Jump to content

Sta su ateisti: Objasnjenje za mnoge sa ovog foruma

Оцени ову тему

Препоручена порука

Verujući će na svako ZAŠTO uvek da kaže BOG.

I kad je loše i kad je dobro uvek je Božije naravno. To si lepo primetio.

Šta će ateista da kaže?

Ako ateizam nije filozofija šta je onda? Pošto smo utvrdili da nikako nije religija, čak ni način života.

Nije ništa?

na kraju tako ispadne, da nije ništa

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

U skladu naslova teme: ( uz gusle)

Sto su dvorske lude bile po dvorovima

to su ateisti po verskim forumima.

Sa GMO verom u razumu zdravom

i isecenim repom ko lija iz basne,

vuci cete putu sjajnom, pravom

i pricati bajke lepe masne.

Verom u neverje, verujuci slepo

Mislima sto se iz stomaka jezde

Tugu i jad upakuju lepo

Zivele nam sve forumske zvezde.

Jer bi ovde dosada nam bila

da nam neko ne popljuje veru

zato nek im izrastaju krila

i umesto u nuznik, neka ovde s....

Iz jednoh zapisa iz XIII veka.

Uh, metrika nikakva, deseterca ni u tragovima... ima jos mnogo ti da vezbas za gusle ;)

Sto se tice teme... verujuci krecu sa ogromnim bremenom predrasude ka ateistima i iz zelje da ih sto jace diskriminisu konstruisu razne filozofije i sl.

S druge strane ateisti sami doprinose ovom trendu jer i medju nama ima itekakvih debila.

Npr UAS prednjaci u tome jer nije dovoljno samo da ne verujes u boga. Od tebe se ocekuje bespogovorno slaganje sa svakim misljenjem iznesenim od strane celnika udruzenja.

Npr ateista moze da bude i za i protiv parade. Ali ako je protiv i to javno kaze u UAS moze da ocekuje takvu prozivku i, neretko, psovanje da nece znati sta ga je snaslo

Ili

Juce sam bas video polemiku oko pravopisa jer se rec Bog pise velikim slovom. Celnik UAS je kategoricki odbio da postuje pravopis jer mu se to ne svidja, usput zestoko (i pijacno) izvredjao one koji postuju pravopis bez obzira na licne preference.

Kad ne postujes politicke odluke ili neke drustvene ili crkvene norme onda si buntovnik. Kad ne postujes pravopis onda si seljacina ili dziber... prosto.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Verujući će na svako ZAŠTO uvek da kaže BOG.

I kad je loše i kad je dobro uvek je Božije naravno. To si lepo primetio.

Da, ali to onda nije baš neko objašenjenje. Tako možeš da se moliš suncu, paukovima ili plastici i rezultati će biti isti (i onda možeš sve to da "objasniš" suncem, paukovima ili plastikom).

Ja razumem zašto tebi to predstavlja validno objašnjenje, ali nadam se da razumeš zašto nekom ko ne veruje, to nije nikakvo objašnjenje...

Šta će ateista da kaže?

Da ti se dobre i loše stvari dešavaju bez obzira ne to kome/čemu se moliš i da li se moliš.

Ako ateizam nije filozofija šta je onda? Pošto smo utvrdili da nikako nije religija, čak ni način života.

Nije ništa?

Odgovor na jedno pitanje... stav o jednom pitanju.

Ima svoj naziv, odnosno predstavlja poseban pojam samo zato što je to pitanje onoj drugoj grupi važno.

Da je izbor ukusa sladoleda toliko važan ljudima, postojao bi i poseban naziv za one koji ne preferiraju sladoled od vanile... a verovatno bi neko tvrdio da odbijanje prihvatanja teze da je sladoled od vanile sjajan, predstavlja posebnu filozofiju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Meni je npr. Nejasno da neko veruje u slobodnu volju a u isto vreme je prestracljen od nacela slucajnosti.

Zasto je vama toliko strasno da kazete "slucajno je dobio na lotou" ili "slucajno su ga udarila kola" a citava religij vam se generalno zasniva na slobodnoj voljiKoja je predstavnik slucajnosti.

To nikad necu razumeti jer niko nije umeo da mi objasni...

Подели на овим сајтовима

Meni je npr. Nejasno da neko veruje u slobodnu volju a u isto vreme je prestracljen od nacela slucajnosti.

Zasto je vama toliko strasno da kazete "slucajno je dobio na lotou" ili "slucajno su ga udarila kola" a citava religij vam se generalno zasniva na slobodnoj voljiKoja je predstavnik slucajnosti.

To nikad necu razumeti jer niko nije umeo da mi objasni...

аха, кад ти мени покажеш да је коцкица пала "случајно" на једну страну онда ћу и ја теби да објасним да постоји "случајност" :D

с друге стране, слобода и слободна воља у Православљу не подразумева насумичност нити случајност, већ пројаву воље без присиле ;)

с треће стране, то не подразумева ни судбинско дешавање догађаја већ управо динамично, па чак ни уплитање воље Бога или воље човека кад се ради о ненамерном делу неког човека према другом или нечем другом.

Подели на овим сајтовима

е да, и једно је потенцијал а сасвим друго остварење слободе, пошто је сваки човек оптерећен у некој мери овим или оним, од навика па до страсти које га спречавају да заиста пројави своју слободу у пуноћи, а не у крњости и да се задовољи компромисима и половичним изборима мањег или већег зла.

Подели на овим сајтовима

Ja imam jednu nedoumicu. Zašto se ateisti izjašnjavaju kao ateisti :) Šta želim reći - to je za same ateiste, pomalo shizofrena situacija. Oni negirajući postojanje Boga, na neki čudan način afirmišu Njegovo postojanje. Možda bi za dobar dio ateista bila zahvalnija pozicija agnosticizma. No, ono što je zanimljivo je strast koju oni unose u raspravu sa teistima. Kada bolje pogledamo ateisti su takođe vjernici jer oni (bar dio njih) kažu: "vjerujem da Bog ne postoji". Dakle, oni su takođe vjerujući ljudi :))

PS Da ne bude zabune nemam negativan stav prema ateistima. Znam ih mnogo jako kvalitetnih u ljudskom smislu. Čak mi je draže da imam za prijatelja poštenog i moralnog ateistu, nego prijetvornog i licemjernog "hrišćanina".

Подели на овим сајтовима

Zapravo ateizam i religija (u ovom slučaju hrišćanska) toliko su odvojeni i nemaju nikakve dodirne tačke da sva ova priča na forumu "ATEISTA-HRIŠĆANIN" se svode na kurtoazno slušanje sagovornika.

I mesar i hirurg koriste noževe, pa opet ne većaju među sobom kako se radi i dele savete jedni drugima.

Vidik ateiste je sužen i ne može spoznati svet izvan svog habitata, dok vernik može spoznati ateističko okruženje.

Ateisti su poput riba u vodi koje plivaju slobodno ali ne mogu izaći na kopno i spoznati način života na kopnu, i ako imaju svest o njemu. Bilo tako što nešto sa kopna upadne u vodu ili što neka riba bude izvučena napolje. Ili tako što svojim suženim vidikom mogu nazreti obrise spoljne okoline.

Vernici su poput prelepih zmija. Mogu se puzati po drveću i zemlji, mogu čak i kroz vodu ići sasvim dobro, ali jedino ne mogu leteti.

I zbog toga ateista i vernik ne mogu pričati ni istim jezikom ni na istom rangu. Jer riba ne može van vode izaći i reći zmiji da joj je bolje u vodi i da je kopno samo zamajavanje. Jer nema to iskustvo. A zmija može ući u vodu i reći ribi da je ograničena, jer zmija ima iskustva i u vodi i na kopnu.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1350739875' post='732906] аха, кад ти мени покажеш да је коцкица пала "случајно" на једну страну онда ћу и ја теби да објасним да постоји "случајност" :D

Ne moze da se pokaze na osnovu jednog bacanja da je kockica pala slucajno. Ako se u seriji bacanja utvrdi da svaka strana pada sa priblizno istom ucestalostu kao ostale, onda mozemo da kazemo da kockica nije udesena i da su rezultati bacanja slucajni.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Oni negirajući postojanje Boga, na neki čudan način afirmišu Njegovo postojanje.

Kad malo blize pogledamo oni negirajuci postojanje bogova, na neki cudan nacin afirmisu njihovo postojanje... Da stvar bude grdja, hricani im pomazu u potvrdjivanju svih ostalih bogova... Kakav bedak za sve...

• Волим 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Kad malo blize pogledamo oni negirajuci postojanje bogova, na neki cudan nacin afirmisu njihovo postojanje... Da stvar bude grdja, hricani im pomazu u potvrdjivanju svih ostalih bogova... Kakav bedak za sve...

U pravu si. I mi se slažemo da postoje, samo ih mi malo drugačije zovemo :)Sad kada smo se složili oko toga, još samo da pravilno izaberete :) No,što god biraš, ja ću poštovati tvoj izbor. Svako dobro!!

Подели на овим сајтовима

Zapravo ateizam i religija (u ovom slučaju hrišćanska) toliko su odvojeni i nemaju nikakve dodirne tačke da sva ova priča na forumu "ATEISTA-HRIŠĆANIN" se svode na kurtoazno slušanje sagovornika.

I mesar i hirurg koriste noževe, pa opet ne većaju među sobom kako se radi i dele savete jedni drugima.

Vidik ateiste je sužen i ne može spoznati svet izvan svog habitata, dok vernik može spoznati ateističko okruženje.

Ateisti su poput riba u vodi koje plivaju slobodno ali ne mogu izaći na kopno i spoznati način života na kopnu, i ako imaju svest o njemu. Bilo tako što nešto sa kopna upadne u vodu ili što neka riba bude izvučena napolje. Ili tako što svojim suženim vidikom mogu nazreti obrise spoljne okoline.

Vernici su poput prelepih zmija. Mogu se puzati po drveću i zemlji, mogu čak i kroz vodu ići sasvim dobro, ali jedino ne mogu leteti.

I zbog toga ateista i vernik ne mogu pričati ni istim jezikom ni na istom rangu. Jer riba ne može van vode izaći i reći zmiji da joj je bolje u vodi i da je kopno samo zamajavanje. Jer nema to iskustvo. A zmija može ući u vodu i reći ribi da je ograničena, jer zmija ima iskustva i u vodi i na kopnu.

Ja i ti slicno razmisljamo, osim sto je meni evidentno u kojoj je meri vidik verujucih suzen i ogranicen... ti to isto mislis za ateiste, dakle- slicni smo ;)

Подели на овим сајтовима

Ateizam zapravo ne postoji. To što pojedini ljudi ili grupe ljudi za sebe kažu da su ateisti je jedna velika obmana. Ateizam je iluzija i prevara uma. Ateisti svoj ateizam ne mogu potkrepiti nikakvim naučnim dokazima jer se ateizam ne može naučno ispitati, izmeriti, niti pokazati. Ateista u svoju neveru može samo da veruje i to mu niko ne brani, ali ta njegova nevera se realno nemože dokazati nikakvim naučnim metodama, što znači da najverovatnije ne postoji.

Eto :P

Подели на овим сајтовима

Ja i ti slicno razmisljamo, osim sto je meni evidentno u kojoj je meri vidik verujucih suzen i ogranicen... ti to isto mislis za ateiste, dakle- slicni smo ;)

Nešto nisam siguran "ribice". :)03suze.gif

Pričam napamet jer te ne znam, ali da li si ti bio verujući, i da li si se pričešćivao? Da li si se RADOVAO hrišćanskim praznicima i proslavljao ih? Da li si palio sveće i pominjao u molitvi svoje mrtve i žive?...Da li si ljubio ikone, da li si klanjao namaze...(dobro to ne)... Ako nisi bar pola od ovoga radio nisi bio tamo gde sam ja... A ako si sve i radio, ali ako nisi bio RADOSTAN, TUŽAN, USHIĆEN i SIGURAN zbog svega toga, onda nisi ništa ni radio.

Ja sam bio i tamo i ovamo. Plivao po vodi, gmizao po pesku, puzao uz drveće, ujedao malo za petu, uglavnom dremao...

04magija.gif

Zato mislim "ribice" da sam ja zmija, a ti u vodi.

07poljubac.gif

www_plus613_com_snake.png

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...