grigorije22 Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Kako tumaciti Hristove reci Ako te neko udari po jednom obrazu ti mu okreni drugi? Da li je ovim uskraceno pravo na samoodbranu? Не, није ускраћено. Чак, дужни смо да штитимо своје ближње и по цену властитог живота. Ове речи се односе на борбу против зла у себи а не против зла у другоме. Слично Господ поручује када каже: "Не противите се злу...Љубите непријатеље своје..." Сво зло, сва етика премешта се у сопство, у себе самог и ту се одвија борба. То је хришћански кеносис, смирење, испражњење од самољубља (корена свих страсти), спремност да сво зло преузмеш као своје а не као туђе, да никога не осуђујеш већ да себе сматраш највећим грешником од свих "држећи свој ум у аду и не очајавајући", како рече старац Силуан - то је Крст на који нас Господ позива, стуб и тврђава хришћанске аскезе којој је образац сам Господ. Немогуће је ово схватити логиком овога света, доклегод свет и људе око себе не погледаш очима безусловне љубави према другоме. Онако како је и сам Господ на њих гледао: "...а Он немоћи наше узе на се, кар Божији беше на њему нашега мира ради и раном његовом ми се исцелисмо..." (Ис 53) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Moji prijatelji žive u Ist.Srbiji i pričali su da je kod njih pre 10-ak godina bila situacija da je roditelj ubio doktora i medicinsku sestru jer nisu hteli da prime dete koje je ujela zmija jer nema zdravstvenu knjižicu. Dete je umrlo pored njih, dok je otac molio da mu pmognu. Gledali su kako umire, i nisu mu pomogli. Čovek ni dana zatvora nije dobio, samo nalog za posetu psihijatru kako bi se kako-tako pomirio zbog gubitka deteta. Nikada ga niko osudilo nije zbog toga što je uradio, čak ni njihov parohijski sveštenik. Dete je imalo 6 godina. Resistance is futile and Natasa. је реаговао/ла на ово 2 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Vidi Protaagoras ,smoriom si,veoma je neprimereno trolovati kada je ovakva tema u pitanju. Odnosno neprimerenost tvoja proizilazi iz ega i skretanja pažnje na sebe. Ne služi ovaj forum da bi se "tvoje veličanstvo " reklamiralo,tako da ,ako želiš da nastaviš da pišeš na sajtu, uozbilji se i ponašaj u skladu sa svojim godinama! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Не знам објашњење и мрзи ме да размишљам (тј. не желим да размишљам о томе), али родитељ у одбрани детета не поступа "нехришћански" већ хришћански. То сте ви нешто помешали...Ајаој, лепо сам образложио да нисам против одбране детета, баш напротив; једино што сматрам неисправним јесте одмазда. Не могу да верујем да ово: киднаповао бих га... одвезао у шуму и завезао за стабло... узео бих мачету, одсекао бих му ону ствар и ставио бих му у уста! сматра нормалним и хришћанским, а оно што ја кажем не... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Sve to treba lepo hiruški odraditi i zaštititi na taj način društvo od ljudi sa tim poremećajima ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 ОК, ја сам коментарисао вест из почетне теме. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Ja ne znam da li bih bila sposobna da planski nekog mucim, ali bih zahtevala najrigorozniju kaznu ili bih sama uzela pravdu u svoje ruke (u slucaju da pravni sistem omane, a verovatno bi omanuo), ali da ga uhvatim na delu...joooooooooj pa skakala bih mu po lobanji dok ga ne rastavim do nebica <_<! http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Sve to treba lepo hiruški odraditi i zaštititi na taj način društvo od ljudi sa tim poremećajimaНи хемијска, ни обична кастрација не решавају ствар - они се и даље могу иживљавати над децом, само [доживотна] робија (или смртна казна, а као хришћанин сам изричито против ње). Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Zaista bih voleo da se na ovoj temi javi neko od sveštenika... Ovce bleje Благовесник and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Zaista bih voleo da se na ovoj temi javi neko od sveštenika... Ovce bleje По томе испада да свештеници лају... ВИЛМА and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 То је лицемерје, мајка тиме не пројављује љубав према свом детету, већ себичлук да сачува своје гене (алузија на познату Докинсову књигу намерна). Joj bre Aleksandre, odakle ti ovo? Sebični gen je metafora (geni nisu stvarno sebični), kojom se pokušava objasniti nastanak nesebičnih osobina. Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Joj bre Aleksandre, odakle ti ovo? Sebični gen je metafora (geni nisu stvarno sebični), kojom se pokušava objasniti nastanak nesebičnih osobina.Знам да је метафора, не могу гени да буду себични. Па ето управо си објаснио. Заштитнички инстникт родитеља за дете је пример алтруизма (несебичне особине) који би био објашњен тиме. Зато сам га и назвао лицемерјем, јер је то инстинкт за протурање својих гена. Мало сам спиновао, а није баш најсрећније испало... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Лепо неко рече-само ако си родитељ знаш како је могуће реаговати у том случају. Ја се искрено молим Богу да ме никад не доведе у такву ситуацију, јер знам да не бих размишљао ни трен да учиним било шта да бих заштитио своје дете. Па макар морао зубима за врат ако би ми неко поломио руке и ноге... И сигуран сам да су многи, замисливши себе у тој ситуацији, превише пустили машти на вољу, јер нико не би могао мучити тог несрећника из простог разлога-мислим да његов живот, у наступу родитељског "мрака пред очима" не би трајао ни мало дуже од овог несрећника из приче. Пардон, девојке су у праву-немају оне масу и брзину да произведу толику силу у кратком временском интервалу, зато би им требало пар замаха или наскока на главу више, али не много више... Mironosica је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Знам да је метафора, не могу гени да буду себични. Па ето управо си објаснио. Заштитнички инстникт родитеља за дете је пример алтруизма (несебичне особине) који би био објашњен тиме. Зато сам га и назвао лицемерјем, јер је то инстинкт за протурање својих гена. Мало сам спиновао, а није баш најсрећније испало... Sta sam u stvari hteo reci, je da nastanak instikta nema veze sa motivacijom roditelja da zaštiti svoje dete. Besmisleno je reći da je roditelj u takvoj situaciji licemer, jer u uopšte ne sledi da njegova motivacija ima ikakve veze sa 'zaštitom gena'. Ona je iskrena, i proizilazi iz zelje da zaštiti dete. Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2 ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 14, 2012 Пријави Подели Написано Јун 14, 2012 Sta sam u stvari hteo reci, je da nastanak instikta nema veze sa motivacijom roditelja da zaštiti svoje dete. Besmisleno je reći da je roditelj u takvoj situaciji licemer, jer u uopšte ne sledi da njegova motivacija ima ikakve veze sa 'zaštitom gena'. Ona je iskrena, i proizilazi iz zelje da zaštiti dete.Слажем се. Kao што рекох, расправљао сам против одмазде (што никако не помаже детету, напротив, ако родитељ заврши у затвору, биће горе по дете), спиновао, и није баш најсрећније испало. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука