GeniusAtWork Написано Мај 21, 2012 Пријави Подели Написано Мај 21, 2012 Tu samo preventiva pomaže! gringrin Mилена КШ, Mironosica, bgcz and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 21, 2012 Пријави Подели Написано Мај 21, 2012 Evo nekih saveta Kako da se odbranite od psa? Komentara 9 2 Priča se da su psi na ulicama zbog hladnoće i gladi postali opasniji od vukova. Odmah ćemo razjasniti najbitniju stvar - psi NE love i NE jedu ljude. Zapravo, retkost je da pas pojede nešto što ulovi, čak i kod lovačkih pasa kojima je lov smisao života. Mogu vam ukrasti kese sa namirnicama, pogotovo sada kada im nedostaje hrane, a nervozni su i zbog nedostatka vode, a sneg im samo slabi imunitet i izaziva dijareju.... Naravno, sve ovo ne znači da su čopori uličnih pasa bezopasni. Zapravo, oni mogu biti jako opasni, pogotovo kada brane svoju teritoriju. Ukoliko noću prolazite kroz njihovu teritoriju, a ne poznaju vas - gotovo je sigurno da će vas prvo upozoriti lavežom, a u krajnjem slučaju i napasti. Najopasniji su kad brane svoju teritoriju Kako se ponašati da vas ne napadnu Da biste izbegli takve situacije, prvo morate da shvatite kako takav čopor uopšte funkcioniše i da ne činite stvari koje mogu isprovocirati napad. U svakom čoporu se uvek nalazi alfa par - i to su psi koji će se prvi dići da vas upozore (ili napadnu). Ostali su njihovi potčinjeni koji posle pomažu pri lajanju i eventualnom napadu. Dakle, sasvim prirodna stvar je da alfa štiti svoju teritoriju i čopor od stranaca. Vaše je samo da naučite da prepoznate poruke koje vam on šalje. Pokazivanje zuba, podizanje usana nagore i podizanje ušiju uz prateće režanje - sigurno će vas napasti Ukoliko znate da se negde nalazi čopor pasa - potrudite se da vas na vreme čuju kada dolazite, kako se ne bi iznenadili i napali vas iz straha. Pseći (kao i vučji) vizuelni signali se prvenstveno odnose na govor tela. Preteći signali uključuju krivenje usana, pokazivanje zuba, podizanje usana nagore i podizanje ušiju uz prateće režanje - tada će vas sigurno napasti ukoliko pokušate da se približite. U velikoj meri psi i vukovi koriste repove u komunikaciji. Pas kada preti, obično nakostreši i grbu i rep - kako bi izgledao što veći. Ne gledajte ga u oči već u uši! Jedan od najčešćih izraza koje koristi alfa je i fiksirani pogled, što je efikasan način za kontrolisanje članova čopora, a ako se tako zagleda u vas - pokušajte da se pravite da ga ignorišete. Nemojte se potčiniti, ali nemojte ni pokušati da dominirate, da ne bi došlo do sukoba. Ukoliko ste na sigurnoj udaljenosti - samo polako nastavite svojim putem. Potrudite se da ostavite utisak sigurnosti, ali ne i pretnje. Vrlo je bitno i da odmah uočite alfa jedinke. Oni će prvi krenuti prema vama. Vrlo je Vrlo je bitno da uočite alfa jedinku - on je glavni i od njega sve zavisi bitno da se ne uspaničite i ne počnete da trčite, jer ćete tada probuditi lovce u njima i imaćete čitav čopor za petama. Umesto toga, pokušajte da se polako vratite unazad, gledajući psa (ali ne u oči!). Ukoliko se pas ne vrati nazad, već se nastavi približavati - pričajte mu smiranim tonom, a pogled usmerite ka njegovim ušima. Najverovatnije će se smiriti i otići. Ukoliko ne, pokušajte da postavite nešto između sebe i psa, to će mu odvući pažnju od vas, a ako i napadne - napašće na nešto najisturenije - dakle bilo šta što postavite. Šta ako vas napadne Sada dolazimo do onog najgoreg dela - napao vas je alfa, a već se približava ostatak čopora i okružuje vas lajući. Pokušajte da ostanete hladnokrvni i pažnju usmeriti na alfu i to tako što ćete njega preplašiti i oterati. Svaki savet u ovakvoj situaciji može ispasti pogrešan, ali imajte na umu da ako psi i pođu da vas ugrizu - biće to za noge ili za ruke, odnosno za ono što im je najbliže (noge) ili ono što im predstavlja direktnu opasnost (ruke). Filmske situacije poput one da će vam pas skočiti direktno za vrat i zaklati vas - zaboravite! Ipak, pazite da ne padnete, jer onda će vas ugristi za šta stignu. Jakna oko ruke Da biste zastrašili pse možete preteći vrisnuti na njih, udariti nogom o pod ili učiniti bilo šta što može napraviti veliku buku ili im je nesvakidašnje, pa će ih zbuniti. Idealno bi bilo da imate neki predmet u rukama koji bi napravio distancu između vas i pasa, skrenuo im pažnju. Jakna oko ruke - sjajna odbrana Takođe, može vam pomoći i jakna, namotana oko jedne ruke - dobićete koliko-toliko veliki objekat ispred sebe, a ako vas pas tako i ugrize, jakna će vas zaštititi. Samo mašite tako ispred sebe i pokušajte ih zadržati na distanci. Ukoliko možete da se popnete na bilo kakvo uzvišenje - učinite to. Psi nisu vukovi tako da njihovi napadi traju jako kratko. Sva se priča odigra za najviše nekoliko minuta. Ili će oni iskazati svoju dominaciju nad vama ili vi nad njima. Čim se to utvrdi, napad je gotov. Naravno, pojačanje u vidu komšije koji će ih dodatno zaplašiti je uvek dobrodošlo. bgcz је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 21, 2012 Пријави Подели Написано Мај 21, 2012 Керови су специфична сорта. Ако изузмемо псе који су дресирани да убију (а таквих тешко да има на улици), остали су само ,,неваљали глумци''. Можда је лако мени да говорим тако јер имам добар шут, па страх према ,,керу који пени'' сводим на минимум. Али испричаћу неколико искустава, јер је то све ствар ситуације. Недавно, у пола ноћи пешачим до дисконта, и на раскрсници велики кер појури на мене. Страшно режање било ми је несхватљиво кад је већ био у налету испред мене, само сам могао да му пружим руку и кажем ,,шта ти је бре'', а он спусти главу под моје ноге и као да ништа није било. Друга прича је мало компликованија: шетам кроз шуму поред Авала филма, и излете на мене неколико керова, потпуно љути - да ме изуједају. Погрешио сам, јер сам превише био ''храбар'' и нисам хтео да се обазирем на њих него да прођем даље, што ми је пошло за руком али је један од њих пришао иза леђа тако да ми је ухватио и поцепао фармерке - међутим то је све, јер кад сам се осврнуо (са жељом да неког навучем на волеј) повукли су се. Посебно искуство имам док сам прелазио пешке границу Словеније ка Аустрији у пола ноћи преко њива и шуме: прођем караулу и запутим се преко њиве ка шуми да прођем даље, али из шуме поче такав лавеж паса да просто не поверујеш. Међутим, морао сам да прођем туда, а десило се то да док сам прилазио шуми одлучним темпом и лавеж паса се појачавао, очекујући исход те неизвесне ситуације, у једном моменту сви керови почну да крше грање бежећи са мог пута - и нисам их после ни чио ни видео иако сам преспавао код те шуме (у врећи). Рекао бих само још о оним псима који су дресирани да убију, такви могу да буду - поједини - Пит Булови. Ако дођеш у ситуацију да такав пас налеће (побесни) на тебе, нешто мораш да урадиш да би се одбранио - има случајева када човек заплаши слона који га нападне, али са оваквим псима је то готово немогуће (али мала је вероватноћа да такав пас буде на улици). Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bgcz Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 нападан више пута, преко 5. 3 пута био окружен псима са свих страна. Користио искључиво методу број 7, одговорно тврдим да је само њоме могуће одбранити се. Евентуално побећи на неки кров од кола. Какве су ти мисли, такав ти је живот. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 Ovako se to radi: Mrzim te pse, i mrzim kada me neko ubeđuje kakve su to zapravo maze i kako ljudi imaju zablude i predrasude o njima itd. Najbolje rešenje je popeti se na haubu i smisliti kako da pobegneš. Može i šut u glavu, može i kamen. Дуња, Макрина and Oglo је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 Мој тата је у крају где живи (Bg) одбранио једну девојчицу коју су напали пси, луталице. Узео ју је у руке и шутирао их. Добио је пар угриза али их је отерао. Девојчици ништа није било. После сам га питао да ли је видео њене родитеље, и да ли су га евентуално потражили. Каже није их видео. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Далибор Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 Мене још никад нису напали, деси ми се кад шетам свог пса да лају на нас. Једини случај је био да један солидне величине није лајао, већ сам само чуо трк иза мене, без лајања и режања. Кад сам се окренуо и видео га одједном се повукао. Ваљда се уплашио, ипак смо били два на једног. Један од нас би га сигурно ујео, а то не би био мој пас, он је мирољубиво створење, не гризе само балави околину. greengrin А сатана војске подигао, од звјериња свога и људскога, све до самих Божјих противника и својих једномишљеника којих би се марва застидјела и вепрови дивљи посрамили, пакленим их огњем наоруж'о, повео их на земљу Србију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 Реагујеш на следећи начин: Пустиш да те уједе, онда одеш у болницу да ти лекар констатује повреду, па тужиш власника пса (ако ниси имао среће) или градску управу (ако си баш имао среће, па те је ујео луталица), даш број рачуна, узмеш паре и смејеш се овако :10900: R.Žiskar and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 Реагујеш на следећи начин: Пустиш да те уједе, онда одеш у болницу да ти лекар констатује повреду, па тужиш власника пса (ако ниси имао среће) или градску управу (ако си баш имао среће, па те је ујео луталица), даш број рачуна, узмеш паре и смејеш се овако :10900: Jednostavan nacin da se zaradi novac u Srbiji. gringrin RYLAH је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 Jednostavan nacin da se zaradi novac u Srbiji. gringrin Знаш да су похватали неке ликове који су ишли од града до града и пријваљивали повреде од уједа пса? Касније су установили да су ликови имали лобању пса, загреју је јако да би стерилисали, и некако нанесу после себи повреде као да их је стварно пас ујео. Вероватно један стезао, други трпео док не прокрвари Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 Mene i mog psa su nekoliko puta napale agresivne čivave, jedanput i četri najednom, strašno to bilo: Evo ova je toliko ljuta da joj njen gospodar ne smije naredit ni da ode u kuhinju, izležava se tamo na kauču, razvalila se u primaćoj sobi pred televizorom a kad joj taj njen gospodar kaže da ide u kuhnju, neće ni da čuje, ljuta i agresivna ko doga. Hvala Bogu da su takve patuljaste, šta bi bilo da su malo veće, požderale bi nas, OMG! Crazy Chihuahua does NOT want to go "into the kitchen" animal037 Really angry Chihuahua ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 ....Imao sam desetak godina i otišao sam sa rođakom na planinsku rijeku da pecamo ribe. Zamišljen samišao prema jednoj oštroj krivini.Odjednom ispred mene se našao jedan ogromni planinski pas.Sledio sam se od straha i u tom strahu, urliknuo sam koliko god sam moga.Urliknu ja ali kad urliknu i pas.On na jednu a ja na drugu stranu.Nezna se ko je koga više prepao.Uh, kad se toga sjetim...Neznam da li bi plakao ili bi se smejao. Srdjan, Grizzly Adams and Dejan Hinda је реаговао/ла на ово 3 I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 Мог сина је по образу изуједао вучјак,чак му је и један зуб остао у Арсенијевој вилици.Хвала Богу,нису остале последице психичке,физичке-остао је ожиљак али опет није толико страшан каква је повреда била. Тако да ,када неко каже,да агресивног пса не би никада изударао а човека би...шта да кажем... kirios1, Milan Nikolic and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 Реагујеш на следећи начин: Пустиш да те уједе, онда одеш у болницу да ти лекар констатује повреду, па тужиш власника пса (ако ниси имао среће) или градску управу (ако си баш имао среће, па те је ујео луталица), даш број рачуна, узмеш паре и смејеш се овако :10900: Добијеш око 2о ооо и смејеш се овако :blink: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Мај 22, 2012 Пријави Подели Написано Мај 22, 2012 Really angry Chihuahua smej.gif smej.gif smej.gif Ја сам својим куцама, кад су биле мале, на овакво кежење гурала своју руку у уста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука