Jump to content

Моја недоумица: Човек-бог или само човек?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 12. 10. 2012. at 22:15, И.стојковић рече

1. stvar je u tome da nije ukrapirao da je covek stvoren, i to stvoren smrtnim,nemocnim,

-Човек није створен смртним, то је постао својим избором....

2. tako, da buduci da čovek nikako ne moze sam prevazici svoju prirodu, onda mora i moze jedino uz pomoc boziju, tako da bog po blagodati znaci: imati besmrtnost, svemogucnost, ali imati je tako sto si je dobio od drugog i nije proizvod tvojoj sbosobnosti i napora.

али јесте "производ" слободне одлуке човека, јер Бог ништа на силу Не Чини, па ни благодат Не Даје нити Нуди, ако то човек бар једном, чак и пред саму смрт, од Бога не затражи.....

___________________________________________________________________________________

3. bez obzira sto si ti bio nesposoban ili nisi imao mogucnost da se obogatis svojim radom, a imao si bogatog rođaka koji ti dao veliko bogatstvo... i ti si onda bogat po blagodati, ali to nista ne menja, ti opet mozes da kupis sta pozelis... :)

Поређење је мало.....али свеједно, ако човек никад није ЖЕЛЕО да буде богат, шта ће њему бити богато наследство: радост или мука?

1. nije ovde ni bitno kakvim je covek stvoren, bitno je da je stvoren, tako da se radi o delovanju drugog na coveka, tj o bozijoj blagodati da coveku da bice, tj stvori ga iz nebica.

2. ne radi se ovde o tome, naravno da je slobodna covekova volja kljucan faktor, ali ja ovde govorim, nego o covecanskoj prirodi, sta je potrebno da ona vecno postoji, tj objasnjavam znacenje termina '' bog po blagodati''

3. ovde se radi o coveku koji zeli da bude bogat...

ti si izgleda promasio temu. nije tema o tome hoce li se svi spastiti bez obzira na slobodnu volju i zajednicu s bogom.

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2012. at 22:37, milan.lml рече

1. nije ovde ni bitno kakvim je covek stvoren, bitno je da je stvoren, tako da se radi o delovanju drugog na coveka, tj o bozijoj blagodati da coveku da bice, tj stvori ga iz nebica.

2. ne radi se ovde o tome, naravno da je slobodna covekova volja kljucan faktor, ali ja ovde govorim, nego o covecanskoj prirodi, sta je potrebno da ona vecno postoji, tj objasnjavam znacenje termina '' bog po blagodati''

ti si izgleda promasio temu. nije tema o tome hoce li se svi spastiti bez obzira na slobodnu volju i zajednicu s bogom.

"....nije tema o tome hoce li se svi spastiti bez obzira na slobodnu volju i zajednicu s bogom."

Опрости, а из ког си дела мог писања Теби, дошао до овог закљчка?

Онда у реду, мада би се из Твог одговора могло извести много више далеко различитијих закључака, јер нигде није назначено слободна жеља човека да буде "богат" ..

Изузетно је битна спознаја да Божија воља није била да човек буде смртан, уз све остало што си написао и са чиме се слажем. Кад не би било битно да је човек својом вољом и непослушањем Богу довео до пале природе, а да Је Бог и поред тога Наставио Да неизмерно Воли човека, онда ни жртва Христова не би имала смисла, нити би била јасна Благодат Божија.

А иначе да се подсетимо, верујем, искрених недоумица човека

Deluje mi besmisleno, kako covek ostvaruje zajednicu i kako on zaista raste u bogoliko bice, ako mu nije dato da deli sustinu sa Bogom?Bog je onda zaista Bog, i sva ta prica da covek postane bog(po blagodati) je prazna jer covek uvek ostaje mali, kao neka siromasna kopija ikone Bozije buduci da je izopsten iz sustine Bozije, a Bog je upravo zajednica Tri Licnosti tako sto su iste, jedne i ne razdeljive sustine.

Ja vas molim da ne shvatite moje pitanje kao plod moje gordosti iako sam svestan da je imam u izobilju.Ovo je pitanje deteta koje je izgubilo cvrstu veru i molitvu jer je ostalo bez odgovora na pitanje.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2012. at 22:50, И.стојковић рече
"..."....nije tema o tome hoce li se svi spastiti bez obzira na slobodnu volju i zajednicu s bogom."

Опрости, а из ког си дела мог писања Теби, дошао до овог закљчка?

Онда у реду, мада би се из Твог одговора могло извести много више далеко различитијих закључака, јер нигде није назначено слободна жеља човека да буде "богат" ..

Изузетно је битна спознаја да Божија воља није била да човек буде смртан, уз све остало што си написао и са чиме се слажем. Кад не би било битно да је човек својом вољом и непослушањем Богу довео до пале природе, а да Је Бог и поред тога Наставио Да неизмерно Воли човека, онда ни жртва Христова не би имала смисла, нити би била јасна Благодат Божија.

gledam ovo, ali ne znam da li postoji neko nejasno pitanje, koje se tice teme a da nije odgovoreno na njega s moje strane... ako postoji ti mi kazi koje, pa cu odgovoriti.

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2012. at 22:59, milan.lml рече

gledam ovo, ali ne znam da li postoji neko nejasno pitanje, koje se tice teme a da nije odgovoreno na njega s moje strane... ako postoji ti mi kazi koje, pa cu odgovoriti.

Опрости ако је мој одговор на било шта друго изгледао осим на покушај појашњења евентуалних супротности између Твог и мог писаног размишљања.

Одреаговао сам зато што си цитирао пост мени заиста драгог брата "Драгише", а који је у свом ранијем писању изразио своје мишљење о мом писању, као некаквом ако се добро сећам "вортању", шта год то значило....па ето, да не буде да ћутњом показујем како бих ипак да "вортам"....

• Волим 1

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2012. at 23:08, И.стојковић рече
Опрости ако је мој одговор на било шта друго изгледао осим на покушај појашњења евентуалних супротности између Твог и мог писаног размишљања.

sve je u redu,

i meni je tvoje pisanje licilo na pojasnjenje nekih nasih, mozda, razlicitih teoloskih gledista...

samo mi se ucinilo da smo malo skrenuli sa teme

pa sam zato pitao ako ima nesto sto se tice nejasnoca koje je postavljac teme izneo. :)

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2012. at 23:31, dragisa рече
hm, mozda sam i ja preterao, jednostavno izgleda svi imamo neki svoj nacin izrazavanja i pisanja....sta da radim kad sam "bosanac"

mozda jesi, mozda i ne, ali svakako si ukazao na problem, tj da tako imaju ljudi obicaj da nekom objasnjavaju nesto sto ni njima nije jasno.

i sad nije problem sto nekom nesto nije jasno, ali neka kad pise lepo naglasi da on to tako razume, i da ni sam nije bas siguran, i da samo deli svoje misli, a ne pojasnjava... jer ako slep slepog vodi, obojica padnu u provaliju.

ovde sad ne govorim ni o kom konkretno, vise govorim kao o pojavi.

Подели на овим сајтовима

meni nije uopste to koliko ko zna, mada sam i to bezveze spomenuo, nego mi je vise sto mi kao crkva nismo u stanju da pomognemo coveku ako ima dilemu, to me uzasno nervira...pa ko ce onda?

znam da zvuci gordo ali zaista ko onda treba da svedoci i pomaze ako ne oko nicega ono bar oko toga. besplatno smo dobili valjda treba i da dajemo sirokom rukom...

• Волим 1

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2012. at 22:08, dragisa рече

meni je "preimucstvo Licnosti u odnosu na prirodu u slucaju "bozije prirode" " prilicno jasno (ali ko moze reci potpuno?). sva Hristoloska i Sotiroloska pitanja i odgovori se susrecu u ovome.

Не сумњам да је Теби у потпуности јасно, а веруј ми да је и мени потпуно јасно...Да ли је оном ко је поставио тему ово што си написао јасније, од писања осталих, па и моје маленкости?

Но свеједно, Богу хвала, колико закључујем међу нама двојицом тројицом и нема некаквих значајних размимоилажења у односу на коначност, осим у проступу и терминологији.

Али где наме је постављач теме "нестао"?

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2012. at 8:24, И.стојковић рече

Не сумњам да је Теби у потпуности јасно, а веруј ми да је и мени потпуно јасно...Да ли је оном ко је поставио тему ово што си написао јасније, од писања осталих, па и моје маленкости?

pa zato je i bilo upuceno u formi pitanja ne njemu nego vama kojima je jasno.

u svakom slucaju stvarno sta bi sa coekom?

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

On 11. 10. 2012. at 13:49, milan.lml рече

evo kako ja ovo razumem:

čovek će kada nastupi carstvo bozije, posle vaskrsenja, postati bog po blagodati, a to znači da ce mu bog dati sve što može da se da, tj neće čoveku ništa zafaliti, pa da kaze: zasto nemam ovo ili zašto nisam ovakav.

a to što se kaze da ce biti bog po blagodati, to je zato što čovek ne može postati bog sam od sebe, svojom sposobnostima.

suština ožnačava prirodu, tj neku nužnost koju čovek nasleđuje rađanjam. znači, kad se čovek rodi, njemu je u prirodi da stari, i na kraju umre, hteo on ili ne... tako da čovekova priroda predhodi čovekui unapred ga odredjuje.

a božija sustina nije posledica nikakve nužnosti, vec je posledica slobodne volje bozije, tj: bog je takav kakav je zato jer on to slobodno bira, a ne jer mu tako priroda tj suština diktira, tako da mozemo reci da kada je bog u pitanju ličnost predhodi suštini tj prirodi(tj da bog je znad svoje prirode i da on njoj odrecuje kakva ce biti a ne ona njemu, npr on je po prirodi besmrtan, ali ako pozeli moze umreti, nista mu nije nemoguce i nista ga ne ograničava).

međutim, bog nam daje mogućnost da svoju prirodu promenimo, da je obožimo i zato cemo ako budemo u zajednici ljubavi sa bogom postati bogovi, to bog blagodati, znaci da ćemo tu novu bozansku prirodu dobiti na poklonn od boga, i da on nije stečena tako sto smo mi izumeli neki lek za besmrtnost i svemogucnost, nego nam bog dao.

Bravo brate, super odgovor.

.hvala.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 11. 10. 2012. at 13:49, milan.lml рече

međutim, bog nam daje mogućnost da svoju prirodu promenimo, da je obožimo i zato cemo ako budemo u zajednici ljubavi sa bogom postati bogovi, to bog blagodati, znaci da ćemo tu novu bozansku prirodu dobiti na poklonn od boga, i da on nije stečena tako sto smo mi izumeli neki lek za besmrtnost i svemogucnost, nego nam bog dao.

Нећемо ми добити никакву божанску природу ни по баби ни по стричевима што би рекао народ, тј ни по суштини ни по поклону. Божанска природна није доступна ни нашим напорима ни Божијим даром.

Нигдје се ни у писму не помиње термин да ће човјек постати Бог. То је било не замисливо рећи тадашњим Јеврејима. Касније је монашко богословље разрадило тај појам Бога по благодати, али то се искључиво односи на добијање тих самих благодати, а што је у Јеванђељу компарација са уљем које с додаје у свјетиљке да горе. Свјетиљек су човјек, уље је благодат која ти освјетљава твој однос са Богом и чини да Бога подносиш у љубави. Дакле обожење или постајње богом по благодати подразумјева примање тих дарова, дарова који се дају преко Духа Светога. Речено је и да смо удови тијела Христовог, да смо накалемљни на чокот који је Христос и да црпимо живу воду, која даје живот вјечни не од себе него од Христа, али човјек по природи остаје човјек.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 15. 10. 2012. at 13:27, Јустинијан рече

Нећемо ми добити никакву божанску природу ни по баби ни по стричевима што би рекао народ, тј ни по суштини ни по поклону. Божанска природна није доступна ни нашим напорима ни Божијим даром.

Нигдје се ни у писму не помиње термин да ће човјек постати Бог. То је било не замисливо рећи тадашњим Јеврејима. Касније је монашко богословље разрадило тај појам Бога по благодати, али то се искључиво односи на добијање тих самих благодати, а што је у Јеванђељу компарација са уљем које с додаје у свјетиљке да горе. Свјетиљек су чудска природа, уље је благодат која ти освјетљава твој однос са Богом и чини да Бога подносиш у љубави. Дакле обожење или постајње богом по благодати подразумјева примање тих дарова, дарова који се дају преко Духа Светога. Речено је и да смо удови тијела Христовог, да смо накалемљни на чокот који је Христос и да црпимо живу воду, која да је живот вјечни не од себе него од Христа. Човјек по природи остаје човјек.

atanasije veliki je rekao: bog je postao covek da bi covek postao bog.

a sto se tiče prirode ili suštine: ako si besmrtan, svemoguc, sveznajuc, onda si bog. kad kazemo da cemo biti bog po blagodati to se odnosi na to da ce nam bog dati sve ovo i jos vise.

a bog i nema neku određenu prirodu(pa da nam da tu prirodu), nego je on svemoguca licnost, iz iz te njegove licnosti proiziliazi njegova sustina.

Подели на овим сајтовима

On 15. 10. 2012. at 13:39, milan.lml рече

atanasije veliki je rekao: bog je postao covek da bi covek postao bog.

a sto se tiče prirode ili suštine: ako si besmrtan, svemoguc, sveznajuc, onda si bog. kad kazemo da cemo biti bog po blagodati to se odnosi na to da ce nam bog dati sve ovo i jos vise.

a bog i nema neku određenu prirodu(pa da nam da tu prirodu), nego je on svemoguca licnost, iz iz te njegove licnosti proiziliazi njegova sustina.

Ovaj brat je pametan, slusajte ga :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...