Justin Waters Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Да ли је лоше мисионарити Србима веру ? Није. Онда није ни враћање видовданској традицији лоша ствар , јер суштина је иста. Кажеш да морамо да променимо приступ, то је сасвим тачно, али опет делимично , проблем је што ми као народ немамо никакав приступ. Када би имали макар тај верско фанатични какав имају неки исламски народи опет би нешто урадили.Али ми немамо чак ни то. Ми немамо никакав приступ, ми морамо да створимо приступ. Ти си отишао да би видео , а ја сам дошао па видео. Ту је разика, али некако се вртимо као две стране исте медаље ... Дакле једне те исте медаље. Наравно да није лоше мисионарити Србима вјеру. Једино што мислим да није здраво проповједати да је вјера једини лијек да ријешимо данашње савремене проблеме нашег друштва са којима смо суочени. То ми онда дође као политизација вјере, Међутим кад причамо данас, у каквом су стању Срби, цивилизацијски дотакли дно онда дијелим Звонково мишљење да проблем треба сагледавати са другачије стране. Онај лијек који нам треба да нас излијечи од те болести, немамо приступ, кад би смо само знали шта хоћемо, како да живимо, од чега да живимо, какво друштво да нам буде...могли би смо кренути узлазном путањом. Пре свега живимо у савременом свијету. У њему доминира економија. Економија није толико у прошлости доминирала да будемо тога свејсни, ни у вријеме немањића па ни раније. Економија данас него икад више покреће свијет, обиликује цивилизацију утиче и на свијест и начин размишљања и понашања људи. Колико се теби то год не свиђало либертаријанство, либерализам и остало, принципи који проистичу из њих преко су потребни да их ми схватимо и примјенимо. То значи да ову нашу цивилизацију доведемо само мало макар до неког људског достојанства. Ако Тајванци могу да доведу своје мало тропско острво до малте не цивилазацијског савршенства, а да се при томе нису одрекли ни своје традиције, и да буду насмијани, весели, дружељубиви, отворени, поштени, милосрдни...и све то без видовданске и хришћанске традиције, па онда зашто ми не би смо исто могли? Добро рећи ћеш ми смо такви да не можемо без видовдана тј без хришћанства на српски начин...и онда испада да Тајванци могу бити успјешни без хришћанства, ми не можемо без хришћанства, па шта је онда хришћанство? Подлога за слабе? Не бих рекао. Земаљско је за малена, небеско до вијек вијека, али ми живимо и на земљи и земљу не можемо заобићи. Не можемо заобићи савремене изазове који се тичу економије, управљања друштвом, геостратегије, вођења политике, организацијом друштва.... Дакле назовимо га тако "земаљски менаџмент" треба нам то, назовимо га и "небески менаџмент" преображај душе, жртва за ближњега, пут ка царству небеском....треба нам и то. Једно не искључује друго, ако се земаљаски менаџмент примјењује за земаљске ствари, а небески за небеске. Обрнуто, један употребити за друго, друго за прво погрешка је. Зато нам не треба средњи вијек, ако ћемо у средњи вијек довољан нам је само видовдан. Бити неки сиромашни сељак којег властела пљачка порезима, и који сваке сезоне са стрепњом гледа у небо, уздајући се у Бога да ће вријеме бити бити и да ће род родити јер родина му је све што има и од чега живи. Савремени живот је у много постао и комплексан, и разноврстан и потребне се унам различите методе, не само једна како би смо га филтирали и сваки апскет поставили на мјесто на коме треба да стоји како би све функционисало . Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 И ти после реци да не треба да се окренемо Русији. gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin Sophrosyne and Avocado је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Зато што волим свој народ, а не из неког другог разлога. Треба добро да размислиш да ли ти волиш свој народ или ти је жао што ниси рођен као Американац. Ово говорим без икакве скривене увреде, јер ако ти је жеља да твој народ усвоји начела и поступа у свему као американци, онда ту нешто нема љубави према свом народу већ жеља да тај народ постане као неки други, бољи народ. Али, то неће бити Срби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Хвала Богу па су појединци отишли одавде и добро би било да се не враћају, такви, пуни мржње и зависти.... zuti car је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 И ти после реци да не треба да се окренемо Русији. gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin gringrin Ja sam se uvek zalagao za približavanje Ruskinjama! Justin Waters, Баба, sqny and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Треба добро да размислиш да ли ти волиш свој народ или ти је жао што ниси рођен као Американац. Ово говорим без икакве скривене увреде, јер ако ти је жеља да твој народ усвоји начела и поступа у свему као американци, онда ту нешто нема љубави према свом народу већ жеља да тај народ постане као неки други, бољи народ. Али, то неће бити Срби. Ako Srbi promene par stvari u svom mentalitetu, onda neće više biti Srbi? Zanimljivo... Млађони је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 'ej, bre, Srbi - pa da li možemo oko bilo čega da se složimo (bar ovdje)? Imam jedan skroman prijedlog: hajde da bar ovdje nađemo neke stvari oko kojih ćemo se složiti. Krenuti minimalistički, pa pokušati povećati broj stvari oko kojih se slažemo. Sramota je da ako neko sa strane dođe i počne da čita ovu temu, a vidi što vidi. Možemo pogledati u komšiluk, pa vidjeti i neke dobre stvari. Ali kako je krenulo ovdje, ispljujte i ovaj prijedlog. PS Sve što sam pročitao ima određene aspekte istine, ali hajde da ne potenciramo različita viđenja stvari i složimo se oko nekih koja ne smiju biti upitna! Niko ne zna sve, ali možemo pokazati dobru volju i želju da sarađujemo - imamo ogromne probleme i nikada se ne zna gdje može nastati jedan projekat koji ima snagu obnove. Zašto ne ovdje?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Наравно да није лоше мисионарити Србима вјеру. Једино што мислим да није здраво проповједати да је вјера једини лијек да ријешимо данашње савремене проблеме нашег друштва са којима смо суочени. То ми онда дође као политизација вјере, Међутим кад причамо данас, у каквом су стању Срби, цивилизацијски дотакли дно онда дијелим Звонково мишљење да проблем треба сагледавати са другачије стране. Онај лијек који нам треба да нас излијечи од те болести, немамо приступ, кад би смо само знали шта хоћемо, како да живимо, од чега да живимо, какво друштво да нам буде...могли би смо кренути узлазном путањом. Пре свега живимо у савременом свијету. У њему доминира економија. Економија није толико у прошлости доминирала да будемо тога свејсни, ни у вријеме немањића па ни раније. Економија данас него икад више покреће свијет, обиликује цивилизацију утиче и на свијест и начин размишљања и понашања људи. Колико се теби то год не свиђало либертаријанство, либерализам и остало, принципи који проистичу из њих преко су потребни да их ми схватимо и примјенимо. То значи да ову нашу цивилизацију доведемо само мало макар до неког људског достојанства. Ако Тајванци могу да доведу своје мало тропско острво до малте не цивилазацијског савршенства, а да се при томе нису одрекли ни своје традиције, и да буду насмијани, весели, дружељубиви, отворени, поштени, милосрдни...и све то без видовданске и хришћанске традиције, па онда зашто ми не би смо исто могли? Добро рећи ћеш ми смо такви да не можемо без видовдана тј без хришћанства на српски начин...и онда испада да Тајванци могу бити успјешни без хришћанства, ми не можемо без хришћанства, па шта је онда хришћанство? Подлога за слабе? Не бих рекао. Земаљско је за малена, небеско до вијек вијека, али ми живимо и на земљи и земљу не можемо заобићи. Не можемо заобићи савремене изазове који се тичу економије, управљања друштвом, геостратегије, вођења политике, организацијом друштва.... Дакле назовимо га тако "земаљски менаџмент" треба нам то, назовимо га и "небески менаџмент" преображај душе, жртва за ближњега, пут ка царству небеском....треба нам и то. Једно не искључује друго, ако се земаљаски менаџмент примјењује за земаљске ствари, а небески за небеске. Обрнуто, један употребити за друго, друго за прво погрешка је. Зато нам не треба средњи вијек, ако ћемо у средњи вијек довољан нам је само видовдан. Бити неки сиромашни сељак којег властела пљачка порезима, и који сваке сезоне са стрепњом гледа у небо, уздајући се у Бога да ће вријеме бити бити и да ће род родити јер родина му је све што има и од чега живи. Савремени живот је у много постао и комплексан, и разноврстан и потребне се унам различите методе, не само једна како би смо га филтирали и сваки апскет поставили на мјесто на коме треба да стоји како би све функционисало . Ја сам на овај форум дошао као хришћанин а не као политичар. Ја не политизујем хришћанство него христијанизујем политичаре ( конкретне људе) . И немам ту поларизацију мишљења у својој глави о чему ти говориш , зато ми је јасно оно што говорим. Лудом човеку не помаже ни наслеђе од Ротшилда, јер је луд. Србе прво треба довести у нормалу, вратити их памети и Богу. Када постану нормални , онда могу успешно да се баве економијом, трговином, политиком, итд. До тада ће сви поступци Срба бити само ирационални као булажњење лудака у агонији. Срби су ван себе, ван цркве, ван традиције, ван свега, ово што нам се дешава је класичан пример, АМАРТИА (άμaρτίa) промашаја у преводу на поповски језик - греха . И други народи су грешни, али други нису побенавили, нису омашили свој циљ , нису изашли из себе, остали су у себи. Дођи себи када немаш коме ! nedeljko, Manolis, feeble and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 'ej, bre, Srbi - pa da li možemo oko bilo čega da se složimo (bar ovdje)? Imam jedan skroman prijedlog: hajde da bar ovdje nađemo neke stvari oko kojih ćemo se složiti. Krenuti minimalistički, pa pokušati povećati broj stvari oko kojih se slažemo. Sramota je da ako neko sa strane dođe i počne da čita ovu temu, a vidi što vidi. Možemo pogledati u komšiluk, pa vidjeti i neke dobre stvari. Ali kako je krenulo ovdje, ispljujte i ovaj prijedlog. Možda ne bi bilo loše da se za početak složimo da različiti ljudi mogu imati različita mišljenja o tome šta je dobro a šta loše u Srbiji i različite ideje o tome šta i kako menjati... te da nije svako ko ima drugačije ideje i mišljenja - budala ili strani plaćenik i domaći izdajnik... bora, R.Žiskar and florenntina је реаговао/ла на ово 3 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Ako Srbi promene par stvari u svom mentalitetu, onda neće više biti Srbi? Zanimljivo... Па, да ли можемо да се сложимо да су Срби прилично добри радници кад раде у иностранству? Али не и кад су у Србији. Да ли Срби поштују законе кад су у иностранству? Велика већина да, и то уопште не питају да ли је закон смислен или не, знају да следе санкције ако га не поштују. Да ли овде свако проглашава неки закон глупавим и залаже се за непоштовање истог јер му не одговара? Баш то се дешава. Ево, у последње време тешко је видети некога у Београду да не прича мобилним у току вожње. у 7.00 ујутру, они разглабају о авионима, камионима, шлеперима, све бизМисмени до бизМисмена...ватерполиста заспао па покосио људе, није него...пре ће бити да је мобилни или алкохол. Само, није лепо да се то каже у медијима. У ултрамегагигасупер Америци, свака домаћинска кућа има истакнуту заставу на травњаку испред куће. Имају посебне заставе за свако годишње доба, еј! Овде, ако истакнеш заставу државе, одмах си нациста. И то ти спочитавају они који су се заљубили у Америку. Театар апсурда. Па да ли онда требају Срби да се мењају или нешто друго? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Možda ne bi bilo loše da se za početak složimo da različiti ljudi mogu imati različita mišljenja o tome šta je dobro a šta loše u Srbiji i različite ideje o tome šta i kako menjati... te da nije svako ko ima drugačije ideje i mišljenja - budala ili strani plaćenik i domaći izdajnik... Наравно страни плаћеници и домаћи издајници су они који домаће фимре продају странцима за невероватно смешне суме новца, затим они тајкуни који увозе шкартирану робу и продају је овде народу , робу сумњивог квалитета и порекла, затим они властодршци који обрадиво земљиште продају странцима а при том исто спречавају да купе домаћи пољопривредници и то све наравно раде за паре не због идеје или убеђења...такође и они који примају доста велике новце за испирање мозга ионако блесавом народу...итд То је та највећа српска бољка - похлепа. -Владимир- and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Жељко, а зашто баш Видовдан? Зашто не Светосавље, рецимо? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 [quote name=Ратко ' timestamp='1353416036' post='749830] Жељко, а зашто баш Видовдан? Зашто не Светосавље, рецимо? Зато што је Видовдан конкретнији симбол правде и симбол борбе, Светосавље је шира прича. Дакле управо оно што нам данас недостаје а то је дух да се ишчупамо из безнађа. Као рецимо код амера што форсирају декларацију о независности и праведну борбу севера против југа иако је био грађански рат, али су они у том рату изборили права да сви људи , свих раса имају иста права, значи борба за правду и људскост је увек оно што може да покрене човека. Видовдан подразумева Светосавље као православље српског стила .Али Видовдан има и своје конкретно значење у тој борби и подвигу и неодустајању од себе . Шта је боље да имамо дрогиран народ или народ акције ? Ова борба није увек и није искључиво рат , како се то данас тумачи. Јер "ко желео рат у кући му био" - а то је баш изрека Видовданске традиције. Видовданска борба је борба за све оне позитивне ствари које су дефинисале српски народ као частан и хришћански. Дакле бешчашће не може бити Видовдан па ма колико се неко заклањао Видовданом или га злоупотребљавао. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Шта је боље да имамо дрогиран народ или народ акције ? Ова борба није увек и није искључиво рат , како се то данас тумачи. Јер "ко желео рат у кући му био" - а то је баш изрека Видовданске традиције. Видовданска борба је борба за све оне позитивне ствари које су дефинисале српски народ као частан и хришћански. Дакле бешчашће не може бити Видовдан па ма колико се неко заклањао Видовданом или га злоупотребљавао. Да ли частност, предузимљивост (народ акције), може да се идентификује и на неки други начин... Колики уср.ни политичари, част изузецима(?), су се, пре свог успона, користили причом Косовског Боја, св. Саве, и сл. Ок, ти си навео на крају реченице могућност злоупотреба, али, како би ти казао, хеби га, никада, али никада, се није десило да неки политичар употребљава то а да га не злоупотреби, част изузецима(?). Можда је на то глоб. мод. Звоне мислио када је помињао караконџуле. Сваки нормалан човек ће се уморити ако га неко 5 пута вуче за нос. Није Видовдан крив због тога, у реду, али нисмо ни ми криви ако смо се евентуално уморили. Зато питам, има ли нека оригинална (нова) а аутентична идентификација? Можда нам и не треба, али можда би и добро дошла. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 [quote name=Ратко ' timestamp='1353417471' post='749834] Да ли частност, предузимљивост (народ акције), може да се идентификује и на неки други начин... Ови уср.ни политичари, дакле, сви политичари, част изузецима(?), су се, пре свог успона обавезно и увек користили причом Косовског Боја, св. Саве, и сл. Ок, ти си навео на крају реченице могућност злоупотреба, али, како би ти казао, хеби га, никада, али никада, се није десило да неки политичар употребљава то а да га не злоупотреби, част изузецима(?). Можда је на то глоб. мод. Звоне мислио када је помињао караконџуле. Сваки нормалан човек ће се уморити ако га неко 5 пута вуче за нос. Није Видовдан крив због тога, у реду, али нисмо ни ми криви ако смо се евентуално уморили. Зато питам, има ли нека потпуно оригинална, аутентична, идентификација? Можда нам и не треба, али можда би и добро дошла. Нема аутентичније идентификације до Видовдана то су политичари знали и зато су злоупотребљавали Видовдан. Ни један од тих политичара није човек Цркве . А Видовдан је бесмислен ван Цркве. Међутим колико је та идеја дубоко укорењена у народу јасно је баш и по томе колико су се они упињали да рабе ту идеју за своје ситне и себичне циљеве. Ако тебе зезене 100 попова да ли ћеш ти одустати од Христа ? А знамо и какви су попови , да се не лажемо по приличан их је број који се служе Црквом уместо да служе Цркви. Ми који смо млађе генерација и којима је Црква мајка , на нама је да чистимо жито од кукоља , Цркву од бизнисмена, политику од политиканата, државу од корупције, истину од лажи, човечност од несоја. Нисмо ми ту само да идемо на литургију и кад изађемо из цркве да спустимо нос и ћутимо. Него напротив да тај дух и ту енергију који смо добили у Цркви ширимо на ближње , да им дајемо наду и веру и да их дижемо из мртвила. Јер ако нећемо ми ко ће ? Те мале промене ће се одразити и на цело друштво , постепено. Неће сви са овога форума бити попови, неки ће бити правници, неки ће бити радници у некој фирми, неки ће бити политичари, неки ће бити само добри људи , неки су то све већ сада. Када правник ради свој посао он је обавезан законом али и савешћу, ако је хришћанин он може да каже " па добро овај свет у злу лежи шта ја ту један могу" , али ако размишља видовдански рећи ће " ајде да помогнем овоме јаднику кога су на правди Бога избацили из куће и нема где главу да склони , можда ће ме неко због тога критиковати,можда ћу имати последице, али ајде да нешто урадим већ кад ми је Бог дао овај посао". Дакле имаће ту акцију, тај потребни покретачки дух. Нека свако уради само једну позитивну ствар данас покренут том идејом као хришћанин, и резултати ће бити видљиви ускоро. Питање је само добре воље, зар не ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука