питање можемо и проширити: Да ли је могуће да нпр. човек који је у Рају каже: "Е, досадно ми је овде ја бих мало да одем и прошетам" или да човек у пакленом стању каже: "Е ја бих сада ипак да будем са Богом у заједници са Њим". Да ли је могуће покајање после физичке смрти? Nije moguce, cak i po najprostijoj logici to bi bilo sasvim suprotno Premudrom Bozijem promisaljnju o svemu, koje nema nedostatke i nedorecenosti... Jevandjelska prica o Lazaru i bogatasu sasvim jasno i nedvosmisleno govori o tome, kao i niz Otaca koji je tumaci... @Nikola Na zalost, kao i obicno, niz sasvim proizvoljnih tvrdnji, bez ikakve osnove u iskustvu Crkve... Bez uvrede, ovo sto ti tvrdis - a evo sad i aquilio - sve mi vise lici na Origena... Ma daaa http://alexnvv.axspace.com/documents/Apokatastasis.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 @Obi wan a ti kao po obicaju mislis da si isisao sve Oce i dogmatiku ovog sveta, pa nije vise iznenadjenja ni u Bogu za nas ostalo... Niko jos nije dosao na kraj svih stvari da bi svedocio... I ono sto Gospod govori, ne znaci da se i On sa tim slaze, a ja ovde osecam veliku zluradost za one koji ce biti osudjeni a da se jos nisu ni rodili, niti zgresili... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 @Obi wan by the way promasio si temu, ova je za tebe https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8241.0.html jer tako nastupas na svim temama... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Бог неће против наш воље учинити да будемо са Њим, јер слобода је поистовећена са љубављу. Ако кажемо да је Бог љубав онда је немогуће да Бог ипта чини без наше слободне воље. Самим тим, наш избор ће бити постојање без истинског постојања које је у Богу. Можда питање можемо и проширити: Да ли је могуће да нпр. човек који је у Рају каже: "Е, досадно ми је овде ја бих мало да одем и прошетам" или да човек у пакленом стању каже: "Е ја бих сада ипак да будем са Богом у заједници са Њим". Да ли је могуће покајање после физичке смрти? Nije moguce, cak i po najprostijoj logici to bi bilo sasvim suprotno Premudrom Bozijem promisaljnju o svemu, koje nema nedostatke i nedorecenosti... Jevandjelska prica o Lazaru i bogatasu sasvim jasno i nedvosmisleno govori o tome, kao i niz Otaca koji je tumaci... Naprotiv,to upravo nije suprotno Božijem promišljanju o svetu,jer On želi da se "svaki čovek spase i dođe u poznanje istine". Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука