Jump to content

Света Тројица - један Бог?

Препоручена порука

Овде имаш нешто од тога:

http://www.verujem.org/

А кад буде Сајам књига, уштеди који динар па купи. Нећеш се покајати.

.hvala.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 677
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Овде имаш нешто од тога:

http://www.verujem.org/

А кад буде Сајам књига, уштеди који динар па купи. Нећеш се покајати.

Брате, дали имаш неки текст о "исповјести" или препоруку? Хвала.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Св. Дух нема своју вољу, он је извршилац Божје воље, Као компјутерски

програм што ради по законитостима које му је дао програмер тако и Свети

дух извршава оно што му је Бог Отац одредио.

Bolje je da ne pises nista nego ovakve gluposti koje nemaju nikakvo utemeljenje.

Подели на овим сајтовима

Sveti Duh ima svoju volju:

1. Korinćanima 12,11. А ово све чини један и тај исти Дух раздељујући по својој власти свакоме како хоће.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Брате, дали имаш неки текст о "исповјести" или препоруку? Хвала.

Могу ово да препоручим, види да ли има да се скине на нету:

http://books.google.rs/books/about/Augustine_from_Rethor_to_Theologian.html?id=HjwgQwAACAAJ&redir_esc=y

http://books.google.rs/books?id=nYJ4ZABxavEC&printsec=frontcover&dq=Companion+to+augustine&hl=sr&sa=X&ei=jgUhUY6ABuas4AT6xIDICA&ved=0CDQQ6AEwAQ#v=onepage&q=Companion%20to%20augustine&f=false

Подели на овим сајтовима

Sta je to subordinacionizam i kako je takvo misljenje prevazidjeno?

Учење да су Син и Дух мањи од Оца. Превазиђено је јаснијом терминологијом и појашњењем разлике између природе и личности.

Подели на овим сајтовима

Kasze se da Otac radja Sina, e sada sta to konkretno znaci zasto se koristi bas taj pojam radja?

Користи се да се укаже да је Отац узрок Сину, на дугачији начин од Духа, којег исходи. Како се то збива - непознато је и неизрециво.

Свети Григорије Богослов том овако каже у својој Догматској поеми (нема је на српском, почео сам да је преводим):

Један Бог је беспочетан, безузрочан,

неописив ничим што би постојало пре, нити оним што ће бити после Њега, Који

вечност обухвата са обе стране, бескрајан, велики Отац великог, дивног,

јединородног Сина, будући да је Ум, ништа не претрпевши што је својствено телу,

рађањем Сина.

Један Бог је и други, али не други

божанством, Логос Божији, онога првог /Бога Оца/ живи очински печат, једини Син

беспочетнога, јединственога јединствени, истоветан /Оцу/ који сав у родитељу

пребива, Син који је покретач и управитељ света, Очева сила и мисао.

Један Дух: Бог од доброга Бога.

А погледајте шта каже о онима који би тек онако да разглабају о Светој Тројици:

Нека пропадне свако, ко није

обликован Духом да Божанство објављује, већ је у дубини својој испуњен злом,

или има језик нечисти, они који су половични, завидници, самоуки мислиоци, који

скривају своје порекло /учења/, светиљка унутар тамних недара.

Међу нашим дискунтантима приметио сам да има "половичних" и "самоуких мислилаца" чије се "порекло учења" не зна.

Подели на овим сајтовима

Ma Sva tri Lica imaju slobodnu volju Bog je apsolutna sloboda isti identicni po svojoj Bozanskoj sustini su sva Tri Lica Boga zivoga. Aleksandre ti ako nastavis da delis ljudima psihijatriske dijagnoze i da biras sagovornike doci ces do toga da ces hteti da razgovaras samo sa sv.Savom. No dobro mene si diskvallifikovao zbog anateme koja uopste nije ni bitna za eventualni dijalog i da prokomentarises  sto sam rekao bratu da ne bi pogresio da Svetu Trojicu nazove prosto OCE nash jer je Sam Hristos to dozvolio putem Molitve Gospodnje.Sto mozda ne bi bilo pravilno da bi naucio nesto i od onoga sto ti pises ali ja sam sa njim tu temu zatvorio komentarom iznad.VAZNO JE ZAUSTAVITI LAZNO UCENJE I PROPOVED. A ne nas koji iznosimo misljenja i spremni smo da ga korigujemo. I ko si ti brate da nekom zabranjujes da iskazuje licno poznanje Svete Trojice Boga. Napominjem jer me je strah da ces biti bezobrazan napominjem iskazuje u Licnom Odnosu prema Bogu a ne da Siri propoved svog poznanja koji ne retko moze da bude i pogresan. Dosli smo svi po pouku a tebe ako mrzi pishi brate knjige.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

o dobro mene si diskvallifikovao zbog anateme koja uopste nije ni bitna za eventualni dijalog i da prokomentarises  sto sam rekao bratu da ne bi pogresio da Svetu Trojicu nazove prosto OCE nash jer je Sam Hristos to dozvolio putem Molitve Gospodnje

Па ствар је у томе што Христос НИЈЕ то "дозволио". "Оче наш" је парекселанс литургијска молитва, којој нас је Господ поучио. А тајна Литургије је у томе да се то свет сабрање поистовећује са Телом Сина Његовог, са самим Сином Његовим. Зато му и можемо рећи "Оче наш". Јеси ли икада размишљао зашто не говоримо "Оче мој"? Па управо зато што је то литургијска молитва, где сабрани јесмо Тело Христово, сами Син који се моли своме Оцу.

Дакле, много грешиш у свом тумачењу молитве Оче наш. Да си читао, рецимо, Светог Максима Исповедника и његово тумачење, било би ти јасније. Али многи од вас НЕ ЧИТАЈУ, већ уживају у свом пијетистичком самоправослављу.

Подели на овим сајтовима

Dosli smo svi po pouku a tebe ako mrzi pishi brate knjige.

Дошли по поуку, а нападају +Зизијуласа, на пример? Интересантни неки ђаци. :) 

Подели на овим сајтовима

VAZNO JE ZAUSTAVITI LAZNO UCENJE I PROPOVED. A ne nas koji iznosimo misljenja i spremni smo da ga korigujemo.

Да, да, видео сам како коригујете властито мишљење, вртећи једно и исто до бесвести, спремни да овде испишете стотине страница. Све стручњак до стручњака, достојан да критикује све од професора на ПБФ-у, преко +Зизијуласа па до Васељенског Патријарха. И наравно - са мишоморним смирењем, од којег би се човек пре отровао него што би се нахранио.

Подели на овим сајтовима

Evo jednog prostog pitanja..da li su volje Sina i Svetoga Duha potcinjene volji Oca?

Није ту реч о потчињености како то ми интуитивно схватамо. Реч је о љубави и слободи сва три Божија Лица.

Верујемо да је Отац ,,покретач'' свега у Богу. Међутим, ништа не може бити без ,,сагласности'' - или ,,воље'' - друге Две Личности.

Постоји воља ког сваког лица Тројице. Али како кажу теолози, у резултату тројичних дејстава увек је реч о једној вољи, као и о једној енергији.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@@Гром,

Стварно више нема смисла то што пишеш. Кажеш једну исправну ствар, па онда покопаш то нечим што треба три дана откопавати.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...