Jump to content

Da li je stidljivost mentalni poremećaj?

after_silence

Препоручена порука

Stid i moral su donekle povezani, ali nikako se ne mogu izjednačiti. Osoba niskog morala može težiti da na lak i brz način zaradi novac, ali to ne mora da znači da ona nikad ne oseća stid. Sa druge strane osoba koija je po prirodi stidljiva, ne mora biti visoko moralna i ako se nađe u određenoj izazovnoj prilici njene moralne kočnice mogu da popuste...

jao, stid me da pričam o tome 

i mene isto... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Како прочитах у једном стрипу:"А зар ти није пало на памет да је стидљивост можда само верзија површности коју кукавице имају?". То је рекао један дјечак другом дјечаку који је био стидан да приђе дјевојци :D 

Стидим се...али понекад...много мање него раније. 

Подели на овим сајтовима

Ја јесам стидљив. Некада се стидим и туђих поступака .smesko.

Онај тренутак када гледаш Стефану Нафурану Малу, јел'?

Подели на овим сајтовима

Sigurno da i u stidu treba imati granicu :)

У свему треба бити умејрен...па и у умјерености :)

Подели на овим сајтовима

Онај тренутак када гледаш Стефану Нафурану Малу, јел'?

Једном ми је неко пустио, то њено, не знам шта и  било ме много срамота .smesko.

Подели на овим сајтовима

jao, stid me da pričam o tome :)

Интересантно, сви су до сада говорили у неким општим цртама, неким пошалицама или слично, а нико ништа конкретно? Значи ли то да је стид и разлози стида нека табу тема, не по правилима форума већ по правилима неког општег морала (или неморала, како вам драже)?

У тексту са првог линка, апострофирани су политичари, тајкуни, оно што нас окружује кроз медије и кроз афере из дана у дан. Са друге стране, Владика Порфирије говори о нама, данас, о нашим бестидним потезима у свакодневном животу. Као и влада, само смо померили границе стида за десет пута и решили проблем са савешћу.

Подели на овим сајтовима

Значи ли то да је стид и разлози стида нека табу тема, не по правилима форума већ по правилима неког општег морала

Pa da su za javnost, ne bismo se  stideli :) A sad baš razmišljam jedno: ima ljudi koji NIKAD ne bi ispričali nešto čega se stide drugom ljudskom biću. Mislm, kao da je to što si ti uradio potpuno nepoznato drugome, a nije baš da je tako. Ljudi smo, i imamo prilično slične grehe na duši.

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Dok je Vladika Nikolaj Velimirovic sedeo ispred manastira prolazila jedna seljanka i pozvse je ljudi da sedi malo sa njima i Vladikom.Ona pridje pokloni se i postide.Vladika rece"Dok je ovkvih stidljivih dusa,bice dobrog sveta". velika je vrlina to.

"Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula".

Подели на овим сајтовима

Pre bih čak rekla da je gordost u pitanju, i to gordost pred samim sobom. Moraš nekako da sačuvaš samopoštovanje :)

Мислиш да, ако се подигне граница стида, може да утиче на самопоштовање?

Да ли је то, рецимо, као начин проналажења оправдања за оно што би требало да нам изазове стид? Као, "како други могу, што ја не бих?" ?

Подели на овим сајтовима

Pre bih čak rekla da je gordost u pitanju, i to gordost pred samim sobom. Moraš nekako da sačuvaš samopoštovanje :)

da, da sačuvaš masku pred drugima, ono kako želiš da se predstaviš, a pitanje je da li nas ljudi uopšte i kontaju tako kako mi želimo, često živimo u iluziji i raskoraku sa stvarnošću

Подели на овим сајтовима

Мислиш да, ако се подигне граница стида, може да утиче на самопоштовање? Да ли је то, рецимо, као начин проналажења оправдања за оно што би требало да нам изазове стид? Као, "како други могу, што ја не бих?" ?

Bojim se da je u pitanju nelinearan odnos :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Интересантно, сви су до сада говорили у неким општим цртама, неким пошалицама или слично, а нико ништа конкретно? Значи ли то да је стид и разлози стида нека табу тема, не по правилима форума већ по правилима неког општег морала (или неморала, како вам драже)?

mislim da nije, verovatno se ljudi plaše da pred drugima priznaju slabost

(nije mačo :) )

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...