Jump to content

Ljudski život - kada on počinje?

Оцени ову тему

55 члановâ је гласало

1. 1. Ljudski život - kada on počinje?

• Sa začećem.
      41
    • Onda kada organizam ima vlastiti nervni sistem kao i krvotok.
      5
    • Sa rođenjem.
      3
    • Tri dana nakon oplodnje.
      2
    • Kada djeca postanu samostalna i pas im ugine.
      1
    • Baš me briga.
      3
    • Koitusom.
      0

Препоручена порука

То је друго питање. Скрећеш тему.

Питање на које треба да одговориш је - како то да човек сматра да има право на живот чак и ако нема државе? Одакле му свест о томе?

Из жеље за животом.

Сад ја уствари тебе капирам

Звонко мораш да схватиш једну ствар. Право је обиман термин. Кант је једном рекао да правници толико расправљају о праву а ни сами не знају шта је.

И велики ми је проблем када кажеш право у ком смислу га користиш.

Ја када кажем право то је за мене скуп правних норми. Што ми будућа струка налаже.

Ја стварно не знам шта ти мислиш под термином ПРАВО.

Али уђи у тематику још мало па ћеш да видиш зашто се ограничавам ан правну норму.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Нити је за мене исто убити човека или миша, а онај ко није рођен тај ни нема живот.

Тако да није убиство.

Убиство је категорија кривичног дела. Жена која подбаци би била УБИЦА. Као таква би имала одређену затворску казну.

Другим речима свака жена би била принуђена да одвоји девет месеци да роди дете.

У супротном би јој следила санкција за кривично дело убиства.

Мисли мало о томе, цениоче људског живота.

Zene koje izgube nesrecnim slucajem dete posle rodjenjapo tebi isto spadaqj u tu kategoriju...

I znas sta..uz duzno postovanje prema tvom misljenju...

MUSKARCI , po meni, ne bi trebalo da su na ovoj temi toliko iskljucivi.

Pogotov zato sto ne znaju ni kakav je osecaj, ni sta se dogadja sa telom, ni kako ti psiha funkcionise kada razmisljas o dvoje a vidis samo jedno... ponasala kako bih trebala jer je trudnoca bila neplanirana,ali npr. moja ishrana je u tom peridou bila savrsena, idealna za bebu kada se setim, sto je jos cudnije jela sam stvari koje uopste ne volim inace ali sam imala neku potrebu za tim namirnicama, pogotovo grejpom...a pre toga sam ga 2 put u zivotu okusila...i sada meni neko da kaze da mali mozgic nije nekako kotrolisao moju ishranu...eeeeeeee pa nema sanse

Saznala sam da sam trudna tek u trinaestoj nedelji trudnoce i nisam se o pitanju nekih stvari uopst

Dakle, nemate osecaj i nemate prava....na iskljucivost, jos jednom...

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

То и јесте проблем што вас уче "право" (у смислу правних система и норми), а не уче основне појмове етике на којима је то "право" засновано.

И даље ми ниси одговорио на питање - одакле човеку који не живи ни у каквој држави свест о томе да има право на живот и својину?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

У ствари, наговестио си нешто мало:

Из жеље за животом.

Управо тако - значи "право на живот" извире из саме природе. Није потребан било какав "ауторитет" да људима наметне ту "норму", већ се етика базира на свету око нас. Објективно и рационално, свако од нас зна да има право на живот и да нико нема права да му живот одузме.

Твој "правни систем" само покушава (и то врло несавршено) да кодификује нешто што постоји "пре" и независно од њега. Правни документ настао је на основу етике, а није извор етике.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

...

Правни документ настао је на основу етике, а није извор етике.

То се и мени чини логичним. ,,Добра атмосфера" у једном друштву зависи пре свега од духовног стања у коме се налази.

Подели на овим сајтовима

У ствари, наговестио си нешто мало:

Управо тако - значи "право на живот" извире из саме природе. Није потребан било какав "ауторитет" да људима наметне ту "норму", већ се етика базира на свету око нас. Објективно и рационално, свако од нас зна да има право на живот и да нико нема права да му живот одузме.

Може тако да се каже али то онда није ПРАВНА норма.

Твој "правни систем" само покушава (и то врло несавршено) да кодификује нешто што постоји "пре" и независно од њега. Правни документ настао је на основу етике, а није извор етике.

Да али не постоји као правна норма. Јер не носи санкцију. Правна норма мора да носи санкцију. Етика се не бави правним нормама. Нити су све правне норме у вези са етиком и са моралом.

То и јесте проблем што вас уче "право" (у смислу правних система и норми), а не уче основне појмове етике на којима је то "право" засновано.

Проблем је што ти не схваташ да су право и етика две другачије категорије. Повезане али нису исто.

Етика је област проучавања шта је исправно а шта није. Ја не кажем да ако је нешто у закону да је то исправно.

У правним теоријама чак имаш и теретичаре који кажу да ПРАВО и МОРАЛ немају апсолутно никакве везе :)

А етика је још комплекснија тема од права. Није свако етичко становиште укодификовано правом нити је свака норма права у вези са етичком или моралном нормом.

Ја немам проблем са твојом етичком филозофијом, већ са твојом терминологијом изгледа.

Зато је и јуснатурализам пропао као теорија јер се формирао у време када право још није добило свој модерни облик.

Још увек је било примитивно.

Подели на овим сајтовима

Saznala sam da sam trudna tek u trinaestoj nedelji trudnoce i nisam se o pitanju nekih stvari uopst

Dakle, nemate osecaj i nemate prava....na iskljucivost, jos jednom...

Ја нисам сигуран шта ти желиш да кажеш али ја се залажем да ти ако имаш опцију да прекинеш трудноћу и сматраш да ће та трудноћа да нашкоди твом животу имаш то као законом гарантовану могућност.

Подели на овим сајтовима

То се и мени чини логичним. ,,Добра атмосфера" у једном друштву зависи пре свега од духовног стања у коме се налази.

Али видиш овде велики проблем - покушава да се наметне (још једна) изврнута идеја да је етика "арбитрарна", "ирационална", "како се договоримо"... Онда твоје "право" (на живот, на својину итд.) зависи од нечијег хира, да ли је закон написао овако или онако. По тој изврнутој логици, не постоји објективна етика, већ је то ето неки "скуп обичаја" којих се придржавамо, али не мора да буде баш такав него може и другачији. И онда се долази до катастрофалне премисе да у ствари "друштво" стоји изнад сваке етике као њен стварни "извор", јер - ето, каже се - норме су само последица "социјалне еволуције". Зато друштво себи даје за право да теби као појединцу нека права и одузме када то служи "вишим циљевима". Друштво се, наравно, онда поистовећује са државом, па је држава тај врховни ауторитет који одређује добро и зло... Што наравно "философима на власти" више него одговара.

Та изврнута философија има на души више људи него куга и колера.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Али видиш овде велики проблем - покушава да се наметне (још једна) изврнута идеја да је етика "арбитрарна", "ирационална", "како се договоримо"... Онда твоје "право" (на живот, на својину итд.) зависи од нечијег хира, да ли је закон написао овако или онако.

Није баш то зависи од социјалних контракта. Више о томе ЖЖ Русо. Он је уосталом твој либелар.

Он вели да сваки закон који постоји било кад било где који не сме да није одобрен од стране народа.

У супротном пропада.

Подели на овим сајтовима

Русо... Па ваљда си до сад укапирао да је тај за мене отац лажи и преваре. :)

Ево, за домаћи: http://www.aynrand.o...ectivist_ethics

Он ти је основа либеларизма. Ти како оћеш.

што се етике тиче то дај филозофима мене етика не занима :)

Подели на овим сајтовима

?

Какве везе то има...

Takve da genotip != osoba.

Od stotinak celija sa autenticnim genomom imas jos mali milion mutacija, ostecenja genoma metabolizmom do formiranja neokorteksa koji moze iz istog genotipa da se razvija na mali milion pravaca a moze i da se ne razvije uopste nazalost. Plus presudnu ulogu za formiranje osobe sa osobenostima koje prepoznajemo kao psiholoske kategorije je presudan memeticki selektivni pritisak.

Dakle genotip moze biti svasta ali osoba ne.

Al kad bi se malo vise zapitali nad onom dilemom sto je Ivica rekao sve ovo bi bilo nebitno za pitanje abortusa.

Подели на овим сајтовима

Сад си па ти нашо да улетиш... :)

Ја и ти смо ионако отишли у дебели офтопик. Наставите где сте стали.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...