Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Sveto pismo su pisali ljudi (izgleda mnogo ljudi). Nikako ne mogu da se otmem utisku da sve što je "dobro" - stvorio Bog, sve što "ne valja" - stvorio čovek jer mu Bog podario slobodnu volju. Mislim da ipak ima jedna stvar koju Bog nije načinio "dobro", a to je čovek (preko čoveka podario svetu "zlo"). To bi bilo besmisleno. Pogotovo što još od postanja znamo, da je Bog čoveka upozorio na zlo. Inače, čovek ima taj "radar", da izbegne zlo, što bi bilo protivno tvojoj tvrdnji da je čovek u ovom svetu zao i svekoliko zlo. Tvoju tvrdnju nigde ne možeš uklopiti, da bi tekla, našao bi tok u nekoj bari, sivoj i samoj. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? što bi bilo protivno tvojoj tvrdnji da je čovek u ovom svetu zao i svekoliko zlo. ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Mislim da ipak ima jedna stvar koju Bog nije načinio "dobro", a to je čovek (preko čoveka podario svetu "zlo") ? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Свето писмо. "Концепт" слободне воље је створио Бог А што се тиче зла, прво што ми пада на памет је кушање Адама и Еве. О томе говори догматика. На пример: "...ђаво је, у облику змије, посејао прво зло у овом свету које се разгранало кроз све душе свих потомака Адамових." Догматика Св. Јустина Ћелијског ... Скоро сам наишао да дело Св. Василија Великог говори о томе (друга половина 4. века) "О томе да Бог није узрок зла" у коме се говори да зло нема свог онтолошког постојања. итд Eto ti sad. Kad cu dozivim dan da mi na jedno pitanje dva vernika daju isti odgovor? :-D Pa cekaj, jel te biblijske price alegorije ili istorijski dokumenti? Jel se ta prica sa adamom, evom i zmijom zaista desila ili je alegorija? Pitam jer ste me vec ubedjivali (vi vernici) da su te price izmisljene, da nisu istorijske cinjenice i dokumenti... Mislim da je pored dijaloga sa ateistima, muslimana i ostalima, preko potreban jedan forum "dijalog pravoslavaca sa pravoslavcima" cisto da se prvo vi sami dogovorite u sta verujete :-D ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 @@cloudking, Svako sebi bira autoritete, na osnovu tvog izbora ti govoriš o sebi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Eto ti sad. Kad cu dozivim dan da mi na jedno pitanje dva vernika daju isti odgovor? :-D Pa cekaj, jel te biblijske price alegorije ili istorijski dokumenti? Jel se ta prica sa adamom, evom i zmijom zaista desila ili je alegorija? Pitam jer ste me vec ubedjivali (vi vernici) da su te price izmisljene, da nisu istorijske cinjenice i dokumenti... Mislim da je pored dijaloga sa ateistima, muslimana i ostalima, preko potreban jedan forum "dijalog pravoslavaca sa pravoslavcima" cisto da se prvo vi sami dogovorite u sta verujete :-D Je neko rekao drugačije o izvoru zla, nego igor? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Mislim da ipak ima jedna stvar koju Bog nije načinio "dobro", a to je čovek (preko čoveka podario svetu "zlo"). Стари завет нам говори да је човек створен по икони Божијој и то за оце Цркве значи да је створен као слободан. Мислим да би се у супротном прекршила слобода да је створен као предодређен само за добро, да не може да бира. Заједница мора постојати у слободи, што човеку омогућава да буде у заједници са Богом као личност. Човек тежи да постоји као Бог, да буде узрок свом бићу, да буде онтолошки слободан. Његова тежња није етичка слобода да бира између неких датости већ онтолошка, да он буде узрок свог постојања. Зато често наилазимо и на изјаве да човек тежи да створи свој свет, па и на питања зашто сам се родио, нисам ја бирао и слично. Човекова слобода се може изразити и као негација другог што изражава као избор, јер му је биће дато од другог није израз његове слободе, у супротном када би постојање зависило од његове слободе онда би он био Бог. То је оно бити створен. И зато човек може да мрзи другог и свет око себе јер му је то све датост, није израз његове слободе. И Бог је за човека датост па и Њему може да каже не. Бог постоји слободно и слободно је створио све што постоји. Зато је то израз љубави, љубав према другом, Божија слобода. Не може да се изрази као негација другог јер је нестворен, нити се може изразити као она која жели пропаст света јер Му свет није наметнут већ је израз његове слободе, љубави. Зато не верујем да је човек створен као нешто што није учињено као добро од стране Бога. Зато ми и јесмо створени, нисмо апсолутно слободни у смислу у којем је сам Бог. А зло, као што сам поменуо у предходном коменту, се јавила у опису кушања Адама, од оног који је отпао од Бога својом гордошћу и повукао за собом мноштво... Човек је добио заповест да једе од свих плодова осим од дрвета познања добра и зла. Одбацио је Бога, окренуо се својој створеној природи и ето белаја. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Slobodna volja nema cenu. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Eto ti sad. Е шта ти је слобода и лични доживљај Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Se još nekom čini da se ateistima ovde čini, kako su pravoslavci ustvari marionete ili ja ne vidim dobro. Taman pomislim e ovo je poslednje pitanje kad..... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Taman pomislim e ovo je poslednje pitanje kad..... Нема краја Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Зато не верујем да је човек створен као нешто што није учињено као добро од стране Бога. Зато ми и јесмо створени, нисмо апсолутно слободни у смислу у којем је сам Бог. U redu nisam imao pojma da smo manje slobodni od Boga i da tu postoji gradacija slobode (niko do sada to ovde na forumu ne napisa). Što reče oblak nikako čovek da povata i poveže sve. Nego ako Bog nije učinio grešku stvarajući nas znači da svesno (znajući da možemo da se okrenemo od Njega) pušta zlo u ovaj svet. I u krajnjoj slučaju ipak je on pustio zlo u ovaj svet. Jesam li dobro shvatio? пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Pa cekaj, jel te biblijske price alegorije ili istorijski dokumenti? Jel se ta prica sa adamom, evom i zmijom zaista desila ili je alegorija? Jeste se zaista desila, a sam nacin opisivanja onoga sto se zaista desilo moze da bude alegorijski. Recimo u Postanju pise drvo zivota,koje uopste ne mora da bude bukvalno drvo, vec je to metafora za nestvorene Bozije energije uz pomoc kojih je Adam bio besmrtna. Човек Жоја and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 da smo manje slobodni od Boga Јер смо створени. И испуштамо из вида оно што се зове замка антропоморфизма (када на пример Богу "додељујемо" својства човека, јер само таква искуства познајемо). I u krajnjoj slučaju ipak je on pustio zlo u ovaj svet. Jesam li dobro shvatio? Не. Зло нема онтолошку основу. Узрок је слободна воља. Природа свега створеног је добра. Има и у мом потпису нешто о злу. Неко би рекао још и да је однос човека и Бога, као заједница, испуњена је љубављу. Када је нема, та нека празнина недостајуће нам љубави се може испунити и злом. Ако се твоје питање односи на рецимо помисао да ли као свзнајући, вечан... зна (предзнање) да ће човек отпасти, управо због могућности своје слободе да бира, да ће бити потребно спасење... пре би рекао да нам не одузима слободу, јер би били као безлична природа, као ствар. Слобода мора да се покаже као начин изражавања исте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Svako ima svoju verziju, a svi ste bazirani na ISTOJ knjizi. Meni to samo dokazuje moc ljudske sugestije, ekstremnu podloznost slobodi tumacenja1 spremnost da se veruje u stagod sami odredimo kao kredibilno... do te mere da cemo sa svima da se posvadjamo koji ne veruju na isti "nacin" kao mi pritom zaboravljajuci da smo i sami svoju veru prilagodili svojim zeljama... Ergo, definicija svih religija trenutno na planeti 1 - Potpuno isti razlog iz kojeg ljudi veruju u Nostradamusova prorocanstva. Jednostavno su toliko slobodno i nekonekretno naisana da svako u njima vidi ono sto mu se svidja... Ма шта ми наприча. Не постоје слободна тумачења, него кристално јасно устројство света и начела по којима функционише. За почетак су ти довољни разум и логика да би дошао до исправног схватања смисла и логичког расуђивања. То ти је сигуран пут до Извора. Веруј ми. А људи који верују у Нострадамусова небулозна пророчанства су из ваших редова, јер су Истину заменили за лаж. Код вас је то, између осталог, абиогенеза. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука