Скопљанац Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Да, чини ми се да је ово цитат из његове књиге ПРОЈАВЕ ХРИШЋАНСКОГ ЕТОСА У ДОМОСТРОЈУ СПАСЕЊА, КРОЗ ЛИЧНОСТ, И У БОГОСЛОВЉУ. Писана у стословима, обавезно штиво за сваког хришћанина. Лектира! Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење. Св. Иринеј Лионски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Eis polla eti Despota! Не можеш не волети +Давида! Не знам, мени више одговарају в. Атанасије (Таса), в. Порфирије, владика Григорије, покојни в. Данило Крстић. Некако су ми убедљивији, зрелији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Не знам, мени више одговарају в. Атанасије (Таса), в. Порфирије, владика Григорије, покојни в. Данило Крстић. Некако су ми убедљивији, зрелији. Диван је Господ у свима њима па и у епископу Давиду. Хвала ти Господе на благослову Твоме! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Не могу да схватим, какав је тај екуменистички покрет, па нека је он и најправославни, кој креира разне парасинагоге и расколи. То мени личи као да ја истерам из моје кући моје роднине који су ме одгајиле да би збринио суседе. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Не, брате мој у Христу...то значи да твоји укућани, о којима се стараш и које волиш, хоће да оду од тебе само зато што желиш комшијама да помогнеш и да их збринеш...а то се зове себичност. Sherlock H., obi-wan, nishizawa and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Не могу да схватим, какав је тај екуменистички покрет, па нека је он и најправославни, кој креира разне парасинагоге и расколи. То мени личи као да ја истерам из моје кући моје роднине који су ме одгајиле да би збринио суседе. Погрешно резонујеш. Не истерујеш твоју родбину из куће да би примио суседе, већ си примио суседа и његову фамилију у невољи, да се склоне у твоју кућу. А неки од твојих рођака немајући људске самилости према другима којима треба помоћ, бунтују и напуштају твој дом тврдећи да си их избацио тиме што си дозволио да и неко други уђе у твој дом осим њих самих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Праве и истините речи вл.Давида. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Скопљанац Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Што се екуменизма тиче, цитирао бих самог владику Давида, који вели: Јеванђелска проповед Православне Цркве заступљена је и у њеној унутрашњој, и у њеној спољној мисији, које обе теку паралелно, и које се прожимају. Нама онда преостаје само још да се сетимо Јеванђеља и речи: Ко хоће да види нека види... Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење. Св. Иринеј Лионски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Погрешно резонујеш. Не истерујеш твоју родбину из куће да би примио суседе, већ си примио суседа и његову фамилију у невољи, да се склоне у твоју кућу. А неки од твојих рођака немајући људске самилости према другима којима треба помоћ, бунтују и напуштају твој дом тврдећи да си их избацио тиме што си дозволио да и неко други уђе у твој дом осим њих самих. И шта би било најбоље да урадим: 1. да кренем по моје рођаке и да им кажем да у моме дому има место за све, и да их на кољена молим да се врате 2. да кажем баш ме брига о моје рођаке, нек они испоцркају на ове студове и мразове, сада са мном су комшије. И онако они немају љубав. 3. да истерам комшије како би се вратили рођаци? Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Не, брате мој у Христу...то значи да твоји укућани, о којима се стараш и које волиш, хоће да оду од тебе само зато што желиш комшијама да помогнеш и да их збринеш...а то се зове себичност. Objasnio Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 И шта би било најбоље да урадим: 1. да кренем по моје рођаке и да им кажем да у моме дому има место за све, и да их на кољена молим да се врате 2. да кажем баш ме брига о моје рођаке, нек они испоцркају на ове студове и мразове, сада са мном су комшије. И онако они немају љубав. 3. да истерам комшије како би се вратили рођаци? Ti treba i dalje da voliš i jedne i druge i tu nema greške ,a oni će se vremenom osvestiti ili neće..., anajrim је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 добар текст! .hvala. Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Све је ово лепо речено, али не примећујем ни једну лепу реч да је изречена у вези тих осталих хришћана, са којима се води као неки дијалог. Нема неког позитивног упознавања Народа да на "другој" страни нису неке демонизоване креаутуре, него на крају крајева ´ришћанска браћа. Не треба онда да зачуди зашто ескалира бунт од једног броја људи у цркви, када једни од тих Традиционалних протестанских цркава дођу у патријаршијску капелу да се помоле. Огромна већина Народа не зна, јер су у заблуди у вези поимања у шта верују ти остали "несупериорни" хришћани. Имају пуно нетачних предрасуда, као нпр. - Традиционалне протестанске цркве не исповедају веру у Свету Тројицу. И нису они криви због тога. Толико пута је поновљено да су они тзв. отпад од отпада, али ни једном нисам чуо - да, они верују у Свету Тројицу, воле Христа и труде се (више или мање) да испуне Његове заповести и постоје онако како постоји Бог. Зар није добро мало више упознавати људе са оним што нас повезује у Христу, у хришћанској вери, оно што нам је заједничко, у циљу ублажавања ПРЕЗИРА према осталим хришћанима, који велики број верујућих има учитан у себи? Nicholas and Ратко :( је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Ti treba i dalje da voliš i jedne i druge i tu nema greške ,a oni će se vremenom osvestiti ili neće..., facenew22222222a ustvari volimo samo jedne ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Фебруар 10, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2012 Не могу да схватим, какав је тај екуменистички покрет, па нека је он и најправославни, кој креира разне парасинагоге и расколи. То мени личи као да ја истерам из моје кући моје роднине који су ме одгајиле да би збринио суседе. Нико други, брате мој, не креира разне парасинагоге и расколи, како Ти пишеш, до самих оних који одлучише да буду у парасинагогама и нажалост, расколу. Наводећи паралелу према кући, укућанима, рођацима и комшијама, да се расудити и потврдити ово што сам Ти написао, иако још одавно написано искуство, о Блудноме сину, исто то говори. Милосрђе, задато од Господа, је стално присутно, јер никад незагасива ватра Љубави Његове, заувек греје срца наша према свим људима, знајући да су сви људи деца једног Створитеља. Блудни син се покајао и вратио Оцу свом. Покајање је увек провоцирано клицом послушања, а послушање је, кажу Свети Оци чак изнад поста и молитве. И Мојсије се покајао. И Првозвани апостоли су на самом почетку показали безусловно послушање, кад одбацише своје мреже рибарске и кренуше за Господом, иако нису имали никаквог познања Ко Је Он. Домаћин сваке куће, стара се да са свим људима, а првенствено комшијама, живи добро, истовремено негујући и старајући се о свим својим укућанима. Породица се умножава у фамилију, у којој има више очева, али и даље је само један домаћин, отац свима њима, и само једна кућа у којој сви живе. Када неко од укућана одлучи да своје мишљење постави као једино исправно, критикујући све што је домаћин до тад сачинио, и не само он, већ и његови преци, онда домаћин прво љубављу указује да укућанин размисли о томе што жели учинити. Када укућанин у понуђеној љубави, погрешно препозна слабост домаћина, па своја хтења појача, онда домаћин и даље љубављу, али повишеним тоном и аргументима, покушава да укућанина испровоцира да опет размисли о својим хтењима. Кад укућанин препозна да не може надвладати домаћина, он сакупи своју породицу и оде из куће. Домаћин ТУГУЈЕ за њим, моли се Богу да породица буде на окупу опет, али не разара нити кућу нити оне који су остали да живе у њој. Са комшијама и даље негује добре односе, јер је то битно и за опстанак куће и оних који живе у њој. Укућанин који је напустио кућу УВЕК МОЖЕ ДА СЕ ПОКАЈЕ И ВРАТИ И ОЦУ СВОМ И КУЋИ СВОЈОЈ, али мора да препозна да је погрешио, а не да своју грешку показује другима као истину против домаћина и свих осталих укућана, потпуно заборављајући, да ни њега ни његове породице никад не би било без Онога Домаћина и Оне Куће, од Кога је и Где је Рођен, као и свих осталих укућана са којима је живео. Без метафора, Преосвећени владика г.Давид, је врло прецизно и изузетно разумљивим речима све објаснио што се тиче лажног страха од дијалога са осталим хришћанима, који неки људи, или из незнања, или из личних циљева, или из свог замагљеног посматрања, пласирају нама осталим православним хришћанима. Како другоме бити со, ако са тим другим не разговараш? Да Свети апостоли безусловно НЕ ПОСЛУШАШЕ Христа, да СВИМА СВЕДОЧЕ Благу вест, да ли би данас за Христа знао скоро сваки човек на планети. Православни хришћани, у данашње време могу бити нови апостоли, али само ако чине онако како чињаше Свети апостоли. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука