Jump to content

O Istini Sudu i Ljubavi

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Владимир Владимирович Цар1 рече

Боље било шта да радиш, мање је губљење времена,  него са секташем да се расправљаш:)

Ма ћаскамо само, ионако годинама нисам пискарао овде :D

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, ИгорМ рече

Апропо потенцирања како треба усвојити и како практиковати веру а заобилазити Св. Предање. Треба нагласити да је православно хришћанство дубоко укорењено у опитном практиковању вере, што значи да се вера живи и доживљава кроз заједнички живот и богослужење Цркве, нарочито кроз Свету Литургију. Значи нема индивидуализма, спасење је у заједници, но треба да има индивидуације и ово треба правилно разумети.
Па Цркву је установио сам Христос, Он као Глава Цркве. Како су апостоли бирали епископе и свештенике ране Цркве? Да ли су полагали руке на будуће епископе и свештенике (хиротонија) и зашто? И била је потерба сагласност заједнице а не одлука појединца. А Његовој Цркви припадају они који су крштењем приступили и испуњавају заповести.

Светоотачко богословље и опитна вера у православљу се најснажније изражава кроз Свету Литургију која није само обред, већ живо искуство Божије присутности међу верницима. Литургија представља мистично уједињење са Христом кроз Свету Евхаристију и верници кроз њега доживљавају Божију благодат.

Ослањајући се на Свето Предање које укључује учења и праксу ране Цркве, свете оце, и васељенске саборе и преноси се кроз живу заједницу верника, обезбеђује континуитет и исправност вере. 

Православна духовност такође наглашава аскетизам и исихазам (молитвено тиховање) као начине постизања дубоког духовног искуства и блискости са Богом. Свети Оци, попут Светог Антонија Великог и Светог Григорија Паламе, уче да кроз аскезу и континуирану молитву верници могу да достигну обожење (теосис) – процес постајања сличним Богу али по благодати.

Свети Оци Православне Цркве су својим животом и делима показали како се теологија живи и примењује у свакодневном животу. Њихова учења, заснована су на искуству и дубоком духовном знању и воде вернике ка дубљем разумевању и доживљавању Божије истине. Ово је непроцењиво искуство за верујуће, велико благо, да не лутају или не дај Боже самостално крену на пут где су лака мета нечастивог а и прелести.

А Свето Предање заиста представља опитно деловање у животу Цркве. Обухвата све оно што је Црква примила од Христа и апостола и што је пренето кроз генерације кроз живот и учење Цркве. Ово укључује Свето Писмо, догме, литургијске праксе, молитве, светотајински живот, аскетску традицију и учења светих отаца. Представља живи континуитет који се преноси кроз заједнички живот Цркве. 

И опет треба нагласити да је Централни аспект опитног деловања Светог Предања учешће у Светој Литургији. Кроз Литургију верници доживљавају спасење и присутност Божију на опипљив и духовно трансформативан начин. Света Евхаристија је срж живота, где се сусрећу небо и земља, а верујући постају учесници у телу и крви Христовој. Дакле ништа ван Цркве.

Ovo djabe pises Raletu on pise da prosvecen direct od Boga, deluje to ko oni neki pentakostalsci i neka njihova ekstaza, ali je dobro ovako za nas da naucimo sta je vera i pravoslavlje.

Подели на овим сајтовима

On 25. 7. 2024. at 20:12, Ralex рече

Ja sam ovde s namerom da vam ukažem na drugačiju perspektivu i da se to eventualno iskoristi za popravljanje crkve. Nisam došao da zovem ikoga u neku drugu crkvu jer i drugim crkvama treba popravka .

Мајсторе, може кафица?

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, ИгорМ рече

Искрено не верујем у те приче, био сам православац... јер ако само мало размилиш, ко може за себе рећи да је редован литургијски хришћанин православац? Неко ко не чита Св. Писмо, не пости, не моли се, не чини милостињу, ко се духовно не гради читајући о својој вери и не ради на својој индивидуацији или није на путу обожења?

Pa ja to upravo i pričam; da je u pravoslavlju jako malo Hrišćana. Kamo sreće da je više takvih ko ti, to bi onda bila Hristova crkva. Ali nažalost u pravoslavlju je mnogo više tradicionalizma nego iskrenog hrišćanstva. Statistike govore da jedva 3% vernika pročita Bibliju. 

A da crkva nije tako popustljiva prema tradicionalistima ne bih dovodio crkvu u pitanje. Ali ovako mi više liči na hajdučku pećinu.

Ja se za svoje pisanje izvinjavam svim pravoslavcima iskrenim hrišćanima, ali ne ukazati na propuste radi mira u kući je loša strategija koja uništava pravoslavlje. Onaj ko se udruži sa ku$om i sam je takav, da se ne lažemo.

Starac Tadej je govorio: Kakve su ti misli takav ti je život.

I sad kad neko malo dublje obasja to gledište vama odjednom to smeta. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, ИгорМ рече

Па ово је само један мали део које нам преноси искуство Цркве, на путу спасења. Колико се само о томе говори у светоотачкој традицији... Рале, читао ли си ти ишта пре него си прихватио улогу месије?

Nisam ja mesija, nego ovako slavim Boga koji me uči životu i koji je moj život napunio blagodaću.

Neka je Blagosloven Svetac Izraelov!

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ralex рече

Nisam ja mesija, nego ovako slavim Boga koji me uči životu i koji je moj život napunio blagodaću.

Neka je Blagosloven Svetac Izraelov!

Уважени пријатељу Рале, то твоје стање изабраности, нових "откровења",ствари које нису познате Цркви,твоја мисија да исправиш Цркву,да нама делиш лекције итд, то стање је познато и добро описано код наших Отаца. То је Прелест – духовна самообмана.То је одлика сектомира који не верују речима Духа. Човек почиње да прима информације од демона и схвата их као духовна открића.Оне му изгледају као благодат Духа Светога, у ствари ове екстазе представљају само лукава дејства страсти које рађа и преображава демонска сила. Јерес је  грех ума, грех духа, хула на Бога, непријатељство против Бога.Јерес није способна за смирење.Као плод гордости, јерес држи у гвозденим ланцима онога који се њоме заробио, и ретко ко се њених окова ослобађа.

"Смири се горди човече". Ово важи за све нас 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Саватије звани Ништак рече

Уважени пријатељу Рале, то твоје стање изабраности, нових "откровења",ствари које нису познате Цркви,твоја мисија да исправиш Цркву,да нама делиш лекције итд, то стање је познато и добро описано код наших Отаца. То је Прелест – духовна самообмана.То је одлика сектомира који не верују речима Духа. Човек почиње да прима информације од демона и схвата их као духовна открића.Оне му изгледају као благодат Духа Светога, у ствари ове екстазе представљају само лукава дејства страсти које рађа и преображава демонска сила. Јерес је  грех ума, грех духа, хула на Бога, непријатељство против Бога.Јерес није способна за смирење.Као плод гордости, јерес држи у гвозденим ланцима онога који се њоме заробио, и ретко ко се њених окова ослобађа.

"Смири се горди човече". Ово важи за све нас 

Uvaženi prijatelju Savatije ( uf, kako sam sebi delujem odvratno kad napišem ovako nešto)

Jednom pričajući o Bogu jednoj baki ona mi reče kako u mojim očima vidi veliko zlo. A ja joj rekoh da priđe malo bliže i pogleda odakle to zlo dolazi.(uvek kada se zagledamo u zenice nekoga videćemo svoj odraz u njima)

Svi se mi ogledamo u očima drugih ljudi, i u njima uvek vidimo svoje zlo koje pripisijemo njima, drugi su ogledalo nas samih.

Ne sudite da vam se ne bi sudilo kaže Hristos. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ralex рече

Uvaženi prijatelju Savatije ( uf, kako sam sebi delujem odvratno kad napišem ovako nešto)

Jednom pričajući o Bogu jednoj baki ona mi reče kako u mojim očima vidi veliko zlo. A ja joj rekoh da priđe malo bliže i pogleda odakle to zlo dolazi.(uvek kada se zagledamo u zenice nekoga videćemo svoj odraz u njima)

Svi se mi ogledamo u očima drugih ljudi, i u njima uvek vidimo svoje zlo koje pripisijemo njima, drugi su ogledalo nas samih.

Ne sudite da vam se ne bi sudilo kaže Hristos. 

Ок,ти си изабран. Додирни ме свети човече....

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ralex рече

Radi ono šta je Hristos govorio pa ćeš i ti biti odabran...

А где ја могу да нађем вашу литературу, брошуре? Где се ви окупљате ? Ко руководи ваш духовни живот? Да ли постоји нека структура, организација? Где је изложено ваше Вјерују? Има ли неко код вас да ме исправи ако грешим? Где могу да прочитам о континуитету од Господа Христа до данас ? Која је твоја црква? Где се може прочитати о плодовима твоје вере ? Ко су твоји чланови?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ralex рече

Radi ono šta je Hristos govorio pa ćeš i ti biti odabran...

Уважени пријатељу Рале, да ли можеш да нам кажеш које књиге си читао и које ауторе па си тако уверен у своју истину ? Где си црпео знање ? Који духови су ти убацили такве мисли и идеје?  Из твојих постова видим да си начитан човек,па подели са нама те књиге и ауторе. Где си читао да Тајне Цркве нису добре,да Црква греши итд ? 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Саватије звани Ништак рече

Уважени пријатељу Рале, да ли можеш да нам кажеш које књиге си читао и које ауторе па си тако уверен у своју истину ? Где си црпео знање ? Који духови су ти убацили такве мисли и идеје?  Из твојих постова видим да си начитан човек,па подели са нама те књиге и ауторе. Где си читао да Тајне Цркве нису добре,да Црква греши итд ? 

Jel likuješ u sebi kad napišeš nešto ovako? Mora da misliš; o kako sam mu pametno ovo napisao...da vidim šta će sada da odgovori.

Samo ja nisam baš tolka budala da odgovaram na ovakva pitanja.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ralex рече

Jel likuješ u sebi kad napišeš nešto ovako? Mora da misliš; o kako sam mu pametno ovo napisao...da vidim šta će sada da odgovori.

Samo ja nisam baš tolka budala da odgovaram na ovakva pitanja.

Једино ако се стидиш својих аутора и књига па не желиш да их наведеш. Ти као неко ко је дошао до "истина" које су за нас виша лига,па хајде просветли нас. Ко су ти аутори или ентитети који су ти рекли . Видим доста си писао на разне теме,дотакао се виших истина, светих тајни,имаш знање које ми немамо, па реци нам. Видиш ми се не стидимо наших учитеља, Отаца, свештеника,Мученика итд,напротив ,волимо их,и диван је Бог у светима својим. Владика Данило каже,говорећи која је вера права,па каже најбољи пример у Православној Цркви су Светитељи. А ко су твоји примери ? Где су плодови твоје вере? Где су твоји учитељи ? Ко су твоји светитељи? Где су твоји списи,канони, посланице,предање итд. Не смеш име да им споменеш...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...