LogosAgape Написано Фебруар 12, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2014 to samo Bog zna, valjda mi sve daje da tu veru ojača... ivanaika, Volim_Sina_Bozjeg and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 12, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2014 Ja sam u poslednjih godinu i vise dana doziveo opake turbulencije sto se tice vere.I jos mi je tako.Ali ne zbog nekih iskusenja,zivotnih nesreca itd.Jednostavno,upao sam u neko ocajanje (zbog toga sam i dosao na ovaj forum) i od tada mi je,sto se tice vere,sve drugacije.Nikada nisam imao hrabrosti da kazem da sam nevernik,ali je bilo puno sumnji.Nekako,sto sam vise upoznavao svoju religiju,sve sam se cesce preispitivao imali sve ovo smisla.Preko nekih stvari i dan danas ne mogu da predjem...Ali,odavno sam prestao da se opterecujem time i osecam se dobro zbog toga.A i cini mi se da mi se polako vraca vera. Sanja Т., Aleksandra_A, LISA and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Фебруар 12, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2014 Trudim se da se vodim ovom mišlju: "Треба веровати, падати за веру и веровати, губити веру и поново је наћи, без вере, живот је чекање смрти". Матија Бећковић Vera je sve, desi se da kao i svi sumnjam, ali tražeći odgovor svoje sumnje uvek ga nadjem i smirim se, preispitujem ali uvek pronadjem istinu. Deki992 and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 12, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2014 Trudim se da se vodim ovom mišlju: "Треба веровати, падати за веру и веровати, губити веру и поново је наћи, без вере, живот је чекање смрти". Матија Бећковић Vera je sve, desi se da kao i svi sumnjam, ali tražeći odgovor svoje sumnje uvek ga nadjem i smirim se, preispitujem ali uvek pronadjem istinu. Ne bih bas Matiju Beckovica citirala ako se radi o veri. On je covek ( bio i ostao) za sva vremena, svaki rezim, svuda se snalazio, a zapravo nije niko i nista. Njegova je cerka mnogo hrabrija i doslednija od njega. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 12, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2014 Ne bih bas Matiju Beckovica citirala ako se radi o veri. On je covek ( bio i ostao) za sva vremena, svaki rezim, svuda se snalazio, a zapravo nije niko i nista. Njegova je cerka mnogo hrabrija i doslednija od njega. A zapravo je niko i ništa? (si to htela?) Inače Hristos stvarno nije dolazio da sruši režim i rimsko carstvo... pa u tom pravcu probaj da opipaš nečiji puls. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Петар, који је био сведок његових чудеса, који је ходао по води према Исусу, који је рекао да ће са њим ићи до смрти, одрекао га се три пута током ноћи. Страх је надвладао његову веру и одрицањем је пао веома ниско. Али се покајао и Господ га је удостојио апостолства. Тај пут треба сваки човек да прође. Да буде сведок, да буде у искушењу, да падне и да се подигне. Ја лично не бих волео да будем сведок великих чудеса да не би пао веома ниско кад налете искушења. Нека Господ чудима делује у мојој души и мало са стране кад загусти, а ја својим делима не морам да заслужим апостолски чин али један мали кутак у рају би ми добро дошао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@RADA Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Često se zapitam da li je danas moja vera jača od mene ili je u pitanju moja tvrdoglavost. Kao dete sam naučila od bake da je vera "Boj se Boga" i "Pazi kako se oblačiš" ali tek sad posle toliko toga što sam prošla i doživela u životu vidim kolika je ogromna razlika između onog što te uče "tako se valja" i onog što osetiš. :0442_feel: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Često se zapitam da li je danas moja vera jača od mene ili je u pitanju moja tvrdoglavost. Kao dete sam naučila od bake da je vera "Boj se Boga" i "Pazi kako se oblačiš" ali tek sad posle toliko toga što sam prošla i doživela u životu vidim kolika je ogromna razlika između onog što te uče "tako se valja" i onog što osetiš. Велика је разлика али се не треба водити искључиво осећањима зато што могу бити лажна. Када једемо нездраву храну често имамо пријатан осећај али се лоше одражава на наше здравље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Ja verujem u Boga. Vera mi je jaka,ali su mi dela slaba. A vera bez dela je mrtva,pa tako da sledi zaključak na mi je vera mrtva. Na osnovu svega navedenog može se reći da sam na početku i da moram da radim na sebi. Ja ništa ne tražim,našla sam. Samo što ne znam šta ću sad. Vera je kao udah i izdah-Vladika Nikolaj. Ali ja ne umem pravilno da dišem.Moglo bi se reći da imam duhovnu astmu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 ”Зато који мисли да стоји нека пази да не падне” (1. посланица Коринћанима 10, 12) Историја нас обавештава да је, током 2. светског рата, Хитлер имао интересантну стратегију за напад осталих европских нација. Наиме, увек је нападао за викенд. Хитлер је знао да националне скупштине не заседају викендом и да ће им бити много теже да се током викенда организују за одбрану. На исти начин и ђаво чека згодан час да би нанео одлучујући напад на нас. То може бити онда када нисмо припремљени за његов напад, када најмање очекујемо и из области из које се не надамо да ћемо бити нападнути. Тренутак његовог удара се лако може десити онда када верујемо да смо јаки и када мислимо да смо се духовно прилично оснажили. Тада најчешће кажемо себи; ”Прилично сам се проодуховио. Мислим да духовно стварно растем. Све изгледа одлично.” Често се дешава да су слабији верници мање нападани него они снажнији, јер слабији верници распознају своју слабост и рањивост. Зато нас Библија учи ”који мисли да стоји нека пази да не падне”. Можда си недавно искусио велики Божији благослов у свом животу. Тај благослов може бити кроз твој породични живот или у каријери или у твом личном контакту са Богом тј у твојој духовности. Али имај на уму да непријатељ жели да те покраде и да ти отме тај благослов. Сети се Исусовог крштења у Јордану, када је Свети Дух у виду голуба дошао на њега и када се глас Бог Оца чуо из облака; ‘‘Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи.” (Матеј 3, 17) Библија нас учи да одмах након тога величанственог духовнох искуства Исус бива одведен у пустињу да би био кушан од ђавола. Не заборави да није никакав грех, ако биваш искушаван. И Господ Исус је био искушаван. Грех настаје тек кад се упустимо у иксушење, када му отворимо врата да бисмо уживали у њему. Зато треба да пребегнемо од искушења и не задржимо никакав контакт са њим. http://svetatrojica.wordpress.com/?app-download=nokia Саша од Москве, Danijela, Sanja Т. and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Мај 10, 2014 Пријави Подели Написано Мај 10, 2014 Добра тема. Чини ми се да су искушења посебно јака око првог маја... JESSY је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 12, 2014 Пријави Подели Написано Мај 12, 2014 То може бити онда када нисмо припремљени за његов напад, када најмање очекујемо и из области из које се не надамо да ћемо бити нападнути. A sve to mozemo iskoristiti i okrenuti na dobro: da budemo "budniji", da cesce bdimo i da otkrijemo, uz Boziju pomoc, sve nase slabosti kojih do tada nismo ni bili svesni. :good2: JESSY је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 12, 2014 Пријави Подели Написано Јул 12, 2014 све теме везане за искушења на једном месту..... Borba sa iskusenjima - izazov samospoznaje.........у подфоруму Духовни живот наше Свете Цркве ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јул 12, 2014 Пријави Подели Написано Јул 12, 2014 Problem sa stanjima na Liturgiji nalazim u tome sto se vise bavimo sobom umesto Liturgijskim "radnjama", ukljucujuci i pevanje, koje cesto ne poznajemo dovoljno. Trebalo bi uciti i nauciti Liturgiju i sto vise ucestvovati pevanjem. Inace, ukapirala sam da smo previse usmereni na sebe, na svoja stanja, osecanja, pomisli... Isuvise smo zaokupirani sobom pa nam i realno nebitne stvari postaju jako vazne i zauzimaju veliki unutrasnji prostor. Moje je iskustvo da se treba iskulirati i ignorisati unutrasnje ometajuce faktore. Kazes, ma neka ide kako ide, ne mogu vise sobom da se bavim i nastavis da pevas kao da si juce rodjen i bez ikakavog iskustva - tabula rasa. Ne znam da li sam u pravu, ali nalazim da smo opsesivno okupirani sopstvenim spasenjem i "usavrsavanjem". Cini mi se da bi pametnije bilo da se "opterecujemo" Bogom, a ne sobom. Na sebe treba prosto zaboraviti. Moje je iskustvo - veliko olaksanje. Treba napraviti slobodan unutrasnji prostor za Boga, a kako ce da stane ako smo ispunjeni sobom u fulu! Фидер and Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 2 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јул 12, 2014 Пријави Подели Написано Јул 12, 2014 Takodje, cini mi se da se mnogo govori u smislu licnog odnosa sa Bogom. Mislim da to nije najbolji put u razmisljanju. Ja i Bog, velika nesrazmera, mi i Bog, to je druga prica. Na Liturgiji zajedno uznosimo molitvu Gospodu. U grupi, zajedno radimo jedan zajednicki posao - molimo se Bogu. Individualno se stavlja u dugi plan, skrajnjuje, da bi, paradoksalno, uzraslo i dobilo punocu kroz tu zajednicku aktivnost, zajednicku molitvu na Liturgiji. Ovakvo vidjenje Liturgije i postavka stvari je meni pomagala da prevazidjem sve ono o cemu ste do sada iskreno i tacno pisali, a sto, verujem, vecina nas ima u svom iskustvu. "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука