Jump to content

Rasuđivanje

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 часа, Ralex рече

I onda tamo neki Sofronije kaže kako treba da iskjlučiš um da bi imao mir. 

Ниси ово разумео.

Софроније као смирен нема поверења у своје расуђивање, није се дрзнуо као ти да своје мисли (или потурене од ђавола) и доживљаје проглашава истинитим и да се одушевљава њима, већ опитовавши своје духовно сиромаштво (грешност) у активном односу практикујући Исусову молитву, моли Христа да га грешног исцели и просветли - помилује и као такав- смирен прима благодат од Њега.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ralex рече

Nažalost po tebe to nije tačno. nego su svi koji tvore dobro iz vere u Hrista deo Njegove crkve. verujem da i u pravoslavlju ima ljudi koji tvore ono šta je Hristos govorio iz vere i da pripadaju Hristovoj crkvi, ali oni pravoslavci koje ja poznajem ne spadaju u takve.

Tako da me nećeš ubediti da je pripadnost pravoslavlju svetosavskog tipa uslov za spasenje.

To je onda neka imaginarna crkva, pa ima i van crkve koji ovo tvore, eticke i moralne norme, pa u drugim verama i religijama, jel su i svi oni onda crkva, pa recimo Stari Zavet, bilo je i van Izrailja onih koji tvore dobra dela i pravdu, ali Bog je izabrao Izrailj za Svoj narod i Bog je bio samo sa Jevrejima kroz Mojseov zakon i proroke i oce, istiniti Bog je mogao da se nadje samo kroz  Mojseja i propoved proroka i pravednika naroda Izrailja.

Tako i sa Crkvom, mi hriscani smo novi Izrailj, crkva je istorijska i konkretna ustanova na odredjenoj teritoriji, karakterise je nasledje apostola i apostolskih ucenika i episkopa koje su rukopolagali apostoli svugde gde su propovedali Hristosa i Crkvu.

Ne ubedjujem te, samo pricamo ono sto mislimo da je istina o Crkvi i veri.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Вукашин рече

Ниси ово разумео.

Софроније као смирен нема поверења у своје расуђивање, није се дрзнуо као ти да своје мисли (или потурене од ђавола) и доживљаје проглашава истинитим и да се одушевљава њима, већ опитовавши своје духовно сиромаштво (грешност) у активном односу практикујући Исусову молитву, моли Христа да га грешног исцели и просветли - помилује и као такав- смирен прима благодат од Њега.

Sofronije nije razumeo da je Bog deo njega i da živi u njegovom umu, te da u svom umu može da čuje Božiji glas inače bi rado osluškivao svoje misli pa naučio da razlikuje one koje su od Boga a koje su od đavola koji živi u njemu. Ali na žalost Sofronije se oslonio na svetootačko predanje a ne na jevanđelje  koje kaže da je nebo tu u nama što znači da i Bog živi u nama.

A držati um prazan od misli je budizam a ne hrišćanstvo, oni imaju tu priču o nirvani kada je um prazan. 

Kako se to uselilo u Hrižćanstvo ne znam ali znam da nije od Hrista.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bokisd рече

To je onda neka imaginarna crkva, pa ima i van crkve koji ovo tvore, eticke i moralne norme, pa u drugim verama i religijama, jel su i svi oni onda crkva, pa recimo Stari Zavet, bilo je i van Izrailja onih koji tvore dobra dela i pravdu, ali Bog je izabrao Izrailj za Svoj narod i Bog je bio samo sa Jevrejima kroz Mojseov zakon i proroke i oce, istiniti Bog je mogao da se nadje samo kroz  Mojseja i propoved proroka i pravednika naroda Izrailja.

Tako i sa Crkvom, mi hriscani smo novi Izrailj, crkva je istorijska i konkretna ustanova na odredjenoj teritoriji, karakterise je nasledje apostola i apostolskih ucenika i episkopa koje su rukopolagali apostoli svugde gde su propovedali Hristosa i Crkvu.

