Срђан Шијакињић Написано Јул 6, 2017 Пријави Подели Написано Јул 6, 2017 пре 28 минута, obi-wan рече Dakle, za hriscane je u svemu ovome, kao i u svemu drugom, samo jedno pitanje: prema cemu, tj. prema Kome se mi ravnamo? Ako se ravnamo prema Hristu - a to bi trebalo, razume se - koji je Praobraz svih nas i naseg podviga/spasenja, onda prosto ne moze da bude moguce ni jedne sekunde da se covek drzi i Hrista i onog ko huli na Njega. Мени занимљиво што иста екипа обично гине за чистоту православља кад се треба "бранити" од еволуције, не-буквалног тумачења Писма итд... Милан Ракић and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Јул 6, 2017 Пријави Подели Написано Јул 6, 2017 1 hour ago, Sasa Vojvoda рече Па гријех је свеједно, али ако псујеш Бога за себе, не говориш мени да га и ја псујем, ту је ипак разлика. Брате он је те хуле износио ауторитативно са "позиције учитеља" . Како после тога тај човек може да буде релевантан било коме Православном хришћанину? Може до сутра да прича о браку и породици, џаба. Не може такав никог да води нигде осим у пропаст. Џаба је изгледа ономад Домановић писао о слепом вођи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Јул 7, 2017 Пријави Подели Написано Јул 7, 2017 пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече Mislim da bi administracija trebala reciprociteta radi, izbaciti i bristati sve teme i postove o miroljubu petroviću, jer on na svom forumu briše i banuje svakog ko se poziva na pravoslavlj. Izvini, ali ovo je potpuna besmislica. Ono što Nemci lepo nazivaju - Totschweigetaktik, u ovom slučaju nije primenjivo. Ako ga budemo ignorisali, sada i ovde, odnosno ako budemo "glasno" (za)ćutali, neće se ništa bitno promeniti na bolje. Desiće se upravo suprotno. Čak mislim da treba da se digne i veća "dreka". Jer, ako mi, ili daleko bilo, svi budu zaćutali, "kamenje će progovoriti". Paradoksologija, εργασία, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 7, 2017 Пријави Подели Написано Јул 7, 2017 пре 7 часа, Iulianus рече Izvini, ali ovo je potpuna besmislica. Ono što Nemci lepo nazivaju - Totschweigetaktik, u ovom slučaju nije primenjivo. Ako ga budemo ignorisali, sada i ovde, odnosno ako budemo "glasno" (za)ćutali, neće se ništa bitno promeniti na bolje. Desiće se upravo suprotno. Čak mislim da treba da se digne i veća "dreka". Jer, ako mi, ili daleko bilo, svi budu zaćutali, "kamenje će progovoriti". Pa i ne treba da ćutiš negoo da propovedaš pravoslavlje ovde a ne da se baviš time da miroljub ne propoveda pravoslavlje. Stoji na gori visoko svojom ljubavlju a ne stoji grad na gori visoko radi toga jer govoriš da neko tamo drugi nema ljubav. Mi smo već dosta učinili, miroljubu su zabranjeni nastupi u parohijskim domovima od obrenovca dalje kad smo i lično otišli u Crkvu da ukažemo na problem i izvršili internet kampanju. Dakle propovedaj Hrista ovde i ne bavite se miroljubom. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Јул 7, 2017 Пријави Подели Написано Јул 7, 2017 пре 12 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa i ne treba da ćutiš negoo da propovedaš pravoslavlje ovde a ne da se baviš time da miroljub ne propoveda pravoslavlje. Stoji na gori visoko svojom ljubavlju a ne stoji grad na gori visoko radi toga jer govoriš da neko tamo drugi nema ljubav. Mi smo već dosta učinili, miroljubu su zabranjeni nastupi u parohijskim domovima od obrenovca dalje kad smo i lično otišli u Crkvu da ukažemo na problem i izvršili internet kampanju. Dakle propovedaj Hrista ovde i ne bavite se miroljubom. Naravno da ću rado prihvatiti poziv da "propovedam pravoslavlje" kada taj poziv bude došao sa relevantnijeg mesta. (Nemo` se ljutiš). Međutim, takav poziv on (na onu ili one, pak, čini mi se da je suvišno ukazivati na ovome mestu, a na kraju se može pokazati kao jedina istina) mi još nije uputio. I ako on (ona/oni) postoji, siguran sam da mu je poznat "moj broj" i adresa i neće mu biti teško da me pozove ako mu ustreba još jedan glasnogovornik. Kada sam sa četrnaest godina svojevoljno izašao iz crkve (na poziv glasa razuma, rekao bih ja, ali verovatno ne i vi), doživeo sam veliko olakšanje. Trebale su da prođu godine dok se nisam ratosiljao svih onih indoktrinativnih elemenata i sastojaka koji su ugrađivani u moj um po sili rođenja u određenoj porodici (ne baš preterano religioznoj, ali ipak...), tako da i dan-danas imam pomalo ambivalentan odnos spram vere hrišćanske (a i vera drugih, dakako) i pokušavam da pozitivne i donekle razumne i razumljive sadržine tog religioznog nauka zadržim kod sebe. U prvom postu na ovom forumu sam napisao da "mada nisam vernik mislim da je ovo najkvalitetniji forum uopšte na našem webu", i pri tom stavu ostajem i dalje, čak šta više, mislim da sam pet godina (od 2012) u kojima sam samo čitao forumske postove mnogo propustio ne usuđujući se da postanem njegov punopravan član. Pogotovo što se međuljudskih odnosa tiče na ovom mestu. Ali tako što je i sasvim prirodno ovde, mnijem. Toliko u svoju "odbranu" imam da kažem. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ali da se vratim na Sebeljuba Egovića. Svojevremeno je postojao još jedan jako dobar pravoslavni forum, "Verujem" se zvao, čini mi se, i na njemu je bilo nekoliko tema o subjektu o kome je i ovde reč. Forum je bio "zakačen" i ovde na Poukama, pa kada se ugasio uspeo sam da iščitam baš sve ono što se njega ticalo. Međutim, sve ono što je bilo rečeno uglavnom se odnosilo na to koliko je on (ili nije) pravoslavan. Moram da kažem da sam se ponekad ljutio na to što skoro niko nije bio u stanju da prozre suštinu koju je bilo tako lako videti. Nego su svi pomalo ex cathedra tumačili ono što ih (nas) je snašlo. Ali zato mi je veoma milo em drago da ovde na ovom forumu mogu videti da mnogi dolaze "k sebi", mada ne bez teškoća. Dakle, Sebeljub zahvata zaista široko, mnogo šire od onoga što je do sada bio slučaj sa tzv. samoproglašenim prorocima & verskoim vođama kod nas. To ima veze sa mestom nastanka toga "zahvatanja" koje se nalazi u "`Murici", među američkim fundamentalistima. Kada se je 60-tih godina prošlog veka dogodilo američko spuštanje (fejk? ) na Mesec, "proboja" u genetici i dijagnostikovanju i sve uspešnijem lečenju kancera, između ostalog, fundamentalistima se počelo ljuljati tlo pod nogama. Da bi nekako kompenzovali guitak teritorija, počeli su da zadiru u skoro sve naučne oblasti (od kojih su kasnije otpadali, zadržavajući se na jednoj, eventualno na dve teme). Osamdesetih šok je za njih bio još veći, jer su se tada moralno "dezintegrisali" brojni teleevanđelisti svojom neutaživom pohlepom. Hvala Velikom Bobu taj trend se nastavlja zahvaljujući prevashodno internetu, bez obzira što to na prvi look ne izgleda tako. Ali - pelcer je prethodno prenesen i kod nas, u prvoj polovini 90-tih, i biljka dušožderka je u našem vremenu "baš lepo" porasla i daje svoje prve smrdljive plodove vredne pomena (rakao bih, nepomena). Posmatrjući pacijenta dugi niz godina (iz daljine, naravno, jer ne želim "pod mač") u nastojanju da odredim dijagnozu mu njegovu (), zaključio sam da bolesnik sebe vidi kao nekakvog benevolentnog altruistu, koji se u sve razume i u sve se pača. Ne samo što je "verski vožd" (pogledati između ostalog foto-crtež na njegovom profilu, na matičnom forumu) nego je uz to još i naučnik & lekar. Mislim da niko ne treba da mu spori diplomu geološkog fakulteta, ali sve one naknadne papirčuge itekako su diskutabilne. (Takav psihološki konstrukt je lako, uz malo znanja i malo više zdravog rasuđivanja, prozreti). Kako volim da citiram, tako ću i ovde da iznesem jedno veoma dobro zapažanje, i to jednog američkog psihijatra (bolje rečeno - antipsihijatra) mađarskih korena, odnosno "kolektivnu dijagnozu" jedne profesije, a koja se ovde veoma dobro uklapa - naučnici-sveštenici iliti sveštenici-naučnici, mindeđ. "Kao što je poznato, sveštenici su oduvek tvrdili da su oni zastupnici čitavog čovečantva - tvrdeći da su sluge Boga , tvorca i čuvara čitavog ljudskog roda. I mada je ova apsurdna tvrdnja imala uspeha među ljudima, bila je osuđena da vremenom bude odbačena zbog toga što su predstavnici najrazličitijih vera tvrdili da upravo oni govore u ime čitavog čovečanstva. Lakoverni kao što jesu, ljudi su u stanju da podnesu toliko mnogo nedoslednosti. Tako su, tek u trenutku kada se prišunjalo naše takozvano moderno doba, razotkrivene mitologije svake religije koja je tvrdila da govori u ime čitavog čovečanstva, pokazujući svoje pravo lice - da služe tome da izvesne vrednosti i interese predstave kao da su vrednosti i interesi čitavog čovečanstva. Niče je to nazvao smrću Boga. Ali Bog nije umro; On se samo povukao sa istorijske scene, da bi se preobukao u novu odoru i pojavio kao naučnik i doktor (i.e. lekar)" - Tomas Sas, Mentalna bolest kao mit, str,107, drugi pasus. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Razlog vaskolikog mog raspisanija na ovoj temi je taj što sam uverenja da se skoro nećemo otarasiti lika i (ne)dela Sebeljubovog, makar ne dotle dok on ne napravi još više štete nego što je to do sada napravio. A jedan od razloga zašto je to tako je i u rečenici koju sam imao prilike nedavno da pročitam, pritom se štrecnuvši, na jednoj drugoj temi, a koja kaže "da imamo `ne pismene` popove, pa zato tako i prolazimo". Tako da "propovedati pravoslavlje" više očigledno nije (a nije nikada ni bilo) dovoljno. АлександраВ, sqny, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Јул 7, 2017 Пријави Подели Написано Јул 7, 2017 Ko je rek`o hrišćanska (ne)tolerancija?! (Ovo dole je u vezi onoga gore, samo je potrebna majušna "dilatacija" uma i sve će biti jasno. Nadam se) (Sledeći citat/tekst je sa sajta jednoga manastira koji nije "mejnstrim" SPC pa ga zato neću linkovati, ali ako neko zahteva, rado ću to naknadno učiniti) Moje lično mišljenje o Velimiroviću ovde nije važno, ali potpisujem svaku rečenicu iz ovoga kratkog teksta (ne znam da li je on deo nekog većeg članka ili knjige), osim dela na kraju gde je on "potkačio" Gibona. Međutim, to moram još da proverim. О ХРИШЋАНСКОЈ НЕТОЛЕРАНЦИЈИ СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ Да су хришћани од почетка били нетолерантни, то је факт, но то је опште – познати факт код свих религија у њиховој младости и снази, од којих Хришћанство у овом погледу не чини никакав изузетак. Гладне теорије наших дана о „верској толеранцији“ траже хране свуда па и у примитивном Хришћанству. С највећом неправдом траже је они на овом последњем извору. Јер ако нетолеранција значи нетрпљење два различна мишљења, која претендују оба на искључиву истинитост; ако је нетолеранција убеђење једнога човека, да је само његова вера или његова филозофија истинита међу другим неистинитим, заблудним верама и философијама, онда су и оци цркве били нетолерантни; нетолерантни и апостоли и мисионари хришћански, нетолерантан и сам Христос. Да је Христос проповедао и могућност других вера поред његове, могућност јеврејског фарисеизма, римског идолопоклонства, вавилонске митологије итд. нити би он био осуђен на крст, нити би пак – васкрсао. Његово јеванђеље живело би краћи век него Гамалилово. Да су апостоли толерисали друге вере, с њима би хришћанство и завршило своју историју. Да су оци цркве толерисали све вере и јереси својих дана, они се данас не би имали ради чега звати оци. Да су Кирило и Методије толерисали Перуна и Стрибога поред Христа, још би се по словенским горама и степама пушили стари многобожачки жртвеници. Рим – некадашњи – толерисао је све вере своје империје, па се спустио у гроб неопојан од своје вере, јер толеришући туђе вере, он је своју изгубио. Почетак толесирања других вера, почетак је губљења своје вере. Први хришћани нису морали нетолеранцију наследити ни од Јевреја ни специјално од ма које друге нације. Нетолеранција верска опште је људско добро – јер без ње би се и најмрачније и најсветлије представе о верским предметима нивелисале – и опште људско зло – јер без ње би историја светска била мање бестијална. Ова нетолеранција, мислимо ми, у смислу општег људског добра, у смислу борбе светлости против мрака, каква је она и била код првих хришћана, помогла је доста распрострањењу хришћанске вере у свету, но једва више него што је она помогла распрострањењу Будизма или Питагореизма. Но и ако би се могло најзад замислити, сходно Гибону, да су Хришћани – Јевреји наследили особиту нетолерантну ревност од својих предака, неда се замислити, да су Хришћани – Пагани, Грци и Римљани, могли наследити ту црту од несвојих предака, од вечито омрзнутих Јевреја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 7, 2017 Пријави Подели Написано Јул 7, 2017 пре 13 минута, Iulianus рече Naravno da ću rado prihvatiti poziv da "propovedam pravoslavlje" kada taj poziv bude došao sa relevantnijeg mesta. (Nemo` se ljutiš). Ne ljutim se poziv ne upućujem ja. Uzmimo u obzir da u jednoj letnjoj noći sedimo na plaži nas 20 tak, svirkamo gitaru gledamo u zvezde i svako vrti svoju priču. Meni je poziv uputio Živi Bog, ja ne mogu sada govoreći svoju priču o smislu života o veri u to da je život jedan i da nema kraja, da je telo truležno, da je duša smrtna ali je besmisleno svirati ovu gitaru pod zvezdama ako moj telesni oblik i duh postojanja kao čoveka ne vaskrsava posle ovih zemaljskih divno provedenih sati na ovoj plaži. Kad se rodiš i malo ojačaš, kreneš da koračaš, čovek je po svojoj prilici stvoren za pokret unapred i to neprestano unapred, pošto znamo da smo truležnog tela da je duša sastavni deo tog tela, njegov neodvojiv deo, ona takođe deli sudbinu truležnosti jer je to njena realnost ali ta duša u duhu nosi i onaj netruležni deo smisla zašto se mi neprestano krećemo zašto se ne zadržavamo samo na ovoj divnoj noći, zašto ne ostanemo na toj obali večno kad je već tako lepo svima nama. Pa zato što svi ama baš svi znamo da to nije dovoljno i svi ama baš svi verujemo da će tih momenata biti neograničenog broja. To je vera u ljubav i ta vera je moguća samo ako si u družbi u zajednici na plaži sa čovečanstvom, jer tada sigurno osećaš i kod drugih tu energiju lepote postojanja i vere da je ta lepota isuviše stvarna da bi se mogla nekim ukazom prekinuti, da bi mogla imati svoje samouništenje. Mi smo deo lepote koja nije projektovana za samouništenje, ona je večna i ona se nastavlja, previše je lepa da bi njena stvarnost bila mogućnost potpunog nestajanja. I onda na toj obali počinje priču miroljub koji uzima moj naslov moju poentu priče i počinje da je kiti nečim što potpuno menja smisao i način doživljaja mog života koji svedočim i pri tom priča kako je moj i njegov život isti. Šta treba ja da radim na toj obali sada? Da počnem da se bavim miroljubovom pričom i da mu ukazujem u kom delu ne sme da ulazi u moju priču jer ima pogrešan kompas i da će time pokvariti sve što ja pričam ili da ga ostavim i ne spominjem opšte njegovu priču u bilo kakvom polemičkom ili kritičkom ili još da bi odbranio ono što govorim krenem čak i u napadački argumentovani sukob. Prosto nemam vremena za tako nešto noć će se brzo završiti miroljub nek ima svoju publiku ali onaj deo okupljen oko mene koji ima slične priče mojima će uspeti više jedno drugome da kaže, više sreće jedno drugome da podeli, više zadovoljstva će pružiti i onima koji su bili zauzeti slušajući možda i miroljubljevu i našu priču uporedno. Ne znam šta po vama znači reč tolerancija ali polemike oko mog smisla života i branjenje svoje vere i svojih esećanja ubedjivajući ili kritikujući druge je za mene gubljenje dragocenih trenutaka koje mogu da provedem sa ljudima koji imaju sličan životni smisao kao i moj. Jevandjelije se propoveda na trgovima ali jevandjelije se ne ubedjuje, jevadjelije se živi na trgovima, živi se na gori gde se taj grad od nikog sakriti ne može. Onaj koji drugog ubeđuje, taj ne živi taj se traži. ana čarnojević је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Јул 7, 2017 Пријави Подели Написано Јул 7, 2017 Razmišljao sam šta i kako da ti odgovorim a da mi posle ne bude krivo i savest uprljana, i zato ću biti veoma kratak. пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne ljutim se poziv ne upućujem ja. Svakao, razumeo sam, i zato je ono bila šala mala. A ko se šali dve sreće grabi (Hm... je l` ide ovo jedno s drugim ili sam može biti nešto pobrkao?) пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече I onda na toj obali počinje priču miroljub koji uzima moj naslov moju poentu priče i počinje da je kiti nečim što potpuno menja smisao i način doživljaja mog života koji svedočim i pri tom priča kako je moj i njegov život isti. Mislim da ne bi trebalo da se baviš Miroljubom... definitivno. пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Šta treba ja da radim na toj obali sada? Nemoj ništa da radiš, za boga miloga! Цитат Da počnem da se bavim miroljubovom pričom i da mu ukazujem u kom delu ne sme da ulazi u moju priču jer ima pogrešan kompas i da će time pokvariti sve što ja pričam ili da ga ostavim i ne spominjem opšte njegovu priču u bilo kakvom polemičkom ili kritičkom ili još da bi odbranio ono što govorim krenem čak i u napadački argumentovani sukob. ...ali ti me ne slušaš nego se i dalje njime baviš! Цитат Prosto nemam vremena za tako nešto noć će se brzo završiti Pa, zar si još ovde...?! Цитат Jevandjelije se propoveda na trgovima ali jevandjelije se ne ubedjuje, jevadjelije se živi na trgovima, živi se na gori gde se taj grad od nikog sakriti ne može. Ja da sam ti, poslušao bih svoj-tvoj savet i upravo tako postupio i pobegao odavde koliko me tastatura nosi. Al` ja nisam ti. Niti želim da propovedam. A i ne verujem da ima nekoga ko želi da čuje moju inačicu dobrih vesti. --------------------------------------------------- Ali o zadovoljstvu bih ipak imao da kažem par reči. Između ostalog sam i epikurejac ("svinja", kako bi to tzv. sveti oci rekli) i ako će mi trenutno zadovoljstvo (koje mi se učinilo da je prilično veliko, mogu ti reći) doneti kasnije mnogo više nezadovoljstva, nemirne savesti i svega ostalog brloga koji nakon toga ide, odlučujem se da se ne upuštam u "zadovoljavanje" njegovo. Tako sam ovih dana uspeo da se otarsim pojedinih osoba suprotnog pola, ali mnijem da sam ipak uradio dobru stvar jer bih se nakon toga grdno kajao. Ali upravo zato što uspevam (u svaki puta) da ne ulazim u "okršaje" takve naravi, postojaniji sam od mnogih monaha, episkopa, a o papama da ne trošim reči. Bez lažne skromnosti, dodajem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Лик стигао и до "Спутњика". О.о http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 7 минута, Ignjatije рече Лик стигао и до "Спутњика". О.о страшно... Давор73, Iulianus, Desiderius Erasmus and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војвода7 Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 13 минута, Ignjatije рече Лик стигао и до "Спутњика". О.о Ближи се царство Душаново. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Да окачим и овде: Lady Godiva, Ignjatije, Grizzly Adams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војвода7 Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 5 минута, Juanito рече Да окачим и овде: пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече Znači, čuveni promoter Dušanovog carstva bi prvi bio žigosan i prognan. Зшто мислите да би био прогнан, из ког разлога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 4 минута, Sasa Vojvoda рече Зшто мислите да би био прогнан, из ког разлога? Па зато што је јеретик. Не мислиш ваљда да би се у Душановом царству толерисала мутирана комбинација адвентизма и месијанског јеврејства... RYLAH, Ignjatije, εργασία and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војвода7 Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече Pa, kaže: jeretik da se ožeže i progna... Па добро то, али зашто би био проглашен јеретиком? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука