Avocado Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 namijerno koristim to nista, zato sto je to nemoguce, beskonacno mali prostor beskonacno velike gustine, tj pritiska, hahhaha.... sto inace bjele veze nema sa fizikom, posto ni jedan od zakona fizike ne moze sa tim da se uklopi, prostor ne moze da trpi veliku kolicinu mase, dolazi do kolapsa jako brzo, vec kod masivnijih zvjezda dolazi do kolapsa prostora ako je vjerovati ovoj fizici. dakle radi se o teoriji u koju da bi povjerovali morate prvo otpisati sve zakone fizike , a onda u odredjenom momentu na scenu stupaju ovi zakoni koji vaze i danas, onako ko haski dekret.... ne kazem ja da to nije svrsishodno, ima to sve svoju svrhu, al zahtjeva i veliku kolicinu vjere, to je poenta moja, a ti se evo jos jedan advokatic koji lovi ljude za pojedinacne rjeci, a zanemaruje poentu Naprotiv, komentar da je pogrešno opisati Veliki prasak tako da je "ništa eksplodiralo" nije cepidlačenje oko pojedinačnih reči, već suštinska primedba... niti je u pitanju "ništa", niti je nešto "eksplodiralo"... ne znam oko čega drugog bi u vezi sa tvrdnjom da je "ništa eksplodiralo" mogli da pričamo osim da ni jedan jedini deo te tvrdnje nije tačan opis Velikog praska. Ako je verovati fizici tj. fizičarima, zakoni fizike su nastali u Plankovom vremenu (nakon Velikog praska), stoga je tvoj komentar nerazumljiv i ostaje nejasno zašto ti to smatraš smešnim, nemogućim ili neverovatnim... Dakle, ta poenta koju toliko voliš da pominješ opet negde ostaje sakrivena... ne mogu da "zanemarujem poentu" kad nikakvu poentu nisi ni izneo... osim što sad znamo da Kordun neke tvrdnje fizičara smatra smešnim i neverovatnim ali ne znamo zašto. Šta to zahteva "veliku količinu vere"? U šta konkretno (a neverovatno) moram da poverujem da bih prihvatio teoriju Velikog praska? Koje verovatnije objašnjenje mi stoji na raspolaganju? GeniusAtWork, Млађони and VaSa110 је реаговао/ла на ово 3 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 Naprotiv, komentar da je pogrešno opisati Veliki prasak tako da je "ništa eksplodiralo" nije cepidlačenje oko pojedinačnih reči, već suštinska primedba... niti je u pitanju "ništa", niti je nešto "eksplodiralo"... ne znam oko čega drugog bi u vezi sa tvrdnjom da je "ništa eksplodiralo" mogli da pričamo osim da ni jedan jedini deo te tvrdnje nije tačan opis Velikog praska. Ako je verovati fizici tj. fizičarima, zakoni fizike su nastali u Plankovom vremenu (nakon Velikog praska), stoga je tvoj komentar nerazumljiv i ostaje nejasno zašto ti to smatraš smešnim, nemogućim ili neverovatnim... Dakle, ta poenta koju toliko voliš da pominješ opet negde ostaje sakrivena... ne mogu da "zanemarujem poentu" kad nikakvu poentu nisi ni izneo... osim što sad znamo da Kordun neke tvrdnje fizičara smatra smešnim i neverovatnim ali ne znamo zašto. Šta to zahteva "veliku količinu vere"? U šta konkretno (a neverovatno) moram da poverujem da bih prihvatio teoriju Velikog praska? Koje verovatnije objašnjenje mi stoji na raspolaganju? prvo za ovo gore si u pravu, sustinska je razlika, ja sam pogresio braneci ovaj film, ali ako tebi nije cudno zapakovati cijeli svemir na beskonacno male dimenzije gdje ne postoje nama poznati zakoni iz fizike , jer oni to apsolutno onemogucavaju, a sve to uglavnom samo na osnovi toga sto danas moze da se vidi crveni pomak kod posmatranja objekata u svemiru onda svaka cast , genije si.... mi tupaviji smo vise skloni da vjerujemo da je Bog to uspostavio na nacin razlicit od velikog praska, sta ces.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 prvo za ovo gore si u pravu, sustinska je razlika, ja sam pogresio braneci ovaj film, ali ako tebi nije cudno zapakovati cijeli svemir na beskonacno male dimenzije gdje ne postoje nama poznati zakoni iz fizike , jer oni to apsolutno onemogucavaju, a sve to uglavnom samo na osnovi toga sto danas moze da se vidi crveni pomak kod posmatranja objekata u svemiru onda svaka cast , genije si.... mi tupaviji smo vise skloni da vjerujemo da je Bog to uspostavio na nacin razlicit od velikog praska, sta ces.... Zastanimo na momenat i shvatimo da je sustinski ovo najtacniji kordunov post ikada пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 ne mozes kriviti scenaristu ili mozda prevodioca zbog pojedinacnih losih ili nepravilnih izraza, ako ides nesto da kritikujes onda kritikujes poentu a ne ko cigan lovis nekog za pojedinacne rjeci... ja ne vidim nista pogresno u poenti na pocetku filma, na pocetku bi nista i to nista eksplodiralo i stvorilo sve, to je poenta moderne kosmologije a do toga se doslo na jako prost nacin, vidili ljudi da se svemir siri pa onda ako vratis film unattrag dobijes da se sve skupi u jednu tacku, ajde osvrni se malo na poentu kad kritikujes, pusti rjeci, ovo je radjeno da se i najvecim laicima doccara otprilike cjela stvar Pa vidim manje više već su ti drugi sve objasnil. Kada želiš nešto da osporiš prvo i osnovno je da moraš to i da razumeš. Autori filma već kroz prve rečenice pokazuje potpuno neznanje o teoriji velikog praska. I kave zaključke da očekuješ....... Iz tvog pisanja (ipak sam pročitao sve bez obzira na tvoje prve rečenice) vidi se da i ti ne poznaješ dovoljno osnove ove teorije. Svaka dalja priča nema smisla. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 mi tupaviji smo vise skloni da vjerujemo da je Bog to uspostavio na nacin razlicit od velikog praska, sta ces.... Izreći ovo na pravoslavnom forumu a da te ne izbace...... пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 Prva recenica i odma glupost "Big bang je vatrena lopta u praznom prostoru"... nema dalje... niko ne bi trebalo da nastavi da gleda posle te recenice... Apsurd je još gori, brate mili, da mi toga nismo ni svesni. Prema kvantnoj kosmologiji, svemir je isprva bio kvantna fluktuacija u već postojećoj peni prostorvremena. To je moderna ideja zvana pristup mnogih svetova. Svemir naprosto postoji u mnogo paralelnih stanja. Ne znam da li vredi o ovome pričati. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 Apsurd je još gori, brate mili, da mi toga nismo ni svesni. Prema kvantnoj kosmologiji, svemir je isprva bio kvantna fluktuacija u već postojećoj peni prostorvremena. To je moderna ideja zvana pristup mnogih svetova. Svemir naprosto postoji u mnogo paralelnih stanja. Ne znam da li vredi o ovome pričati. Ja mislim da u pitanju neka magma ... xDDD Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 kad smo kod evolucije kosmosa, ja licno smatram da je za nju potrebno daleko vise vjere u cudesa nego da se povjeruje u boga, zamisli, bi nista i to nista eksplodiralo i stvorilo sve cak i ono sto razmislja o samom tom dogadjaju .... eneromna vjera je potrebna za to, sf romani su maciji kasalj Evo da pokušam pvako da ti objasnim, jedna tada hipoteza (Teorija inflacije) je nastala iz velikog praska da pokuša da topuni teoriju velikog praska i objasni ono što je tada fizičare zbinjivalo. Kao hipoteza koliko god ti veliki prasak zvučao čudno, ovo bi ti verovatno svučalo 100x čudnije, i meni je tako da sam ja bio skloniji da prihvatim druge hipoteze, čak sam i pisao ovde na forumu o jednoj (ali veći broj vizičara je bio za inflaciju, iz meni nepoznatog razloga, ali opet ja nisam fizičar). Meutim ova teorija je između ostalog predvidela i jake gravitacione talase, da bi relativno skoro primetili u pozadinskom zračenju upravo ono što je i trebal da se desi ukoliko je ova hipoteza tačna. E sada neko dođe na forum i kaže da je Veliki prasak smešan i zahteva veliku veru, dok sa druge strane fizičari izvode na osnovu teorije velikog praska nove hipoteze koje uspešno predviđaju prirodne fenomene pre nego što smo ih uopšte i otkrili. Šta misliš na čijoj ću strani da budem? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 Ti ćeš biti na strani dokaza. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 prvo za ovo gore si u pravu, sustinska je razlika, ja sam pogresio braneci ovaj film, ali ako tebi nije cudno zapakovati cijeli svemir na beskonacno male dimenzije gdje ne postoje nama poznati zakoni iz fizike , jer oni to apsolutno onemogucavaju, a sve to uglavnom samo na osnovi toga sto danas moze da se vidi crveni pomak kod posmatranja objekata u svemiru onda svaka cast , genije si.... mi tupaviji smo vise skloni da vjerujemo da je Bog to uspostavio na nacin razlicit od velikog praska, sta ces.... Mnogi od nalaza moderne fizike jesu "čudni", kontraintuitivni i uvrnuti... ali to uopšte ne znači da su neverovatni ili netačni... Ti zaključci nisu izvedeni "samo" na osnovu toga što se vidi crveni pomak kod posmatranja objekata u svemiru. Nije nikakav problem da veruješ u šta god želiš... ja ne želim da osporavam nečija verska ubeđenja, niti da raspravljam o istim... niti mislim da su vernici tupavi... ali ako želiš da svoja ubeđenja pomeriš iz domena religije u domen nauke i suprotstaviš ih naučnim teorijama, potrebno je mnogo više od "ja verujem u to i tačka"... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 Prosto ako uklonis Boga iz price moras da uvedes faktor koji je jednako (ne)razumljiv da bi objasnio poreklo svega i svacega. Misaonom aparatu je jednako razumljiv pojam Bog i pojam 15 milijardi godina ili sanse 1 u zilion. Upravo ljudi koji su citav zivot bili ateisti postaju vernici najcesce kad im se u zivotu desi nesto za sta su bile minijaturne sanse tipa prezivljavanje u neverovatnim okolnostima ili "cudesna" izlecenja.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 Prosto ako uklonis Boga iz price moras da uvedes faktor koji je jednako (ne)razumljiv da bi objasnio poreklo svega i svacega. Misaonom aparatu je jednako razumljiv pojam Bog i pojam 15 milijardi godina ili sanse 1 u zilion. To koliko je neka teorija/činjenica "razumljiva" laicima - ne govori apsolutno ništa o ispravnosti teorije/činjenice. Upravo ljudi koji su citav zivot bili ateisti postaju vernici najcesce kad im se u zivotu desi nesto za sta su bile minijaturne sanse tipa prezivljavanje u neverovatnim okolnostima ili "cudesna" izlecenja.... To baš i nije sjajan argument za racionalnost takve promene mišljenja... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 Mnogi od nalaza moderne fizike jesu "čudni", kontraintuitivni i uvrnuti... ali to uopšte ne znači da su neverovatni ili netačni... Ti zaključci nisu izvedeni "samo" na osnovu toga što se vidi crveni pomak kod posmatranja objekata u svemiru. Nije nikakav problem da veruješ u šta god želiš... ja ne želim da osporavam nečija verska ubeđenja, niti da raspravljam o istim... niti mislim da su vernici tupavi... ali ako želiš da svoja ubeđenja pomeriš iz domena religije u domen nauke i suprotstaviš ih naučnim teorijama, potrebno je mnogo više od "ja verujem u to i tačka"... kakve sad veze ima u sta ja vjerujem, ja ti fino kazem da ateisti vise vjeruju u cudesa nego pravoslavci i to jeste tako, medjutim ti ne registrujes ta cudesa i u redu, ja ti necu ni objasnjavati Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 kakve sad veze ima u sta ja vjerujem, ja ti fino kazem da ateisti vise vjeruju u cudesa nego pravoslavci i to jeste tako, medjutim ti ne registrujes ta cudesa i u redu, ja ti necu ni objasnjavati Znaš kako meni je kvantna mehanika bila puna čudesa i onda dođe i predmet fizika na fasku i između ostalog i neke osnove kvantne mehanike. I onda kada pogledaš te jednačine sve što si to data čuo dobija smisao i ima smisla i nisu nikakva čudesa. Tako to što nazivaš čudesima je odrpilike isto kao moja baba kada kaže za računar da su čudesa, a jedini razlog je to što ona ne razume na koji način on radi, kao što ni ti ne razumeš šta sve stoji iza teorija o kojima si čuo samo neke osnove i to kroz priču ne kroz matematiku tj. srž svake teorije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 novinarska posla. to je zastitni znak novinarstva i drugih slicnih zanimanja, inace naucnici pravi se nikada ne bave vizuelizacijom nauke, to je za njih uvredljivo... Imaš puno vrhunskih naučnika koji se bave vizuelizacijom nauke, kako je nazivaš, tj. pojavljuju se u raznim emisijama, dokumentarcima, pišu naučno-popularne knjige sve sa ciljem da nauku približe što većem broju ljudi. A problem sa ovim klipom je što autori nisu ni pokušali - namerno ili iz traljavosti - da saznaju šta je stvarno Veliki prasak. Nije problem što ljudi to zamišljaju kao eksploziju - na kraju krajeva, ja sam ga tako učio u školi, pretpostavljam i ti i mnogi - nego što ako već hoće da se bave tom problematikom, trebalo bi bar malo dublje da se informišu o teoriji od užbenika za osnovnu. A prva i osnovna stvar u vezi V. praska je da to nije nikakva eksplozija niti prasak (sam naziv 'veliki prasak' je pežorativan, skovao ga je fizičar Fred Hojl koji je bio protivnik cele ideje i zastupao je ideju da je svemir večan. Ali eto, ironično da je taj naziv ostao i sad pravi zabunu o čemu se tu u stvari radi). Tako da onda grade celu priču na pogrešnoj osnovi da je VP neka nasumična eksplozija 'vatrene lopte' iz koje su nastali uređeni oblici - galaksije, zvezde - pa na kraju i život. https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука