Jump to content

Potop, argumenti za i protiv

winux59

Препоручена порука

пре 19 часа, Плаво Небо рече

Ок, хајде да онда поставим неко питање.

Ако је Бог, као обећање да неће више бити новог потопа, дао на небу дугу, како то да се онда широм света и дан данас јављају велики потопи?

Значи, ако мислиш да је велики потоп био локалног карактера, зар, онда данас, на основу тог обећања, не би требало да буде уопште нових потопа, када на пример, чак и услед повећања нивоа мора, појединим острвима прети опасност да нестану под водом?

Исто и то, како објашњаваш опис да је свако, ама баш свако живо створење, осим оних у Нојевој барци, било удављено? Зар није цела Земља, на основу описа из Библије, била насељена живим створењима? Зар све то не говори у прилог томе да је то ипак био свеопшти потоп, како се и описује, а не потоп локалног карактера?

Mozemo da primetimo da na svim tim mestima kojima preti opasnost od potapanja nema pojave duge i to naucnici ne umeju da objasne.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 945
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 7 часа, grigorije22 рече

Na osnovu tih otkrica mi znamo da je anticki covek smatrao prostor na kome zivi celim svetom. Hebrejska rec za zemlju moze da znaci i lokalitet i Biblija je puna takvih primera.

Ок, али, зар онда Бог није могао да каже Ноју да пређе на локацију где неће бити потопа. Пошто цитираш одломке о Содоми и о Гомори па онда тако да Ноја, његову породицу и по две животиње од сваке врсте да изведе као што је извео Лота и његове из тих градова. И још нешто. Библија се слаже са науком да је у почетку био један континет, а остало је била вода. Дакле, ако погледамо изгледе континената да се приметити да када би их спојили да би чинили једну ''слагалицу'' састављену од једне земљане масе. Раздвајањем тих земљаних маса вода би продрла између њих баш како је описано у Библији. Наступили би огромни таласи, цунамији нама данас непојмљиви, а и у Светом Писму се каже да је и највећи врх планине био испод воде, и то се прецизно наводи.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Плаво Небо рече

И још нешто. Библија се слаже са науком да је у почетку био један континет, а остало је била вода.

Jok... nauka ne tvrdi da je postojao "u početku" jedan super-kontinent... već da se kontinenti kroz istoriju spajaju i razdvajaju...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_supercontinents

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Avocado рече

Jok... nauka ne tvrdi da je postojao "u početku" jedan super-kontinent... već da se kontinenti kroz istoriju spajaju i razdvajaju...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_supercontinents

''Није шија него врат''.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Плаво Небо рече

''Није шија него врат''.

Ne znam kako da ti pomognem ako ne vidiš razliku u gore navedenom... ne možeš da uzmeš jedan mali segment toga šta nauka tvrdi, da ignorišeš sve ostalo i da onda proglasiš kako eto i nauka tvrdi isto što i ti...

Možda čika Jova Zmaj pomogne:

Slon

Podiglo se šest drugova
u Indiju, u daleku,
želja im je videt slona,
ne vid'li ga u svom veku.
Rekao im jedan starac:
"Priznajem vam prohtev lepi,
al' vi, ljudi, videt slona
ne možete, jer ste slepi."
Jer odista, slepi behu
sva šestor'ca valja znati,
al' odgovor njihov beše:
"Mi ćemo ga opipati."
E, pa dobro kad je tako.
I odoše šest drugova
i stigoše u Indiju
do slonova.

Primače se jedan bratac
jednom slonu, i to s boka.
Opipa ga, onda reče:
"Vala, stvar je to široka.
Ne treba mi očnji vid
slon izgleda kao zid!"

Drugi bratac, taj je opet
spreda stao,
pa je slonu zub dugački
opipao.
I on reče: "E, sad mi je
stvar poznata,
slon izgleda kao direk
mojih vrata!"

I treći je spreda doš'o
svome cilju,
on je slonu opipao
samo rilju.
Čim opipa, odmah reče:
"Znam sad i ja,
slon izgleda kao neka
grdna zmija!"

A četvrti, on je opet
drukče stao.
Pa je slonu samo nogu
opipao.
I on reče: "Hvala Bogu,
znam već sada.
Slon izgleda, slon izgleda
kao klada!"

Dođe peti pa ti ruku
gore diže,
opip'o je slonu uvo,
ništa više.
Pa sad mu je sud izreći
bilo lako:
"Slon izgleda ko lepeza,
isto tako!"

A šesti se primakao
odostraga,
njemu opet rep tog zvera
pade šaka.
Čudeći se pip'o ga je
ponajduže,
onda reče: "Slon izgleda
kao uže!"

Posle su se prepirali
dugo zdravo,
koji od njih šest slepaca
ima pravo.
Ta svaki je im'o pravo
nešto malko,
al' celinu nije pozn'o
baš nijedan,
baš nikako.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Avocado рече

Ne znam kako da ti pomognem ako ne vidiš razliku u gore navedenom... ne možeš da uzmeš jedan mali segment toga šta nauka tvrdi, da ignorišeš sve ostalo i da onda proglasiš kako eto i nauka tvrdi isto što i ti...

Možda čika Jova Zmaj pomogne:

Slon

Podiglo se šest drugova
u Indiju, u daleku,
želja im je videt slona,
ne vid'li ga u svom veku.
Rekao im jedan starac:
"Priznajem vam prohtev lepi,
al' vi, ljudi, videt slona
ne možete, jer ste slepi."
Jer odista, slepi behu
sva šestor'ca valja znati,
al' odgovor njihov beše:
"Mi ćemo ga opipati."
E, pa dobro kad je tako.
I odoše šest drugova
i stigoše u Indiju
do slonova.

Primače se jedan bratac
jednom slonu, i to s boka.
Opipa ga, onda reče:
"Vala, stvar je to široka.
Ne treba mi očnji vid
slon izgleda kao zid!"

Drugi bratac, taj je opet
spreda stao,
pa je slonu zub dugački
opipao.
I on reče: "E, sad mi je
stvar poznata,
slon izgleda kao direk
mojih vrata!"

I treći je spreda doš'o
svome cilju,
on je slonu opipao
samo rilju.
Čim opipa, odmah reče:
"Znam sad i ja,
slon izgleda kao neka
grdna zmija!"

A četvrti, on je opet
drukče stao.
Pa je slonu samo nogu
opipao.
I on reče: "Hvala Bogu,
znam već sada.
Slon izgleda, slon izgleda
kao klada!"

Dođe peti pa ti ruku
gore diže,
opip'o je slonu uvo,
ništa više.
Pa sad mu je sud izreći
bilo lako:
"Slon izgleda ko lepeza,
isto tako!"

A šesti se primakao
odostraga,
njemu opet rep tog zvera
pade šaka.
Čudeći se pip'o ga je
ponajduže,
onda reče: "Slon izgleda
kao uže!"

Posle su se prepirali
dugo zdravo,
koji od njih šest slepaca
ima pravo.
Ta svaki je im'o pravo
nešto malko,
al' celinu nije pozn'o
baš nijedan,
baš nikako.

Нисам ни рекао да се континенти не спајају и не раздвајају. А ако наука процењује старост Земље на око 4 и нешто милијарде година исто та наука говори о томе и да је први претпостављени суперконтинент постојао пре око 3 и нешто милијарде година и да је назван Ур. Дакле, ''почетак'' је метафоричког значења, јер, просто, Ви све заснивате на процени, док, у Православљу се све заснива на неким другим принципима.

Подели на овим сајтовима

On 4.1.2019. at 16:10, Жичанин рече

Авокадо, шта је по теби све нереално и немогуће у "причи" о Потопу? Волео бих да набројиш.

Evo ja cu onako brzinski.

Da se desio potop tih razmera, on bi ostavio geoloske i druge tragove koje bi smo danas bez problema pronasli. Takvih tragova nema. Ok, ti mozes da kazes da je bog izazvao taj potop tako da on sam moze da odluci da to uradi bez posledica, ali

Tebra... noje, barka i zivotinje? Ako bih tebi licno dao neogranicenu finansijsku podrsku uz dozvolu upotrebe svih modernih naprava, prevoznih sredstava i znanja koje posedujemo uz samo jedan uslov da to uradis sam- ne bi za zivota uspeo da skupis ni desetinu zivotinja a kamoli Noje pre par hiljada zivotinja.

A meni licno ostaje nerazjasnjeno, da li je bog potopom pobio bukvalno sav zivi svet ili samo kopnene zivotinje? Sta se desilo sa mikroskopskim organizmima? Kako je noje sakupio, uskladistio i sacuvao viruse i bakterije? Da ne pricamo o morskim biljkama i zivotinjama.

Takodje, imas li odgovor na pitanje otkud zivotinje u australiji posle potopa?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

On 4.1.2019. at 20:56, Плаво Небо рече

Ок, али, зар онда Бог није могао да каже Ноју да пређе на локацију где неће бити потопа.

Kad se kaže da je potop opisan u Bibliji bio lokalni, to ne znači da je biblijska priča o potopu stvaran istorijski lokalni potop, pa da se zbog toga pitaš, zašto Bog nije rekao Noju da se skloni negdje na suho. Nego kad se spominje lokalni potop, onda se misli na to da je neki lokalni potop koji se zaista dogodio bio inspiracija da se napiše priča o potopu u Bibliji.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Justin Waters рече

stvaran istorijski lokalni potop

Нико од нас није био присутан у то прастаро доба и не може да каже ''видео сам, зато знам''. На крају се све своди на то да ли ћемо и како ћемо веровати, да ли податке добијене истраживањем прихватамо на један или на други начин.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Justin Waters рече

Kad se kaže da je potop opisan u Bibliji bio lokalni, to ne znači da je biblijska priča o potopu stvaran istorijski lokalni potop, pa da se zbog toga pitaš, zašto Bog nije rekao Noju da se skloni negdje na suho. Nego kad se spominje lokalni potop, onda se misli na to da je neki lokalni potop koji se zaista dogodio bio inspiracija da se napiše priča o potopu u Bibliji.

Ti naravno možeš da argumentuješ samom Biblijom da je tamo reč o lokalnom potopu?

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, cloudking рече

Tebra... noje, barka i zivotinje? Ako bih tebi licno dao neogranicenu finansijsku podrsku uz dozvolu upotrebe svih modernih naprava, prevoznih sredstava i znanja koje posedujemo uz samo jedan uslov da to uradis sam- ne bi za zivota uspeo da skupis ni desetinu zivotinja a kamoli Noje pre par hiljada zivotinja.

Pa nije ni Noje sam,nego s Bogom,Bog mu dovodi životinje.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Плаво Небо рече

Нико од нас није био присутан у то прастаро доба и не може да каже ''видео сам, зато знам''. На крају се све своди на то да ли ћемо и како ћемо веровати, да ли податке добијене истраживањем прихватамо на један или на други начин.

Slažem se u potpunosti... upravo zavisi od toga da li ćeš podatke dobijene istraživanjem da koristiš da doneseš zaključak koji iz njih racionalno proizilazi ili ćeš da ih filtriraš kako bi branio "zaključak" koji si unapred doneo bez tih podataka...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

Slažem se u potpunosti... upravo zavisi od toga da li ćeš podatke dobijene istraživanjem da koristiš da doneseš zaključak koji iz njih racionalno proizilazi ili ćeš da ih filtriraš kako bi branio "zaključak" koji si unapred doneo bez tih podataka...

Такође сам сагласан, апсолутно.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Heraklit рече

Pa nije ni Noje sam,nego s Bogom,Bog mu dovodi životinje.

Cekaj... bog je noju dovodio zivotinje  a nije mu naredio da ih sam skupi (i  to za sedam dana cini mi se)?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Heraklit рече

Ti naravno možeš da argumentuješ samom Biblijom da je tamo reč o lokalnom potopu?

Ja Biblijom ne argumentujem išta što se tiče Potopa u njegovom istorijskom kontekstu. 

Govorim plavom nebu da kada je riječ o Biblija vs lokalni potop, riječ je o lokalnom potopu koji se dogodio i bio inspiracija za priču.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...