Jump to content

Odnos prema duhovniku...

Оцени ову тему

da li su duhovnik i ispovednik isto   

17 члановâ је гласало

1. 1. da li su duhovnik i ispovednik isto

• da
      1
    • ne
      2
    • mogu biti
      15

Препоручена порука

духовник чак може бити било ко, не мора да има мантију или чин црквени ...

црквени духовник је не само исповедник већ и саветодавац и практично пријатељ.

а зна се ко је исповедник.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па ваљда је наш свештеник код којег се исповедамо и који нас саветује-духовник.Шта друго...

Није он духовник на кога сам мислио.

Под духовником подразумијевам прозорљиве старце, они који ти читају мисли, знају боље од тебе шта за сваку ствар у животу, примају на себе твој крст, и без њиховог благослова не можеш ни у WC, а у животу ниједну важну одлуку не би смјео донијети самостално без његовог благослова.

На такве сам мислио да не требају мирјанима.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1327242842' post='565934]

духовник чак може бити било ко, не мора да има мантију или чин црквени ...

црквени духовник је не само исповедник већ и саветодавац и практично пријатељ.

а зна се ко је исповедник.

slazem se

samo sto ti prijatelji ne mogu da ti ocitaju razresnu molitvu :)

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Под духовником подразумијевам прозорљиве старце, они који ти читају мисли, знају боље од тебе шта за сваку ствар у животу, примају на себе твој крст, и без њиховог благослова не можеш ни у WC, а у животу ниједну важну одлуку не би смјео донијети самостално без његовог благослова.

На такве сам мислио да не требају мирјанима.

Слажем се, то је већ "духовна патологија".Мислим да неке од тих ствари не требају ни монасима.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Овакав неко није потребан ником...

Нити такав ''старац''има икакве везе са духовништвом.

Подели на овим сајтовима

Овакав неко није потребан ником...

Нити такав ''старац''има икакве везе са духовништвом.

Али овако се најчешће међу вјерницима сматра духовништво. Само питање одвећ "како изабрати духовника" намеће таквог духовника, што је изразиот популарно међу "манастирским путницима". Иначе духовник се нема шта бирати. Први је твој парохијски свештеник који је ту да те исповједа и да дијели савјете и учи колико зна. Ако он не може на све одговорити, има онда неко други, не мора бити и свештено лице, може бити и добар пријатељ, ако је вјерујући, неки познаник теолог рецимо итд...Иначе некад битне животне одговоре нећемо наћи само код дубоко вјерујућих и молитвених људи, него напротив можемо их пронаћи и код невјерујућих људи који опет имају једну животно искуство и школу коју не могу имати рецимо монаси по манастирима.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Када говоримо о Духовнику говоримо о духовном родитељу и духовном руководитељу и наравно да у извесном смислу то може бити било ко духовно зрелији од нас али духовно руковођење ( у крајње позитивном смислу руковођење) је уско везано са исповешћу. Од онога пред ким отварамо душу и откривамо скривене ране примамо и утеху у облику савета и поука, са којима нас постепемо уздиже и постепено духовно ''рађа''.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1327246060' post='565962]

па пише лепо да се зна ко је исповедник ...

Али не исповеда увек исти свештеник него онај на кога је тада ред, код нас је то пракса.

људи траже слободу, а слобода тражи људе !

Подели на овим сајтовима

Али не исповеда увек исти свештеник него онај на кога је тада ред, код нас је то пракса.

а који је проблем да те један води?

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1327586547' post='568171]

а који је проблем да те један води?

Није проблем мислим да је то најбоље, само ти кажем што си за исповест поменуо, да код нас у храму свештеници када је на кога од њих ред у исповедаоници тада је тај, а остали где је коме тог дана ред.

људи траже слободу, а слобода тражи људе !

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...