Jump to content

Odnos prema duhovniku...

Оцени ову тему

da li su duhovnik i ispovednik isto   

17 члановâ је гласало

1. 1. da li su duhovnik i ispovednik isto

• da
      1
    • ne
      2
    • mogu biti
      15

Препоручена порука

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Zavisi sta se podrazumijeva pod pojmom duhovnik. Ako je to ispovjednik - naravno da ne moze biti. Ako je to samo vodjenje duhovnog razgovora, utjeha, davanje savjeta, naravno da moze. Mislim da bi se to moglo povezati sa pitanjem povratka djakonisa. Intuitivno sam tvrdila, ne znajuci, ne procitavsi bas nista, da bi djakonisa mogla da obavlja duhovne (savjetodavne) razgovore i da poducava, da ide u zajednicu ispunjavajuci karitativnu i misionarsku sluzbu Crkve, da moze i molitve da cita (ko sto i obicne zene govore molitve ljubavi za svoje bliznje), bez naravno moci da obavlja sv.Tajne i da sluzi LIturgiju. Sasvim blisko socijalnom radu, pomaganje, smo ne u ime drzave vec crkve. Ono sto su zenske profesije dominantno jesu poducavanje i pomagacke profesije. Kao djakonisa imala bi 'mandat' da to radi u ime Crkve. Malo sam skrenula s teme, ali si napomenuo da se ovo pitanje moze povezati s jos jednom temom. Kad bi ta mati sa duhovnickim ugledom imala i taj cin, mislim da bi manje bilo zbrke u glavi i da bi bilo prirodnije.

Da se vratim - da imam srece da naidjem na takvu jednu duhovnu mati, bila bih presrecna, koristila bih je kao savjetnika i duhovnog usmjeravatelja. Mnogo bi mi lakse bilo, da se otvorim i manje bih se plasila, ne osude, vec nerazumijevanja, naprosto identifikacija je vrlo malo moguca i zene su prirodno sposobnije za empatiju; ako ne razumije, ne moze me posavjetovati tako dobro; u takvom razgovoru bi se predupredilo mnogo toga, mnogo bi mi manje ostalo za ispovijest ;)

Sto se tice feminizma, zenskog mozga i zenskog kutka - na pravoslavnim forumima se 'zenski kutak' sastoji samo od tih tema koje odslikavaju zenu kao '(ne?)ocajnu domacicu'. Ne znam da li su ih pravili muskarci ili zene sHa_sarcasticlol Vrlo malo se tamo nalazim. Kuhinja je mjesto koje ne ljubim bas, mjesto moje neslobode, kojoj se, dakako, povinujem. Moja cerka se zanima za filozofiju i da joj budem sagovornik morala bih da citam ozbiljne knjige, leeleee. Moj sin se zanima za svasta nesto prilicno povrsno (zasad, mladji, i naravno kao musko nezreliji) a za cure ponajvise. Ne, nisam feministkinja i mislim da one odlaze u jedan ekstrem blizak nekim formama psihopatologije. Ljudska prava koja treba stititi su djecja prava prvenstveno. Na zenskom kutku bih voljela da vidim teme iz psihologije, pedagogije, soc.rada, sociologije, ljudskih prava, knjizevnosti... Pa onda strikanje heklanje kuvanje, isidorobjelicovske super-intelektualke puta super domacice itd. Da li imam podrsku za heklanje? msm, da znam da heklam, zapitala bih se. Da li moja intelektualna interesovanja hendikepiraju mene kao majku? Pa moja djeca imaju i intelektualne i duhovne potrebe i sluzim im i kao ucitelj.

majstor da razvucem i promasim temu. 4869

Подели на овим сајтовима

iliti - to the point, offtopic :D

ma strecnuo me zalac gordosti kad Meda rece 'sto vi zene cutite'... ne postizavamo :D

Подели на овим сајтовима

Дијана С.,

Боље да си развукла једну питу за ово време, мислим посну... sHa_sarcasticlol

Духовник треба да буде мушкарац...а жена има многе друге квалитете које је препоручују за негу, чување, подизање, збрињавање, молитву, милосрђе ...и ко зна шта све још, али сада не могу да се сетим...

Зашто устручавање пред духовником мушкарцем...?

Па духовник је своме чаду све...после Господа.

Све значи ...и отац и мајка и брат и сестра и учитељ и лекар и друг и пример и заштита и помоћ и охрабрење и утеха и подстицај и сламка за коју се дављеник хвата и зора на истоку и светло на крају тунела и...вера и љубав и нада и...пут којим стиже до Господа.

Господ је хтео па је рекао ... Мушкарац је глава жени.

Има једна прича о духовнику који је био много строг и тешке нарави па ниједан послушник није могао да издржи крај њега...

И тако, дође један, крајње трпељив, послушник и остаде крај старца, у потпуној послушности и љубави према старцу, све до старчеве смрти, а да никада није чуо из старчевих уста ни реч хвале за свој труд...

Мислио је да га његов старац не воли.

Упитан, од стране братије која се окупила око њега, шта могу да учине за њега и његово спасење, на самрти старац рече:

'' Преклињем вас, браћо, чувајте ми овога мога послушника и молите се за њега да се спасе...јер, много је добар.

А, мени шта Бог да...''

Старац није хтео да својом хвалом доведе у искушење свог послушника да се ...погорди.Ето.

Подели на овим сајтовима

Hajde, šta bi vi uradili u slučaju da imate paroha koji je samo takvim formalnim sveštenikom. Uradi sve šta mu je dužnost, sve šta se od njega traži, parohija istina funkcioniše ko "satić", liturgija, krštenja, svadbe, sprovodi, opijela, vjeronauk - sve to ide kako treba ali on sam je hladan, nepristupačan, odbojan, radi to kao iz nekog moranja, prinude ili tako nešto. Ili ima čak i situacija i da se baš mnogo ni ne drži u svom životu toga što propovijeda ali opet tako mnogo ni ne griješi da bi ga se moralo opominjati, u svakom slučaju je daleko od tog kako bi bio uzorem svetosti, kreposti i blagočestvija a to je jasno i svakom mirjaninu i bez neke visoke teologije. Prosto odradi to sve kao posao, shvata to kao profesiju i ponaša se ko menadžer u nekoj firmi. Ako ga crkva trpi, dužni smo ga trpjet i mi ali je valjda istovremeno jasno da takav nikakvim duhovnikom velikim nikome ne bude niti može biti. Ispovjednikom da, to može, ali duhovnikom teško. I ako imamo nedaleko od te svoje parohijske crkve ženski manastir u kojem je igumanija poznata u cijeloj zemlji po svetosti, mudrosti, podvizima itd. Ko onda bude našim duhovnikom ustvari, kod koga ćemo se odlučiti prije tražiti duhovni savjet, kod tog našeg takvog paroha - menadžera ili kod nje - takve žive, živuće svetice, ko od njih prije postane i bude našim duhvonikom, savjetnikom i uzorom, primjerom vrijednim nasljedovanja - šta mislite?

Подели на овим сајтовима

Дијана С.,

Боље да си развукла једну питу за ово време, мислим посну... sHa_sarcasticlol

Духовник треба да буде мушкарац...а жена има многе друге квалитете које је препоручују за негу, чување, подизање, збрињавање, молитву, милосрђе ...и ко зна шта све још, али сада не могу да се сетим...

Зашто устручавање пред духовником мушкарцем...?

Па духовник је своме чаду све...после Господа.

Све значи ...и отац и мајка и брат и сестра и учитељ и лекар и друг и пример и заштита и помоћ и охрабрење и утеха и подстицај и сламка за коју се дављеник хвата и зора на истоку и светло на крају тунела и...вера и љубав и нада и...пут којим стиже до Господа.

Господ је хтео па је рекао ... Мушкарац је глава жени.

Има једна прича о духовнику који је био много строг и тешке нарави па ниједан послушник није могао да издржи крај њега...

И тако, дође један, крајње трпељив, послушник и остаде крај старца, у потпуној послушности и љубави према старцу, све до старчеве смрти, а да никада није чуо из старчевих уста ни реч хвале за свој труд...

Мислио је да га његов старац не воли.

Упитан, од стране братије која се окупила око њега, шта могу да учине за њега и његово спасење, на самрти старац рече:

'' Преклињем вас, браћо, чувајте ми овога мога послушника и молите се за њега да се спасе...јер, много је добар.

А, мени шта Бог да...''

Старац није хтео да својом хвалом доведе у искушење свог послушника да се ...погорди.Ето.

Seljacki mentalitet...zena iznela stav i dobila opasku o kuhinji.

Nikad necu razumeti zasto ste se uhvatili bas ovog pravila kao pijan plota. Toliko toga se ne postuje u Crkvi, ali kad je u pitanju-muskarac glava zeni-to je alfa i omega!

Подели на овим сајтовима

Seljacki mentalitet...zena iznela stav i dobila opasku o kuhinji.

Nikad necu razumeti zasto ste se uhvatili bas ovog pravila kao pijan plota. Toliko toga se ne postuje u Crkvi, ali kad je u pitanju-muskarac glava zeni-to je alfa i omega!

Ја сам, сестро Катарина, оно што јесам.

Твоја квалификација то неће променити.

А на рачун Дијане С. сам се нашалила, уз sHa_sarcasticlol јер сам била убеђена да јој то неће сметати.

Један сељачки менталитет оволиком форуму, верујем, неће нарушити ниво. 301

Подели на овим сајтовима

Ја сам, сестро Катарина, оно што јесам.

Твоја квалификација то неће променити.

А на рачун Дијане С. сам се нашалила, уз sHa_sarcasticlol јер сам била убеђена да јој то неће сметати.

Један сељачки менталитет оволиком форуму, верујем, неће нарушити ниво. 301

prst ka gore

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Recimo ova monahinja je sasvim kvalifikovana za to da bude duhovnicom i savjetnicom drugima. Drži svuda po USA i po svijetu predavanja o ozdravljivanju duha i tijela kroz primanje Svetih Tajni - Sakramenata i napisala je o tom knjigu: Power of the Sacraments - Snaga Svetih Tajni. U Rimu je o svemu tome držala predavanja velikom skupu sveštenika iz cijelog svijeta - znači monahinja poučava sveštenike.

EWTN Bookmark - The Power of the Sacraments - Doug Keck with Sr Briege McKenna, OSC - 03-13-2011

EWTN Global Catholic Television Network:

EWTN Bookmark - Doug Keck - Sr Briege McKenna, O.S.C. - The Power of the Sacraments

Healing Through The Sacraments

Sr. Briege McKenna talks about powerful encounters people have had with Jesus through the celebration of the Sacraments, especially Eucharist and Confession.

Подели на овим сајтовима

Evo i videa s tog velikog skupa sveštenika u Rimu gdje je ona održala nekoliko predavanja pred okupljenim sveštenicima i episkopima. Bio je to ogroman skup od nekoliko hiljada sveštenika povodom kraja godine tematski posvećene sveštenicima i svešteničkim zvanjima.

Sister Briege McKenna, a nun with the gift of healing and who ministers to priests

As thousands of priests came to Rome to celebrate the end of Year for Priests,

a nun with the gift of healing came to speak and minister at a retreat for priests

and bishops in St. John Lateran Basilica.

Подели на овим сајтовима

Про.

Духовник треба да поседује квалитете који уопште немају везе са полом.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...