Aquilius Cratus Написано Септембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 Slazem se. Samo sam hteo da naglasim da postoji jasan kriterijum po kojem veronauka drasticno odskace od ostalih predmeta. Tu se ne uci o Hristu i hriscanstvu, vec se uci kako biti hriscanin. Da, tacno. Samo sto medju nasim ateistima imamo prilican broj likova koji bi roditeljima zabranili da decu uce kako biti hriscanin. Takvima bi i Andropov i Berija ljubili stopala da se kojim slucajem povampire jer ni njihovi umovi nisu smislili takvu totalitarnu ideju. sqny је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Септембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 Slazem se. Samo sam hteo da naglasim da postoji jasan kriterijum po kojem veronauka drasticno odskace od ostalih predmeta. Tu se ne uci o Hristu i hriscanstvu, vec se uci kako biti hriscanin. Sto je potpuno normalno za verujuce hriscane i njihovu decu . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Септембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 Lepo sve privatno i nema prostora za takve priče... Слажем се, или - или. Само ми сад објасни ко ће и о чијем трошку да покопа све оне који немају паре? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 Hitchens je to pitanje sasvim lepo adresirao. Ne možemo pouzdano da znamo da li je Sokrat živeo ili je lik iz Platonovih dela ali to ne menja apsolutno ništa u "Sokratovoj" filozofiji i argumentima... dok za jedan deo "Isusovih" učenja, ako on nije postojao, ili ako je bio samo čovek koji je umislio da je sin nekog boga, ne možemo da kažemo isto... (npr. vidi Luisovu trilemu, mada ona ima određene bitne nedostake i ne mislim da je dobra, samo ilustrujem da nije baš sve jedno da li je Isus postojao ili ne) Verovatno i nije postojao ali to nema nikakve veze za suštinu. A u kom smislu ti misliš da nije svejedno? Слажем се, или - или. Само ми сад објасни ко ће и о чијем трошку да покопа све оне који немају паре? Možda organizovana zajednica ljudi? Sećaš se kako kaže Friedman: "government has no responsibility, people have responsibility..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 I ti si omasio kao i Avocado. Nije se postavilo pitanje da li da ucimo kao da je istina nego "zasto bi ucili kad ne znamo da li je postoja". Sto je mega LOL. U tom aspektu si u pravu... ja sam izneo primedbu na ono prvo... nevezano za bananinu tvrdnju... Verovatno i nije postojao ali to nema nikakve veze za suštinu. A u kom smislu ti misliš da nije svejedno? Pa mnoge njegove tvrdnje direktno zavise od toga da li jeste ili nije sin Božiji... mrzi me sad da tražim citate... a ne bih da pogrešim... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 Pa mnoge njegove tvrdnje direktno zavise od toga da li jeste ili nije sin Božiji... mrzi me sad da tražim citate... a ne bih da pogrešim... Не, Само једна тврдња зависи од тога да ли ће да победимо смрт у класичном смислу те речи да постанемо бесмртни. Све остале тврдње су стање душе т.ј ума. Које су јако ефективне било да је Христ син Божији или не. Не можеш да будеш следбеник христовог пута и да се осећаш несрећно. Ако је тако онда не радиш нешто како треба. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Басарин Написано Септембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 Strasno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karabanana Написано Септембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 E, ja se izvinjavam što nisam bio tu - posao, banka, žena, švalerka.... Elem, gde smo stali? Да ли је финансирање здравства и социјаног по избору? Мислим да се вртимо у круг са овим твојим питањима јер, као што сам рекао, немам ништа против да нико не даје ништа што не мисли да треба али и да не тражи да му буде дато. Vidiš, svima nam treba zdravstvo, nekom manje, nekom više; ali nam ne treba svima religija. Za početak, na svet se dolazi uz pomoć zdravstva, ali se život stvara najčešće tako što se prekrše religijske dogme. Ево га један геј. Ovaj - na slici je kažiprst sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol Je li, kamarad, sta cemo sa Sokratom? Kad postoje brojni istoricari koji smatraju da on nije postojao i da je samo lik iz Platonovih dela? Da li je bitno da li je postojao ili sadrzaj dela koja mu se pripisuje? Nazalost mnogi od ateista koji su se pojavili u ovom novom talasu imaju pogleda na nauki i na zivot kao automat za kafu. Pritisnes, sipas i nemnislis. Sto je daleko od stvarnosti na cije se otkrivanje veoma olako pozivate. Sjajno rečeno: da li bi onda mogli da količinu izučavanja Sokrata i Isusa izjednačimo, ako ćemo tom logikom? A ovo drugo: uff, iz mog ugla su najćešće vernici takvi, sve nešto napola - seks pre braka a kao pravoslavac, krade a nosi krst, itd. Moje iskustvo. Mislim, glede ovog poslednjeg: da li je hrišćanka jedna devojka koja je prevarila svog oženjenog dečka sa mnom? (da, njen dečko je oženjen, ima dvoje dece ) I gle čuda - ona se meni predstavila kao neko kome je religioznost - tojest, u njenom slučaju pripadnost pravoslavlju - veoma bitna stavka. Čak mi je i rekla da "danas ljudi treba da se kupaju, jer je bogojavljanje", vezano za to što je malo ljudi na Adi. A onda joj je zasmetalo što ja nisam religiozan. E , na to mislim kad kažem da je iz mog ugla gledano pregršt vernika koji samo skroluju onaj ugovor tokom instalacije i bez čitanja kliknu "I agree". I baš za to pitam: da li su i takvi ljudi vernici, da li su pravoslavci? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Септембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 ali se život stvara najčešće tako što se prekrše religijske dogme. I don't get it Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2012 Sjajno rečeno: da li bi onda mogli da količinu izučavanja Sokrata i Isusa izjednačimo, ako ćemo tom logikom? A ovo drugo: uff, iz mog ugla su najćešće vernici takvi, sve nešto napola - seks pre braka a kao pravoslavac, krade a nosi krst, itd. Moje iskustvo. Deskritpivno ili normativno? Mislim, glede ovog poslednjeg: da li je hrišćanka jedna devojka koja je prevarila svog oženjenog dečka sa mnom? (da, njen dečko je oženjen, ima dvoje dece ) I gle čuda - ona se meni predstavila kao neko kome je religioznost - tojest, u njenom slučaju pripadnost pravoslavlju - veoma bitna stavka. Čak mi je i rekla da "danas ljudi treba da se kupaju, jer je bogojavljanje", vezano za to što je malo ljudi na Adi. A onda joj je zasmetalo što ja nisam religiozan. E , na to mislim kad kažem da je iz mog ugla gledano pregršt vernika koji samo skroluju onaj ugovor tokom instalacije i bez čitanja kliknu "I agree". I baš za to pitam: da li su i takvi ljudi vernici, da li su pravoslavci? Biti hriscanin ne znaci ne gresiti. Biti hriscanin ne znaci biti moralni beskprekoran. Biti hriscanin ne znaci znati Bibliju "napamet". Biti hriscanin znaci raditi na prevazilazenju svojih slabosti, preobrazenju svoje licnosti motlivenim podvignom i liturgijskim zajednicarenjem. Koliko ce ko puta pasti u iskusenje i greh na tom putu niko ne zna, neko manje neko vise, ali bitno je da se vernik radi na tome konstatno. Pa bio on intlektualac ili nepismeni zemljoradnik, nije bitno. Svakako da ima puno licemernih hriscana koji uopste ne rade na sebi a kite se perjem tradicije ali oni su merilo samog hriscanstva taman koliko je Mirolju Petrovic merilo geologije. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Септембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2012 Vidiš, svima nam treba zdravstvo, nekom manje, nekom više; ali nam ne treba svima religija. Za početak, na svet se dolazi uz pomoć zdravstva, ali se život stvara najčešće tako što se prekrše religijske dogme. E sto volim ove prosvetljene sto se bore protiv dogmi i neznanja . Elem, na svet se ne dolazi uz pomoc zdravstva sem ako se ne radi o vestackoj oplodnji ili nekom drugom medicinskom tretmanu koji leci neplodnost. .Zivot se stvara tako sto mama i tata rade isto ono sto rade pcele i zecevi iz onog filmica sto su ti prikazivali na casovima biologije a ne krsenjem religijske dogme . Ako vec hoces da kometarises odnos hriscanstva prema seksu ne bi bilo lose da se malo "prosvetlis" po tom pitanju pa nekim cudom i procitas nesto o tome . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karabanana Написано Септембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2012 E sto volim ove prosvetljene sto se bore protiv dogmi i neznanja . Elem, na svet se ne dolazi uz pomoc zdravstva sem ako se ne radi o vestackoj oplodnji ili nekom drugom medicinskom tretmanu koji leci neplodnost. .Zivot se stvara tako sto mama i tata rade isto ono sto rade pcele i zecevi iz onog filmica sto su ti prikazivali na casovima biologije a ne krsenjem religijske dogme . Ako vec hoces da kometarises odnos hriscanstva prema seksu ne bi bilo lose da se malo "prosvetlis" po tom pitanju pa nekim cudom i procitas nesto o tome . 1-Akušerstvo ipak spada u zdravstvenu zaštitu. 2-Procentualno, 0.1% bračnih parova je prvi seksualni odnos imalo tek u braku. Trudnoće pre braka su takođe veoma česte. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Септембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2012 1-Akušerstvo ipak spada u zdravstvenu zaštitu. 2-Procentualno, 0.1% bračnih parova je prvi seksualni odnos imalo tek u braku. Trudnoće pre braka su takođe veoma česte. 1. posebno su strucni u Srbiji , pre se moze reci da se radi o uygrozavanju zdravlja trudnica i novorodjencandi 2. Lupas sad ,kao sto rekoh, obavesti i odnosu SPC prema seksu u kontekstu zaceca Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karabanana Написано Септембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2012 1. posebno su strucni u Srbiji , pre se moze reci da se radi o uygrozavanju zdravlja trudnica i novorodjencandi 2. Lupas sad ,kao sto rekoh, obavesti i odnosu SPC prema seksu u kontekstu zaceca 1-Vrlo su stručni, a uslovi za rad su grozni jer pare za zdravstvo idu na NVO projekte - i najčešće se SPC prijavljuje za pare za te NVO projekte. 2-Ja samo pričam šta piše u Bibliji: mora biti nevina za brak, inače je brak nevažeći. A seks van braka je i dalje greh, po abrahamskim religijama. Uostalom, ako je SPC promenila odnos prema seksu pre braka, zašto ne bi promenila odnos i prema nekim drugim životnim okolnostima? Kao na primer shvatila da 94% muškaraca i 70% žena masturbira. Na primer. Pa recimo SPC shvatila da ta radnja ustvari povećava šanse da do začeća dođe, i konačno de-demonizovala taj čin. ...e, da, i naslov teme je očajan, i netačan pride. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Септембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2012 Ne čitaj bibliju, ako ne umeš da je tumačiš.Inače očajno si shvatio sve što si pročitao u njoj, bar ovo što sad napisa. 0212_rolleyes Osim toga za nas je bitniji Novi zavet od starog.Mnoge " hrišćanske" sekte takođe čitaju bibliju, pa se vidi kako je naopako tumače. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука