Jump to content

Ристо Подвожњак

Члан
 • Број садржаја

  926
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Everything posted by Ристо Подвожњак

 1. Интересује ме једно, пошто видим да је поприлично активан. Да ли попе Ђуровићу све што пишеш на овој мрежи, пишеш са благословом патријарха или ипак кршиш његову скорашњу одлуку?
 2. Ко год је у овоме видио проблем, не познаје енглески језик или хоће злонамјерно да тумачи. Бројни форумаши нису хтјели да помену оригинални твит. Ко год је екстраполирао до ниво да владика Григорије има нешто са овим је злонамјеран. А глупост није дефект интелекта, тако да био глупи или злонамјеран, исто је. Али нека, нека... Лијепо је гледати како се моћ за доминацијом претвара у злобу.
 3. Видим поштена информативна служба не преноси саопштење владике Григорија. А ево прође дан. Нека, нека!
 4. Не браним владику, него чињенице. Мој став је мој став, а не владикин. С обзиром на количину злонамјерности у тумачењу твита фон Крамер, мене и не чуди ако неко моје писање о овим темема, испоставља на рачун владике. Чим ти вјерујеш да је боље да се не брани, значи да су ствари тако постављене. Без обзира на све, очекујем да мој коментар (ако хоћете без за вас спорног дијела) буде враћен. Јер једино исправно тумачење по правилима енглеског језика, је оно које понудих, а које сви заобилазе и праве се Тоше. Ја само, не бих да буде, прво су укинули истину, онда су дошли по владику, па по овог, па по онога, а ја ћутах, и кад додђоше до мене нико не оста да ме одбрани.
 5. Јесу тешке, али су и тачне. Тешке су и ријечли да је један епископ перјаница антисрпских медија. Тешке су и ријечи да се некоме каже да је у корпусу антисрпском или антицрквеном. Али се изговарају. А кад се већ изговарају, онда се улази у меритум ствари, па да их измјеримо. И мјера је да јесу тешке јер погађају душе православних хришћана и наносе им бол, али су олако речене као и свака лаж. Али ево и да узмемо да не може да носи те спорне ријечи, које ја написах, шта је спорно са осталим дијелом. Зашто се избрисао цјелокупан одговор, кад он јасно показује да због непознавања енглеског језика и недобронамјерности у тумачењу се искривљују ријечи једне посланице, а само због чисте злобе неко покушава да све растегне до тумачења да је све посљедица састанка владике Григорија са посланицом.
 6. Да ли је реално да си ми обрисао читав коментар, у коме је јасно појашњен твит? Поред тога сам ти послао објашњење које чињенично поткрепљује оно што сам написао, дакле нисам никог клеветао, него рекао истину. Истина је да је неко из кабинета патријарха лагао и извукао ствари из контекста. Нисам ја крив за то што лажу, али откуд да будем крив што примјетим лаж. Молим да ми се врати пуни коментар. Спорнио дио, ако хоћете избаците, иако је истина. Суштина одговора је у том коментару.
 7. Али најјачи је Зечевић, доктор над доктоприма, теолог над теолозима, и вади ствари из контекста, као јеховани и слични, и онда другом спочитава исто. Ја сам одговарао на Родољубову опаску и рекао да не мора нико да лаже у ствари о којој разговарамо, али итекако лаже онај који је први започео халабуку, а то је наш прецедник. Чим он даде коментар, кренуше и медији, до тада је био ту и тамо који твитераш, недобронамјеран који искривљује значење, и вади ствари из контекста. И одједном све што је рекла посланица, иде на душу владике јер је он причао са њом. И лијепо је да Зечевић признаје да постоје они, организована скупина која напада људе без покрића и утемељења. као што су ономад нападали митрополита Амфилохија. И још Зечевић мисли да владик Григорије јавља фон Крамер да брише твит Ако је он постао аутомат у нечијим рукама, који му командује шта да пише, па нису сви људи такви. Са једне стране владика Григорије погубљен, без јединствене тактике, а са друге може да командује њемачкој посланици шта да пише. Да нису злобни, били би смијешни. А из мојих ставова се види да ја нисам дио никаквог клана, чак не мислим да је владика требало да реагује и да било шта пише, јер су ствари јасне. Они који спинују и лажу се се показали као нељуди, али речено је, Глупост није дефект интелекта, већ људскости. Шта можемо што има глупих људи, злоба и лицемјере куља на све стране, лоигично је да многи постану глупи и омађијани.
 8. Ово је као да кажем да у псалму стоји да Нема Бога, а изоставим претходни дио. И онда направим пометњу да се чак и у псалмима говори да нема Бога, да је Библија контрадикторна, итд.
 9. Лијепо је видјети како се ваде ствари из контекста. Ставља се одговор, а не коментар коме претходи и не ставља се твит гдје јасно помиње Српску Православну Цркву. И ајде што се то ради, него што се рачун за то испоставља епископу. Као што већ рекох, што је дозвољено Јупитеру, није волу, и није проблем што се прогласише за Јупитере, него што хоће противнике да направе воловима. Мало морген што би рекао Ћоба.
 10. Добро је да фон Крамер није отишла у шумадијску епархију. И тамо би по сајту стекла сличан утисак, јер стоји Српска Православн Епархија Шумадијска.
 11. Не мора нико да лаже. Сви су се везали за изјаву ван контекста. Контекст коментар о проруском ентитетз, са објашњењем за члан the и наводнике који је направио пометњу, тј. да не постоји проруска Српска Православна Црква. Могуће да је она стекла и такав утисак током разговора са владиком, односно није видјела неки проруски став. И отуда онај други дио, ”разговарајте са епископом, и изненадићете се”. Очито и она имала неки априори став који се показао нетачним, и отуда је добро да се прича и ставови да се приближе. Може да се види да на овом форуму имамо људе који нису упознати са том претходном поруком, или који све посматрају у кључу мржње према Зеленима. Није дакле чудо да се рађају напади на владику, а он нит лук јео ни мирисао. Чак радио афирмативну ствар за цјелокупну СПЦ. Ако се све види у контексту, ствари су јасне, поготово послије саопштења владике Григорија. Е сад што постоје људи који узимају ствари ван контекста, шта можемо. Патријарх Павле је увијек наглашавао да су полуистине најопасније.
 12. Кривокапић је Цркви поинудио темељни уговор, један поп, је додао два члана без ичијег знања. Онда је неко из СПЦ, намјерно или ненамјерно, покушао да понизи Црну Гору као државу, док су ишли на ноге једном предсједнику, другог предсједника Владе су оклеветали, при том очекујући да ће да потпише уговор, без да је уговор прошао Владу. То су чињенице. Питање је да ли неко у СПЦ жели Црну Гору као независну државу, равноправних грађана и народа (Срба, Црногораца, Албанаца, Бошњака), или желе да она буде потпуни вазал Србије. Па нек се запита неко да ли је он С српска, или србијанска, и да ли је претежније од оног православна. и да ли је српство, идеолошко, духовно, партијско, национално, монополистичко, интегрално... Које српство се то нуди, то не зна нико. Српство у коме је оличење српства човјек који је позивао и правдао на позивање 100 муслимана за једног, и то у народу који је врло вјероватно једини у историји имао ту монструозну казну, 100 за једног. Нека хвала. Они који чине подјеле међу Србима у данашње вријеме су највише они који су на власти у Србији, са демонском претензијом, или се покори, или нестани. Кривокапић и Бечић само виде ситуацију, имамо Србе и Црногорце, морамо да идемо путем грађанске државе. Неки би хтјели, е сад смо ми Срби на чело, при том нису, јер да јесу, била би већина против резолуције о Сребреници. Чак се и Медојевићев ПЗП уздржао, исти онај који је избацио српски језик из Устава. Онда би неко да ради по принципу, ајде да ове Црногорце убиједимо да су Срби, да су им испрани мозгови, да немају никаква права, заставу коју воле ћемо да зовемо крпетином, а то што су они хтјели нама исто да ураде кад су били јачи, па то мора бити закон јачега. То је демократија, тиранија већине, при чему за те идеје нема већине. Кукаћемо кад смо слаби, осионо ћемо поступати кад смо јаки. Све оно што Срби нису никад радили до доласка СеРеСе националиста. Што би рекао један мој пријатељ Црногорац, до јуче су ме нервирали Миловци, само ударају по Србима и Србији, сад ме нервирају ове Србенде по Црној Гори, не дају ми право да будем Црногорац, свој на своме. Изгледа да су исти. Да, апсолутно су исти, рекох му. Коалиција Туђмана и Милошевића у 21 вијеку. Енде!
 13. Он је спасио Цркву од државе и урадио посао. Али кад онда СПЦ умисли да је он њихов чиновник и хоће да га понизи, има право да одбије. И свака му част што се није понизио. И теби Бог добро дао и учи мало историју, ако ништа читај мало документа, мемоаре, записнике са предсједништва, записнике за састанака генералштаба, 91 до 96, можда нешто буде јасније...
 14. Замисли да заставу суверене државе назовеш крпетином, и очекујеш да будеш релевантан саговорник. Здравко да мијења заставу, а са којом већином? Са оном која је рекла да је у Сребреници геноцид. Ту се показало да је то шав по којем пуца коалиција, сад још ајмо питање заставе. А тако настуапју у српским таблоидима, Раковићи и Бокани, добровољни даваоци туђе крви. Нама не смета да је Црноа Гора држава, али боље да је нема, није битно ко је које нације, али сви смо Срби Здравко је на миг свештеника могао да уради шта год, као вјерник, из поштовања и љубави, али кад си на челу Владе, онда не можеш. Које понижење би било да је потписао уговор у Београду. Плус он није постао премијер због уговора и то је замјена теза. Он је поништио закон и то се очекивало. Уговор се није помињао. Здравко је, а не СПЦ, први иницирао потписивање уговора кад је дошла нова власт. Нудио док је мјестобљуститељ био Хризостом (ја причао, овдје говорили да лажем, да од уговора нема ништа), онда се рекло ајде да сачека Патријарха, онда се усагласили уговори, послати у Синод, из Синода преко руку једног попе, одједном два члана која нису била ни у каквим нацртима. Даљу баљда знаш, али непотписивање уговора у Београду је један од већих државничких потеза које је урадио Кривокапић. Није попустио, иако му као вјернику то сигурно тешко пада. А да је истински вјерник, видимо да је и даље благ, у односу на скарадне ријечи саопштења на сајту СПЦ у поноћ. Ја ти рекох, док не добијем извињење са истог сајта, не бих ништа потписивао. Имате среће да је Здравкан благ, али ви га и даље нападајте. Послушао сам Патријарха, он сигурно није мислио на Здравка, јер Здравко нема везе са резолуцијом. Оно што Здравкан покушава да ради и јесте да отупи оштрицу између Срба и Црногораца, па према томе, нити може бити да неко од СПЦ одузима имовину, али исто тако не може бити да је црногорски премијер обични црквењак који на мог владика долази да ради што му кажу. Не знам што би их правдао. Ако неко од чланова Владе ЦГ мисли да треба да иде, нека иде. Ја нећу никоме наметати своју представу догађаја из прошлости. Ако је рецимо за Србе спорна ова резолуција, или је спорно да неко сутра оде на обиљежавање Олује, а то раде припадници другог народа (у овом случаку црногорског или албанског), онда са њима не формирате коалицију и покушате да вратите изгубљене овчице и уредите државу по мјери коју желите. Али само знам да је лицемјерно, да Додик шурује са Човићем који исто обиљежава Олују, да он назива Сребреницу геноцидом, да он дочекује Колинду Грабар Китаровић послије обиљежавања операције Маестрал (наставак Олује), и да онда неко соли памет Кривокапићу, зато што је неки Црногорац или Албанац одлучио овако или онако. Ако имамо разумјевање за Додика који због околности из виших интереса сарађује са Хрватима, зашто да немамо и за Кривокапића који је формирао Владу са Бечићем и Дританом, који дијеле неке другу визију догађаја. Зато је ДФ најлицемјернија и најаднија странка, безоблична маса алапача која би да формира Владу са Дританом и Бечићем, а оно што су они урадили, приписују Кривокапићу. Отуда се и види да су принципи на којима је формирана Влада, били једини могући. Доста од мене.
 15. Здравкан добро ради... Неко из СПЦ је газио и вријеђао СПЦ када је у њено име додао два спорна члана, накнадно. Неко ко мисли да ће му премијер суверене државе доћи на миг и потписати, је глуп или не схвата шта је држава. Бечић и Дритан су подржали резолуцију, значи да мисле да је геноцид. Здравко је знао да је питање Сребренице шав по коме пуца коалиција, покушао је да спријечи да се изјашњава и да заташка све смијеном Лепосавича, али Лепосавиће је солирао. Намјерно играо да дође до овога. Ако ДФ не одговарају Демократе и УРА, и њихов став о Сребреници, ајте брате у опозицију. Немате коалициони потенцијал за оно што сматрате да је важно. Обезбијеђено је за Србе колико треба, да буду равноправни грађани у грађанској држави. Ако хоће Срби нову заставу, химну, повлачење Косова, а онда опет, нек иду у опозицију и освоје 50 плус 1 глас. Чак и онда не могу да олако мијењају неке ствари. Није демократија тиранија већине. Но неће никако да схвате свесрпски Србо централисти. Здравко јесте обећао, понудио, кад сам ја овдје говорио да је послао упит и приједлог темељаног уговора у Патријаршију, говорили сте да лажем. Сад исто вам кажем, да из СПЦ кажу да није вријеме да се потпише. Они су хтјели да понизе предсједника Владе Црне Горе, да потпише уговор у Београду под окриљм ноћи. Свака част да се Здравко показао достојним премијерске функције. То се тако не ради. Коме то није јасно, или је осион, или глуп или не зна како функционише држава. Одлично Здравакан вуче конце, кад га нападају милогорци, вучичоиди, удбашки Срби, уз све то неискрен однос коалиционих партнера, плус без иједног посланика. Плус наступа поштено и искрено. Једног вјерника, предсједника Владе у Србији смо исмијали, сад смо на овог наврзли. Дражи су нам неокомунисти Вулин и Вучић.
 16. Да сам ја на Здравковом мјесту, као што нисам, не бих потписао уговор док не добијем извињење на сајту спц.рс. Ко год да је, не би му дао да ме гази ђоном, па да је и владика и патрика. Бтв, питам ових дана у Подгорици, шта је са уговорм, кажу да су у патријаршији рекли, да није вријеме. И Раковић каже да не треба потписивати уговор са Здравком. Тако да Здравко више нема ни шансе да потпише. Вратиће се Мило, Пинк га дозива, каже да је бољи. Онда ћемо сви бити срећни.
 17. Ко је тебе помињао. Ти си само пропустио да учиш историју из правих књига, а не из удбашких гласила. Искрене намјере да заштитиш српство, а у ствари се примаш на удбашке форе. Као и већина народа. Јбг, онда послије нема Срба у Книну, нема их у Федерацији БиХ, угашена су огњишта, једног дана ће сви Срби бити у БЈР Србији, али шта да се ради. Под српске патриоте мислим на оне које подржаваш и радо их цитираш. Нпр. Раковића дијаболу и Бокана рекеташа.
 18. @Вилер Текс Па већ смо о томе причали, и рекао сам ти. Здравко је имао пуно право што није потписао споразум у Београду. Није имао ни мандат нити је достојно функције. То је понижење за државу. Плус, никако нико да ми каже, шта чемо са попом који убацио два члана накнадно и тиме већ договорени уговор компромитовао? Зашто се лаже да није послао писмо у петак у патријаршију, када је послао, па се онда у следећој седмици и расправљало о два спорна члана? Наравно да треба да смијени Лепосавића. Јер је договор да се не наступа о стварима гдје се коалиција може распасти. УРА и Демократе сматрају да је у Сребреници геноцид, као један члан ДФа, 7 чланова ДФ је уздржано, остали су против. Знао је да је то шав по којем може да пукне коалиција, и да би предуприједио ескалацију, хтио је да каже, није став Владе, није дозвољено солиурање, ајде напоље. И Лепосавић да је човјек изашао би и имао вечи углед. Али не, он остаје намјерно, да проблем ескалира, и да се иде кроз резолуцију, да се заиста види ко је гдје и како је коалиција потпуно крхка по том питању. Здравко нема везе са резолуцијом, то је дупли пас Мила и структура у Србији. Сад се каже да је Влада ЦГ донијела резолуцију, пљује се по Кривокапићу, а он ни лук јео ни лук мирисао. Ако ДФу смета резолуција толико, онда нек напусти коалицију са Демократама и Уром, а не да манити Пипун говори како ће Абазовић да буде премијер. Не ваља Кривокапић који нема ниједног посланика из своје странке који је гласао за резолуцију, а ваља Дритан који је гласао. Они стварно мисле да смо весла сисали.
 19. Треба додати да су дошли на власт обећањем да ће понишптити све Боркове споразуме и имали су подршку Коштунице послије потписаног споразума да неће ништа радити у ЕУ. Без подршке ДСС-a Тома Николић не би добио изборе. Али све се заборавило. Што се тиче прелаза, они су горили у љето 2011, када ни ДС није хтио да им дозволи прелазе, тада су они насилно покушали. Сјећамо се тада и поста који је заповедио патријарх. Тада је ЕУЛЕКС хтио да примјерни одлуку Приштине на ембарго на увоз српске робе. Томе се тада противила и српска Влада. Они нису хтјели да признају царинска документа Косова. И тада Еулекс и Унмик покушавају да помогну Приштини да уведу прелазе. Увођењем де факто стања хоће да помогну и де јуре стање. И тако настаје 2011. договор о прелазима, тек послије нарушеног де факто стања, који је наметнут вољом Еулекса. Међутим, он се у потпуности имплементира тек 2012. у вријеме када је био предсједник Ивица Дачић и СНС-СПС коалиција. Тада исто протестују људи на Косову, блокирају прелазе, али схватање које се дешава, на власти у Београду нису више издајници, шта се ови буне. Протести су кратког даха. И тако до 2013. када се у птпуности предаје суверенитет на Косову и дио интегритета. И опет то не чине жути издајници, неко српске патриоте. Лијепо је гледати како српске патриоте из Београда раде ствари против националних интереса Срба и Србије и оптужују нове власти из Црне Горе које ничим нису обавезне да штите српске интересе. Одрадили су ову акцију за Сребреницу, свака им част. Дупли пас. Као ономад Туђман и Милошевић, Туђман и Караџић... Кривокапић са резолуцијом има везе, колико и сви ми на форуму.
 20. Ово болдовано није тачно. На више мјеста сам рекао да није тачно и да таква усмена потврда није дошла. Дошла је усмена потврда да ће предсједник Владе да дође. Тачно је да су коначно усагласили уговор, али представници Владе и Синода. И да је договорена форма која се може потписати. Коме није јасно, да послије рада на уговору мора да засједа Влада, и да одобри уговор, онда ја ту стварно не могу помоћи. Вјероватно је то посљедица научености живота у систему коме се не поштују правне процедуре, већ један човјек аутократски влада. Црна Гора више није таква држава, срећом. Ја сам научио да прочитам лажи на сајту СПЦ, тако да ме то није саблазнило. Кривокапић је дошао да појасни зашто не може да потпише уговор. Он није хтио да само каже, не потписујемо, кад су га звали, него је хтио да се разјасне све недоумице, зашто и како смо дошли у ситуацију да се уговор већ није потписао и зашто је важно да уваже захтјеви Владе и да договоре термин потписивања. И да се покаже да поштује Цркву, долази им на ноге, а не само да поручи, не потписујемо, јер је мислио да тако што може да произведе проблеме, знајући да је Андија Мандић већ разговарао о овоме у Патријаршији и да се кува нека игра, да они кажу, ево не потписује. И мислио је да ће његово образложење бити довољно, међутим нажалост није. Спинови, дезавуисања, непознавање принципа, су резултирале исто оно што је Кривокапић покушао да спријечи. Исто као што су убацили оне чланове о нерадним данима, да би морални биједник Раковић причао, ево он је против Светог Петра Цетињског. Ја знам да се ложе људи на те приче, али што се мене тиче, не бих да будем дио безличне масе. Резултате те политике сам гледао 90тих, ко воли то, у реду, једноставно прозрем УДБУ на километар. Кривокапић се пред долазак консултовао са најближим сарадницима и коалиционим партнерима, неки су, а и даље виде, у томе гледали унижње Црне Горе као државе, да он на миг и позив тог дана, иде у Београд. И сад кад видимо, Кривокапић је издао Црну Гору и државу за једне, за другу СПЦ и Србе. Кад су тако синхрони напади са двије опречне стране, вјероватно да је у праву. Само да неко размисли и да каже, е па не може он да потпише без одлуке Владе, па чак и да је обећао, која је вриједност тог потписа. Не будимо наивни као Караџић коме је Холбрук потписао, а овај мислио ово је правно ваљан и признат папир. И нећу више о овоме. Ко мисли да је издајник нека мисли.
 21. Нећу, само ето покушавам да нађем начин да схватим како је неко слагао да долази да потпише, када сами Кривокапић то није рекао. Па се уздам да је био производ неспоразума, а не какве скривене лажи.
 22. Да се држимо принципа, боље би било. Наравно да је људска душа претежнија од принципа, али овдје управо се пљује на једну људску дуу какав је Кривокапић. Без принципа, ми смо дошли до садашњег стања у цркви, а то је, икономија за мене и моје, акривија за друге, отуд и оволике трзавице.
 23. То ко је објавио је слагао намјерно или случајно. Њега су звали да дође да потпише уговор, он је рекао да долази да разговарају о уговору и договоре се око термина. Врло је могуће да је неко пренио, долази Кривокапић, да је неко други додао, долази да потпише и настаде проблем. Ја вјерујем да су они очекивали да ће он да потпише, и да су се разочарали. Он није хтио да шаље изасланике, него је показао љубав према СПЦ и дошао лично да саопшти како ствари стоје и како је уопште дошло до застоја. И наравно да се рашчисти зашто је један члан Цркве накнадно убацио два члана у уговор, два члана која су све ово произвела и створила проблеме у односима у владајућој коалицији.
 24. Браво за поређење, алал ти вјера. Само не пали то код мене, те манипулативне игре са савијестима. Ако се не слажеш, ђаво си или Ирод или Иродијада или Бранковић или издајник или аутономаш или антиСрбин или антицрквен. То ви оставите за некога ко не вјерује, него сујевјерује... Не знам што би била мени штетна, само указујем да је у овој страни Кривокапић неправедно нападнут, да су ријечи које су употребљене веома оштре, поредећи нпр. ријечи ка српском руководству које има издају Косова, законе на које се Сабор осврнуо и на које чак и патријарх реагује. Како рече отац Гојко, вјерује да је неспоразум. И ја се трудим да вјерујем да је све ово био неспоразум. Онај ко мисли да је Кривокапић могао, морао или је требало да потпише уговор у ноћи оној у патријаршији, или је хтио да понити Црну Гору као државу и Кривокапића као премијера, или не зна како функционише држава или је жртва непоразума у комуникацији. За тебе знамо да потпадаш под један или два, за патријарха вјерујем да је под три. Кривокапић ће да потпише уговор, онако како и доликује, свечано, у Црној Гори, заједно са патријархом српским, који је духовни поглавар православних на том канонском подручју СПЦ и ставиће се тачка на ове догађаје.
 25. @Вилер Текс А ти ако овако наставиш, регрутоваће те УДБА. Може митрополит да каже шта хоће, ако човјек нема мандат да потпише. Да је потписао, можда би пала Влада, а да је Влада оборила потпис, онда би настао хаос. Патријарх је изненађен и забринут, као што је и Кривокапић био забринут и изненађен да се очекује да предсједник владе суверене државе потписује уговор у полутајној атмосфери, без одобрења Владе и то са ултиматумом, дођи и потпиши. Овдје је ствар принципа, а не вјерности СПЦ или бивања на висинама. Отуд моја подршка Кривокапићу што је сачувао своју част и достојанство функције. А послије у писму и јансо показао да је вјерник и привржен СПЦ, али да ствари морају ићи формално правним током. Ајде брате окрени своје ревновање на СНС. Ено гледај шта раде у приједлогу закона о културној баштини. Љуби брат!
×
×
 • Креирај ново...