Jump to content

Sta su ateisti: Objasnjenje za mnoge sa ovog foruma

Оцени ову тему

Препоручена порука

Само сам покушао да схватим шта га ћера на то да буде неверник.

Кад Атеиста схвати да не верује?

Što se mene tiče, nikad nisam ni verovao u Boga/bogove... nije me ništa i niko ćerao na to da budem vernik...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Za Razliku od Avokada, ja sam rastao u tradicionalnoj pravoslavnoj porodici. I dugo sam verovao da sam hriscanin, sve dok nisam skontao da to sto moja okolina smatra pravoslavljem zapravo veze nema sa istim.

Onda sam krenuo da preispitujem i saznajem sta je to religija i otkrio sam sijaset nelogicnosti koje veze sa zivotom nemaju a na koje ne postoji prost odgovor ili objasnjenje vec kilometri raznoraznih tumacenja i da stvar bude gora koliko pravosalvaca sretnes toliko si pravoslavlja sreo... svako ima svoju viziju i svoju verziju onoga sto bi pravosalvlje trebalo da bude... glup sam ja za toliko varijabila... ja volim proste stvari tako da sam otkrio nauku i logicnki princip i presrecan sam od tad :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

pojam Boga, za onoga ko ga ima za svoj predmet izučavanja predstavlja nesumnjivo jednu vrstu realnosti - te da On nadilazi mogućnost logičkog i ljudskog određenja.
Meni je ovo skroz ok kad cujem od nekog vernika. Ali onda uz to treba da sledi i logicki zakljucak da je bog u koga taj vernik veruje sto se tice naucne metode, ne moze biti dokazan. I to je skroz fer. p.s. naucnu metodu definisem kao "najbolja metodologija za proveravanje saznanja koju je covek stvorio". vrlo cesto koriscena definicija.

Istina je da nauka sama počiva na jednom tlu koje samo nije neupitno, Najbanalnije rečeno, čitajući istoriju nauke uvidjećete da je nauka često tvrdila dosta toga što se pokazalo kao pogrešno. "Najbolja metodologija za proveravanje saznanja koju je čovek stvorio" - nije dovoljna.
Zanima me koja je onda bolja?

Na žalost, nema bolje! Srećom, ona može da se usavršava - to je u prirodi nauke. Opet, nažalost - ne može nauka dati odgovor na pitanja koja je nadilaze. Svako dobro!

Kakve sad veze ima to sto moze da se usavrsava? To je totalno van onog o cemu smo pricali do sada

Подели на овим сајтовима

Ignjatije zar nisi misljenja da se svi radjaju kao ateisti? Kako se neko moze roditi kao hriscanin? Tesko mi je onda opravdati zemlje u kojima se 99% stanovnistva radja kao mislimani. Mislim da je vecina naucila religiju od roditelja, a da je rodjena kao ateista. Tesko je reci da je beba bilo sta osim ateista, jer kako mozes da verujes u nekog boga kad ni ne znas za taj koncept

Не рађају се ни једно ни друго. Дијете од две године не може да се изјасни ни да је за Бога ни против Бога.

Ако се икако изјашњавају у дјечијем добу да ли вјерују или не вјерују, то тако зато што су научили од родитеља или околине. Сва дјеца током одрастања пролазе кроз неку врсту индоктринације, јер шта год уче од родитеља било позитивно или негативно, уче у стадијуму док не могу самостално да одлучују и на неки начин су изманипулисани. Послије кад одрасту и сазрију да доносе самосталне одлуке онда ће видјети да ли им одговара оно шта су научили као дјеца или не.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ignjatije zar nisi misljenja da se svi radjaju kao ateisti? Tesko je reci da je beba bilo sta osim ateista, jer kako mozes da verujes u nekog boga kad ni ne znas za taj koncept

Ovo sam vise puta cuo od ateista, a prvi put od Stojadinovica koji je na vasem starom forumu rekao da je rodjen kao ateista.

Covek se radja kao beba bez verskog ili neverskog opredeljenja. Mora da se zna da je covek, izmedju ostalog, homo religiosus.

I da se rodi u svetu gde nema religije covek bi imao potencijala da postane vernik, jer bi mu milion pitanja navirala u glavi, o smislu zivota, raznim fenomenima i dozivljajima sa kojima bi se susretao. I najverovatnije bi tu svoju potrebu za Bogom zamenio necim svetovnim kao sto se i dogadja u bezboznickim drustvima. Da li ce to biti voljeni vodja Kim Il Sung i partija, ili nauka putem koje ce se ostvariti blazenstvo, ili "boginja razuma", zabava, seksualna zadovoljstva... neka filozofija..... nije bitno. Necemu ce morati da daje uzvisen smisao i verovace da cu mu to doneti srecu i blazen zivot.

Sto se tice danasnjih religija i ateizama, naravno da se covek sa njima susrece tokom zivota pod uticajem okoline.

Подели на овим сајтовима

Covek se radja kao beba bez verskog ili neverskog opredeljenja.
kako mozes da verujes u nekog boga kad ni ne znas za taj koncept

Mislim da smo se onda slozili onda u vezi ovoga? Radjamo se kao ateisti.

Tesko mi je onda opravdati zemlje u kojima se 99% stanovnistva radja kao mislimani. Mislim da je vecina naucila religiju od roditelja, a da je rodjena kao ateista.
I da se rodi u svetu gde nema religije covek bi imao potencijala da postane vernik, jer bi mu milion pitanja navirala u glavi, o smislu zivota, raznim fenomenima i dozivljajima sa kojima bi se susretao.

Kakve veze ima to sto si rekao sa ovim mojim? Ne pricam o religioznosti, ka kojoj covek ima predispoziciju jer kada ne moze da shvati stvari izmislja 'resenja', to je tacno. Pricam o procentu vernika bas jedne iste religije povezanom sa geografskom lokacijom istih. Navodim na zakljucak <<Covek se radja kao beba bez verskog ili neverskog opredeljenja>> i onda je naucen da bude musliman, u toj drzavi. U drugoj je naucen da bude vernik neke druge vere. Sve u svemu, rodjen je bez vere u boga, i veru je naucio.

Подели на овим сајтовима

Sve u svemu, rodjen je bez vere u boga, i veru je naucio.

Rodjen je i bez znanja maternjeg jezika, ali ne i mutav. Razumes sta sam time hteo da kazem ? Nije vernik ali nije ni ateista, nema prestavu o tome niti (moze da ) o tome razmislja.

Ne poricem da vaspitanje i okruzenje uticu na verovanje/neverovanje. Naravno da uticu. Za ozbiljnu odluku potrebna je zrelost i aktivno izucavanje i istrazivanje, a to beba ne moze dok ne postane zrela osoba.

Iako sam pravoslavac ja sam aktivno izucavao sve zvanicne religije, okultizam, ateizam.... U nekim periodima zivota sam bio i pristalica raznih ucenja. Da sam istinu pronasao negde drugde ja bih ostavio Pravoslavlje bez obzira na to sto sam odrastao u pravoslavnom okruzenju. Konvertiranje to dokazuje.

Ne znam zasto je to kako se radjamo toliko bitno.

Подели на овим сајтовима

Сама чињеница да има толико сујеверних људи, чак и у режимима у којима им се атеизам натура од малена, говори супротно. Не знам да ли баш сви имају неку урођену инклинацију ка веровању у "нешто", али веома велики број људи се са тим рађа, и на свим меридијанима, у свим културама, има много већи број људи који верује у натприродне појаве, него број оних који не верују, чак и у друштвима у којима је већина номинално атеистичка.

Такође, да ли у међувремену изгубе то "веровање у нешто" па постану атеисти, или се као атеисти роде, такође не знам, јер нисам баш проучавао атеисте од рођења до момента када се осете као атеисти (или када схвате да су атеисти, свеједно).

Али мислим да генерализацији овог типа, да се људи роде као атеисти, апсолутно нема места, јер имамо милијарду супротних примера баш у друштвима у којима се атеизам намеће, на агресивне или суптилне начине.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Сама чињеница да има толико сујеверних људи, чак и у режимима у којима им се атеизам натура од малена, говори супротно.

"meni se od malena natura da ne verujem u zevsa i ostale bogove sa olimpa, drustvo me odbacuje zbog toga". da li je to naturanje ateizma u srbiji?

Подели на овим сајтовима

"meni se od malena natura da ne verujem u zevsa i ostale bogove sa olimpa, drustvo me odbacuje zbog toga". da li je to naturanje ateizma u srbiji?

Нисам сконтао. Ако си мислио да кренеш са сарказмом, може, ал нисам мислио да будем саркастичан. А такође, ако би да сагледаш један глобални феномен који утиче једно седам милијарди људи на целој планети (мање више која стотина милиона), није баш корисно да гледаш узорак од једва седам милиона људи.

Дакле, појасни ми, стварно нисам сконтао шта си хтео да ми кажеш.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Pa pricas o ateistickim drustvima koja te teraju da ne verujes u boga. To mi zvuci apsolutno smesno, kad pogledas u kolikoj su manjini ateisti sto se tice svetskog poretka. A i ateista se retko protivi religiji. Antiteista, veruje da je religija stetna (definicija). Ateista ne veruje u to, tako da joj se retko toliko protivi. Mozda pricas o antiteistickim drustvima, ali stvarno, to je kao da pricamo o pravima belih muskaraca iz plemickih porodica. Iako ima nekih belih muskaraca iz plemickih porodica kojima su prava ugrozena, nema poente pricati o tome.

Avionima se zalecu u zgrade i bombasi samoubice svaki dan ubiju nekog, a mi o ateistickim drustvima. Eh, puste zelje =D.

Подели на овим сајтовима

Bitno je da bi shvatio sta je zapravo ateizam. Nije protivljenje religiji. A imam utisak da mislis da jeste.

Brate, ja sam pratio (stari) forum ateista gotovo od samog nastanka. Bio sam clan ( kao Ignjat ), pa banovan, pa opet clan (kao Ignjatije ), pa opet banovan, i posle mi je skinut i taj ban; i sada sam clan i na novom forumu. Tako da ja odlicno znam sta je ateizam i kako vi iz tog udruzenja ( generalno ) razmisljate o ateizmu i religiji.

Kao sto se ti ne protivis deda mrazu, samo ne verujes u njega.

Naucili su te samo tako. Ista terminoloigija. Jos da spomenes i ruzicastog jednoroga i zmaja u garazi, kao i kutiju za koju ja tvrdim da sadrzi milion dolara.... pa da budes kompletan :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...