Ne ubedjujem te, samo pricamo ono sto mislimo da je istina o Crkvi i veri.

Pa to ti i pričam, Bog je odbacio svoj izabrani narod radi njihovih greha da više nisu izabran narod i sad se spasavaju pod istim uslovima kao i mi, 

Verovati da si spašen samo radi pripadnosti crkvi koja govori da je ona jedina koja ima kontinuitet a dela nema, je  ravno samoubistvu.

PApre će Bog prihvatiti ateistu koji se pokaje nego jednog verrnika koji veruje u pogrešne stvari, ver vernik koji veruje pogrešno neće se pokajati da se spasi, on će terati kako je navikao verujući da je već spašen.

Piše tamo da Boga nađoše oni koji ga nisu tražili i za njega ne pitaše.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Ralex рече

Bog nam je dao um koji je po obrazu  Božijeg uma, znači osposobljen za velike stvari. za premišljanja, rasuđivanja, kreiranje, pravljenje planova, postavljanje ciljeva, da damo smiso svome životu.

I onda tamo neki Sofronije kaže kako treba da iskjlučiš um da bi imao mir. A evo i kako se pravilno koristi

Naš um je kao duhovni želudac, i to je razlog zašto nas Hristos naziva ovcama.

Ovce su preživari pa kada se napasu onda legnu i polako preživaju hranu koja se već napola svarila.

Tako i naš um, kada ga nahranimo kroz pažnju , on posle u dokolici prežvakava to i premišlja o stvarima kojima smo ga nahranili.

Nazvavši nas ovcama on je ukazao na to kako se mi kao umovi duhovno hranimo

Takođe je važno da imamo meru za to da li je nešto od Boga ili od đavola. A to je Božiji karater; Da li su ideje dobr govore nam osećanja koja se pojavljuju uz njih, Pa znajuči da je Bog milostiv, dobar pun ljubavi.. mi možemo rasuđivati o odejama koje se javljaju da li su od Njega ili nam se potura nešto loše od đavola.

Ako gledamo film neminovno ćemo posle premišljati o njemu, ako prisustvujemo svađi takođe.

Naš probavni sistem pošto prevari hranu izdvoji iz nje hranjive materije pa se time nahrani telo .

A kada vesti prođuz kroz naš um mi iz njih imamo razne, misli i ideje kojima se nahrani naša duša.

Ako u um unosimo lošu hranu, loše informacije, posvećujemo pažnju nedoličnim sadržajuma mi tada jedemo mrsnu hranu, a kada se hranimo SV. Pismom mi jedemo duhovni hleb,koji je ona prava hrana za dušu.

Duhovni post je čuvati svoj um od mrsne hrane i hraniti se duhovnom hranom koja je korisna za dušu. Sv. Pismo je duhovni hleb, telo Hristovo, koje ko ne jede neće imati život u sebi. Za Bibliju Hristos kaže; Telo je moje prava hrana. I mi treba da razumemo da je Biblija hrana za naš um.

Jer kada je na tajnoj večeri prelomio hleb on je dao učenicima govoreći; ovo je tijelo moje koje se daje za vas

On je dao učenicima hranu, jer hleb koji je prelomio je hrana. I rekao ovo je telo moje. U smislu moje telo je hrana za vas.

A pošto znamo da je Biblija Reč Božija, da je reč postala telo. To razumemo da je H ristos rekavši “ovo je za vas telo moje” zapravo rekao ; Biblija je duhovna hrana za vas.

Mi čitamo Bibliju, a onda u dokolici naš um premišlja o pročitanom izdvajajući ideje korisne i beskorisne.

I kao što bubrezi prečišćavaju hranu i odvajaju korisno od štetnog tako bismo i mi trebali da vodimo računa o idejamo koje se rađaju iz procesa varenja duhovne hrane.

Da odvojimo korisne ideje od štetnih i samo korisnima nahranimo svoju dušu.

Proces u kome mi odvajamo dobre ideje od loših se zove RASUĐIVANjE.

Kroz rasuđivanje mi preispitujemo ideje koje se rađaju u našem umu.Gledamo kakvu nam korist ili štetu donose ako ih prihvatimo. Ispitujemo kakav će biti ubuduće naš sud ako prihvatimo određene ideje. Jer od našeg suda zavisi kako ćemo doživljavati stvari u svom životu i kakva će nam to osećanja doneti. Da li će određena ideja u naš život doneti radost ili tugu. Jer kvalitet našeg života zavisi od količine radosti u našem životu; i ako mi dopustimo da u našu istinu uđu ideje koje će donositi loš sud i loša osećanja mi smo na taj način sebe osudili na patnju.

Zato je neophodno da pazimo kakvom hranom hranimo svoj um kao i idejama koje se izdvajaju iz hrane kojom smo nahranili svoj um.

Ima tu još jedna zanimljiva stvar kja može da bude od velike koristi onima koji je budu iskoristili. Kao što želudac kada svari hranu mi osetimo glad, tako i Um kada svari hranu mi osećamo glad i ponovo bi da nas navede da nečemu posvetimo pažnju kako bi se nahranio.

I mi tada napravimo grešku; umesto da mu ponudimo čvrstu hranu, neki duhovni sadržaj, nešto iz sveta nauke, neko novo znanje...mi mu damo slatkiše. Okrenemo se zabavi i tako nahranimo um najgorom mogućom hranom. A um voli slatkiše, ko da vari tešku hranu, neka to ćemo drugi put.

Uzmite stvari u svoje ruke, objavite duhovni post i izbacite zabavu na 40 dana. Dajte mu samo čvrstu hranu i nagledaćete se čuda šta je sve vaš um sosoban da vam ponudi.

Evo ovo šta sam napisao može da posluži kao test za svakoga, Neka izbaci sve druge sadržaje kojima će hraniti um osim Biblije. Udaljiti se od interneta, sporta, muzike, filmova, svađa prepirki i nek hrani svoj um Rečju Božijom, Neka za to vreme uradi i po koje dobro delo iz ljubavi prema bližnjima i videće kako će u njegovom umu početi da se rađaju drugačije ideje. Prvih dvadesetak dana će se um buniti jer je navikao na laku hranu, pa će se stalno vraćati da prežvakava sadržaje na koje je navikao.

Ali kad nestane goriva on će morati da počne da se bavi Biblijom jer nema druge hrane i primetićete kako se menjaju ideje i misli koje se rađaju u vašim umovima, 

Ja sam takav tretman radio za vreme velikog posta i vrlo dobro znam kako se ponaša um u zavisnosti od hrane kojom ga hranimo.

Ne treba se siliti da se razmišlja o onome šta priča Biblija, to će jednostavno doći samo po sebi, A bog će vam pokazivati stvari koje zna da ćete vi razumeti.

Normalno treba paziti na vratima pažnje i rasuđivati o mislima da tu i đavo ne ubaci nešto svoje, ali ni jednu ideju ne traba odbacivati kao glupost dok se lepo ne sagleda o čemu ona govori. 

Mogu se postavljati pitanja Bogu onako u mislima kada nas neke stvari plaše da nam bolje pojasni i da nas uputi.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ralex рече

Sofronije nije razumeo da je Bog deo njega i da živi u njegovom umu, te da u svom umu može da čuje Božiji glas inače bi rado osluškivao svoje misli pa naučio da razlikuje one koje su od Boga a koje su od đavola koji živi u njemu. Ali na žalost Sofronije se oslonio na svetootačko predanje a ne na jevanđelje  koje kaže da je nebo tu u nama što znači da i Bog živi u nama.

A držati um prazan od misli je budizam a ne hrišćanstvo, oni imaju tu priču o nirvani kada je um prazan. 

Kako se to uselilo u Hrižćanstvo ne znam ali znam da nije od Hrista.

Имаш небо у глаби благо теби12:smeha:, чудотворство је мањи дар од расуђивања, чиниш ли ти чуда?

Чинш, али тајну зла, јер ђавола називаш добрим, а духовника читаве Свете Горе и светитеља прелешћеним.

Није мир (помисли) тиховање од Христа, него су твоје небулозе од Христа јер ти се Христос уселио у главу, па ти расуђујеш, видимо како ни жабу од коља не разликујеш.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

da u svom umu može da čuje Božiji glas

Ово ти је у медицини дијагноза, само још шифру да ти ударе , а то што тврдиш да ђаво живи у светитељу је још горе, то ти је духовна дијагноза, уствари у само у твоме уму живи, односо населио се привремено, а ти то прузносиш као не знам ти ја шта. Мислиш то је то:pop:

Сујету храниш а не ум јер слушаш гласове у глави а не браћу, јер ти си их ето стекао:0426_feel:, час је очигледно зао, час се гради да је божији глас ,а сујета ним врата отвара -она је твоја, гласови нису ни твоји ни божији.  Господ да изгна те гласове из тебе молитвама св Софронија и Силуана! Амин

Подели на овим сајтовима

Сама тема расуђивања, а ван Цркве је промашена. Грех је јача сила од човекове воље. 

Једино Христос - живот у  Цркви изводи човека из поља мрака и обмане - лажи.

Поуздање у себе, сигуран је пад. У Цркви чак и светитељи који задобију дар расуђивања, иду код свог духовника по савет и тако избегавају прелест.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Tako je , dualizam je izmislio nečastivi  još u Raju.

Овде грјешиш, а и мораш јер си сав у "идејама"-информацијама ,а на нивоу идеја је исто и добро и зло. Идеја зла и идеја  добра исто постоје - на исти начин, а на нивоу бића зло не постоји, све створено је добро, е кад поистовјетиш идеје и бића, ето дуализма.

Зато Ниче говори "изнад добра и зла" - изнад идеја - у бићу, на земљи. Па пошто мниш да је идеје створио Бог- пропдаш, правећи од Господа Саваота злотвора, правдајући то нашом злом перспективом, у фазону: Чистима је све чисто па и нечастиви.

Дакле прво није Бог створио идеје, тако кантовски схваћене, него је створио бића, камење, крушке и сл, а идеје смо створили ми па онда камен па углаву, дакле све је добро створено, а слобода није створена, она није чак ни дата, слобода је неко ништа, није нешто. Али у себи баш то ништа крије енормне потенцијале.

Платонске су нестворене и ту је опет све добро, вјечно добро, на Небу, не само добро као биће-створено на земљи, него као божанске енергије.

Дакле зла нема у нествореном ни у створеном, оно свој почетак има у стварственом, у оном ништа слободе, у неприхватању других бића, у одсуству Амина.

Налетех на добар видео на ову тему:

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Ово ти је у медицини дијагноза, само још шифру да ти ударе , а то што тврдиш да ђаво живи у светитељу је још горе, то ти је духовна дијагноза, уствари у само у твоме уму живи, односо населио се привремено, а ти то прузносиш као не знам ти ја шта. Мислиш то је то:pop:

Сујету храниш а не ум јер слушаш гласове у глави а не браћу, јер ти си их ето стекао:0426_feel:, час је очигледно зао, час се гради да је божији глас ,а сујета ним врата отвара -она је твоја, гласови нису ни твоји ни божији.  Господ да изгна те гласове из тебе молитвама св Софронија и Силуана! Амин

Ajde prati malo šta pišem, Ja pod glasovima u umu mislim na misli i ideje koje se rađaju u umovima svih ljudi, a ne o bukvalnim glasovima kao kod šizofrenije. Ali šta pričam sa tobom kad ti osnovne stvari namerno iskrivljuješ i praviš sprdnju od rečenog. Takve pismo naziva rugačima

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ralex рече

Pa to ti i pričam, Bog je odbacio svoj izabrani narod radi njihovih greha da više nisu izabran narod i sad se spasavaju pod istim uslovima kao i mi, 

Verovati da si spašen samo radi pripadnosti crkvi koja govori da je ona jedina koja ima kontinuitet a dela nema, je  ravno samoubistvu.

PApre će Bog prihvatiti ateistu koji se pokaje nego jednog verrnika koji veruje u pogrešne stvari, ver vernik koji veruje pogrešno neće se pokajati da se spasi, on će terati kako je navikao verujući da je već spašen.

Piše tamo da Boga nađoše oni koji ga nisu tražili i za njega ne pitaše.

Ne, pricamo o tome gde je duhovni zivot i spasenje, u Starom Zavetu je to bilo sa Bozijim izabranin narodom Izrailj i Mojsijem i Aronom i prorocima i pravednicima i ocima, u Novom Zavetu i novi Izrailj hriscani i Crkva kao novi Mojseov zakon i novi svestenici slicno Aronovom svestenstvu, i novi Hram umesto starog Hrama, i nove zrtve umesto starih, i Hristos kao nova Pasha umesto stare Pashe.

Pojam i postojanje Crkve se ne gleda po delima, treba dela, ali nije krucijalno za postojanje Crkve, sam Hristos je odredio temelj i kamen na kome ce da gradi Svoju crkvu i to je ono ispovedanje Isusa od a.Petra da je Hristos, Sin Boga zivoga.

I apostoli su tako i gradili Crkvu, i predali je dalje svojim apostolskim ucenicima i naslednicima i episkopima, i ovi dalje svijim prejemnicima i ucenicima.

PA BRE RALE UPRAVO TI TO I SVI PRICAMO SVE VREME, koliko je problematicno i opasno biti van prave Crkve jer samo je u njoj ocuvana prava i istinita vera, sve van Crkve je pogresno verovanje i onda sta ces sa tim sto pises da ce pre Bog prihvatiti ateistu nego vernika koji veruje pogresno, kako ce ljudi da se spasu izvan Crkve, to je realisticno oslikano u Potopu, svi su spasli koji su bili u barci Nojevoj, kao simbol nove barke Crkve, dok su svi ostali propali u potopu greha i nepravde i zla.

To za te koji Ga nadjose iako ga nisu ni trazili, mislim da se to odnosi na prorocanstvo o primanju neznabozaca u veru i Crkvu, i odbacivanja Jevreje kao bogoizabran narod.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ralex рече

Ajde prati malo šta pišem, Ja pod glasovima u umu mislim na misli i ideje koje se rađaju u umovima svih ljudi, a ne o bukvalnim glasovima kao kod šizofrenije. Ali šta pričam sa tobom kad ti osnovne stvari namerno iskrivljuješ i praviš sprdnju od rečenog. Takve pismo naziva rugačima

Само причаш, а не слушаш. О идејама ти и говори, тј. о шаптачу.

Десило се да смо ти одвојено препоручили Светог Софронија Он каже да је веома мали део мисли, да их тако пластично назовем од самог човека, Божија откровења су још ређа, а највећи број мисли је од демона.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

@Ralex  Е сад, нормалне су три воље и три врсте мисли, ја ти писах појединачно за сваку, па и за те нормалне које нису ни добре ни зле ти писах: оне настају на свјести која настаје на осјећању, код Божанских на надахнутом, осјећању даравоном свише, за демонске опет наведох Оце: у пет степена, углавном јављају се без наше воље, мимо ње.

Сам пишеш да разликујеш "расуђујеш" добре од злих, ни зле ни добре нису твоје, јер добро не можеш мислити без надахнућа, а зло без демонског прилога. А мишљење је поред свега тога занат, који се пече.

Скренух ти пажњу да оно што се јавља мимо твоје воље у твоме уму, не мораш да прихватиш као своје, твоје је оно што хоћеш или оно чега си сам аутор брижљивим и руковођеним радом.

Врло би било важно да схватиш да циљ мишљења није да се стекну неке божанске мисли,  него је циљ да се стекну ипостаси, да закључаш св Софронија и Силуана и остале у своме уму и срцу, да имаш њих, а не њихове мисли. На крају није битно шта је говорио св Сава, битно је да га имам са собом, у себи.

А мисли као што ти рече Вукашин којима се не зна аутор - ипостас, су од онога који би да сакрије своју ругобу и срамоту. Тако и ти си нама важнији од мисли.

Погледај то као са дјевојком или женом, не знам које си доби, битно је да си у заједници са њом, а не њене мисли, тако је и са Хајдегером треба људи да усвоје један другог, добром вољом, а онда креће уз Божију помоћ комуникација (тајна Цркве), без ње је немогућа међу људима.

Дакле гради се заједница личности а не конгломерати мисли - метафизика.

Наравно стојим при ранијем сотона те вара, Силуан је латмус за то си(је) скочио на Софронија.

Дакле усвајај људе а не мисли и гласове и идеје и бићеш паметан, саборно паметан, божански паметан.

А паметни људи немају бујице и хиљаде мисли, Хајдегер каже сви велики мислоци су имали само једну мисао, светитељи ни толико.

Чему мислити?

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Вукашин рече

Само причаш, а не слушаш. О идејама ти и говори, тј. о шаптачу.

Десило се да смо ти одвојено препоручили Светог Софронија Он каже да је веома мали део мисли, да их тако пластично назовем од самог човека, Божија откровења су још ређа, а највећи број мисли је од демона.

Ma ti nemaš pojma šta taj priča, on pominje dijagnozu, znači misli na mentalnu bolest gde bolesnik čuje glasove kao da dolaze spolja a u stvari ih čuje  u glavi.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

@Ralex 

Сам пишеш да разликујеш "расуђујеш" добре од злих, ни зле ни добре нису твоје, јер добро не можеш мислити без надахнућа, а зло без демонског прилога. А мишљење је поред свега тога занат, који се пече.

Скренух ти пажњу да оно што се јавља мимо твоје воље у твоме уму, не мораш да прихватиш као своје, твоје је оно што хоћеш или оно чега си сам аутор брижљивим и руковођеним радом.

Pa o čemu ja pričam svo vreme, Da imamo dva izvora misli i da možemo svojom voljom da odaberemo kojima ćemo da posvetimo pažnju kao i kojima ćemo da verujemo. Zato i imamo moć razboritosti da rasuđujemo koristeći se različitim mišljenjima. Te misli nisu ja ali su od od Boga i od Mog intelekta. Kakav šaptač gajite iluziju da zlo nije u vama i da vam to đavo sa strane podmeće. Zato i ne znate da se borite protiv prirodnog čoveka u sebi koji živi o zakonima prirode, jači preživljava. I kao takav je zver koja ubija da bi proširila svoje seme.

Daj brate mani se filozofije i gledaj malo šta se dešava u tvom umu i kako se rađaju misli pa će ti sve biti mnogo jasnije.

jesi primetio kad prođe zgodno žensko glava se sama okreće i kreću požudne misli. Priroda brate, i ako ne okreneš glavu na drugu stranu da odvojiš oči od prizora misli postaju sve napadnije, čovek počne da se blesavi, da menja način ponašanja. Treba čovek da bude sposoban da voljom okrene misli i da odabere neke druge da bi se izborio s prirodom u sebi.

Đavo ti šapuće negde sa strane, pazi da nije. 

Žene kad im nisu plodni dani odbojne su i prema mužu a kad dođu plodni dani očijukaju s kim stignu. Menjaju se misli u skladu sa prirodnim nagonima.

Mani filozofiju gledaj šta se dešava pa ćeš shvatiti šta je Pavle mislio kad je govorio o borbi između prirodnog i duhovnog čoveka u nama.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...