Jump to content

Спасоје Спасић (© Жељко )

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

Радња приче се одвија у ближој или даљој будућности. Не зна се тачно.

Углавном Спасоја Спасића је Синод осудио као јеретика. Републичка скупштина као издајника и рушиоца поретка. Потом су га предали Bridgе Bald-у тадашњем америчком амбасадору. Спасоје као осуђеник за дело „рушитељ поретка и узурпатор“ моћне НАТО империје морао је одговарати лично Америма.
Али Бриџ Балд није био вољан да осуди још једног српског верског вођу јер је имао много присталица у народу.
Стога је Бриџ дао на гласање Србима да се један од двојице осуђеника ослободи, по традицији Амера да једном годишње помилују једног осуђеника и подаре му још једну шансу.

Бриџ је изашао на друштвене мреже са предлогом: Да се ослободи Спасоје Спасић ударите ретвит. Да се ослободи Сима Будала из Земуна кликните фејв.
Убрзо је освануло скоро хиљаду ретвитова, све остало су били фејвови

Извор

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Вук Пироћанац

А Марија узевши Шанелов најскупљи парфем намириса Спасоја, и обриса косом својом ноге његове; а кућа се напуни мириса.Онда рече један од ученика његових, Вук Пироћанац, који га намераваше издати:

Што се ови мирис расипа и што се  не продава за новци да се даде на сиромаси?

А ово не рече што му беше стало до сиромаха, него што беше лопов, и код њега беше благајна од њихове НВО, а он узимаше што се меташе у њу.

...

Тада један од Дванаесторице, по имену Вук Пироћанац, отиде народним главашима и поповима и рече: Шта ћете ми дати ако издам Спасоја? А они му положише тридесет хиљада евра. И од тада тражаше згодно време да га изда. А кад би увече, седоше ученици са Спасојем  за трпезу. И док јеђаху рече им: Морам да вам кажем: један од вас издаће ме.

И ожалостивши се веома, поче му сваки од њих говорити: Да нисам ја, Господе?

А Он рече: Спасоје, дакле, иде као што је писано за њега; али тешко ономе човеку који га изда; боље би му било да се није родио тај човек.

А Вук, издајник његов, одговарајући рече: Да нисам ја, Учитељу? Рече му: А шта ти мислиш?!

...

А када се приближио Васкрс, гле, Вук Пироћанац, један од Дванаесторице, узе чету,  од црквењака и националиста, и дође онамо на џиповима са јаким рефлекторима и оружјем и тољагама, и са њим људи многи послати  од патријарха и политичара.

А Спасоје знајући све шта има да му се догоди, изиђе и рече им: Kога тражите?

Одговорише му: Спасоја Дрварчанина. Спасоје им рече: Тај сам.

А када им рече: Тај сам, одступише назад а неки и попадаше на земљу.

Онда их опет запита: Kога тражите? А они рекоше: Спасоја Дрварчанина.

Одговори Спасоје: Рекох вам да сам ја. Ако, дакле, мене тражите, пустите ове остале нека иду.

А издајник његов даде им знак говорећи: Кога ја пољубим, онај је; држте га.

И одмах приступивши Спасоју рече: Здраво, Учитељу! И пољуби га.

А Спасоје му рече: Пријатељу, зар тако долазиш? Тада народ опколи Спасоја и ухватише га.

У тај час рече Спасоје људима: Као на разбојника сте пошли с оружјем и тољагам да ме ухватите, а сваки дан сам код вас седио учећи по црквама, и не ухватисте ме.

Тада видевши Вук, издајник његов, да га осудише, раскаја се, и врати тридесет хиљада евра поповима и политичарима говорећи: Погрешио сам  што издадох невина човека. А они рекоше: Шта нас брига? То је твој проблем.

И бацивши им оних 30 хиљада евра, изиђе, и отиде и баци се са Бранковог моста.

https://crkva.net/post/9632

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Преображеније

А после шест дана проведених у Бања Луци, узе Спасоје Љубу Коњевића, Богдана и још једног ученика те одоше на Мањачу на Кочићев збор.

Дошавши на Мањачу уочи Кочићевог збора, Спасоје се испе на Змијање и преобрази се пред ученицима својим. Све одело му поста сјајно као снег а лице му се измени и поста светло као сунце. Појавише се пред њим Свети Сава и Митар Тарабић те говораху о страдању народном и његовом од народа. Ученици видевши ово попадаше од страха а Љуба излупета нешто у бунилу и страху типа: "Добро нам је овде остати, хајде да начиним три шатре једну за Спасоја једну за Саву а једну за Митра." Потом као облак неки заклони Спасоја и светлост исчезе. Затим Спасоје дође, ухвати их за руке и подиже и рече им да не казују ово никоме да не би дошао ТВ ПИНК и Курир и истјазавао ученике глупим питањима, не желећи да прави спектакл од свега.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Напредњак и Дверјанин

„Рече Спасоје причу ову: Два човка уђоше у храм да се моле Богу, један Дверјанин а други Напредњак.  Дверјанин стаде и мољаше се у себи овако: Боже, хвала ти што нисам као остали људи: криминалци, неправедници, сексуални манијаци или девијанти гејеви или као овај Напредњак.  Постим трипут у седмици, мада је довољно двапут; дајем прилоге цркви кад год дођем на литургију. А Напредњак издалека стајаше, и не хтеде ни очију уздигнути небу, него се бијаше у прса своја говорећи: Боже, милостив буди мени грешноме!  Кажем вам – завршава Спасоје своју причу – кажем вам, овај отиде оправдан кући својој, а не онај. Јер сваки који се сам подиже понизиће се; а који се понижује подићи ће се."

Подели на овим сајтовима

Луда Наста

Зором пахајд длан да испружи. Зима цвокотом. Ћошак на улици зева. Нема те нема нигдје никог..па хајд циглу по циглу...петроградом банатским...од лудаје већа ноћ ока њиховог..па хајд па хајд ...циглана ми дланови посташе

Онај Спасоје ћутеће језике најбоље разуме. Закрили ме ноћас...без ичега ја..и цвокот ме остави.

(Праштај Жељко, о нишчима и јуродивима ја вазда)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...