Jump to content

Ово вреди прочитати! Лична карта ЖРУ-а

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Старац Силуан

Издвојио брат ГОРАН,

"Једно је веровати у Бога, а друго је знати Бога"

"Свети Дух је љубав. Он даје души снаге да воли непријатеље. Онај, пак, који не воли свога непријатеља, није познао Бога"

"Љубити Христовом љубављу знати пити Његову чашу"

"У ономе ко не воли своје непријатеље нема благодати Божије"

"Љубав Христова жали свакога"

Подели на овим сајтовима

stvarno je bez veze da citiram sebe  0442_feel  al pošto ovo nisu moje  misli a smatram da su žešće važne,bar meni...evo da čujete....ovo je parafraza iz članka j.zizjulasa iz knjige pravoslavna teologija a članak se zove- doprinos kapadokije hrišćanskoj misli

Kad su se Pera ili Djoka rodili pre njih je postojala ljudska priroda...tako da oni čine samo deo te ljudske prirode...kroz radjanje ljudi,ljudska se priroda podelila i ne možemo ni za jednog čoveka reći da je on nosilac celovite ili celokupne ljudske prirode... ovo je razlog zbog koga smrt jedne ličnosti ne izaziva smrt svih ostalih ljudi... zato je svaki pojedinac u stvari individua... jedan i mnoštvo se kod ljudi ne poklapaju... ovo i predstavlja poteškoću za većinu da kad pričaju o Bogu izgovore JEDAN I TROJICA i da misle na istog Boga istovremeno... Ali...ako pogledamo Boga,kod njega nema ovakvih poteškoća kao kod ljudi...on nema početka i nema kraj... prostor i vreme ne ulaze u sastav Njegovog postojanja...tako da tri ličnosti trojice ne učestvuju u predpostojanju svoje prirode nego se sa njom poklapaju.Mnoštvo u Bogu ne sadrži deljenje Njegove prirode kao kod ljudi...zato je i nemoguće da u Bogu jedna od tri ličnosti postoji odvojeno...znači...jedno ne samo da ne isključuje mnoštvo već neophodno ZAHTEVA mnoštvo od samog početka da bi moglo postojati...

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4852.msg135141.html#msg135141

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ех како сте само немилосрдни према нама Србљима...

А вамо увек говорите Аллах милостиви , самилосни и свемилосни ваки и наки,  нама тако ћерате контру.

Чу зашто једемо крметину !

Ево сад ћу да ти речем.

Кад су твоји ( а не моји ) Турци дошли на Балкан, ондак су изјели сву овчетину и јањетину која је нама традиционално била храна и ниси од њијех мого имати курбан јањетине ни за Васкрса ни за Божића, зато се и рече Турци изјелице.

И шта ће јадни Срби пређоше на крметину, срећом од Бога па је она вама забрањена а нама ето није иначе би смо скапали од глади.

Ето, ако и даље није јасно а ти замисли да гладујеш 500 година па ће ти се само касти.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4623.600.html

0104_cheesy

човјек који ти вазда измами осмијех , Жељко болан.  0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ех како сте само немилосрдни према нама Србљима...

А вамо увек говорите Аллах милостиви , самилосни и свемилосни ваки и наки,  нама тако ћерате контру.

Чу зашто једемо крметину !

Ево сад ћу да ти речем.

Кад су твоји ( а не моји ) Турци дошли на Балкан, ондак су изјели сву овчетину и јањетину која је нама традиционално била храна и ниси од њијех мого имати курбан јањетине ни за Васкрса ни за Божића, зато се и рече Турци изјелице.

И шта ће јадни Срби пређоше на крметину, срећом од Бога па је она вама забрањена а нама ето није иначе би смо скапали од глади.

Ето, ако и даље није јасно а ти замисли да гладујеш 500 година па ће ти се само касти.

klapklap klapklap klapklap

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

"ВЛАДИКА АНТОНИЈЕ" (одломак из "Беседе о Хришћанском Браку")

Тајна љубави према човеку почиње у тренутку када га гледамо без жеље да га поседујемо, без жеље да њиме владамо, без жеље да на било који начин искористимо његове дарове или његову личност – само гледамо и дивимо се лепоти која нам се открила.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Често се изнова и изнова постављају питања припреме за причешће однос поста и свете тајне исповести са светим причешћем, нашао сам овај текст мит. Калиста Вера и поставио али видим да је слабо читан. Па бих само да подсетим на текст ако је некоме промакао.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5026.msg136994.html#msg136994

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5231.msg143743.html#msg143743

podsetnik za ispovest

1101. Вриснула сам када је Новак победио.  tanning 0110_hahaha 0110_hahaha

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Цитат: пије Ага млеко  07. Април , 2010, 08:47:08

Брате Лазаре, узми неко дело преп. Максима Исповедника, св. Атанасија Великог, св. Василија великог и пробај да код њих разумеш нешто "народски"....не верујем да ћеш ишта разумети.

Такви људи су у своје време били оптуживани за "новотарство" исто као данас савремени богослови, а били су на правој страни православља и истински борци за узвишеност православне Истине.

Сви јеретици, са друге стране, су поједностављивали , "ради народа" , хришћанске истине и догме. Почевши од Арија који је "поједностављивао" Свету Тројицу, није веровао у њу (1.Васељенски Сабор), преко Македонија који није веровао у божанство Светог Духа, то му било  много компликовано (2.Васељенски Сабор), затим имамо Нестора коме је такође много компликовано да Марују Дјеву назива , замисли "богородицом".....итд.

Брате, да је богословље проста и једноставна ствар, онда не би морали факултрети да постоје.....могао би свако тиме да се бави, као што већина незнавених овде претендује.....сви би да буду тренери репрезентације.

(...)

Драги Лазаре, нисмо се разумели....

Ни ја када беседим у Цркви не обраћам се народу као кад би разговарао са Христом Јанарасом, него се увек трудим да високе истине Цркве (догмате) вазда прилагодим народу....и никада не користим богословске термине за које знам да ме неко неће разумети. Ја управо мислим да је величина неког теолога (па и обичног човека) онолика колико може да се спусти своме саговорнику.

Ово што сам претходно написао је , понављам, чуђење, како неко ко је доктор може да прича о "припреми пред св. Причешће" и "достојности" а када се зна да свето причешће није нешто за шта треба да се посебно припремаш . Јер ако би се заиста почели припремати за св. Причешће, мислим да нам ни векови не би били довољни да се припремимо за пречисто тело и пречисту крв Господа Бога. И ко је тај који може да каже : "Ја сам сада спреман/достојан" да се причестим ?! Зар то није гордост.

А овакви нонсенси се дешавају када се основне истине вере наше пренебрегавају. Најосновнија истина наше вере је да је св. Причешће непроценљиви "ДАР Божије љубави" нама. Када ти Лазаре неко поДАРи поклон да ли му ти узвраћаш нечим ? Не. Јер онда то не би био ДАР него би то била натура или размена (добара).

П

итање, најбитније до сада :

Да ли ми можемо нечим узвратити тај поклон који нам даје, нико ди БОГ ? Шта би ти њему , и да ли би могао да му ишта узвратиш за крв коју је пролио за отпуштење твојих и мојих грехова ?

Колико метанија, молитава, постова, исповести је довољно да урадиш САМО ЗА ЈЕДНО ПРИЧЕШЋЕ ?

Одговор се налази у томе што ти једино што можеш истински да узвратиш је цело твоје биће које се предаје Богу у причешћу као одговор на његову љубав. Својом љубављу одговараш на љубав која ти се прва пружа речима : "Светиње светима".

То што владика говори о обавезном причешћу пред св. причешће је нововековна пракса. И ту немојмо уопште да се лажемо. Вековима најпре сами свештеници се не исповедају пред причешће. Хајмо то већ једном да разјаснимо! Дакле, СВЕШТЕНИЦИ СЕ НЕ ИСПОВЕДАЈУ ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ. У једној епархији се дешава исповест ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ код владике, и још то се то плати (новцем)! А неки свештеници који нису се задесили тад на "братском састанку" не исповеде се 2 па и 3 године, а служе сваке Недеље Литургију и наравно се причесте (сами!). Неко ће рећи да они могу тако да чине јер су свештеници али то је ЈЕРЕС (клирикализма). Пред светом Чашом (путиром) смо сви ЈЕДНАКИ пред Богом! Никога одело не чини моралнијим или чистијим , у овом смислу мантија! Чак напротив, дешава се  да су верници много,много моралнији па и побожнији од свештеника , а свештеник им не да да се причесте јер нису постили "на води", а он претходно јео месо у Суботу-говоримо о ситуацијама ван поста...Какво лицемерје !? О овоме бих могао да пишем још сатима, пошто сам литургичар, али не бих више јер је ово суштина неразумевања најфундаменталније истине хришћанства. . . (Нарушено) Јединство и Заједница Бога и људи.

Подели на овим сајтовима

Ово много помаже кад се чита! t4431

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

наравно, мислила сам на текст који је написао shalom

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ево како мудро збори наша сестра Аљонка:

"Dragi brate Drazo,

Ja sam nekada i sama slepo verovala u "pravila", u strahu gledala oko sebe ko sta radi, trudeci se da se sklonim od onih koji, po mom misljenju, rade pogresno. Tad sam bila na pocetku vere i gledala sam na crkvu kao na niz "pravila" koja treba postovati. I tako sam se i trudila da zivim... I koliko mogu da vidim, svi mi prodjemo kroz to, neko na pocetku, neko kasnije...

Ono sto zelim sa sestrinskom ljubavlju da ti kazem, to je da ne bi bilo lose da uvek imas malu rezervu prema onom sto sam mislis, i da uvek ostavis malo mesta za mogucnost da mozda ipak nisi u pravu. Do svakog odgovora se moze doci ako se on trazi na pravom mestu, i ako smo spremni da ga cujemo, cak i rizikujuci da promenimo prethodno misljenje. Imamo ovoliko bogoslova i na forumu, toliko svestenika i van foruma... svakoga mozes da pitas za misljenje, nisu ljudi dzaba tolike skole ucili. Sigurno da jeste malo zbunjujuce sto se i Vladike razlicito ponasaju, svako kome to nije jasno zasluzuje da mu se razjasni.

Kod mene je nekad davno postojao strah da prihvatim drugacije misljenje, slobodnije. Iskreno, plasila sam se da cu izgubiti onaj siguran oslonac misljenja koje sam vec prihvatila, i da cu mozda doci u neku zabludu, a da to necu ni znati.

Evo za kraj, citiracu ti jednog sjajnog duhovnika, koji je pomerio mnoge oslonce za koje sam se drzala, i cije misljenje je u mojoj dusi otvorilo toliki osecaj slobode i ljubavi, da se nekad pitam cime je zasluzih

Pa kaze ovako: " Covek se plasi sumnje samo onda kad mu se cini da se, ako se pokoleba slika o zivotu koju je vec stvorio, uskolebava sva realnost, da sve gubi tacku oslonca i da on vise nema na cemu da stoji. Covek mora imati savest i smelost da stalno dovodi u pitanje svoje tacke gledista, svoju celokupnu sliku o svetu, sve sto je otkrio u zivotu - u ime svog trazenja onog sto zaista jeste, a ne spokojstva i `sigurnosti`..."

Mozda oblacenjem dzempera preko mantije stvarno nije prekrseno ni jedno pravilo..."

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

ne znam da li ste obratili pažnju na aleksandrov potpis...meni je fenomenalan..... misao svetog Maksima Ispovednika

"Само оне, који су слепи за све од Бога ниже, Господ умудрује; показујући им оно што је од свега светије."

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...