Jump to content

Прва темељна неистина креационизма? (видео)

Guest - . . .-

Препоручена порука

Мени је важно да имам максимално поверење у Бога. Зашто бих помислио да је Библија погрешно написана и у једној црти?

По мени, нема ни једне ствари у Библији која није истинита. Питање је само на који начин ћемо то тумачити.

Важно је и то на који начин ћемо тумачити модерну науку. На пример, није добро што данас скоро сви мисле да је научни Велики прасак неизоставно првобитни почетак творевине.

Треба да се запитамо зашто бисмо допустили такво мишљење. Зар се не показује да је слабост у томе што смо уверени да схватамо појам времена?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Niste valjda banovali "Gerharda"...Kad nemate argumente,vi ga izbacite,da nahranite sopstveni ego...Protivnik je jak,onoliko koliko ste vi slabi. 

Nisu banovali Gerharda. Nisu ni imali razloga. Samo se nema šta reći.

Najbolji dio je kada kažu "stvaranje se nije desilo bukvalno kao što piše". He, pa onda i mnogi sektaši poput gnostika mogu sebe da opravdaju kada kažu da se vaskrsenje nije desilo bukvalno nego je metaforika u pitanju.

Sa Vikipedije:

Neki gnostici doslovno shvatanje vaskrsenja nazivaju »verom budala«.Po njima, vaskrsenje nije događaj u prošlosti već način da se Hristovo prisustvo doživi u sadašnjosti, preko unutarnjeg doživljaja. Važna je duhovna vizija, a ne bukvalno viđenje.

Pronađite razliku između ovog gore stava i stavova pojedinih pravoslavaca povodom postanja.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Тако би испало да еволу-креационизам и шестоднев креационизам јесу две стране исте медаље коју треба препознати. Јер сви ови тумаче творевину тако што занемарују догађај ,,пада'' - док Библија довољно говори о круцијалној промени стања творевине.

Моја жеља није да овде нешто потврђујем. Само желим да скренем пажњу на новије и шире аспекте.

Морам и ја теби да скренем пању на нешто.

Замислимо да си ти у праву.

Тада имамо тебе који 

1) Исправно тумачи Постање;

2) Држи се добре науке.

Имамо твоје ”еволу-креационисте” који

1) Погрешно тумаче Постање;

2) Држе се добре науке.

И имамо шестоднев креационисте који

2) Не само да науку тотално обесмишљавају и изврћу руглу, већ се многи служе отвореним лажима и преварама.

Објасни ми онда, молим те, како две последње категорије могу да буде ”две ствари исте медаље”?

Подели на овим сајтовима

Еволуција је чињеница, али нико не може да гарантује да је то начин првобитног (тј. библијског) стварања.

Моје је мишљење да треба буквално веровати у оно што приповеда Књига о стварању, нпр. да је Сунце створено после Земље и биљног света. Док са друге стране, треба бити свестан да је наука доказала да је то што пише у Књизи стварања немогуће, тј. немогуће је да настане биљни свет без Сунца - и такав доказ није више дискутабилан.

Према томе, морамо се позабавити другачијим начином тумачења које нам намеће теорија еволуције. Може бити да је та еволуција, као и сам Велики прасак, последица Адамовог пада.

Тако би испало да еволу-креационизам и шестоднев креационизам јесу две стране исте медаље коју треба препознати. Јер сви ови тумаче творевину тако што занемарују догађај ,,пада'' - док Библија довољно говори о круцијалној промени стања творевине.

Изгледа да смо ми данас буквално схватили Велики прасак и научну еволуцију као да је то било првобитно Божије стварање. Слично се некада мислило да је Земља у средишту васељене, и тако се веровало зато што ништа друго није било логично.

Моја жеља није да овде нешто потврђујем. Само желим да скренем пажњу на новије и шире аспекте.

685 пута си досад ово поновио, већ бих знао докторску тезу написати поводом овога. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Морам и ја теби да скренем пању на нешто.

Замислимо да си ти у праву.

Тада имамо тебе који 

1) Исправно тумачи Постање;

2) Држи се добре науке.

Имамо твоје ”еволу-креационисте” који

2) Држе се добре науке.

И имамо шестоднев креационисте који

2) Не само да науку тотално обесмишљавају и изврћу руглу, већ се многи служе отвореним лажима и преварама.

Објасни ми онда, молим те, како две последње категорије могу да буде ”две ствари исте медаље”?

У односу на библијско стварање, еволу-шестоднев-креационисти - као две стране исте медаље - заборављају на чињеницу круцијалних промена услед ,,пада''. Проблем је у жељи да се протумачи библијско стварање без те чињенице.

Из тога следи да еволу-шестоднев-креационисти говоре о палеонтологији као библијском стварању. Шестодневци кажу да се садашњост може објаснити почетком, док еволуфилисти говоре да се почетак може објаснити садашњошћу.

Шестодневци негирају научно објашњење и чине грешку; еволуфилисти негирају библијску припосвест и чине грешку. Ко је уопште од њих тражио да научно објасне ту ствар - нико, него је реч о две стране исте медаље, које се саме собом хране.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

da, to su dve krajnosti, nepotpuna slika

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Evo ovako ljudi su nekada lepo živeli u raju, u nekom od mnogih drugih univerzuma (bili besmrtni i sve što ide uz raj), međutim nešto su grdno zgrešili i bog je odlučio da ih kazni i kako će to da uradi. napraviplan, napravi novi univerzum, pusti da stvari idu svojim tokom, da se univerzum normalno oformi po zakonima fizike. Zatim nađe planetu pogodnu za život "zasadi klicu života", opet pusti da prođe neko vreme da stvari idu svojim tokom i onda dodje do trenutka kada se pojavljuju prva inteligntna bića, kažnjena zbog tamo nečega. Ali sve je to plan Božiji, cela evolucija koja je za cilj imala samo stvaranje čoveka, je propačunat i planiran proces, pokrenut od strane boga.

Milan Nikolic  Na ovako nešto misliš?

Подели на овим сајтовима

Као неко ко не жели да буде ни на једној страни исте медаље (еволу-шестоднев-креациниста), ја се морам позабавити истим принципом у дијалогу и са једнима и са другима. Наиме, шестодневцима говорим да је творевина у почетку била у другачијем стању, док еволуфилистима говорим да је данашња творевина у другачијем стању од првобитног.

Дакле, свим креационистима морам објаснити да је чињеница пада озбиљније природе где се све од класичног Великог праска до биолошке еволуције мора сагледати као последица Адамовог пада. У томе се научна еволуција не доводи у питање, али се та еволуције не односи на првобитно стварање.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Evo ovako ljudi su nekada lepo živeli u raju, u nekom od mnogih drugih univerzuma (bili besmrtni i sve što ide uz raj), međutim nešto su grdno zgrešili i bog je odlučio da ih kazni i kako će to da uradi. napraviplan, napravi novi univerzum, pusti da stvari idu svojim tokom, da se univerzum normalno oformi po zakonima fizike. Zatim nađe planetu pogodnu za život "zasadi klicu života", opet pusti da prođe neko vreme da stvari idu svojim tokom i onda dodje do trenutka kada se pojavljuju prva inteligntna bića, kažnjena zbog tamo nečega. Ali sve je to plan Božiji, cela evolucija koja je za cilj imala samo stvaranje čoveka, je propačunat i planiran proces, pokrenut od strane boga.

Milan Nikolic  Na ovako nešto misliš?

Није ни близу тога оно што је моје мишљење. Требало би ми доста простора за објашњење.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Hије ни близу тога оно што је моје мишљење. Требало би ми доста простора за објашњење.

Dobro je jer sam taman hteo da ti kažem da je ovo velika glupost :D

Подели на овим сајтовима

@,

Иако је извесно да наш космос представља појаву због тога што постоји огроман број других космоса, као што је случај са галаксијама и сунчевим системима, теологија може сагледати много дубље од свега тога.

Полазиште је принцип стварања ни из чега. Веома је тешко замислити шта то значи када нема ничега, али теологија то може објаснити, и чак човек то може замислити - под условом да постоји свест о вечном Богу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Milane, da se ne bi osecao zapostavljenim red je i da tebi zalepimo neku etiketu. Ja predlažem mito—bukvalista, al siguran sam da ce drugi naci nesto bolje :-P

Sent from my GT-I9001

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...