о.Небојша Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Joш нам фали Миле Ћурчић да брани латиницу као српско писмо. Тужно је да после К&К окупације, југословенства Краља Александра и Брозовог испирања мозга људфи заборављају своје коријене. Још кад се додају ове НВО и другосрбијанци..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 (измењено) пре свега, ћирилицу није измислио свети Кирил (и свети Методије него се зове глагољица), нити је свето. друго, реч ћирилица се пише мало сем кад је на почекту реченице, поштуј и граматику кад већ волиш писмо и његова правила и сматраш се културном и образованом Ја поштујем Бога синко, и Свето Писмо Ћирилово, а не граматику. Тек толико за Вашу информацију. И имам прилично фромално образовање из правописа,а неформално ћу је писати док живим са великим словом. И на почетку реченице у средини и на крају. Граматику не могу поштовати, то препуштам вама у матици, та је граматика захтјевала да се Бог пише малим словом, читаво моје дјетињство и младост, па нисам послушала, ма, нећу ни сад, па да ми пошаљеш и татицу, да ми објасни. Измењено Децембар 7, 2012 од Иван Цветковић Порука је пријављена као вређајућа. Молимо да убудуће не користите овакав начин комуникације. Администрација Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Ја поштујем Бога синко, и Свето Писмо Ћирилово, а не граматику. Тек толико за Вашу информацију. И имам прилично фромално образовање из правописа,а неформално ћу је писати док живим са великим словом. И на почетку реченице у средини и на крају. Граматику не могу поштовати, то препуштам вама у матици, та је граматика захтјевала да се Бог пише малим словом, читаво моје дјетињство и младост, па нисам послушала, ма, нећу ни сад, па да ми пошаљеш и татицу, да ми објасни. замолио бих те да ме не називаш синком, а да ми не помињеш родитеља у деминутиву и поспрдно пошто то сматрам крајњом некултуром и најприземнијим могућим понашањем. sqny је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 הקודש Lashon ha-Qodesh ili da vama srbima bude jasnije "Sveti jezik", je jedini jezik i pismeno, koje se može takvim zvati. Sve ostalo, pa i ćirilica, latinica, glagoljica, ... su samo odraz iz iskrivljenog zrcala. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 па пази, ако поновиш то једно пар хиљада пута, можда и индоктринираш неког да ти поверује сви они који су имало пазили на часовима историје знају да није Историја је опис прошлости, а не опис садашњости, још мање замрзавање садашњости. Без улажења у историјске спорове о томе да ли је оригинално латиница српска или није, она то данас де факто јесте, свиђало се то нама или не. Не само да ”народ” пуно пише латиницом, већ постоје изузетно вредни текстови написани на српском језику на латиници. И све их је више. Језик и писмо су динамичне творевине, настају, еволуирају, прилагођавају се, па и нестају. Све друго су празне приче и подлога за разне идеологе и продавце магле (не мислим да си ти један од њих, наравно, одговор је више генералан). drvce and sqny је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 замолио бих те да ме не називаш синком, а да ми не помињеш родитеља у деминутиву и поспрдно пошто то сматрам крајњом некултуром и најприземнијим могућим понашањем. Граматички је можда деминутив, али смислено је умиљат израз, као у свим бесједама, могу се протумачити како ко види. исто као и прича од старца Пајсија, о две врсте људи, пчеле и мухе. А синко је народски израз за млађу особу, исто умиљато, у посту смо, па тако зовем дечицу, кад видим да лоше пишу. Опростите, а дали смо Ви и ја на "ти"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Grizzly Adams, Mironosica, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Znao sam ja da je gramatika jezuitski izum i da o njenoj ispravnosti vode računa samo oni koji hoće da pokatoliče srBski narod. Ipak, ovde nije reč o gramatici, nego o PRAVOPISU. Biće da su pravopis izmislili masoni. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ристо Подвожњак Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Граматички је можда деминутив, али смислено је умиљат израз, као у свим бесједама, могу се протумачити како ко види. исто као и прича од старца Пајсија, о две врсте људи, пчеле и мухе. А синко је народски израз за млађу особу, исто умиљато, у посту смо, па тако зовем дечицу, кад видим да лоше пишу. Опростите, а дали смо Ви и ја на "ти"? Без намјере да будем ичији адвокат, али ово је више него скандалозна полемика... Сада ћу и ја мимо правила да постанем ултра православац и да пишем све што се дотиче вјерског живота великим словима, јер је и то свето, као ћирилица... А онда на разумне критике, исто не мање православаца од мене самог, ћу да их називам синко јер ја сам на висинама сазнања... Молим вас вратите се на тему и пишите разумно и аргументовано. Свако добро! GeniusAtWork and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Џаба се боре за ћирилицу, ми смо и њу под своје узели! бухахахахахахахах Crveni Baron, drvce, Милан Ракић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 "Ако ви Срби не желите да опет будете бачени у још мрачнију и грознију пропаст, онда знајте да је једини услов за то, да се вратите Христу. Да свуда пребришете реч култура у вашој земљи и уместо ње ставите реч Христос." Naravno. Kultura je specificna za svako podneblje, narod, zajednicu. Ne postoji jedna kultura. Tako da je onajj koga si citirao potpuno u pravu. Jer kod nas bazvrci pod kulturom podrazumevaju nemacku na primer kulturu a ne srpsku. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ристо Подвожњак Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 "Ако ви Срби не желите да опет будете бачени у још мрачнију и грознију пропаст, онда знајте да је једини услов за то, да се вратите Христу. Да свуда пребришете реч култура у вашој земљи и уместо ње ставите реч Христос." Шта ли ово значи? Па већина досадашње тековине наше културе су настале са централним мотивом хришћанства и Христа... Dragi је реаговао/ла на ово 1 Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Историја је опис прошлости, а не опис садашњости, још мање замрзавање садашњости. Без улажења у историјске спорове о томе да ли је оригинално латиница српска или није, она то данас де факто јесте, свиђало се то нама или не. Не само да ”народ” пуно пише латиницом, већ постоје изузетно вредни текстови написани на српском језику на латиници. И све их је више. Језик и писмо су динамичне творевине, настају, еволуирају, прилагођавају се, па и нестају. Све друго су празне приче и подлога за разне идеологе и продавце магле (не мислим да си ти један од њих, наравно, одговор је више генералан). капирам и слажем се са тобом, ал сам написао зашто су настала писма, коме су намењена и које је званично у употреби и где, као и да постоји лични афинитет који не испитујем а лепо сам нагласио да пишем латиницом уживо а ћирилицом виртуелно и из којих разлога мени се то ионако сведе на естетику а не на национални понос, идеологију или не зна ни ја шта. још кад би постојало хришћанско писмо, ја би њим писао овде са хришћанима а било којим другим које знам са осталима лако је да промениш кад знаш. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Граматички је можда деминутив, али смислено је умиљат израз, као у свим бесједама, могу се протумачити како ко види. исто као и прича од старца Пајсија, о две врсте људи, пчеле и мухе. А синко је народски израз за млађу особу, исто умиљато, у посту смо, па тако зовем дечицу, кад видим да лоше пишу. немам намеру да ти понављам шта сам написао. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Библија је "света књига" само зато што говори о Исусу Христу, осим тога је најобичнија књига као и свака друга. Значи није свет папир од кога је направљена, нити мастило, нити писмо, нити језик, свет је Бог о коме говори. Исто тако "света водица" је света због своје улоге у Цркви, иначе вода сама по себи није ништа светија од песка и ваздуха. Зато кажем да не треба мистификовати обичне куке и кваке на папиру. Ћирилично "б" није ништа светије од латиничног "b", грчког "γ", кинеског "官" или неког египатског хијероглифа. Све су то само произвољне шаре на папиру које је неко смислио за лакшу комуникацију. А посебан проблем је што се то код нас користи у неком национално-традиционалном контексту. Да подсетим на једну важну ствар - и Библија на хрватском или албанском језику је "Свето Писмо". Апостол Павле је - пренесено на данашње време - био амерички држављанин и није користио ћирилицу, већ латиницу и писао на енглеском. Ако смо прави хришћани онда ћемо и ми бити у стању да превазиђемо и имамо шири поглед од пролазних овосветских проблема, јер како рече мудри апостол - "све су трице само да Христа задобијем". Рекао си да само човјек може бити свет и то не стоји...не знам коме и каква ова "објашњења". Онда опет са одговором на мој пост сам себи противријечиш када кажеш: Библија је света Сад пак у овом одговору, пишеш 'Света Књига' под наводним знацима, такође и Свету Водицу. Ја стварно не знам шта ти желиш рећи и зашто компликујеш ствари. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука