Jump to content

Ljudski život - kada on počinje?

Оцени ову тему

55 члановâ је гласало

1. 1. Ljudski život - kada on počinje?

• Sa začećem.
      41
    • Onda kada organizam ima vlastiti nervni sistem kao i krvotok.
      5
    • Sa rođenjem.
      3
    • Tri dana nakon oplodnje.
      2
    • Kada djeca postanu samostalna i pas im ugine.
      1
    • Baš me briga.
      3
    • Koitusom.
      0

Препоручена порука

Па види, за мене то није "правно питање", па ми сада да донесемо закон "забрањен абортус" и готово... То је мало дубљи проблем. Прво је питање система вредности, а онда - као што кажеш - и економско. Морамо више да се трудимо да људима објаснимо и помогнемо.

Не видим како је систем моралних вредности у вези са економским питањима.

Али ок.

Свакако јесте правно питање. Па се одговара на њега правном нормом дозволе абортуса.

Уколико није правно питање нема потребе за дискусијом да ли је абортус ок или не јер ће ту свако да има свој став.

Оно што се рачуна јесте да ли девојка има право да абортира или не. А свака побуна против абортус је побуна са циљем да се забрани абортус(другим речим правно питање). Не постоји друго питање од тога, и ако постоји нема смисла колико и ово, дође му бесмислена расправа колико је абортус моралан.

И још једном јесте право питање јер се позивате са правом на живот. Право на живот не постоји ван правног система.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Моја побуна брате је побуна против лудила. Јер не могу да схватим да неко нормалан може да жени клештима из утробе да вади плод... Ви сте преварени и збуњени пропагандом која је изврнула многе ствари па и ову.

Што рече мој деда, жалосно је да убереш пупољак воћа са дрвета, а камо ли пупољак људског бића.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не видим како је систем моралних вредности у вези са економским питањима.

Али ок.

Свакако јесте правно питање. Па се одговара на њега правном нормом дозволе абортуса.

Уколико није правно питање нема потребе за дискусијом да ли је абортус ок или не јер ће ту свако да има свој став.

Оно што се рачуна јесте да ли девојка има право да абортира или не. А свака побуна против абортус је побуна са циљем да се забрани абортус(другим речим правно питање). Не постоји друго питање од тога, и ако постоји нема смисла колико и ово, дође му бесмислена расправа колико је абортус моралан.

И још једном јесте право питање јер се позивате са правом на живот. Право на живот не постоји ван правног система.

1) Strogo drzavno pravno-ima, i treba da postoji ta mogucnost. Eticki-hriscanski-nema, mada verovatno ce da dobije oprost u slucaju silovanja, ako nesto nije u redu sa plodom ili ako joj je zivot ugrozen.

2)Jezivo!

Подели на овим сајтовима

Моја побуна брате је побуна против лудила. Јер не могу да схватим да неко нормалан може да жени клештима из утробе да вади плод... Ви сте преварени и збуњени пропагандом која је изврнула многе ствари па и ову.

Ја не могу да схватим да се неко нормалан буни против вађења плода који је дело силовања или жртвовања нечијег живота(неке девојке) због младалачке грешке.

Све због ЊЕГОВОГ неразумевања. Волео бих да те видим да си девојка која је затруднела непожењно или плодом силовања да ли би тако исто размишљао.

Што рече мој деда, жалосно је да убереш пупољак воћа са дрвета, а камо ли пупољак људског бића.

Рече моја баба, прво ми било тешко да убијем кокошку али после другог пута ко од шале.

А твој деда би да је пратио тај принцип црко од глади.

Подели на овим сајтовима

Значи ако не постоји правни систем, ми немамо право на живот... :)

Немаш. Ако нема ко да те штити, неко дође и убије те. Крај приче. Бог ту да ти помогне неће.

Право постој исамо ако ти га неко гарантује.

2)Jezivo!

Али реално. Људи би се клали као луди да нема државе да их штити.

Сви ми у прошлих 500 година имамо бар једног убица у претцима. ( јел се каѕе преДцима или преТцима?? )

Подели на овим сајтовима

Ја не могу да схватим да се неко нормалан буни против вађења плода који је дело силовања или жртвовања нечијег живота(неке девојке) због младалачке грешке.

Све због ЊЕГОВОГ неразумевања. Волео бих да те видим да си девојка која је затруднела непожењно или плодом силовања да ли би тако исто размишљао.

Прво, само пар постова изнад сам одговорио на то питање. Могао си да прочиташ.

А осим тога ми овде не разговарамо о таквим тешким посебним случајевима, него у општем случају. Није овде питање "силовања и жртвовања", него неодговорности и себичности.

Рече моја баба, прво ми било тешко да убијем кокошку али после другог пута ко од шале.

А твој деда би да је пратио тај принцип црко од глади.

Трте-мрте... Ко бере пупољке цркне од глади зато што после нема плодове.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Немаш. Ако нема ко да те штити, неко дође и убије те. Крај приче. Бог ту да ти помогне неће.

Право постој исамо ако ти га неко гарантује.

Лудило...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Лудило...

Реалност. Малте не дојучерашња.

Пример ти је бојно поље. Ко се ту позива на право на живот?

Ко ти ту гарнатује твоје право да преживиш? Нико сем сопствене снаге.

Замисли тек у срењем веку две војске које се бију по пар сати, где се на крају сведе на то да се кољу и даве по поду у блату.

Где ти ту видиш право на живот?

Ко гарантује то право?

Нико... ништа.... ако га ми сами једни другима не гарантујемо кроз законе нико нам га не гарантује.

Подели на овим сајтовима

Постоји нешто што се зове "природна права", ево нешто мало о томе овде: http://en.wikipedia....nd_legal_rights

Дакле, човек има "природно право на живот" без обзира да ли постоји неки правни систем који то његово право брани или не. Поново се враћамо на оно питање које никако да укапираш - правни систем није извор права, већ их само кодификује. Ти немаш права да ме убијеш зато што је то мој живот, без обзира да ли живимо у правном систему или у џунгли.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Постоји нешто што се зове "природна права", ево нешто мало о томе овде: http://en.wikipedia....nd_legal_rights

Постоји школа природног права где ТЕОРЕТИЧАРИ , ШПЕКУЛИШУ да постоје нека урођена права.

Иначе мртва школа.

Дакле, човек има "природно право на живот" без обзира да ли постоји неки правни систем који то његово право брани или не. Поново се враћамо на оно питање које никако да укапираш - правни систем није извор права, већ их само кодификује. Ти немаш права да ме убијеш зато што је то мој живот, без обзира да ли живимо у правном систему или у џунгли.

Као што рекох iusnaturalisti или ти школа природног права је одавно напуштена.

И сасвим је природно за хришћанина да се држи те школе са обзиром да је то екипа схоластике.

Мораш ти још много да читаш о правној филозофији.

То је питање које ти никако да укапираш због недостатка знања на тему правне филозофије. И правне термилогије под термином извор права.

Moликм те прочитај нешто даље о осталим правним школама као што су правни позитивизам, социолошка теорија права и историјско рпавно школу.

Па кад њих пређеш и те КЛАСИЧНЕ теорије дођи до савремених правних школи.

Интергралистичку, културалистичку, етц... па ће онда да причамо.

Али погледај све аргументе, за и против.

Стварно ми је мало бедара кад ми тако кажеш да ја треба да схватим а видим да ту не знаш одакле си шупаљ јер ме убеђујеш као ЛАИК у нешто што је дефинисан правни термин а то је ИЗВОР ПРАВА.

И тотално га у погрешном смеру користиш. А и искрено не разумеш га баш најбоље.

Што није ни чудно са обзуром да си се наложио на правну филозофију која је одавно умрла као нефункционална.

Ја сам ти ако се сећаш ВИШЕ пута напоменуо да ти призалиш стварима управо са ТОМ заосталом теоријом. И констатно пратиш тај СРЕДЊОВЕКОВНИ приступ Томе Аквинског.

Овај део природно правне теорије која има везе са теоријом социјалних уговора ајде и има смила.

Али тај Хришћански приступ природно правне теорије који покушаваш да ми наметнеш ко да сам неки лаик је стварно смешан покушај.

Подели на овим сајтовима

И баш сам се сетио да ти ископирам један цитат по ком се објашњава јасно ко дан што се ти ложиш на јуснатуралистички приступ стварима.

Цитат из књиге: Ово учење своди право као и све остало на откровење и Божју вољу.

Дакле тотално си јасан као дан не брини ништа. Само што ниси свестан колико си у криву и колико је то посматрање НАПУШТЕНО.

неотомисти и неосхоластици.... јака ми филозофија....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...