grigorije22 Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 A zasto je Crkvi prepusteno da svojim tumacenjem dodje do toga da je Bog trojican? Zasto Bog u Svetom pismu ne kaze otvoreno glasno i jasno Ja sam po svojoj prirodi trojican postoje Otac, Sin i Sveti Duh, ja sam Sveta Trojica i da se onda eliminisu tumacenja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 A zasto je Crkvi prepusteno da svojim tumacenjem dodje do toga da je Bog trojican? Zasto Bog u Svetom pismu ne kaze otvoreno glasno i jasno Ja sam po svojoj prirodi trojican postoje Otac, Sin i Sveti Duh, ja sam Sveta Trojica i da se onda eliminisu tumacenja? Pa zar nije rekao Hristos jasno i glasno da se krstimo u ime Oca Sina i Duha Svetoga Crveni Baron and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je trojejedno.. I troje je što svedoči na zemlji: duh, i voda, ikrv; i troje je zajedno Number15648 and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Evo danas sam bas ponovo citao Ziziujulasovo delo od maske do licnosti..i moram da priznam da sam ga pogresno shvatio ...Bog je jedan zato sto je Otac...u smislu izvora i nacela bozanstva...Otac deli svoju prirodu,sutinu sa Sinom I Duhom Svetim...zato je Bog ljubav..jer je bice eklesije,sabranja zajednistva...istinska licnost ona koja voli i koja je voljena...tako sam ja barem shvatio Zizijulasa... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Оци овај део из Јеванђеља тумаче и да је Отац узрок Сина, и у том смислу већи од њега. Ту "већи" не значи јачи, силнији, мудрији и сл. "Већи" има онтолошко значење, тј. Отац је узрок Сина. Da li mozes navesti barem jednog sv.oca koji je ovako tumacio ovaj odeljak? Ako moze i sa konkretnim citatom, gde se moze videti da je na osnovu uzrocnosti Otac veci od Sina iako to ne podrazumeva jacinu, silu, mudrost.... . Hvala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Учење о Светој Тројици је установљено у Цркви. Ми можемо да размишљамо и претпостављамо о чему се ради, али на крају морамо то упоредити са учењем Цркве. Ти си до сада изнео такве промашаје који се ретко где могу чути. Још досађујеш и филозофираш и говориш да не треба филозофирати. Већ сам рекао да разумем нечију жељу да промишља и да се бави истраживањем теологије. Али не схватам како неко може да учи друге док се сам није научио од црквених Отаца. Такви као ти треба смирено да постављају питања и да читају свете Отаце. Овакав разговор са тобом као што је био до сада, представља пораз и понижење хришћанског етоса. Ако смогнеш снаге и победиш свој егоизам, можемо разговарати неограничено. Учење о Светој Тројици нема краја - али има свој темељ, своју основу у недрима Цркве. Корпус Херметикум је настао још пре доласка Исуса Христа на земљу а такође говори о тројичности Божанског бића. Значи није тачно да је настало у недрима цркве него се ти служуш лажима, да би оповргао оно што пишем. И није тачно да ја противречим оцима већ ти изврћеш Светоотачко Богословље. Ово што ја причам не излази из оквира догме. Може бити да сам ја промашио ал ти ионако не умеш боље да објасниш Божанско Биће. Pa zar nije rekao Hristos jasno i glasno da se krstimo u ime Oca Sina i Duha Svetoga А овај Григорије нашо мене да критикује , а незна се где је шупаљ. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Фебруар 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Udaljili ste se od teme. O tome da li je Ziziulasova trijadologija ispravna ili ne raspravljajte na drugoj temi, ovu zakrčujete nepotrebnim postovima, niko živ više neće hteti ovo pročitati pogotovo kad vidi šumu besmislenih postova. Марјанн and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Da li mozes navesti barem jednog sv.oca koji je ovako tumacio ovaj odeljak? Ako moze i sa konkretnim citatom, gde se moze videti da je na osnovu uzrocnosti Otac veci od Sina iako to ne podrazumeva jacinu, silu, mudrost.... . Hvala. Мој покојни деда тако тумачио, ја чуо па ето преносим. Шта је са тобом, човече? Што си тако неповерљив? Свети Јован Златоусти, "Беседе о несхватљивом". Нађи па читај, не пада ми на памет да ти куцкам цитате. Свети Григорије Богослов, Свети Василије Велики, Свети Григорије Ниски,... Јел доста? Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Pitam zato sto nikada da sada nisam naisao na tako sto. Da sam naisao sigurno bi mi bilo poznato. Zato pitam o konkretnom citatu jer ovo prvi put cujem, i do malopre bi se mogao zakleti da tako nesto nikad nije bilo izreceno iz usta bilo kog od Svetih Otaca. Pitam samo da naucim. Ali ako je tesko naci citat, nema veze. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Ми морамо данас да дефинишемо светоотачко учење на савремени начин. Кључни појмови су личност, суштина, енергија, воља, слобода, узрочност, нераздељивост, несливеност, множина (односно узајамна зависност личности) и једнина Божија. Даље, морамо следити разлику између катафатичког и апофатичког богословља - тј. између богословља које можемо и које не можемо потврдити. Мислим да одређени напредак у теолошком учењу имамо у прошлом веку и да то можемо још унапредити. По мени, главни помак је у апофатичком учењу које се сада може употребити - тј. упоредити као аналогија - са одређеним појмом из нашег (потврдног) постојања. Овај помак је битан јер одржава и обезбеђује принцип апофатизма, тј. непотврдивости. Наиме, реч је поистовећењу девствености са суштином Божијом. То поистовећење приметио сам код светог Николаја Жичког, а нисам сигуран да ли још негде има таквог мишљења. Сматрам да се то треба подробно испитати у циљу теолошког помака. Морамо једном разрешити питање суштине Божије на такав начин да се превазиђе неспоразум са римокатолицима. Наша теолошка разматрања подстакнута су егзистенцијалним потребама, као и проблемима (тј. поделама) унутар Цркве. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Мој покојни деда тако тумачио, ја чуо па ето преносим. Шта је са тобом, човече? Што си тако неповерљив? Свети Јован Златоусти, "Беседе о несхватљивом". Нађи па читај, не пада ми на памет да ти куцкам цитате. Свети Григорије Богослов, Свети Василије Велики, Свети Григорије Ниски,... Јел доста? Kada su se prevodi sve te svetootačke literature pojavili kod nas? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Ali ako je tesko naci citat, nema veze. Поменуо сам ти једно конкретно дело, па изволи читај. "Беседе о несхватљивом" Светог Јована Златоустог, где говори о разлозима "унижења Сина". Један од разлога зашто је Господ рекао "Отац мој већи је од мене" јесте и тај да Га неко не сматра већим од Родитеља. Из контекста самог текста се види да Светитељ мисли на Очеву узрочност (рађање) Сина. Изволи па читај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Kada su se prevodi sve te svetootačke literature pojavili kod nas? Како који, али има томе неколико година. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Како који, али има томе неколико година. Nekoliko godina je vrlo mali vremenski period,obzirom o kakvoj temi govorimo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Кападокијски оци су у Тријадологији увели појам Узрока (који се односи на Оца), "Етион". Изчавајући Августинову Тријадологију видим да и он следује том учењу, да се "Отац мој већи је од мене" не односи на суштину већ на узроковање. Другм речима, то значи "Отац је мене родио а не ја њега и зато је већи од мене". Ту "Већи" значи "Први" или "Узрок" а не "Бољи", "Јачи", "Мудрији", итд. (јер се све ово односи на суштину које је једна и заједничја трима Личностима). Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука