Sir Oliver Написано Мај 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Iz Ziziulasovog izlaganja jasno mi je da je vreme i prostor posledica ovakvog načina postojanja (oni su naknadni), ali ono što ne razumem jeste zašto je upotrebio jednu jasnu stvar u objašnjavanju koju možemo razumeti, ali je ne možemo analogno primeniti da bi razumeli razlikovanje ili mnoštvo u Bogu? Mogućnost postojanja moga oca i mene uopšte (njegov primer) zasniva se na razdvojenosti materije prostorom (ničim) i na tome da je sva materija u pokretu. Ovo da je jedno merilo je možda nekakav drugačiji argument za nešto drugo. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 vrlo opširno si mi reko ništa... Тражио си, брате, да у времену од пола сата постоји објашњење твог питања о Светој Тројици. Међутим, ако немаш времена да се за тих пола сата удубиш у један текст, који се може прочитати за пет минута, онда не знам како ћеш коначно доћи до одговора. Пази, да би разумео неку просту ствар, мораш прво да се упознаш са детаљима и њиховом значењу. Ни абориџин не зна о чему се ради кад види ручни сат, и зато мора да се ,,потруди'' да би разумео нешто тако просто. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 За сите кои разбираат македонски еве прекрасни предавања од Неговото Блаженство г.г. Јован, на повеќе теми меѓу кои и Бог е Света Троица. http://poa-info.org/video/pouki Зошто не се активни клиповите? ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Бог је Сунце.Њихов водоник је Љубов. Гравитација Сунца је Отац. Контролисана термонуклеарна реакција је Дух Свети. Резултат реакције је Логос,Син,Радост,Смех-Хелијум и енергије Сунца. Када дође до Земље,Енергије се оваплоте у живот.Кроз фотосинтезу. Е та фотосинтеза је Христос.Она једина упија Сунчеву енергију. Све зависи од фотосинтезе тј. Христоса. И СВИ морају да једу од фотосинтезе да би били ЖИВИ.Тј. од Христоса. (Осим бактерија,које живе у преисподњој.У сумпору.) А олује и протуберанце-то је чежња Бога да се огањ на Земљи разгори,што пре. А мрље.Ране од клинова и копља. А какав је крај Сунца.Црвени Џин који обухвата Земљу. Царство Божије где је Христос све у свему,по свему и за све. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 ti me plašiš... :blink2: Марјанн and Ламех је реаговао/ла на ово 2 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Зизјулас је задао питање и тему која је још без одговора: ,,Анализа познања Бога као Тројицу личности''. Одговор и дефиниција тог питања сабира целокупну теологију - заједно са најновијим космолошким сазнањима - што изискује један сложен подвиг. Међутим, пре свега, за разумевање тог питања неопходна је јака вера у Бога као Свету Тројицу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иринеј Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 E da probam ovako , u jednom vasionskom prostoru postoje tri dimenzije , duzina , sirina i visina . Tri su dimenzije ali nije i tri prostora , nego samo jedan jedinstveni iako je svaka od tih triju dimenzija prostor ... .mislise. Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 То и ја кажем. Јако је важно развити причу у том правцу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Септембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 i onda boga doživiš kao geometrijskko telo... To nije problem, postoje mnogi raniji pokušaji na ovu temu, i Sv. Kirilo je nešto govorio na sličan fazon, u suštini svi su pokušavali objasniti da je logički moguće da 1 bude jednako 3, ili 2 ili 16. Međutim sve to je samo krnja analogija i nema sa samim Bogom u stvari puno veze (jer kao što rekoh objašnjava samo logičku mogućnost da 1 bude jednako 3 uslovno rečeno) Kako izaći iz tog zatvorenog logičkog kruga i ponuditi jedno sveže rešenje? "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Учење о Светој Тројици као Једном Богу припада апофатичком (непотврдном) богословљу. Као што се аналогије не могу пренети на Самог Бога, тако се ни логичким апаратом не може потврдити Бог као Тројица. Зато је вера ,,основ свега''. Само у таквој вери (,,који верује до краја'') човек ,,познаје'' Бога и разуме учења о Њему. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Protivnici ucenja o Svetoj Trojici kazu da je to protivno logici kao kada bi rekao okrugla kocka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Септембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Bila davno ova tema već sam i zaboravio šta sam hteo da pitam, ne da mi se sad sve čitati, ali ako se odlučim podsetiti se javiću se još "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 5, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2013 Света Тројица представља врховно царство и величанство љубави Исаија именује Свету Тројицу велики савет (Ис. 9, 6), а ваплоћеног Сина Божјег великога савета ангелом, т.ј. послаником. Како се слаже савет са јединством Божјим? И ти си један, па ипак се саветујеш сам са собом. Твој ум пита твоју вољу: можеш ли? и пита срце: хоћеш ли? А воља и срце: питају твој ум: умеш ли? Па и поред тога унутрашњег саветовања у теби самоме, ти си један, један човек, једна личност. Наравно, ово је само бледа слика и сен Свете Тројице и њенога савршенога савета. Јер је у Св. Тројици потпуна равномерност и хармонија ипостаси. Оно што хоће Отац, одмах хоће и Син и Дух Свети. И даће вам другога утешитеља. Видите, како је Син Божји сигуран, да оно што Он буде умолио и посаветовао, биће одмах усвојено у Великом Савету божанском. И Отац ће се сагласити да пошаље, и Дух ће се сагласити да иде. Син Божји не каже: ја ћу умолити Оца да вам да, и верујем, да ће Он дати; не, него: ја ћу умолити, и даће вам. Он зна унапред, да ће Отац дати оно што Он буде искао; Он то зна, ако се може тако рећи, из вечнога искуства Свога. Јер кроз сву вечност хармонија влада међу Оцем и Сином и Духом Светим. Даће вам другога утешитеља. Овим речима открива се потпуно равенство Сина и Духа Светога. Отац ће вам послати другога утешитеља, равносилног са Мном, једнобитног са Мном, равночесног са Мном. Он ће моћи потпуно заменити Мене на свој начин, сходно Својој дивној ипостаси, која је једино различна од ипостаси Сина. О браћо моја, видите ли, како цела Света Тројица узима учешћа у нашем спасењу? Видите ли ви, чији смо ми? Видите ли, какво се достојанство нама смртнима и грешнима даје? О пресвета и преславна Тројице, Боже наш, помилуј нас и спаси. Теби слава и хвала вавек. Амин. Педесети дан после Васкрса Господа нашега Исуса Хрииста, десети дан после Спасовдана, наша Црква слави Духове или Свету Тројицу. На тај дан апостоли су се сви заједно окупили на јденом месту. Одједном је настала хука са неба која је испунила кућу у којој су седели. Пламтећи језици испуњени Светим Духом поставили су се на сваког од њих. Сада су апостоли примили Светог Духа и постали су жива душа. Апостоли су тада почели да говоре другим језицима - како им је Дух Свети до да говоре. Народ се туда окупљао и слушао како говоре њиховим језиком. Сви су се дивили и чудили говорећи: "Гле, зар нису сви ови што говоре Галилејски?" На тај начин Господ је послао апостоле да проповедају веру хришћанску по целом свету. Тако се испуни оно што је Исус својим ученицима пред одлазак на небо обећао. Сила Светог Духа одмах је почела да дејествује, јер је Петар ватреном речју придобио тога дана три хиљаде људи за Христову науку. Силаском Светог Духа на апостоле завршено је оснивање цркве Христове или царства Божијег на земљи од Господа Исуса Христа. Од тога момента црква Христова је почела да живи пуним животом и да расте, примањем к себи других душа. Тако да се овај празник сматра и рођенданом Цркве Христове. У спомен овог важног и знаменитог догаћаја, силаска Светог Духа на апостоле и у част Свете Тројице, Бога у три лица, а посебно у част Светог Духа, слави црква празник који се зове Педесетница, јер се слави у педесети дан после Пасхе - Васкрса, када су Јудеји салвили своју Педесетницу. С тога овај празник има три назива: Тројице, Силазак Светог Духа наапостоле ( Духови ) и Педесетница. Цела служба Педесетнице је веома свећана и узвишена, у којој се песнички износи учење о Светом Духу. На сам дан Педесетнице, на богослужењу се заједно са св. Литургијом одмах везује вечерње, које је посвећено Светом Духо и садржи мољење да се као на дан даровања Светог Духа апостолима у нама обнови благодат Светог Духа, ради укрепљења у богоугодном животу. Ова мољења, због усрдности, узносе се уз клечање и плетење венаца. Обичај је да се на овај празник у наше храмове и домове уноси освећена зелена трава и цеће, свакако по угледу на страозаветни јеврејски обичај о празнику " седмица", пошто је Дух Свети сишао на апостоле на овај јеврејски празник. Зеленило обнавља природу, а Дух Свети обнавља душе наше као и целокупно биће. После свете Литургије служи се Молитва, Призив Светом Духу, на којој се клечи и плету се венци од траве и цвећа. Ти венчићи се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид. Празник Свете Тројице увек се слави у недељу. Догађај овога дана представља се на икони" скуп апостола,а међу њима и Света Дјева Марија Богородица, и над главама сваког по један пламичак као ватрени језик. Но, може се представити и у облику три путника, оних, када се Бог са два анђела, код Маврискога храста, јавио праоцу Авраму. Овај празник се доводи у везу са прехришћанским временима, док су Срби још били многобошци, и имали су празник жетве, радости и љубави, што се може закључити ит обичаја " Краљице " из истошне Србије. Десет девојака обуку се и оките лепо, па зађу од куће до куће, а међу њима је један краљ, једна краљица, један барјактар, а остале су дворкиње. Држећи јатагане обавијене пешкирима, играју и певају песем о женидби, удадби, просидби, срећном састанку, радости око деце... Молитва Светом Духу Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Ja bas skoro citah mitropolita pergamskog Jovana Zizujulasa..i otprilike njegovo shvatanje Svete Trojice se svodi na licnost Oca...on na neki nacin izdvaja Oca cak i od njegove sustine...koju on deli sa Sinom I Duhom Svetim...i Otac zeli da ,,rodi,, Sina i zeli da ,,ishodi Duha Svetoga....kao da ove druge dve ipostasi nemaju veze sa time...ispade da su oni produkt Oceve volje..ali onda kako oni mogu biti ravnopravni...onda su oni p[odredjeni Ocu..a ako je tako onda ispadaju da nisu bog i da je samo Otac Bog....ustvari on zapravo kaze da je Bog jedan zato sto je Otac...a ne zato sto Sveta Trojica dele jednu sustinu,prirodu... E sad ako je to tako..onda ispada da se Sin i Duh Sveti tu nista ne ptaju po pitanju rdjanja i ishodjenja..oni dobijaju bice po volji oca...a ne da i oni sami to zele.. meni je to razbijanje Svete trojice..valjda svako od njih zeli jedan drugoga..valjda svako od njih ravne moci i slave...po meni u u tom radjanju od Oca nije samo volja Oceva vec i Sinovljeva..koliko Otac zeli da rodi Sina toliko i Sin zeli da bude rodjen od Oca...isto tako i Sveti Duh..koliko Otac zeli da ishodi Duha toliko i Duh zeli da bude ishodjen...ovako ispada da su pni podredjeni Ocu..tj da nisu ravnoparvni a ako nisu kako se Trojica mogu smatrati Bogom? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Navedi citat Mit. Zizjulasa gde to govori. Daj link pa da pročitamo šta je napisao. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука