Jump to content

Ljudski život - kada on počinje?

Оцени ову тему

55 члановâ је гласало

1. 1. Ljudski život - kada on počinje?

• Sa začećem.
      41
    • Onda kada organizam ima vlastiti nervni sistem kao i krvotok.
      5
    • Sa rođenjem.
      3
    • Tri dana nakon oplodnje.
      2
    • Kada djeca postanu samostalna i pas im ugine.
      1
    • Baš me briga.
      3
    • Koitusom.
      0

Препоручена порука

Logika je prosta stvar. Ukoliko, recimo moja žena izvrši abortus, da li je kriva ako je jedan čovjek manje na planeti? Recimo da jeste. Tko je onda kriv za preko 50% spontanih abortusa? Priroda? Bog?

Tri dana stara podjela ćelija doseže do broja 150 istih. Dakle, 150 ćelija čine čovjeka? Da se poslužim tuđim primjerom: Mozak komarca, samo mozak, ima preko 100.000 ćelija! 150 ćelija ne čini čovjeka, ali su potencijalni čovjek. Kao što ishod kopanja u nosu sadrži milione DNA ćelija koji su takođe potencijalni čovjek, ali se ipak ne smatra čovjekom.

Obična kap krvi je takođe potencijalni čovjek, ali nije čovjek. Pri diobi prvih osam ćelija imaju totipotenciju, dakle moguće ih je odvojiti i pustiti nanovo da se dijele. Na taj način je moguće iz jednog začeća (dakle, prema vašoj tvrdnji: čovjeka), teoretski (možda u nekoj budućnosti to više neće biti teoretski) izvesti milione potencijalnih ljudi, od koji opet svaki... na taj način slijedi da svaki čovjek ima x-miliona duša ... za svaki slučaj. :)

Hvala na komplimentu o primjeru. No, smatram da ipak mijenja stvar.

Opet smo na istom,dva različita pogleda na svet i život...

Da,spontani pobačaji su u domenu Božije volje i mi sa tim nemamo ništa...

Savremeni svet nam pokazuje da i totalno razvijeni čovek je ništa sem skupina ćelija...toliko vredi ljudski život danas, ali to ne znači da i mi Hrišćani ćemo se povesti tim putem...

Znaš,za nekog ubiti čoveka je ništa,za nekog ubiti dete je ništa, za nekog je abortus pre kucanja srca ništa itd a opet za nekog je nakon singamije pronukleusa već SVE tako da se samo postavlja pitanje ko će gde da postavi granicu...

Подели на овим сајтовима

Uslov životu čovjeka je funkcionirajuće srce. Uslov tomu je razvijeni nervni sistem kao i krvotok. To je opet razlog zbog kojeg sam izabrao drugu opciju kao stadij za početak života čovjeka. Čovjek bez razvijenog nervnog sistema, bez krvotoka nije čovjek (i ponavljam se: to se ne može usporediti sa "bez ruku" ili "bez nogu" i slično.) Sve do tada je to stadij potencijalnog čovjeka, i nije slučaj da je već čovjek.

Ovo je sasvim besmisleno.,

Da bi se ovo ostvarilo mora se ispuniti uslov diferenciranja ćelija a to znači postojanje tri klicina lista,ektoderm,mezoderm i endoderm...ovi listovi se stvaraju neposredni posle početka delenja ćelija...

Možemo u nedogled sada ovako...ali ipak činjenica da svaka žena,za određenu sumu novca ,može da abortira u kom god mesecu trudnoće se nađe dovoljno govorio o ovim teorijama kucanja srca i slično...

Подели на овим сајтовима

Ovo je sasvim besmisleno.,

Da bi se ovo ostvarilo mora se ispuniti uslov diferenciranja ćelija a to znači postojanje tri klicina lista,ektoderm,mezoderm i endoderm...ovi listovi se stvaraju neposredni posle početka delenja ćelija...

Možemo u nedogled sada ovako...ali ipak činjenica da svaka žena,za određenu sumu novca ,može da abortira u kom god mesecu trudnoće se nađe dovoljno govorio o ovim teorijama kucanja srca i slično...

Tomu prethodi potencijal čovjeka. To je ono prije fetusa. ;) Ektoderm i kompanija počinu stvarati ono što kasnije je uslov čovjeku: razvijen nervni sistem, krvotok, untrašnje organe itd.

što se tiče pogrešnih pojmanja vrijednovanja onog što je definitivni čovjek (fetus, beba, dijete, odrasli čovjek), kao i o abortusima "iz ćeifa"... to bi bila druga tema, stoga o tome ne bi ovdje da vodim diskusiju. Ne volim skretati u istoj temi na razna polja, jer tada se gubi iz vida ono o čemu je prvotno bila riječ.

Подели на овим сајтовима

"Потенцијал" означава нешто што има "капацитет", али не може да то постане без неког спољњег потицаја.

Након оплодње, то више није адекватна реч јер се развој већ покренуо. Зигот, тј. оплођена јајна ћелија, више "потенцијал човека", она је већ "покренута" да се развије у човека. Тај природни процес је већ покренут и ако се насилно не прекине има свој ток.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

"Потенцијал" означава нешто што има "капацитет", али не може да то постане без неког спољњег потицаја.

Након оплодње, то више није адекватна реч јер се развој већ покренуо. Зигот, тј. оплођена јајна ћелија, више "потенцијал човека", она је већ "покренута" да се развије у човека. Тај природни процес је већ покренут и ако се насилно не прекине има свој ток.

Јесте адекватна реч реч јер док је у мајци то не може ниједну једину виталну функцију да обавља само на своме.

--- -- ------- --- --- --- --- ---- -- -- ----- --- ---

Елем Атеиста, размишљао сам о овоме и дошао сам до неког закључка.

Рецимо да жив човек настаје оног тренутка када изађе из мајчине утробе и може да обавља прву основну функцију само на своме - дисање.

Јер Човек који не дише је мртав човек. Не постоји као јединка то је најелементарнија функција. Која се уједно и стиче рођењем а дете колико год да је раније рођено ако може да дише може и да преживи.

Мислим да је функција дисања одговор на питање.

Људски живот почиње првим самосталним удахом ваздуха.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

To ne mijenja činjenicu da taj tok je i dalje potencijalni čovjek, a tek od određenje granice (mada ne u smislu: od tačno 27. dana ili slično) je čovjek.

Mislim da bi se od sada vrtjeli samo u krug kod ove teme, stoga ću da odustanem od iste. S moje strane rečeno je što sam smatrao da treba od mene biti rečeno.

Подели на овим сајтовима

Елем Атеиста, размишљао сам о овоме и дошао сам до неког закључка.

Рецимо да жив човек настаје оног тренутка када изађе из мајчине утробе и може да обавља прву основну функцију само на своме - дисање.

Јер Човек који не дише је мртав човек. Не постоји као јединка то је најелементарнија функција. Која се уједно и стиче рођењем а дете колико год да је раније рођено ако може да дише може и да преживи.

Мислим да је функција дисања одговор на питање.

Људски живот почиње првим самосталним удахом ваздуха.

Taman sam mislio da se povučem iz diskusije. :) Ne mislim da je to odgovor. Krvni tok nerođene bebe se bitno razlikuje od onog nakon rođenja. No, ta razlika nije dovoljna da bi osporili nerođenoj bebi da bude čovjek. Naime, nerođena beba već ima pluća, ali se ne koriste - jer, kisik (i hranu) dobiva preko placente (košuljice) putem pupčnika (crijeva do pupka). Dakle, beba već diše - ali na drugačiji način.

Подели на овим сајтовима

U samom početku postoji takozvana histotrofna ishrana ,embrion se hrani materičnim mlekom,tj. sekretom žlezda endometrijuma.

Nakon toga ,kada takav oblik ishrane,difuzijom i osmozom, ne zadovoljava potrebe embriona on počinje da stvara plodove omotače.

Takav način ishrane je hemotrofan.

Ovaj oblik ishrane i disanja se sastoji u tome da su krvotok majke i ploda povezani.

Pored pluća u ploda je neaktivna i jetra...

Dakle ,od samog začeća plod se hrani i diše preko majke...

Подели на овим сајтовима

Naime, nerođena beba već ima pluća, ali se ne koriste - jer, kisik (i hranu) dobiva preko placente (košuljice) putem pupčnika (crijeva do pupka). Dakle, beba već diše - ali na drugačiji način.

зато сам употребио реч САМОСТАЛНО дише. :) ДАкле живот почиње оног тренутка када је плод у развоју способан да самостално дише.

Прочитај опет моје објашњење.

Pored pluća u ploda je neaktivna i jetra...

Dakle ,od samog začeća plod se hrani i diše preko majke...

Такође прочитај опет и обрати пажњу на подвучено.

Подели на овим сајтовима

Јесте адекватна реч реч јер док је у мајци то не може ниједну једину виталну функцију да обавља само на своме.

Ни када се роди не може самостално да обавља виталне функције (исхрана, кретање, хигијена, комуникација итд.) па је опет човек.

To ne mijenja činjenicu da taj tok je i dalje potencijalni čovjek, a tek od određenje granice (mada ne u smislu: od tačno 27. dana ili slično) je čovjek.

Mislim da bi se od sada vrtjeli samo u krug kod ove teme, stoga ću da odustanem od iste. S moje strane rečeno je što sam smatrao da treba od mene biti rečeno.

Такође, поштовање.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ни када се роди не може самостално да обавља виталне функције (исхрана, кретање, хигијена, комуникација итд.) па је опет човек.

Али не може да не дише. То одваја рођено и нерођено потенцијално дете. Што ово дише самостално.

Ово ни то не може. Дисање је највиталнија функција.

А исхрану може да обавља. Ти му само стављаш у уста, тело ради само посао.

Подели на овим сајтовима

Али не може да не дише. То одваја рођено и нерођено потенцијално дете. Што ово дише самостално.

Ово ни то не може. Дисање је највиталнија функција.

А исхрану може да обавља. Ти му само стављаш у уста, тело ради само посао.

Ви као да тражите оправдање за масовне егзекуције по гинеколошким клиникама.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...