RYLAH Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Амриканци генерално нису против тих ствари, али су морали да ограниче, јер су почели фундаменталисти код њих много далеко да иду. Имаш Есперсон против државе Арканзас, где је забрањено учење еволуције у школама и уведено креационистичко тумачење као научно. Наравно, то је пало пред Врховним судом (или Уставним, нисам сигуран). А Французи полако, због огромног страха од муслимана, који тамо стварно већ почињу да представљају проблем јер терају Французе или да се одселе из краја или да се насилно конвертују у муслиманску веру, све више потенцирају укидање верских симбола на јавним местима, надајући се да ће некако асимиловати муслимане у француско друштво. То је донето највише због бурки, ал због једнакости свих грађана сад морају да јуре и оне који носе крст око врата (макар номинално). Ништа супротно ономе што си ти рекао, него мислим да је занимљиво да се види и како и због чега се доносе ти закони. А мислим да се генерално и доносе због страха од фундаменталиста било које религије, јер мислим да неко ненападно практиковање вере, ако не угрожава или не омета било кога, не би требало било коме нормалном да смета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Pa objasni i meni (ko tvojim đacima) zašto ne. Odnosno kad i zašto jeste i kada i zašto nije primereno. Jer zaista ne znam a interesuje me, ne zbog ove teme, već iz radoznalosti... И мене интересује зашто и када НЕ а зашто и када ДА! У Грчкој сам много пута до сад видео и старо и младо се крсти када пролази поред цркве,свеједно да ли пешке или у градском превозу.А поготово кад зазвони са цркве,људи који су возили бицкл су силазили са њега,стали и прекрстили се и онда опет наставили својим путем. Саша од Москве and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Ma u Americi mogu da zabranjuju u tim ,,običnim'' školama, kod njih postoje na primer katoličke škole, u kojima se radi sve po planu i programu, samo što to uključuje i učenje o katoličkoj veri i postupanju po njenim pravilima... Za katoličke škole sam sigurna, za ostale stvarno ne znam. Mi smo u gimnaziji imali profesorku geografije, divnu jednu ženu, koja je verujuća, divni su nam bili njeni časovi, često nam je, kad imamo vremena, čitala neke poučne stvari na času, čak su i učenici koji nisu vaspitavani toliko u pravoslavnom duhu uživali. Ali, molila nas je da se ne krstimo kad izađemo da odgovaramo, i slično, već da kod kuće pročitamo molitve pre i posle učenja. Ja i dan danas kad imam tremu pred ispit ili kolokvijum koristim brojanicu, ali ne transparentno da to svi vide, kao ovi sad novokomponovani vernici, i profesori su par puta primetili da ja radim nešto ispod klupe, neki su i ukapirali, i niko mi nikad ništa nije rekao, ni lepo ni ružno, ostavljali su me na miru, pa čak i profesor koji je musliman. Јадранка-Дервента and Банатски деран је реаговао/ла на ово 2 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 I Pentekostalci imaju verska osećanja. И љубав и мржња су емоције. Не мења чињениоцу да је легално љубити ал нелегално пребити. Имати верско осећање не повлачи за собом да ако једно верско осећање сме да се искаже сме и свако друго. Исто ко и свако друго осећање... мож да ме загрлиш ал кад би ме ударио то је кривично дело. И у једном и у другом случају си исказао осећање. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Иначе, имао сам и ја професорку историје која је идентично поступала као овај кад се неко прекрсти на часу. Али ОК, та је стара комуњара и ексцентрик (тешки националиста и тешка комуњара у исто време), па смо јој сви одбијали на то. Генерално није лоша жена, само је много чудна. Није могла да поднесе кад је Злоболеон пао, па нас је стално чачкала око тога. Da je nisu zvali Ćosa? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 I Pentekostalci imaju verska osećanja. Ја стварно не разумем шта сада са овим желиш да кажеш? Ко брани њима да имају верска осећања? Ено им цркве у Симиној 8, имају вртић, раде, стварају, мисонаре, верују, говоре - нико их не дира. И не треба да их дира. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Pa objasni i meni (ko tvojim đacima) zašto ne. Odnosno kad i zašto jeste i kada i zašto nije primereno. Jer zaista ne znam a interesuje me, ne zbog ove teme, već iz radoznalosti... Хоћу. Вечерас...сад сам уморан, не могу да пишем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Чиме омета час неко да што се прекрсти. Ничим, као што час нису омела звоњава звона, саобраћајна бука на улици.... Треба разликовати то што се неко прекрсти и клањања намаза. Не може се између повућу једнакост, можда кад би православни тражили да иду са часа у посебну просторију и читају Часове. Верујући човек се крсти пре и после јела и чиме он вређа остале који су у ресторану, на неком весељу, путу.. Можда је атеистима нормалније кад неко опсује, удари у дрво против урока, пљуне преко рамена.... И те приче о одвајању не значи да је вера забрањена, док је пропагирање атеизма дозвољено. Већина људи су верници, они финансирају школе и зашто да им неко забрани да се њихово дете прекрсти. То би било исто као кад би се забраниле фудбалске утакмице и стадиони препустили љубитељима крикета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Већина људи су верници, они финансирају школе и зашто да им неко забрани да се њихово дете прекрсти. Nema to veze, ovde je posredi pokušaj ateističkog totalitarizma, protiv čega smo svi. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Ево, видите, ово вам је очигледан пример кршења секуларности: Miodrag Ribić G.Mašiću, i sam često činim ono što je uradio kolega Vukadinović, ali se roditelji još nisu bunili (možda zato što radim u osnovnoj školi). Taj čin nije samo primeren, nego je i neophodan. Osim načela sekularnosti, koje Vam je kolega dobro objasnio, treba se osvrnuti i na pedagoške razloge. Učenici moraju biti svesni da ocene koje dobijaju nisu rezultat volje nekog drugog, pa makar taj drugi bio i izmišljen, nego rezultat njihovog rada. Taj rad, njihovo lično ulaganje, jedino utiče na postignuće. Priznaćete, taj stav ne važi samo za školu, nego i za sve druge životne situacije. Oslanjanje na to da će posao završiti neko drugi (bog, država, roditelji...), ograničava kreativne potencijale ličnosti,i slabi samopouzdanje i, najvažnije, ne daje nikakve konkretne rezultate Господин је наставник у основној школи и он је држао проповед свима, и који желе и који не желе да чују, да се не треба ослањати на "измишљеног" у свом раду (=не треба се молити Богу пре учења). Ево, то су ови који јаучу како верка настава крши принцип секуларности, иако верксу наставу похађају искључиво они који то желе, а ову атеистичку проповед морају да слушају СВИ! То је, што Аурор рече, атеистичка тортура коју спроводе неки атеисти. Овакви педагози су заиста тамна страна нашег образовног система. Срамота! На страну тотално блентаво представљање везе молитве и успеха у учењу. Православни молитвеници имају молитве пре учења, а одмах иза њих и молитве после учења. Између, зна се шта иде. Православље не значи одбацивање људског рада и труда, то само може да извали неко ко или нема појма о православљу или је према њему непријатељски расположен. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 http://ateisti.com/skandal-profesor-zabranio-dacima-da-se-zvacu-zvaku-na-casu/ Zvakanje zvake = prekrstavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 http://ateisti.com/s...-zvaku-na-casu/ Zvakanje zvake = prekrstavanje Ima taj profa da zauzme jedno od vodecih mesta u Udruzenju ateista Srbije. Nasli se, svaka ptica svome jatu leti. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Voleo bih da se klinci deklarišu kao Pentekostalci, pa da izražavaju svoja verska osećanja kada ih god "dohvati" Sveti Duh na času. Jer ti citas sta je Aca pisao o tome ? Дакле, наши "борци за секуларност" би требало да коначно схвате: секуларност није забрана испољавања вере. Верник има право да испољава своју религиозност увек и свуда, па и на школском часу - на начин који неће реметити сам час (галамом, померањем, и сл.) Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Господин је наставник у основној школи и он је држао проповед свима, и који желе и који не желе да чују, да се не треба ослањати на "измишљеног" у свом раду (=не треба се молити Богу пре учења). Ево, то су ови који јаучу како верка настава крши принцип секуларности, иако верксу наставу похађају искључиво они који то желе, а ову атеистичку проповед морају да слушају СВИ! Nemoj to da mešaš Aleksandre, nije problem verske nastave (ne)dobrovoljnost... niti dobrovoljno pohadjanje veronauke ima bilo kakve veze sa primedbama koje se na račun veronauke iznose... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука