Jump to content

Старац Сава Псково-Печерски: ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Из књиге: „Господе Ти си живот мој” - Старац Сава (Псково Печерски)

Стр. 226, 227

На имендан нашег духовног оца, блаженопочившег старца схиигумана Саве, у Печере је из Оврућа стигла његова духовна кћи М.Т.

И ево шта је испричала:

Отприлике десет дана пре трагедије у Чернобиљу, у сну јој се јавио наш духовни отац и рекао:

- Марија, ускоро ће код вас све бити затровано, ти све закрсти - ево овако: „У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин” Закрсти. „Господе Исусе Христе, Сине Божији, благослови.” Закрсти. „Мајко Божија благослови; и сви свети благословите.” Закрсти. „Молитвама нашег духовног оца, схиигумана Саве, Господе Исусе Христе, Сине Божији, благослови.” Закрсти.

Све сам то испричала својој сестри која ради у кухињи. И када се очево предсказање остварило, у кухињу су им донели месо за које се после провере испоставило да је потпуно неупотребљиво за исхрану. Тада се она сетила онога сто сам јој испричала. Узела је то месо, однела га кући и учинила све онако како је заповедио отац. Онда га је вратила натраг у кухињу и, ништа не говорећи, дала га на испитивање. Проверили су месо и упитали је:

- Где си нашла овако добро месо?

И данас живимо у Оврућу (то је близу Чернобиља). Држимо се очевог савета, не само ја и сестра, него и све духовне сестре, и по милости Божијој сви смо живи и здрави.

(Схиигумен Савва О Божественной литургии, издательство Сатисъ, 240 стр., 10000 экз.

Свидетельства молитвенной помощи

На день Ангела нашего духовного отца покойного старца, схиигумена Саввы, в Печоры из Овруча приезжала его духовная дочь М. Т.

И вот что она рассказала:

Примерно дней за десять до трагедии в Чернобыле во сне явился ей наш духовный отец и сказал:

— Мария, скоро у вас будет все отравлено, ты все крести — вот так: «Во имя Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь». Крести. «Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, Благослови». Крести. «Матерь Божия, благослови и все святые, благословите». Крести. «Молитвами отца нашего духовного схиигумена Саввы, Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, благослови». Крести.

Все это я рассказала своей двоюродной сестре, которая работает на кухне. И вот когда предсказание отца сбылось, им на кухню принесли мясо, а когда его проверили, оно оказалось совершенно непригодным в пищу. Тогда она вспомнила рассказанное ей мною. Взяла это мясо, пошла домой и все сделала, как велел отец. Принесла это мясо обратно на кухню, ничего не говоря отдала на проверку. Проверили и спрашивают ее:

— Где ты взяла такое хорошее мясо?

Сейчас мы живем в Овруче (это близко от Чернобыля), пользуемся советом отца, и не только мы с сестрой, но и все духовные сестры, и по милости Божией живы и здоровы.

+++

Я приехала в Псков, отец Савва служил тогда в церкви преподобного Варлаама Хутынского. Владыка был в Германии и привез оттуда часы, их нужно было повесить на стену. Отец встал на табуретку и вбивает гвоздь, а рядом стоят двое мужчин. Я думаю: «Совсем у них совести нет, сами стоят, а отец забивает». Батюшка спустился с табуретки и говорит мне:

— Они не видят, где может гвоздь пройти, стена кирпичная, а я между кирпичей его направил, гвоздь как в дерево вошел.)

Подели на овим сајтовима

Из књиге: „Господе Ти си живот мој” - Старац Сава (Псково Печерски)

Стр. 226, 227

На имендан нашег духовног оца, блаженопочившег старца схиигумана Саве, у Печере је из Оврућа стигла његова духовна кћи М.Т.

И ево шта је испричала:

Отприлике десет дана пре трагедије у Чернобиљу, у сну јој се јавио наш духовни отац и рекао:

- Марија, ускоро ће код вас све бити затровано, ти све закрсти - ево овако: „У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин” Закрсти. „Господе Исусе Христе, Сине Божији, благослови.” Закрсти. „Мајко Божија благослови; и сви свети благословите.” Закрсти. „Молитвама нашег духовног оца, схиигумана Саве, Господе Исусе Христе, Сине Божији, благослови.” Закрсти.

Све сам то испричала својој сестри која ради у кухињи. И када се очево предсказање остварило, у кухињу су им донели месо за које се после провере испоставило да је потпуно неупотребљиво за исхрану. Тада се она сетила онога сто сам јој испричала. Узела је то месо, однела га кући и учинила све онако како је заповедио отац. Онда га је вратила натраг у кухињу и, ништа не говорећи, дала га на испитивање. Проверили су месо и упитали је:

- Где си нашла овако добро месо?

И данас живимо у Оврућу (то је близу Чернобиља). Држимо се очевог савета, не само ја и сестра, него и све духовне сестре, и по милости Божијој сви смо живи и здрави.

(Схиигумен Савва О Божественной литургии, издательство Сатисъ, 240 стр., 10000 экз.

Свидетельства молитвенной помощи

На день Ангела нашего духовного отца покойного старца, схиигумена Саввы, в Печоры из Овруча приезжала его духовная дочь М. Т.

И вот что она рассказала:

Примерно дней за десять до трагедии в Чернобыле во сне явился ей наш духовный отец и сказал:

— Мария, скоро у вас будет все отравлено, ты все крести — вот так: «Во имя Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь». Крести. «Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, Благослови». Крести. «Матерь Божия, благослови и все святые, благословите». Крести. «Молитвами отца нашего духовного схиигумена Саввы, Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, благослови». Крести.

Все это я рассказала своей двоюродной сестре, которая работает на кухне. И вот когда предсказание отца сбылось, им на кухню принесли мясо, а когда его проверили, оно оказалось совершенно непригодным в пищу. Тогда она вспомнила рассказанное ей мною. Взяла это мясо, пошла домой и все сделала, как велел отец. Принесла это мясо обратно на кухню, ничего не говоря отдала на проверку. Проверили и спрашивают ее:

— Где ты взяла такое хорошее мясо?

Сейчас мы живем в Овруче (это близко от Чернобыля), пользуемся советом отца, и не только мы с сестрой, но и все духовные сестры, и по милости Божией живы и здоровы.

+++

Я приехала в Псков, отец Савва служил тогда в церкви преподобного Варлаама Хутынского. Владыка был в Германии и привез оттуда часы, их нужно было повесить на стену. Отец встал на табуретку и вбивает гвоздь, а рядом стоят двое мужчин. Я думаю: «Совсем у них совести нет, сами стоят, а отец забивает». Батюшка спустился с табуретки и говорит мне:

— Они не видят, где может гвоздь пройти, стена кирпичная, а я между кирпичей его направил, гвоздь как в дерево вошел.)

Лажњак.

Тако сам једном из своји "ревнуствујућих" зилотских дана, прекрштавао буђав лебац, па сам добио жгаравицу од поњапаних бактерија.

Хришћанство није магија. Хришћанство не превазилази твроевину на начин да поништава њено дејство, било негативно или позитивно, већ творевину користи на добро или лоше.

Буђав лебац, можеш осењивати колико хоћеш пута, он ће бити буђав и даље и запалиће ти желудац ако га поједеш. Здрав лебац не треба осјењивати већ просто за њега благодарити, сасвим довољно. Тако је и са било којом другом ствари.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Лажњак.

Тако сам једном из своји "ревнуствујућих" зилотских дана, прекрштавао буђав лебац, па сам добио жгаравицу од поњапаних бактерија.

Хришћанство није магија. Хришћанство не превазилази твроевину на начин да поништава њено дејство, било негативно или позитивно, већ творевину користи на добро или лоше.

Буђав лебац, можеш осењивати колико хоћеш пута, он ће бити буђав и даље и запалиће ти желудац ако га поједеш. Здрав лебац не треба осјењивати већ просто за њега благодарити, сасвим довољно. Тако је и са било којом другом ствари.

Joj padoh sa stolice 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Pa kad bi u nekoj bezizlaznoj situaciji zakrštavao buđav lebac možda ti ne bi ništa bilo ,ovako si samo iskušavao gospoda Boga svojega :D

Подели на овим сајтовима

Pa kad bi u nekoj bezizlaznoj situaciji zakrštavao buđav lebac možda ti ne bi ništa bilo ,ovako si samo iskušavao gospoda Boga svojega :D

У таквој ситуацији, довољна је и једна помисао на Бога, да буде исти ефекат ако ће га бити. Не битна је структура ријечи, осењивање или не.

Поента је управо не искушавати Бога. Јако су ријетке ситуације када човјек упадне у неку ситуацију у коме ће га вјера спашавати, и тад треба да се очекује чудо. У свим осталим сиутацијама треба се нормално понашати.

Зато би текст са почетка требао да свједочи о самом чуду, како је неупотребљиво месо постало употребљиво, а не о снази молтиве која преображава то месо. Јер управо се може поимислити и да се таква молитва може искористити и у много безизлазнијим ситуацимама...рецимо када сумњате да масони прислушкују мобилну телефонију, па да им ометете сигнал, прије него се јавите на позив, теба прекрстити телефон...био сам свједок овим радњама.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Dzaba kad je slan :D greengrin greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

Тако сам једном из своји "ревнуствујућих" зилотских дана,

прекрштавао буђав лебац, па сам добио жгаравицу од поњапаних бактерија.

То је школски пример искушавања Господа. Друга би ствар била да ниси имао ништа друго за јело,

а у обиљу хране тако што радити ничим није оправдано.

Сличан пример је и ово. Седим са другом и другарицом (вероучитељима), и разговор око Духом Светим освећене водице,

и о томе (нисам знао за то!) да се света водица не може заледити. Ова каже да је ставила напољу како јој је овај рекао,

али се заледила. Убацим се - искушавали сте Господа.

Сложила се ова, и присећа се да је и помислила, када је остављала свету водицу напољу да остоји преко ноћи

- ма ово ће се заледиити. Док овај не сумња, и не схвата зашто јој се то десило, то је израз његове вере и њему се (по неком мом мишљењу због Божијег допуштенја) водица не залеђава.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Svrha ovog posta je bilo da jednostavno treba se pomoliti pre jela, birajte razloge ako ništa, onda zato što je neki sveti starac rekao Hrana bez molitve ne razlikuje se od životinjskih pomija(naći ću citat).

Ne kušanje Boga, nipošto, nego ako sumnjaš u ispravnost - ti zakrsti. Ne dešavaju li se čuda svakog dana na Liturgiji.

Recimo ovaj citat:

"За верујућег нема ничега немогућег; жива и непоколебљива вера може за тренутак да учини велика чуда. Уосталом, и без наше искрене и чврсте вере дешавају се чуда; таква су чуда свете Тајне, јер се Тајна Божија свагда догађа, па ма ми били и маловерни при обављању истих или неверни. „Зар ће наша неверност укинути Божију верност" (Рим. 3,3) и злоба наша неће надвладати Божанску доброту и милосрђе, наша глупост — Божију премудрост, наша немоћ — Божије свемогућство." св.Јован Кронштатски

Подели на овим сајтовима

То је школски пример искушавања Господа. Друга би ствар била да ниси имао ништа друго за јело,

а у обиљу хране тако што радити ничим није оправдано.

Сличан пример је и ово. Седим са другом и другарицом (вероучитељима), и разговор око Духом Светим освећене водице,

и о томе (нисам знао за то!) да се света водица не може заледити. Ова каже да је ставила напољу како јој је овај рекао,

али се заледила. Убацим се - искушавали сте Господа.

Сложила се ова, и присећа се да је и помислила, када је остављала свету водицу напољу да остоји преко ноћи

- ма ово ће се заледиити. Док овај не сумња, и не схвата зашто јој се то десило, то је израз његове вере и њему се (по неком мом мишљењу због Божијег допуштенја) водица не залеђава.

Да то и ја тако мислим. Такве ствари попут да се њему не залеђује вода је израз његове вјере, не израз молитве, одређеног реда изговорених ријечи, или аутоматског дјества молитве зато што је хришћанска.

Знамо за савјете типа јој ако ти је лоше, нерасположен си, ово оно " само се помоли Богу" и одма ће те проћи...дакле навод као да треба изговорити одређен слијед ријечи и одмах ситежа реакција с више...ја сам мишљења да то тако не иде.

Подели на овим сајтовима

Valja se prekrstiti pre jela na nas nacin.To ubija viruse i stetne bakterije.Provereno!

Opaaaaa, Ignjatije postaje duhovit prst ka gore klapklap 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Ne kušanje Boga, nipošto, nego ako sumnjaš u ispravnost - ti zakrsti.

Онај који је рекао "ако и што отровно пију, ништа им неће бити" (Mк 16, 18), кадар је то и испунити.

То је речено у Еванђељу за све Хришћане а не само за оне највеће међу њима,

али у том контексту који си и истакао, а не у циљу искушавања Господа.

Не саветује Господ - једите оно што се не једе - тј. једите лошу храну и пијте затровано пиће,

већ ако смо присиљени на то или ако пак немамо ништа друго за јело и пиће.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Valja se prekrstiti pre jela na nas nacin.To ubija viruse i stetne bakterije.Provereno!

rakija-498.jpg

Ова је добра. Ватрено крштење. :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

Ja Bogu zahvaljujem pre jela. Osećam da je hrana zbog toga tu.

Inače je Bog mogao da je tako hteo da ... nam je koža fotosintesetična

(se to tako kaže?) i da prosto blenemo u sunce i ... klopamo!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...