Justin Waters Написано Септембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2010 @Meda Pa evo potrazi i pretrazi sam. Videces da sva relevantna istrazivanja pokazuju da je prosecan zivot pre 1000 godina bio 24 a sada je 77 godina. Evo ponovo pitam zasto nas sada po prvi put u istoriji ima 7 milijardi?! A stopa radjanja je manja nego ikad?! Prica o prljavim gradovima i cistim selima je banalizovanje preko svake granice. Da li stvarno mislis da se to moze primeniti na anticko doba sa sve akvaduktima, kanalizacijama, javnim kupatilima i toaletima koja nazalost prevazilaze ove nase balkanske u pojedinim mestima i prilikama?! Tada su gradovili bili neuporedivo cistiji i zdraviji. Pa ipak nije zivotni vek bio ovako dug kao danasnji. Zasto? Zato sto mikrobiologija nije bila ni science fiction pa je lepra kosila na hiljade ljudi u veoma cestim intervalima. A danas se to regulise malo jacom vitaminskom ishranom. A da ne govorim sta je radio TBC i boginje do nedavno. To je kosilo legione ljudi. Drugo glad je bila veoma cesta pojava do razvoja agrikulture pa nije bilo nista neobicajeno custi da je veliki broj ljudi umro te godine jer je nastupila glad. Mnogo se mi neozbiljno ponasamo, i ja takodje veoma cesto sebe uhvatim, sa civilizacijom koja nam je omogucila da zivimo ovako kako sada zivimo. Ne treba od civlizacije praviti idola to nikako ali relativizovati i zanemarivati znacaj to nikako. Али ти стварно преувеличаваш значај микроеволутивних процеса који се тичу микробиолошких утицаја на човека. Није данас 7 милијарди на свету само зато што наводно сви здравије живе, тј медицина омогућује дужи животни век. Да је највећи природни прираштај популације у САД, Енглеској, Француској или Немачкој, ја бих рекао нешто, е да тачно је то што тврдиш. Међутим најмногољудније земље су ипак попут Кине, Индије које су сиромашне, а доприносе готово трећини светске популације и свој висок прираштај управо дугују не градским него руралним срединама, где људи немају појма о микробиолошким процесима нити имају адекватну здравствену заштиту од стране конвенционалне медицине. Тамо где је научна медицина развијена, тј знање о микробилогији, биохемији, генетици и осталим сродним дисциплинама, и где је економски и животни стандард висок ту је управо прираштај популације најмањи, тј чак је у опадању. То је парадокс који негира твоју тврдњу о доприносу теорије еволуције у корист многобројности људске популације. Уствари продужење животног века човека, ама баш нема никакве везе са глобалним прираштајем људске популације. Прираштај популације може да расте и када је животни век људи и краћи, што не сумњиво потврђују земље попут Индије и Кине, а то је и логична ствар када прираштај људске популације увек расте експоненцијалном функцијом. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2010 @trapa Нисам до сада видео тумачења да је Велики прасак последица пада, и да је свет постојао пре тога у виду првобитне творевине, са Адамом и Евом, итд. То је моје лично тумачење које, мислим, има оправдања. Нарочито данас када су се неке ствари разјасниле у смислу научних теорија, али и дословних и правилних теолошких тумачења. @Јустинијан Разумем на шта хоћеш да ме упозориш. Међутим, ја не говорим на тај начин. За мене је ова творевина она иста што је била пре пада. Хвала на реаговању. Мало је тешко да се разуме оно што хоћу да кажем. Уствари, може бити да је јако тешко. Да би се то разумело, прво треба да сагледамо појам времена на начин који превазилази ограниченост наше логике. Наиме, ми живимо у свету где нам логика уопште није на завидном нивоу, па би требало да се потрудимо да та ограничења превазиђемо. То наводи на бављење чувеним мисленим експериментима, како научници воле то да назову. Из перспективе која превазилази ограничености логике, појам времена није апсолутан. Заиста је могуће да за некога протекне време као један дан, док за другога протекне хиљаду година, а да се опет нађу истовремено. Осим теоретски, човеку је немогуће да то физички поднесе, али Богу је све могуће. Време није апсолутно већ је и оно у Божијој власти. Оно такође постоји као Божија воља кроз логосе Божије. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2010 ово је life expectancy at birth - предвиђање или очекивање дужине живота на рођењу а не реални податак колико су људи живели. треба узимати историјски реалне околности у обзир а не фалична људска предвиђања која не умеју да предвиде свет унапред 5 година, а камоли 500 или више уназад.To nisu predvidjanja vec statisticki podaci o duzini zivota. Zasto ti je tako tesko da to skapiras?Statistika nije moderna izmisljotina. Od uvodjenja poreza, drzave su pravile popise i cenzuse, od starog Rima, preko srednjevekovne Evrope. Takodje i mnoge Crkve su tradicionalno imale dobu evidenciju svoje pastve. Naravno ti podaci su u pocetku bili nepouzdani, te se koriste verovatno razne metode ekstrapolicije, i slicno, ali barem 300 godina unazad raspolazemo jako preciznom statistikom. Industrijska revolucija je recimo doprinela da u Londonu se procent dece koja prezive preko 5 godina drasticno poveca. Za nekih 80tak godina taj procenat je porastao sa 25% na 70%. U Americi je tokom 20. veka prosecan zivotni vek produzen za 30. godina! Koji se faktorima to objasnjava - pa naravno poboljsanjem zdrvstvene zastite u sprezi sa boljim uslovima zivota: fluorizacije pijace vode, planiranje porodice, vakcinacija, kontrola zaraza, akuserstvo, masovna proizvodnja i laksi pristup hrani ... A zivot je nekad bio surovo tezak u najbazicnijem smislu prezivljavanja! Ovo je danas pesma. Uzgajanje hrane je bilo smesno neproduktivno iz danasnjie perspektive. Roboski rad po ceo dan bez modernih mehanickih i tehnickih pomogala, a za smesnu naknadu - to je trosilo ljude. Dodje susna godina i oni slabiji popadaju svi redom. Pojavi se zaraza i pokosi pola sela. Ljudi pojma nisu imali da recimo zarazeno meso ili bunar imaju veze sa bilo cim, vec su milenijumima to pripisivali raznim sujeverjima, ostvljeni na milost i nemilost slucaja. Naravno da je zivot na selu zdraviji, medjutim danas smo uspeli da taj jaz svedemo na minimum, i u duzini zivota razlika je neznatna. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2010 Genetskim inzenjeringom danas mozemo da "kreiramo" kakav god zivot hocemo... i to vrlo inteligentno Још увек само правимо јад и накараду од онога је Бог свесавршено уредио. Ништа ми никада НОВО и корисно нећемо "креирати" у смислу који си ти изнео. Генетским инжењерингом у прехрамбеној индустрији смо и себе генетски инжењерисали тако да ће за пар деценија сви бити болесни од којечега. Толико о нашим "стваралачким" амбицијама. Јадно. O boze kave gluposti ti pricas, i sto je najgore kao da si ponosan na svoje neznanje. Covek se vestackom selekcijom bavi vec 50 000 godina najmanje. Prvo smo prirodnu selekciji zamenili vestackom, a zatim i prirodne mutacije vestackim. Genetski inzinjering, je samo korak dalje koji taj proces ubrzava, a opsanostima koje evntualno on nosi brinu mnoogo pametniji ljudi od tebe, koji kao ni da osnovno skolu nisi zavrsio, tako da bolje i da ne razmisljas o tome. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2010 @Justinijan A izvini a kako je moguce da i te siromasne mnogoljudne zemlje imaju toliki broj rodjenih naspram umrlih? Zato sto parazitiraju na modernoj tehnologiji i medicini! Sta mislis da su oni odseceni od civilizacije? Nisu uzimaju sve blagodati koje mogu. A nisu siromasni samo zbog ekonomsko politickih prilika nego i zato sto od 8 dece prezivi 7 ili 6 umesto 3 ili 4 kao nekad kad nije bilo mrske nam TE. Zasto su oni tako mnogoljudni? I ranije su se radjali istom brzinom ali su i umiralo mnogo vecom kad nije bilo mikrobiologije i moderne agrikulture. Znacaj TE na medicinu je ogroman gotovo toliki da bez TE mozemo slobodno reci da bi pormlo vise njih nego nakon nekog nuklearnog rata. Ne znanje i ne razumevanje znacaja TE na nase svakodnevne zivote ce nas ubiti. Vec smo nepravilnim odnosom prema stafilokoknim i streptokoknim upalama uzimajuci antibiotike na svoju ruku dosli do toga da sada preti opasnost od super bakterija i tako nekih cuda. Ali naravno kad to dodje na dnevni red onda su to mracne laboratorije zlih masona a ne nase neznanje biolgije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВладаВ Написано Септембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2010 Може ли мали осврт на тему: Вера и историјска наука, од стране поштованих учесника - https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8522.msg238010/topicseen.html#msg238010 29dz8zk Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Написано Септембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2010 Ха ха... живимо дуже јер смо еволуирали за 1000 година ekstra Аквилио, пази шта причаш, постидећете се Ћирковић 29dz8zk Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2010 Ха ха... живимо дуже јер смо еволуирали за 1000 година klapklap Аквилио, пази шта причаш, постидећете се Ћирковић :mad: Do sada nisi znao da mislis a sad vise ne znas ni da citas koliko vidim. Ne zivimo duze zato sto smo evoluirali, jesmo evoluirali za 1000 godina ali na mikro nivou, nego zato sto smo znanje o evolutivnim mehanizmima iskoristili da bi se borili protiv bolesti virusa, bakterija, da bi mogli proizvesti veliku kolicinu hrane. Citaj pazljivije sta ljudi pisu! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Написано Септембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2010 Ne zivimo duze zato sto smo evoluirali, jesmo evoluirali za 1000 godina ali na mikro nivou, nego zato sto smo znanje o evolutivnim mehanizmima iskoristili da bi se borili protiv bolesti virusa, bakterija, da bi mogli proizvesti veliku kolicinu hrane. Генијално. Живимо дуже јер користимо знање о еволуцији! kisa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2010 Ne zivimo duze zato sto smo evoluirali, jesmo evoluirali za 1000 godina ali na mikro nivou, nego zato sto smo znanje o evolutivnim mehanizmima iskoristili da bi se borili protiv bolesti virusa, bakterija, da bi mogli proizvesti veliku kolicinu hrane. Генијално. Живимо дуже јер користимо знање о еволуцији! Ti ne koristis ali koriste virolozi i ostali naucnici da bi razvili lekovei i vakcine kako ljudi ne bi umirali od najobicnije gripe u tako velikom broju. Mada i sada ih umire u dosta velikom broju. Bez znanja o evoluciji ne bi mogli razviti ni jednu vakcinu niti jedan antiobiotik pa bi video koliko bi se kezio. A o agronomiji i modernom ukrstanju biljnih sorti i narocito o njihvoj imunologiji da ne govorim. Bez TE u biologiji jednostavno NISTA nema smisla. Osim sto si po stoti put demonstrirao koliko ti je znanje na kriminalno niskom nivou demonstrirao si koliko si zapravo jedan bahat i nezahvalan covek. Nisi ni svestan koliko tvoja egzistencija zavisi od znanja TE (ne tvog znanja jer ga nemas) a ovamo prosipas neke doskocice i posalice da ispadnes duhovit. Dohvati vec neku knjigu iz biologije i prelistaj to malo jer je vise katastrofalno slusati kako lupas po forumima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Уууу... ад хоминем аргументи... "криминално низак ниво" итд. Таман сам мислио да мало покажем шта пише у универзитетским уџбеницима... али нека... нисам ни знао ове ствари о себи, хвала што си ми отворио очи. Као модератор баш инспиришеш расправу, нема шта. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Уууу... ад хоминем аргументи... "криминално низак ниво" итд. Таман сам мислио да мало покажем шта пише у универзитетским уџбеницима... али нека... нисам ни знао ове ствари о себи, хвала што си ми отворио очи. Као модератор баш инспиришеш расправу, нема шта. Univerzitetski udžbenici? Šta li piše tamo o evoluciji, šta misliš? A ovaj, u pravu si to da ne bi trebalo tako kao mod. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 16, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Уууу... ад хоминем аргументи... "криминално низак ниво" итд. Таман сам мислио да мало покажем шта пише у универзитетским уџбеницима... али нека... нисам ни знао ове ствари о себи, хвала што си ми отворио очи. Као модератор баш инспиришеш расправу, нема шта. Cudo sto si se od cele argumentacije zasto zivimo duze uhvatio samo za to sto sam ti napisao da si na kriminalno niskom nivou. No to je vec tipicno za tebe, tako iz posta u post sa teme na temu dan za danom you know the rest. Kad budes pisao na malo ozbiljnijem nivou od "zivimo duze jer smo evoluirali?" onda mozda napisem i nesto osim konstatacije koliko si (ne)obrazovan sto se tice biologije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Уууу... ад хоминем аргументи... "криминално низак ниво" итд. Таман сам мислио да мало покажем шта пише у универзитетским уџбеницима... али нека... нисам ни знао ове ствари о себи, хвала што си ми отворио очи. Као модератор баш инспиришеш расправу, нема шта. На овом форуму се пре свега гледа да имамо у најмању руку цивилизован дијалог. Јесте, мислим да аквилио боље да није коментарисао твоје писање. Међутим он се труди у бављењу оним што познаје па би било добро да га испоштујеш. Друго, ако хоћеш да разговарамо о овој теми онда почни. Али буди спреман на супротстављена мишљења. По мени, нема смисла оправдавати креационизам на твој начин. То више није ни укусно за неког ко се назива православним. Имаш на располагању читаве аргументе, ако хоћеш изнеси их, већ је све од тога познато. Нама није досадно да ти скрећемо пажњу на нешто другачије. Али мораш да истражујеш. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Serijal HHMI Predavanja o evoluciji - jako pitko i na srednjoskolskom nivou, tako da nema opravdanja! http://www.youtube.com/user/nethius#p/c/6199C5B88A59B201/0/Dyoda_uZWpM Za naprednije, interesantan i ne previse tehnicki Yale-ov kurs o evoluciji: http://www.youtube.com/user/YaleCourses#p/c/6299F3195349CCDA/0/VjgHd6HKtvE Dokle smo ono stigli, jer broji neko? 666:0 za evolucioniste? facenew22222222 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука