Jump to content

За и против еутаназије?

За и против еутаназије?  

87 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за или против примене еутаназије?

• За, у свим случајевима
    • Против, у свим случајевима
    • За, осим у неким случајевима
    • Против, осим у неким случајевима
    • Нисам сигуран и не знам
    • Не занима ме

Препоручена порука

У вези са тим и ја сам се увек питао да ли се икад ико убио потпуно при чистој свести, у смислу да је самоубиство у целости последица његове слободне одлуке, његовог односа према животу и свету, а не бежање од сопственог бола...

Pa, i kod Berđajeva se pominje Kirilov iz Bjesova, kao primer čoveka koji želi da se ubije da bi bio Čovekobog. Da bi se proglasio gospodarom svoje volje. A inače je prikazan sa simpatijama, i Dostojevski mu je dao i neke svoje crte, npr. on je inženjer i voli noću da sedi i pije čaj i dr. Ali trenutak njegove smrti nikako ne podseća na dostojanstven kraj, dostojanstvenu smrt: ako se dobro sećam, meni je taj deo izazvao osećanje kao da je u pitanju ranjena životinja... Nekako mi se činilo da je to opet bežanje od straha od smrti...

Doduše, nikad nisam baš do kraja razumela egzistencijaliste :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Pa, i kod Berđajeva se pominje Kirilov iz Bjesova, kao primer čoveka koji želi da se ubije da bi bio Čovekobog. Da bi se proglasio gospodarom svoje volje. A inače je prikazan sa simpatijama, i Dostojevski mu je dao i neke svoje crte, npr. on je inženjer i voli noću da sedi i pije čaj i dr. Ali trenutak njegove smrti nikako ne podseća na dostojanstven kraj, dostojanstvenu smrt: ako se dobro sećam, meni je taj deo izazvao osećanje kao da je u pitanju ranjena životinja... Nekako mi se činilo da je to opet bežanje od straha od smrti...

Doduše, nikad nisam baš do kraja razumela egzistencijaliste :)

Да, баш сам и ја имао исти утисак у вези са Кириловом, он јесте желео и планирао да његово самоубиство буде негација страха од смрти, слободан чин, али је на крају мени изгледало ипак уплашено, а он сам ми је деловао донекле болесно и хистерично, а требало би ваљда да се убије мирно и сталожено, као да испија шољу чаја, јер би та равнодушност пред смрћу била оно што је он желео и планирао. Овако је иако се убио, потврдио вредност живота и трагедију смрти и неприродност самоубиства.

Све у свему мислим да Достојевски не би имао ништа против нашег тумачења. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Zašto bi on kao apsolutno slobodan ,dao mogućnost i prostu slobodu da neko IZABERE smrt? Sloboda je tamo gde je Hristos a u palim andjelima Ga nema.Sloboda je nešto dragoceno i uzvišeno i PRESTAJE to biti ako se je ODREKNEŠ. Sloboda postoji samo u Spasiocu, koji je Put ali i Istina i Život.

Da pokušamo malo i psihosomatski...Ako prilikom IZBORA izabereš Put, tvoj organizam će biti ispunjen i zadovoljan u potpunoj slobodi. a opet sa druge strane ako IZABEREŠ protivan put, onda se ne može reći da je taj pojam slobode Hristovo delo (nije taj Put) (izaziva nemir, upozorava da nešto nije u redu,nema proste slobode)

Čovek ima izbor ali se po meni ne može reći da ima slobodu od Boga za bilo šta , već je to vrsta dopuštenja.

Sloboda se nalazi u samom Bogu i opet isključivo u Bogu koji nas je stvorio po obličju svojemu.

Рекох ти да мешаш појмове. Подебљао сам ти моменте у којима пројављујеш слободу. Како ми нисмо апсолутно слободни, она се најпре манифестује у СЛОБОДИ ИЗБОРА. Наравна ствар да ако изабереш пут ка Богу идеш КА апсолутној Слободи (у њу заиста ступамо тек у Есхатону, ово су само обриси, сенке), у супротном себи ограничавамо и овако ограничену људску слободу, тј имамо све мање слободних избора.

Дакле говорим ти о слободи сада и овде а ти о оној у Царству. БОЖИЈЕ ДОПУШТЕЊЕ је ту јер БОЖИЈА СЛОБОДА поштује и чува ЉУДСКУ СЛОБОДУ.

Пробај да разумеш и раздвојиш овде и Тамо, сада и Онда, као и ова три појма.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Прочитах тему и осим пар коментара видех само "гнусобу опустошења". Мој лични став је да је поменути "закон" (под наводницима је зато што не знам називе који се у паклу корисе) одвратан до повраћања, као што је све више закона тих наводно "напредних" земаља толико одвратан да не може да се назове људском творевином. И док пишем ово, желудац ми се "обрће" од саме помисли на то шта бедни и пребедни људи себи могу да дозволе, и још то сматрају "милошћу".

Најжалосније од свега ми је да неки овде још траже аргументе да би се ово назвало сатанизмом.

Њима кажем: Није ово сатанизам (јер сатанизам је спровођење сатаниних намера и циљева од стране другога), ово сам сатана, сама његова есенција потпуно неразблажена ничим људским. И до сада се нисам слагао са неким коментарима на разноране теме, али сада осећам неодољиву одвратност према онима који су се увили у привидно цивилизовану расправу о "мислосрђу" (нека ми Бог опрости што уопште користим ову реч) еутаназије. Схватате ли ви одвратност тога?

Верујте ми, немам снаге да било шта више образлажем могу само да кажем

ОДВРАТНО, ОДВРАТНО И ОДВРАТНО!

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Прочитах тему и осим пар коментара видех само "гнусобу опустошења". Мој лични став је да је поменути "закон" (под наводницима је зато што не знам називе који се у паклу корисе) одвратан до повраћања, као што је све више закона тих наводно "напредних" земаља толико одвратан да не може да се назове људском творевином. И док пишем ово, желудац ми се "обрће" од саме помисли на то шта бедни и пребедни људи себи могу да дозволе, и још то сматрају "милошћу".

Најжалосније од свега ми је да неки овде још траже аргументе да би се ово назвало сатанизмом.

Њима кажем: Није ово сатанизам (јер сатанизам је спровођење сатаниних намера и циљева од стране другога), ово сам сатана, сама његова есенција потпуно неразблажена ничим људским. И до сада се нисам слагао са неким коментарима на разноране теме, али сада осећам неодољиву одвратност према онима који су се увили у привидно цивилизовану расправу о "мислосрђу" (нека ми Бог опрости што уопште користим ову реч) еутаназије. Схватате ли ви одвратност тога?

Без обзира колико се и ја сам не слагао са тим законом, овакав начин говора је мени потпуно неправославан. Пакао, сатана, бедни и пребедни људи... Питам се шта би радио на месту Аврама или Лота... Никад, НИКАД не треба користити овакав речник, већ се вежбати па и присиљавати на лепше и боље док нам не постане навика лепо изражавање, а затим постане и природа - јер "језик износи од сувишка срца". И да се не вадимо на светитеље да су тако говорили, ми им "нисмо достојни ни ремења на обући одрешити".

Подели на овим сајтовима

Mislim da bi trebalo da budes srecan sto nisi u kozi ni ove dece, a ni roditelja, pa ni lekara koji se suocavaju sa

strasnim bolovima deteta kome i tako predstoji smrt.

I uopste mislim da preterujes sa svojim epitetima da su drugi ljudi, roditelji bez duse i srca , da valjda ne vole svoje decu

pa zato i podrzavaju ovakav zakon. I uopste nije vazno da ti smatras da je ensto odvratno. Ja izraz "odvratno"

nikada ne bih koristila ako se radi o smrti deteta, ali i odraslog coveka.

Подели на овим сајтовима

Nema sanse da je to odvratnije od tvog sektaskog nastupa u ovom i mnogim drugim postovima.

Подели на овим сајтовима

Пробај да разумеш и раздвојиш овде и Тамо, сада и Онда, као и ова три појма.

Ne umem još da razdvojim ovde i tamo, jer tamo počinje ovde, to je čvrsto kao dan! Carstvo Božije počinje u vama.

Umem da razumem da je ovde samo senka ali ne umem da razumem da senka ne postoji.

Ja verovatno ponekad i namerno (loša mi forma pitanja)  stvari preuveličavam ali sam barem toga svestan.(nemoj me gledati da nosim u ruci bibliju koju niko nema i da propovedam svoju Istinu. Opasno je ćutati i ne iznositi na dnevnu svetlost stvari koje ti se pričaju u tami. (ako razumeš moj obrazac)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ne znam da li znaš, ali ljudi koji donose zakone se ne bave pronalaženjem lekova, a i kada bi odjednom počeli da se bave bili bi beskorisni.

A ovaj drugi redda ne komentarišem, uzmi pročitaj još jednom i shvatićeš koliko je glupo.

Ljudi koji donose zakone mogu biti i lekari.Trenutno,ne znamo koliko lekara sedi belgijskom parlamentu,ali verujem da taj podatak nije teško pronaći.

Sigurno je da se ovaj zakon donosi na prelog lekara,u uvodu teme stoji da je reč o 16 pedijatara.Podsetimo se svi zajedno Hipokratove zakletve:

У часу када ступам међу чланове лекарске професије свечано обећавам да ћу свој живот ставити у службу хуманости.

Према својим учитељима сачуваћу дужну захвалност и поштовање.

Свој позив ћу обављати савесно и достојанствено.

Највећа брига ће ми бити здравље мог болесника.

Поштоваћу тајне онога ко ми се повери.

Одржаваћу свим својим силама част и племените традиције лекарског звања.

Моје колеге ће бити браћа.

У вршењу дужности према болеснику неће на мене утицати никакви обзири, вера, националност, раса, политичка или класна припадност.

Апсолутно ћу поштовати људски живот од самог почетка.

И под претњом нећу попустити да се искористе моја медицинска знања, супротна законима хуманости.

Ово обећавам свечано, слободно позивајући се на своју част.

Ako lekar predloži da se čovek ubije,on krši zakletvu zbog koje je postavljen na posebno mesto u društvu.On cepa svoju diplomu i prstaje biti onaj koji pomaže čoveku.Lekar hrišćanin pogotovu.

Čudno je što doktori mogu da uporede neizdživ bol i smrt.Vrlo čudno.

Подели на овим сајтовима

Ne umem još da razdvojim ovde i tamo, jer tamo počinje ovde, to je čvrsto kao dan! Carstvo Božije počinje u vama.

Umem da razumem da je ovde samo senka ali ne umem da razumem da senka ne postoji.

Ja verovatno ponekad i namerno (loša mi forma pitanja) stvari preuveličavam ali sam barem toga svestan.(nemoj me gledati da nosim u ruci bibliju koju niko nema i da propovedam svoju Istinu. Opasno je ćutati i ne iznositi na dnevnu svetlost stvari koje ti se pričaju u tami. (ako razumeš moj obrazac)

Ма ја разумем твој образац, давно смо се разумели ;)

Него, ја то због форума, добро је да остали разграниче појмове, јер многи немају "кључ за твоју браву".

Подели на овим сајтовима

Ljudi koji donose zakone mogu biti i lekari.Trenutno,ne znamo koliko lekara sedi belgijskom parlamentu,ali verujem da taj podatak nije teško pronaći. Sigurno je da se ovaj zakon donosi na prelog lekara,u uvodu teme stoji da je reč o 16 pedijatara.Podsetimo se svi zajedno Hipokratove zakletve:
Ne mislim na lekare koji leče, nego na naučnike koji otkrivaju lekove, takvi ljudi nemaju vremena da vise po nekim parlamentima itd imaju važnijih poslova. 
Подели на овим сајтовима

Ne znam da li znaš, ali ljudi koji donose zakone se ne bave pronalaženjem lekova, a i kada bi odjednom počeli da se bave bili bi beskorisni.

A ovaj drugi redda ne komentarišem, uzmi pročitaj još jednom i shvatićeš koliko je glupo.

Čitam naslov teme "Група белгиских педијатара предложила..." na njih sam mislila, na doktore pedijatre, zašto ne pronalaze nove lekove. Decenijama se koriste isti lekovi za decu, naprimer za snižavanje temperature brufen i paracetamol a u poredjenju sa tim vidi se koliko su neuporedivo napredovale neke druge stvari naprimer sad imamo android telefone. Na prodaji tih telefona se zaradjuju milijarde i milijarde evra. Niko NEMA INTERES da ulaže u istraživanje novih lekova za retke bolesti i za decu, jer im to ne bi donelo profit i povratilo uložena sredstva. I ova eutanazija nije iz razloga " da se skrate muke" već da se smanje bolnički troškovi.

Ovaj drugi red koji sam napisala je samo sledeći korak posle prihvatanja eutanazije i naravno da je glupo ali kako je krenulo za nekoliko godina postaće stvarnost. Moja kuma ima ćerku od 6 godina, znam da ovo sad nije toliko u vezi sa tom temom,imala je nekoliko abortusa i sad je opet trudna. Za nekoliko dana će saznati pol i ako dete nije muško ići će opet na abortus. Ubiće zdravo dete samo zato što nije muško. Mi se sad ovde zaprepašćujemo za eutanaziju ......i opet se pitam zar ne postoji neki način da se neželjeno dete u ranoj trudnoći "prebaci" u matericu žene koja se leče od steriliteta. Zašto doktori ne izmisle tako nesto?

Nekad je bilo "Sedare dolorem, divinum opus est" tj.sprečiti bol je Božansko delo a danas je to( posle toliko vekova) "UBI GA DA SE NE MUČI"

:0442_feel:

Подели на овим сајтовима

Без обзира колико се и ја сам не слагао са тим законом, овакав начин говора је мени потпуно неправославан. Пакао, сатана, бедни и пребедни људи... Питам се шта би радио на месту Аврама или Лота... Никад, НИКАД не треба користити овакав речник, већ се вежбати па и присиљавати на лепше и боље док нам не постане навика лепо изражавање, а затим постане и природа - јер "језик износи од сувишка срца". И да се не вадимо на светитеље да су тако говорили, ми им "нисмо достојни ни ремења на обући одрешити".

Јанко, мани ме увежбавања коректности. Поштујем ја твоје позиве на "нормалан" дијалог по неким другим темама. Ово по мени не може да буде тема дијалога за православне. Православно виђење по овом питању није подељено, или у супротном то више није православље. Немој и сам, да из навикнуте коректности у опхођењ,у заборавиш оно што је битније од свега а то је истина. Зашто да избегавам, дух ђаволски да назовем правим именом? Наведи ми један довољан разлог за то?

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Јанко, мани ме увежбавања коректности. Поштујем ја твоје позиве на "нормалан" дијалог по неким другим темама. Ово по мени не може да буде тема дијалога за православне. Православно виђење по овом питању није подељено, или у супротном то више није православље. Немој и сам, да из навикнуте коректности у опхођењ,у заборавиш оно што је битније од свега а то је истина. Зашто да избегавам, дух ђаволски да назовем правим именом? Наведи ми један довољан разлог за то?

Зато што као православан мораш посматрати сваког ко је овде дошао као онога ко тражи лек. А Христос је лечио, није осуђивао. Тешке речи је упућивао само ЛИЧНО онима који су гледали да га убију (породи аспидини).

Желиш да сносиш одговорност да неко оде од Лекара због твоје тешке речи?

Подели на овим сајтовима

Немој ....да заборавиш оно што је битније од свега а то је истина. Зашто да избегавам дух ђаволски да назовем правим именом? "

"Истина" је појам због кога су многи страдали и патили.    И тумачење "духа ђаволског" је произвољна ствар.   Идеолозима су виши циљеви битнији од помоћи конкретном појединцу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...