Jump to content

Odnos prema duhovniku...

Оцени ову тему

da li su duhovnik i ispovednik isto   

17 члановâ је гласало

1. 1. da li su duhovnik i ispovednik isto

• da
      1
    • ne
      2
    • mogu biti
      15

Препоручена порука

и у мојој парохијској цркви сваки пут исповеда други свештенеик ( а има их 4) и мислим да то није добро јер су сви различити и сваки ти даје другачије савете и не прати се континуитет...на пр. један од њих каже ''иди и не греши више'' , други критикује особе које се на свакој литургији исповедају, трећи и не саслуша ништа , само стави епитрахиљ, четврти пита како си постио...све то веома збуњујуће делује на вернике...

мислим да је много боље да то буде увек исти свештеник, али вероватно нема услова за то... nesiguran

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

и у мојој парохијској цркви сваки пут исповеда други свештенеик ( а има их 4) и мислим да то није добро јер су сви различити и сваки ти даје другачије савете и не прати се континуитет...на пр. један од њих каже ''иди и не греши више'' , други критикује особе које се на свакој литургији исповедају, трећи и не саслуша ништа , само стави епитрахиљ, четврти пита како си постио...све то веома збуњујуће делује на вернике...

мислим да је много боље да то буде увек исти свештеник, али вероватно нема услова за то... nesiguran

Зато се то и зове духовник, јер прати континуитет, зна те ко си и шта си, који су ти проблеми, врлине и мане. Може да те саветује јер те познаје.

Подели на овим сајтовима

Зато се то и зове духовник, јер прати континуитет, зна те ко си и шта си, који су ти проблеми, врлине и мане. Може да те саветује јер те познаје.

знам, зато ја имам свог духовника у другој цркви кога знам око 25 година... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Није проблем мислим да је то најбоље, само ти кажем што си за исповест поменуо, да код нас у храму свештеници када је на кога од њих ред у исповедаоници тада је тај, а остали где је коме тог дана ред.

па нису договорене или традиционалне праксе записане у камену, понајмање догмат или канон вере па да не могу да се промене.

друго је питање што је и дискутабилна, ал то на страну.

према томе, не видим разлога да имаш препреку да питаш једног од њих да те само он води :)

Подели на овим сајтовима

Али не исповеда увек исти свештеник него онај на кога је тада ред, код нас је то пракса.

Пази, то је пракса за оне који су научили да се исповедају "по дифолту", оно јутро пред причешће. Кад имаш свог исповедника, имаш и његов телефон и слободу да га питаш да те исповеди кад имаш потребу а ти и он имате времена и можете да се ускладите. Ја знам кад мој прота служи, кад јесте или није на вечерњој или јутрењу. Он никад не исповеда у току Литургије, најкасније претходно вече уочи недеље-празника, а најбоље онда када имаш потребу, без обзира има ли Литургија или нема, причешћујеш ли се или не...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Својевремено ми је о. Милић рекао да себе не види као духовника и неће називати и сматрати себе духовником, већ исповедником-што је (по мени) веома исправан и здрав приступ за парохијско свештенство.

Самим тим, овај наслов се, пре свега односи на монаштво (наравно ако неко жели рећи како треба да изгледа свештенство у том смислу, само напред).

Овде сам прочитао критике на рачун многих, од старца Јефрема Аризонског и о.Јоила па на даље (држим се живих примера оних који су "виђени" као духовници)...Како не волим скепсу типа "дошла су задња времена, нема више правих духовника", волео бих да чујем како форумаши "виде" тј замишљају (или знају, или мисле да знају) једног савременог духовника.

Моје виђење и предлог (један од...):

П.С.

И да прескочимо одговор да нам не требају духовници по манастирима јер нам је довољно свештенство у парохијама...

Подели на овим сајтовима

Мислим да духовник треба бити неко ко уме да слуша и ко је ненаметљив. Ко не зна шта значи реч осуђивање.

Штета што данас има превише квази-духовника. Треба бити много опрезан.

Подели на овим сајтовима

Већина свештеника само жури жури... Данас је тешко наћи духовника. По мени, духовник треба бити монах. Јер како сам негдје чула "Духовник је телефон преко којег ми разговарамо са Богом". Монаси пуно више времена проводе молећи се, и вјерујем да и своју духовну дјецу помињу често у молитви... Писала бих ја овде пуно тога, али мислим да треба дати само кратак и јасан коментар ;)

Подели на овим сајтовима

mislim da je dobro da duhovnik bude parohijski svestenik, jer je on stalno u kontaktu sa covekom:vidja ga u crkvi, bluzu mu je u smislu da zive u istom mestu, tako da mozda ga vidja i van liturgije i ima bolji uvid u to o kakvom se coveku radi... tako da mislim da on bolje moze pomoci... ako imas sposobnost da pomogne.

Подели на овим сајтовима

Tako je prostim jezikom obljasnio,da svi mogu da razumeju.

Steta sto nema vise klipova u kojima prica Otac Varnava.

imamo mi posebnu temu posvecenu pricama oca Varnave,mislim da je ipak najbolje da je takvih i slicnih prica sto manje :)
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

" Отац Оца спознаје", говори владика Атансије. Ко је заиста "Духовник". Па свако ко носи и раздаје Духа, који се на меру не даје. Тако имамао оних који су бољег искуства, више спознају а мени итеби несебично деле- но то је најбоље објаснијо св. Дионисије Ареопагит. Такође и св. Игнатије Антиохиски говорећи о хијерахији и оцима (старешинама) тадашњице па и садашњице. На свима почива и дата им је благодат, али неко од њих је усмеренији у свом исповедању и искуству. У свакој парохији има један духовник- отац како и ап.Павле говори "који нас у Духу рађа". Разлика је само у томе што поједини не схватају степен на којем их је Господ поставио па и не могу да нам пренесу Богом-откривене истине, јер их сами не доживљавају. У том случају на жалост одлазимо код другога, ниподштавајући његову не одговорност. Али у ври доброг исповедања и Богомблагодатног откровења, по мом скромном мишљењу, код сваког од свештених лица добићемо одговор о нашем животу кроз Христа... Институисање појединих отаца као догму или култ сигурне истине, добијамо само погрешну слику и упадамо у проблем осуде онога другог.

Опет мислим, да сваки старешина-презвитер, ма био у монаштву или мирјанству, јесте ИСПОВЕДНИК.

....Још колико да додам, да се ми и никада не вежемо само за јеног еванђелисту, или једног пророка, или једог оца, већ сагледавамо и колико можем учествујемо у тајни Богооткровења које су онии доживели и дали нама.

Подели на овим сајтовима

Tako je prostim jezikom obljasnio,da svi mogu da razumeju.

Steta sto nema vise klipova u kojima prica Otac Varnava.

hahahahaa 0102_laugh svaka cast na klipu! nasznak9877777777777777777

da se oblaci ko apostoli sto su, i da ide svuda u narod

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Оно што ме фасцинирало код митр. Николаја (клип из прве поруке) је његова тежња ка отшелништву директно из света науке. Овде се суштински, код мене, пројавује питање да ли духовник треба да буде само добар исповедник и неко ко је "у току са савременим дешавањима", или је тежиште на некој другој страни? Конкретно, та друга страна је молитвени опит. Јер само онај ко, имајући знање, али и искуство у духовној "борби" (не волим ову реч али ћу је циљно употребити), може стати пред савременог човека интелектуалца (да се не лажемо, данас сваки који заврши трогодишњу средњу упише вишу школу, што га поставља у ред интелектуалца) и једноставним језиком објаснити суштину хришћанског начина живљења.

По ко зна који пут питам се-колико се данас разјашњава молитвени начин живота православног хршћанина? Колико се негује "средњи пут", пут како послушања, тако и критичког мишљења, како молитвеног правила, тако и излажења из себе и давања другоме.

И зашто нам требају "преводиоци" за савремене теологе? Да ли је то суштина теологије-да буде разумљива уском кругу људи? Да ли би добар теолог ребало да буде и добар духовник?

Подели на овим сајтовима

Већина свештеника само жури жури... Данас је тешко наћи духовника. По мени, духовник треба бити монах. Јер како сам негдје чула "Духовник је телефон преко којег ми разговарамо са Богом". Монаси пуно више времена проводе молећи се, и вјерујем да и своју духовну дјецу помињу често у молитви... Писала бих ја овде пуно тога, али мислим да треба дати само кратак и јасан коментар ;)

Да ли је ово данас баш општа појава у монаштву? Мислим, знам да би овако требало бити, али да ли је?

Чини ми се и да добар део монаштва данас само жури, жури...А опет, можда сам у заблуди...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...