Grizzly Adams Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Сетих се нечега што је наш чувени и мудри брат Жељко писао својевремено, па се надам да се слаже да оживимо и, ако Бог да, наставимо тему: Милостиви Балија.И гле ,један вероучитељ устаде да га куша и рече:"Учитељу Спасоје, шта треба да учиним, па да наследим живот вечни?"А Он му рече:"Шта је написано у Светом Писму? Како читаш?"А овај одговори и рече:"Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, и свом душом својом,и свом снагом својом , и свом мишљу својом", и " Љуби ближњега свога као самог себе."Рече му :"Право си одговорио;чини то па ћеш живети."Он пак желећи да се оправда, рече Спасоју:"А ко је мој ближњи?"Спасоје прихвати и рече:"Један Србин је ишао ауто-путем(Хоргош -Пожега) из Београда за Нови Сад и на путу га пресретну неки Земунци ,који га извуку из кола истуку ,свуку и опљачкају , аутомобил му узму и оставе га поред пута полумртва и оду. А случајно за њима тим путем , у бесним колима, наиђе један свештеник ,међутим угледавши овог полумртвог јадника, само још дода гас.Исто тако и један народни посланик у скупштини Србије дође на то место, па кад виде прође. А неки балија из Босне шверцер путујући туда кад га виде сажали се , приђе, указа му прву помоћ, преви му ране, па га унесе у свој комби и одвезе га до прве гостионице. Ту му нађе слободну собу плати гостионичару и рече му :"Побрини се за њега , и што гођ болан да потроши док се ја невратим из Суботице , платићу ти ." Шта дакле мислиш који је од оне тројице био ближњи ономе Србину што је пао у руке Земунских разбојника?"А он рече :"Онај који му је учинио милост."Спасоје му пак рече:"Иди па и ти чини тако." Први ученици....Сутра дан хтеде да иде у Крајину , и нађе Љубу Коњовића. И рече му Спасоје:"Хајде за мном". А Љубо Коњовић беше из Приједора , из града Каменковог .Љубо Коњовић нађе Богдана и рече му:"Нашли смо онога за кога говораху Тарабићи ,Спасоја из Дрвара."И рече му Богдан :"Може ли из Дрвара да буде нешто добро?"А Љубо Коњовић му одговори ."Дођи па види."Спасоје виде Богдана како иде к њему и рече за њега:"Гле , заиста Србијанац у коме нема лукавства."Рече му Богдан :"Откуда бре, ти мене знаш?"Спасоје му одговори:"Пре но што те Љубо Коњовић позва, видех те како си био под шљивом."... Жена Хрватица.И уставши Спасоје оде оданде у крајеве између Трста и Ријеке . И ушавши у једну кућу хтео је да нико не дозна, али није могао да буде скривен. Него одмах чу за њега једна жена, чија ћерчица имађаше нечистога духа, она дође и паде пред ноге његове. А та жена беше друге вере, родом Хрватица; и мољаше га да истера демона из њене ћерке. А он јој рече:" Пусти да се најпре нахране деца; јер није добро узети дечији хлеб и бацити псима". 28 Она пак одговори и рече му: "Да, али и пси под столом једу од дечијих мрвица." 29 И рече јој: "Због ове речи иди, изишао је демон из твоје кћери. "30 И отишавши кући нађе дете како лежи на постељи, а демон је изишао. Неверовање и подвојеност Српска...Одговорише му Срби и рекоше :"Не говоримо ли ми лепо да си ти луди Босанац ?"......Због ових речи опет дође подвојеност међу Србима.Многи од њих говораху :"Демон је у њему и лудује;што га слушате?"Други говораху:"То нису речи опседнутог човека ; Зар може демон да отвори очи слепих?"... Бизнисмен.И када изиђе на пут приђе један човек пред њега и упита га:"Спасоје , шта да чиним па да и ја задобијем живот вечни?"Спасоје му рече:"Знаш заповести: Не убиј,не чини прељубе,не укради,не сведочи лажно, не закидај, поштуј оца и мајку.Но он му одговори:"Све сам ово држао још од своје младости."А Спасоје га погледа па му рече:" Ипак једно ти недостаје, иди , продај све што имаш и дај сиротињи, па ћеш стећи благо на небу, и узми крст свој па хајде за мном."А овај се ражалости на ове речи и оде тужан, јер је био успешни бизнисмен. Спасоје и Фата...Када дакле Спасоје сазна да су националисти чули како ОН стиче све више присталица и ученика и како враћа народ Цркви знајући да су против њега , остави Србију и оде опет у Крајину.А требало је да прође кроз Федерацију (Балијску) .Тако дође у балијски град звани Тузла . Спасоје уморан од пута седе крај бунара , било је око подне.Дође једна жена балинка а њој беше име Фатима(Фотина), да захвати воду.Раче јој Спасоје:"Дај ми да пијем. "Ученици његови беху отишли у град да купе хране.Фата му рече:"Од куд то да ти - као Србин - тражиш од мене , муслиманке , да пијеш?"Срби се наиме нису мешали са Балијама.Одговори Спасоје и рече јој:"Кад би знала дар Божији, и ко је тај који ти говори :дај ми да пијем , замолила би га и он би ти дао воду живу."Рече му жена:"Немаш ти болан чиме зафатити воду , а бунар је дубок; откуда ти ондак жива вода?"Одговори јој Спасоје:"Свако ко пије од ове воде опет ће ожеднети а ко пије од воде коју ја дајем неће ожеднети довека.Него ће вода коју ћу му ја дати постати у њему извор воде која увире у вечни живот."Рече му жена:"Дај ми ту воду, да не жедним и не долазим овамо да захватам воду."Рече јој:"Иди , позови свог мужа и дођи овамо."А жена му рече:"Немам мужа."Спасоје :"Добро си казала да немаш ,јер си имала пет мужева , и кога сада имаш није ти муж,то си истинито рекла."Рече му жена:"Видим , да си пророк.Наши стари су се молили Богу у оној доље џамији а ви Срби кажете да се треба молити у Цркви."Спасоје:"Ви се молите ономе што не знате , ми се молимо ономе што знамо , јер спасење долази од Православља.Прави богомољци се моле у духу и истини јер Бог жели такве богомољце.Бог је дух , и који му се моли треба да се моли у духу и истини." ... Вера америчког капетанаА кад Спасоје дође у Косовску Митровицу ,приђе му један амерички капетан молећи га и говорећи:"Слуга мој лежи парализован код куће и страшно се мучи."Спасоје рече:"Ја ћу доћи и излечићу га."А капетан одговори :"Нисам достојан да уђеш под мој кров; него реци реч једну, и оздравиће мој слуга.Јер и ја сам човек од власти и имам под собом војнике , па кад кажем овоме : иди , он иде , и другоме дођи , и он дође и слузи свом учини то и он учини.А Спасоје чувши то задиви се и рече:"Заиста вам кажем , ни у кога у Српству не нађох толике вере. А кажем вам да ће доћи многи са истока и запада и севера и сести за сто са СВ.Савом и Симеоном и СВ. Кнезом Лазарем у Небеској Србији а синови српства биће избачени у крајњу таму, онде ће бити плач и шкргут зуба."И Спасоје рече америчком капетану:"Иди, нека ти буде како си веровао.И би излечен у онај час његов слуга." Скупштина против Спасоја...Тако многи Срби , који су видели шта је учинио Спасоје, повероваше му, а неки од њих одоше страначким првацима и рекоше им шта је Спасоје учинио.Тада скупштински посланици и страначки прваци и верске главешине сазваше скупштину и говораху:"Шта ћемо чинити, јер овај човек чини многе чудне знаке?Ако га тако оставимо, сви ће му поверовати и кренути за њим, а онда ће доћи Американци па ће нас опет бомбардовати и поново ће нам отети Косово(које су у међувремену вратили) и народ(као за време Наташе Кандић)..."Тако се после оног дана договорише да га убију... Црква Св. Саве - храм на Врачару.О празнику Васкрсења долажаше многи Срби из унутрашњости и дијаспоре да прославе празник у отаџбини и стицаху се у храм Светог Саве на Гори Врачар.И Спасоје са ученицима дође у Београд.И нађе многе продавце разних џиџабиџа и дилере који су мењали девизе за домаћу валуту како седе у храму или око храма.Тада начини бич од узица и изагна их све из храма и испред храма , мењачима просу новце и испретура тезге продавцима џиџабиџа и рече им :"Бежите одавде и носите то одавде не чините од дома Оца небескога пећину разбојничку ."А Спасоје погледавши горе виде богате бизнисмене и тајкуне где мећу прилоге своје у ризницу храма.А виде и једну сироту удовицу како меће онде два евра;И рече:" Заиста вам кажем: ова сиромашна удовица метну више од свију;Јер сви ови ставише на дар Богу од сувишка свога, а она од сиротиње своје метну сву имовину своју што имаше. "И кад неки говораху за храм да је украшен лепим камењем и заветним поклонима,и како је започет пре другог светског рата а у време Милошевића настављен и како је дуго година грађен и украшаван , а Спасоје им рече:"Доћи ће дани у које од свега што видите неће остати ни камен на камену који се неће разметнути." коЖељ њацИ , Silence , Ћириличар and 17 осталих је реаговао/ла на ово 19 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Недеља 28 по духовима читање Јеванђеља на литургији: И када је ишао за Београд пролазио је између Федерације БиХ и Републике Српске . И када је ушао у једно насеље познато по дрогерашима сретоше га десет ХИВ позитивних људи наркомана, који стадоше издалека јер се нису смели приближавати пошто је обичај код Босанаца био да ако се коме приближе могу бити убијени због заразе, те почеше издалека дерати се : Смилује се на нас , легендо Спасоје мајсторе ! ( Рави - учитељу како наши преводе, дословно значи мајсторе) А Спасоје кад их виде рече им : Идите сад код лекара на преглед. И они отидоше послушно , а док беху ишли у амбуланту очистише се успут од зависности и ХИВ вируса. А један од њих врати се славећи Бога из свега гласа дерући се уз пут речима: Слава Богу и Аллаху агбар ! Те дошавши назад до Спасоја паде ничице како се иначе Турци клањају одајући Спасоју захвалност. А тај је једини од оне десеторице био Муслиман и Бошњак.Тада Спасоје проговори и рече му: Зар нису десеторица очишћена? Па где су деветорица ? Зар се не нађоше да се врате и захвале Богу , него само овај туђин ? И затим рече балији : Устани и иди ; спасла те је твоја вера. jermel, Mилена КШ, Crveni Baron and 14 осталих је реаговао/ла на ово 17 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 28, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 А у Београду борављаху Срби и људи побожни из свакога народа који је под небом. Па кад настаде ова хука, скупи се народ, и смете се; јер сваки од њих слушаше гдје они говоре његовим језиком. И дивљаху се и чуђаху се сви говорећи један другоме: Гле, зар нису сви ови што говоре Србијанци? Па како ми чујемо сваки свој језик у коме смо се родили: Хрвати и Словенци и Босанци, и који живе у Мађарској и Румунији и Албанији, у Аустралији и Европи, У Мексику и Бразилу, у Египту и крајевима Кине близу Непала, и дошљаци Американци, и Јевреји и протестанти, Италијани и Арапи, чујемо гдје они говоре на нашим језицима (на ћирилици и латиници, прим. прев) о величанственим дјелима Божијим? И сви се дивљаху и бијаху у недоумици говорећи један другом: Шта би ово могло бити? А други се подсмијеваху и говораху: ма пусти их, наркомани, надували се... malina :), коЖељ њацИ , Плутон and 14 осталих је реаговао/ла на ово 16 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Naduvali se , hahahaha Милијана Џодић, АлександраВ, Mилена КШ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Ово сам дуго хтео написати ал никако да кренем... Уочи празника Васркса када се приближаваху Београду Спасоје рече ученицима : Идите у село што је пред нама , и чим уђете у њега наћи ћете југо-кабриолет који је паркиран тамо и кључеве у колима, упалите га и довезите овамо. Ако вам ко каже - Шта то радите ? Реците Спасоју је потребно и нећете имати проблема. И одоше у оно село и нађоше како је рекао и кад почеше терати кола неки од оних што су тамо стајали рекоше : Шта радите то , што узимате туђа кола? А они им одговорише како им Спасоје каза и пустише их. Тада довезоше Спасоју југића и он уђе у њега стаде назад а ученици седоше да возе и тако улажаху у Београд . Кад се приближаваху Београду , Спасоје угледа град и храм Св. Саве где се бели у њему на гори Врачар и заплака се над њим Спасоје говорећи: Када би барем ти Београде у овај дан сазнао шта је добро за твоје смирење , али сад је скривено од очију твојих . Јер доћи ће дани на тебе и твоји непријатељи окружиће те , па ће те опколити и навалити на тебе са свих страна и сравниће са земљом тебе и децу твоју, те неће остати у теби ни камен на камену јер се ниси хтео смирити. А кад их народ виде сјати се мноштво људи правећи велику гужву око кола и дерући се говорећи : Поздравимо српског Цара из лозе Немањића , Спасоја из Дрвара , љутог Крајишника , који ће донети спасење роду Српскоме и ослобођење од душмана ! Ми чекасмо цара и дочекасмо Спасоја Немањића! Живео Спасоје који ће Америма запаприти чорбу! Нека је благословено царство Немањићко које ће сада доћи! Поздрав сину Немањићком који ће осветити Косово! И кад Спасоје уђе у Београд узбуни се сав народ говорећи : Ко је овај ? А народ говораше: То је пророк Спасоје из Дрвара Крајишког , цар српски! И тако прошавши кроз град дође на гору Врачар и уђе у храм Св.Саве који је тамо. А народ од пре чувши за њега излазио му је у сусрет у великом броју. Националисти и народни прваци који су тада били на власти пак рекоше међу собом : Видите да ништа не можемо; ето сав свет оде за њим. Crveni Baron, obi-wan, Лидија Миленковић and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Недеља 28 по духовима читање Јеванђеља на литургији: И када је ишао за Београд пролазио је између Федерације БиХ и Републике Српске . И када је ушао у једно насеље познато по дрогерашима сретоше га десет ХИВ позитивних људи наркомана, који стадоше издалека јер се нису смели приближавати пошто је обичај код Босанаца био да ако се коме приближе могу бити убијени због заразе, те почеше издалека дерати се : Смилује се на нас , легендо Спасоје мајсторе ! ( Рави - учитељу како наши преводе, дословно значи мајсторе) А Спасоје кад их виде рече им : Идите сад код лекара на преглед. И они отидоше послушно , а док беху ишли у амбуланту очистише се успут од зависности и ХИВ вируса. А један од њих врати се славећи Бога из свега гласа дерући се уз пут речима: Слава Богу и Аллаху агбар ! Те дошавши назад до Спасоја паде ничице како се иначе Турци клањају одајући Спасоју захвалност. А тај је једини од оне десеторице био Муслиман и Бошњак.Тада Спасоје проговори и рече му: Зар нису десеторица очишћена? Па где су деветорица ? Зар се не нађоше да се врате и захвале Богу , него само овај туђин ? И затим рече балији : Устани и иди ; спасла те је твоја вера. Сад нешто читам ово што написах( а и оно претходно где се помињу друге нације и вере) и мислим се колико сурово савременим људима може да делује Јеванђеље с обзиром како су размажени људи данас и колико појма немају о историји. С једне стране видимо како и сам Спасоје иноверне и људе друге нације назива туђинима, или кад говори жени Сирофеничанки: Није добро узети хлеб од деце и дати га псима. Буквално Сирофеничане пореди са псима. Данас би бојим се Спасоје наишао на тотално неразумевање и левих и десних. Леви би га оптужили за шовинизам, а десни за издају( ко што су и урадили прошли пут). А ипак пун је Нови Завет примера ове сегрегације с једне стране и заједништва у Христу с друге стране, јер управо то једино може да надиђе све људске поделе и омразу. Јаков., Драгана Милошевић, Плутон and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Iz Bosne može li šta dobro biti? U Drvaru je u pećini i sam denica se skrivao. Nego dajte da između sebe izaberemo. коЖељ њацИ , Рапсоди and Goku је реаговао/ла на ово 3 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 On 27.12.2012 at 20:15, Жељко рече и чим уђете у њега наћи ћете југо-кабриолет "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Да ли је и саобраћајна дозвола била уз југића . Занимљиво је ово у вези нација, Христос кад је послао апостоле на проповед рекао им је да у град самарјански не улазе, него да прво иду изгубљеним овцама дома Израиљева, да би после разговора са Самарјанком, укинуо ову забрану. коЖељ њацИ , Јадранка-Дервента, Драгана Милошевић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Ja čuh objašnjenje da je to zbog Jevreja, da je prvo njima trebalo da se preda Učenje, da ne bi bilo posle kako je sve druge podučavao sem njih i da je zbog toga ostao neprepoznat među svojima, da nemaju izgovor... Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Новембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2013 Ja čuh objašnjenje da je to zbog Jevreja, da je prvo njima trebalo da se preda Učenje, da ne bi bilo posle kako je sve druge podučavao sem njih i da je zbog toga ostao neprepoznat među svojima, da nemaju izgovor... То су неки фарисеји измислили. Не верујем у ту причу. Просто у то време правоверни Јевреји се нису мешали са Самарићанима јер су их сматрали као отпале од Завета, према томе као незнабошце и пагане. Иако су Самарићани до неких 200 година пред Христа себе доживљавали делом Јеврејске заједнице. Не само што се правоверни Јевреји нису мешали са Самарићанима који су били ван Синагоге, него се нису мешали ни са Јеврејима који су били позападњачени. А рецимо Есени се нису мешали ни са правоверним Јеврејима. Тако рецимо Фарисеји се нису мешали са Садукејима, а Есени би се купали ако су били у прилици да морају имати додира са Фарисејима. Иако су се Фарисеји у народу рачунали као најправовернији. Истина Есени су исто били ван синагоге али нису постали друга нација, напротив били су изразити јеврејски националисти. Во времја оно само Садукеји нису били националисти, али нису били ни анационални. Христос није измишљао друштвене односе, него је прихватао постојеће матрице и шаблоне друштвених односа и у складу са њима се понашао. Те друштвене односе је изменио драстично не само код Јевреја него у целом свету својим животом и проповеђу. Стога су многи били у недоумици по питању Христа, шта то он заправо проповеда и хоће. Зато расправљајући се међу собом кажу : Он је луди самарићанин. Или како сам ја превео : Он је блесави босанац. Јер за Јудејце сви пречани су били исти. Ко сад Србијанцима што су сви пречани некако слични( ко кинези што би рекле бабе). Стога они Галилејца називају лудим Самарићанином. Ништа се не би ни данас изнедадио када би неко овог нашег Кордунаша назвао блесавим Босанцем. Дакле не верујем да је Христос својим речима намерно намицао омчу Јеврејима ради осуде, то је тако нељудски...неко банално тумачење. Него се Христос заиста придржавао друштвених норми свога времена. Ћириличар, Саша од Москве, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 29, 2014 Пријави Подели Написано Мај 29, 2014 Апостол на Спасовдан: Прву ти књигу написах, о Богољубе, о свему што поче Спасоје и творити и учити до дана када се вазнесе, пошто Духом Светим даде заповјести посланицима које изабра, којима и по страдању своме показа себе жива многим истинитим доказима, јављајући им се четрдесет дана и говорећи о Царству Божијему. С њима боравећи заповједи им да се не удаљују из Београда, него да чекају обећање Оца, које чусте, рече, од мене; јер је Јован крстио водом, а ви ћете се крстити Духом Светим не дуго послије овијех дана. Онда они који бијаху сабрани питаху га говорећи: Господе, хоћеш ли у ово вријеме успоставити Српско царство? А он им рече: Није ваше знати времена и рокове које Отац задржа у својој власти, него ћете примити силу када сиђе Свети Дух на вас; и бићете ми свједоци у Београду и по свој Србији и Босни и све до краја земље. И ово рекавши, док они гледаху, подиже се, и узе га облак испред очију њихових. И док нетремице гледаху за њим како иде на небо, гле, два човјека у хаљинама бијелим стадоше поред њих, и они рекоше: Људи Крајишници, што стојите и гледате на небо? Овај Спасоје који се од вас вазнесе на небо, тако ће исто доћи као што га видјесте да одлази на небо. Тада се вратише у Београд са горе зване Фрушка, која је близу Београда један сат вожње колима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 29, 2014 Пријави Подели Написано Мај 29, 2014 Данас би бојим се Спасоје наишао на тотално неразумевање и левих и десних. Леви би га оптужили за шовинизам, а десни за издају (ко што су и урадили прошли пут). Ништа ново под капом небеском. Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 30, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Бизнисмен.И када изиђе на пут приђе један човек пред њега и упита га:"Спасоје , шта да чиним па да и ја задобијем живот вечни?"Спасоје му рече:"Знаш заповести: Не убиј,не чини прељубе,не укради,не сведочи лажно, не закидај, поштуј оца и мајку.Но он му одговори:"Све сам ово држао још од своје младости."А Спасоје га погледа па му рече:" Ипак једно ти недостаје, иди , продај све што имаш и дај сиротињи, па ћеш стећи благо на небу, и узми крст свој па хајде за мном."А овај се ражалости на ове речи и оде тужан, јер је био успешни бизнисмен. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука