Jump to content

Da li je stidljivost mentalni poremećaj?

after_silence

Препоручена порука

Доброшла драга Калиопа  :drugarstvo:

Не би требало генерализовати ни у крајностима..

Дакле нити је стид једанак гордости,нити је од ње у потпуности супротан.

Битно је препознати ту релацију..

Самозапиткивањем наједноставније   0442_feel  

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

? ????????? ?????????????? ?????? ??????? ???????:

"???????? ???????? ?????????? ??? ! "

???????? ??????, ???????? ? ?????, ???? ?? ????????? ???????? ?? ?????, ??? ? ?? ????????? ?????????. ????? ?? ??????? ???????, ??????? ?? ????????????? ?????. ????? ?????? ?????? ???? ?? ?????? ?? ?? ?????? ?? ?????? ??????????, ? ??? ?? ???? ????? ???????? ? ?????. ???? ?? ?? ?? ?????? ???????? ???? ???????? ???? ????? ???????.

??????? ?? ? ????????? ??????????? ??? ?? ???????? ????. ??? ???????? ????????, ???? ?????, ???? ( ? ? ?? ?? ???? ?????? ???????? ????? ? ?????).

?????? ?? ??????? ?????? ?????? ??????? ? ????????? ???? ?????????. ??????? ?? ?????? ?????? ????????, ? ????????? ?? ?????? ???????, ??????????, ?? ? ?????, ????.

?? ?? ?? ??? ?????? ?? ????????? ???????. ????? ?? ?? ???? ???? ?? ???? ????? ?? ????????????? ???????? ?????????, ??? ?? ??????? ?? ?????? ???????????? ??????? ? ???? ???????? ???? ??????. ???? ?????? ???????? ?? ?????? ??????????, ????????, ???? ??? ???? ???????? ?????????. ???? ?? ??? ? ???????? ???????????, ???????????? (???????? ?????? ???????, ????????????? ? ??????), ?? ? ??????? ??????????? ?? ????? ???? ????? ???? ?? ???.

?? ??????, ???? ??????? ??? ??????. ?????? ??? ???? ? ????? ????, ??? ??????? ? ????? ??? ?? ????? ????????. ???????? ??? ??? 13 ?????? ??????? ????????? ???? ?? ?? ???? ???? ???????, ?? ???? ???????? ? ??????????? ? ??????? ?? ???? ????????? ??????.

Brate Lione svaka ti je ko Njegoševa  0409_feel
Подели на овим сајтовима

???????? ??????, ???????? ? ?????, ???? ?? ????????? ???????? ?? ?????, ??? ? ?? ????????? ?????????. ????? ?? ??????? ???????, ??????? ?? ????????????? ?????. ????? ?????? ?????? ???? ?? ?????? ?? ?? ?????? ?? ?????? ??????????, ? ??? ?? ???? ????? ???????? ? ?????. ???? ?? ?? ?? ?????? ???????? ???? ???????? ???? ????? ???????.

??????? ?? ? ????????? ??????????? ??? ?? ???????? ????. ??? ???????? ????????, ???? ?????, ???? ( ? ? ?? ?? ???? ?????? ???????? ????? ? ?????).

?????? ?? ??????? ?????? ?????? ??????? ? ????????? ???? ?????????. ??????? ?? ?????? ?????? ????????, ? ????????? ?? ?????? ???????, ??????????, ?? ? ?????, ????.

?? ?? ?? ??? ?????? ?? ????????? ???????. ????? ?? ?? ???? ???? ?? ???? ????? ?? ????????????? ???????? ?????????, ??? ?? ??????? ?? ?????? ???????????? ??????? ? ???? ???????? ???? ??????. ???? ?????? ???????? ?? ?????? ??????????, ????????, ???? ??? ???? ???????? ?????????. ???? ?? ??? ? ???????? ???????????, ???????????? (???????? ?????? ???????, ????????????? ? ??????), ?? ? ??????? ??????????? ?? ????? ???? ????? ???? ?? ???.

?? ??????, ???? ??????? ??? ??????. ?????? ??? ???? ? ????? ????, ??? ??????? ? ????? ??? ?? ????? ????????. ???????? ??? ??? 13 ?????? ??????? ????????? ???? ?? ?? ???? ???? ???????, ?? ???? ???????? ? ??????????? ? ??????? ?? ???? ????????? ??????.

Brate Lione svaka ti je ko Njegoševa  0110_hahaha
??? ????  0409_feel

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

Интересантно - хвала аутору на постављеној теми.Свако је у мањој или већој мјери стидљив и несигуран у себе, код мене се стидљивост нпр. с годинама смањивала.Људи с којима сам у контакту генерално сматрају да спадам у категорију нестидљивих особа тј.изузетно отворених, док ја и дан данас умијем да се баш онако поштенски зацрвеним. Елем они ме виде као нестидљиву - а ја и нисам баш сигурна у то. Не мислим да је то поремећај, уколико наравно не говоримо  о екстремима.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Неки људи морају имати посао да би зарађивали, па тако и неки "научници" ето морају да разглабају о теми је ли стидљивост "поремећај". Наравно да није поремећај. Кроз народне узречице познајемо мноштво мисли које изражавају стид као врлину која недостаје ономе који се понаша, као рецимо "како те није стид", "Имаш ли стида и образа" итд. Бити асоцијалан не значи бити и стидљив. О асоцијалности би се мого расправљати као менталном поремећају, ако је та асоцијалност подупрта разним предрасудама, сујеверицама и негацијама друштва око себе и избегавању људи на рачун тога.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

???  ????? ???  ??  ???  ??  ????????  ??????...

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1373.0.html

Jedan lep tekst na ovu temu...

Smirenje, stid, sram, strah od javnih nastupa recimo, sve ponekad mozemo koristiti kao sinonime ali nisu identicni pojmovi.

Kaliopa, stidljivost je gordost u svom obrnutom vidu "ja za sebe podsvesno mislim da sam posebna, ali zbog drustvenih normi, vec izgradjenih odnosa sa ljudima, vaspitanja, pravoslavnog nazovi morala, il cega sve ne ne smem da priznam ni sebi ni drugima da se tako dozivljavam, pa izigravajuci stidljivost i smirenje trazim u stvari potvrdu sopstvene posebnosti".

Ima jedan vic na tu temu.

Manastir, mnostvo bratije i jedan "smireni" monah koji je za sebe uvek govorio da je gresan, pregresan, mnogogresan i ostale trice i kucine 1406_love

Elem, jednog dana igumanu bi dosta tog teatralisanja i kad je poceo rucak, taman da sedne ovaj "gresni" monah iguman ce njemu: "oprosti brate, za tebe nema rucka, ovde jedu samo sveti", a taj monah ce brze bolje uplasivsi se da ce ostati bez jela "pa ja sam svet"...

Ljudi nazalost podsvesno uzivaju i u patnji, i ona im daje osecaj posebnosti, osecaj toga kako su eto ne znam kakvi cim tako trpe i cim im je zivot takav kakav jeste. Gordost se moze projaviti na mnogo nacina i nema coveka koji se ne bori sa njom pre ili kasnije.

upravo ta nasa pogresna teznja za savrsenstvom koje navodno mi treba da postignemo dovodi do raznih pogresnih i psiholoskih i duhovnih i dusevnih problema.

uvek ce biti straha, da, ali konstruktivnog, onog koji nas "pokrece", da, moze nas i paralisati na momenat, mada ni to nije dobro, ali on nas ne obuzima, slobodni smo od njega.

Strah koji menja nase ponasanje i u cijoj smo mi "vlasti", nije dobar, ma kako se predstavljao.

Tu ubrajam i strah od otvaranja i od spoznaje samog sebe, od ogoljavanja pred sobom, Bogom i drugim.

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Covek treba da ima osecaj i stida i srama to je normalno kada se ti osecaji jave u nekim trenucima ! Problem nastaje kada covek pocne da se stidi svega i samog sebe i da se zatvara u svoju ljusturu a tu onda nastaje niz vecih problema a na kraju daleko bilo i bolesti zavisnosti ! Takav covek postaje indiferentan za sve oko sebe pa cak i za svoj sopstveni zivot sto sigurno dovodi do krize licnosti i identiteta ! O ovoj temi je sjajno pisao prof Vladeta Jerotic izuzetan psihoterapeut i svako koga zanima bi trebao da procita !

Подели на овим сајтовима

Неко раније помене треба ствари назвати правим именом. Кад су свети оци говорили и стиду нису мислили на страх од бламаже, него на скромност у понашању, на уздржљивије општење са супротним полом са старијим особама, на стид од грешних ствари, такође треба разликовати кад је особа природно повученија и разликовати кад неко не сме да пита у продавници да му замене 1000 дин. Овај последњи случај је последица гордости

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Драга браћо и сестре, надам се да питање постављам на правом мјесту јер сам нова на форуму па се не сналазим баш најбоље :smile: Можете ли ми рећи шта је то лажна стидљивост? На тај појам сам наишла у једној књизи па ми није баш јасно на шта се мисли...

Подели на овим сајтовима

Ја знам за лажну скромност - ал' за ово нисам чула.

Вероватно је исти принцип.

Као када те неко понуди парчетом чоколаде, у малом мозгу би му руку откинуо, али не желиш да узимаш - шта ће људи да помисле ако сазнаду да си ждерач!? . :)

Док год волимо некога због његових врлина, то није ништа озбиљно. Али кад га почнемо љубити због његових мана, онда је то љубав.  srcee

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@албатрос,

Добродошла на zru верујемо да ће ти овде бити пријатно дружење са људима и да ћеш довести још својих пријатеља овде.

Лажна стидљивост је исто што и лажна скромност, лажна побожност, лажна смиреност.... корен је исти- лаж.

Сад шта се подразумева под лажном стидљивошћу је прича за тему... 

Подели на овим сајтовима

као што рече Тамара, све што је лажно је лажно....све што постоји може бити лажно...

е, сад, не знам у којим приликама се користи лажна стидљивост и која је сврха њеног постојања....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...