Jump to content

Српски језик и latinica?

Препоручена порука

Хрвати имају своје називе за месеце у години, који су суседним народима непознати. Зашто се они тога не одрекну, па да буду разумљивији осталима ?

Још кад бисмо ми били разумљивији осталима ако бисмо писали латиницом, било би добро. Овако се одричемо без потребе.

:fik: Рођен намргођен!

Подели на овим сајтовима

Хрвати имају своје називе за месеце у години, који су суседним народима непознати. Зашто се они тога не одрекну, па да буду разумљивији осталима ?

Мислим да то нису њихови називи (уосталом као ни наши што нису)... Корен воде из словенског језика, а сличну нотацију, попут `рвата имају и Украјинци, Чеси, Пољаци...

Подели на овим сајтовима

Au brate...Jeste, ćirilicu treba čuvati, a znate li da po poslednjem popisu 164.884 osobe nema NIKAKVO obrazovanje, a  677.499 njih nema završenu osnovnu školu? Skoro MILION građana Srbije je nepismeno, ili polupismeno a svakako funkcionalno nepismeno. Što će reći da je 11% građana srbije NEPISMENO, na kojem god pismu.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Све то стоји, хвала на објашњењу, али зашто се држе тога, зашто не узме називе месеци као и остали народи, него морају да сваком посебно тумачити ?

Подели на овим сајтовима

razmislao sam da napisam na hiragani, al je nemam u fontu

Ево можеш овде да је "скинеш" те инсталираш...

http://www.yesjapan.com/video/pages/install-japanese-windows-7-vista.html

Подели на овим сајтовима

Не, ја сигурно нисам неко ко мисли да не треба знати латиницу. Боже сачувај. Међутим, поставио бих следеће питање: зашто се латиница учи у оквиру предмета који се зове Српски језик? Зашто на том предмету деца имају обавезу, рецимо, да пишу писмени задатак на латиници?

латиница не може да се учи на на часовима српског језика .....ајде ок...онда било би апсурдно и да деца уче латиницу на часовима енглеског то би било овако-прво науче латиницу па онда почну учити енглески језик  :D ...сем...а да можда уведемо хрватски језик у школама у Србији као обавезан предмет...јер иовако ионако  латиницу морају да науче , окружени смо њоме... тако ћемо испунити циљ а то је да се на часу српског уче српски језик и ћирилица како бисмо се одбранили од западних муљатора предвођених црним  Ватиканом и њиховим поглаваром који цео дан само мисли како да уништи Србе  :D  :)))

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

Закључак је једноставан, Србима нико не брани да пишу ћирилицом, ствар је још гора од тога...сами Срби себи бране писање ћирилицом , а право питање је, да ли смо само увлакаче...или имамо кризу идентитета на сваком ћошку...пре ће бити ово друго :D Сетимо се само жалосног случаја српско-српског препуцавања у Новом Саду, које је као проблем месецима било издигнуто на национални ниво , око тога да ли на аутобусима ЈГСП Нови Сад "дисплеј" треба да буде на латиници или ћирилици. Из тога се видео колика је криза и колико нисмо сигурни у сопствени идентитет, држава је толика слаба да се тих дана почело и са транспарентима Нови Сад-главни град и сл. а да не кажем да се држама тресе и од једног обичног муфтије и једне табле, каква је то држава ? На делу , код комшија у Хрватској може се видети како се бране национални интереси и да су изнад свакога и свега ако је за "домовину" онда "ћирилица код нас неће проћи..никадаааааааа " !

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

На делу , код комшија у Хрватској може се видети како се бране национални интереси и да су изнад свакога и свега ако је за "домовину" онда "ћирилица код нас неће проћи..никадаааааааа " !

E ako tako treba da branim nacionalne интересе-не пристајем!

Подели на овим сајтовима

Držimo se Hrista braćo On nam je po očevima našim i njihovim predanjima jedini nacionalni interes. (Što se kroz istoriju i pokazalo)

I progovoriše Apostoli na svim jezicima sveta...... (nek piše ko kako voli jedino nek obrati pažnju na to šta piše)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

E ako tako treba da branim nacionalne интересе-не пристајем!

Слажем се, на дуже стазе тај њихов поступак ће довести до лома то је гарантовано. Говорио сам само о кризи идентитета, они су сигурни у себе, свој језик, историју, културу ..иако је трећина тога заправо наше..али ок то није за ову тему. Ствар је бити сигуран у себе, ћирилица је у уставу а не поштује се од стране самих Срба, то говори да се уствари од истих не поштује ни држава. Ствар је толико жалосна да је и борба за ћирилицу симболично смешна. У  Новом Саду и дригим градовима по тротоару су поруке да треба "бранити ћирилицу" јер је наше писмо, пази то симболика бранимо оно по чему сами газимо, јако смо смешна и жалосна нација...пардон, народ-раја, ми нисмо никада ни постали нација. Биће боље.

Подели на овим сајтовима

Закључак је једноставан, Србима нико не брани да пишу ћирилицом, ствар је још гора од тога...сами Срби себи бране писање ћирилицом 

Тачно тако. Има амин.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

ћирилица је у уставу а не поштује се од стране самих Срба

Ето, за почетак, е да би били озбиљни, а ти брате немој да се увредиш-ништа лоше не мислим, Устав се пише са великим "У"... Да поведемо, за почетак, мало више "рачуна" о правопису, о семантици и књижевном говору и све ће то "лећи" на своје... Мислим да нема потребе за дизањем тензије! 

Подели на овим сајтовима

На делу , код комшија у Хрватској може се видети како се бране национални интереси и да су изнад свакога и свега ако је за "домовину" онда "ћирилица код нас неће проћи..никадаааааааа " !

To je nacionalni totalitarizam, ako ćeš tako da "braniš nacionalne interese" ko oni, onda... 

Подели на овим сајтовима

Ето, за почетак, е да би били озбиљни, а ти брате немој да се увредиш-ништа лоше не мислим, Устав се пише са великим "У"... Да поведемо, за почетак, мало више "рачуна" о правопису, о семантици и књижевном говору и све ће то "лећи" на своје... Мислим да нема потребе за дизањем тензије! 

Stoji , ok, ali brzo kucam tako da... ne trudim se previše a i mrsko mi je iskreno :) To na forumu nije toliko bitno, ne paze ni drugi ne vidim što si mene opleo ali ajde ne zameram. No, kada je UUUUstav :) bezvredan kao naš , može i da se piše malim slovom. Bezvredan je ustav koji niko ne poštuje, to i nije ustav vec sh..

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...