Jump to content

O Istini Sudu i Ljubavi

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 часа, ИгорМ рече

Како објашњаваш недостатак континуитета Цркве кроз векове у односу на верујуће у тој Цркви који су учествовали у светим тајнама? Да ли су били у заблуди, изиграни од Бога и људи? Што повлачи питање апостолског прејемства...

И имам пар питања, не замери ћаскамо, нисам све твоје поруке прочитао али из онога што сам видео, занима ме следеће:

Шта мислиш о св. тајнама крштења, исповести, свештенству..?

Твој однос према иконама и св. моштима.

Да ли поштујеш Богородицу, какав је твој став у односу на пример какав став има православна Црква?

Када се молиш, да ли неке молитве упућујеш и светитељима?

И да ли верујеш у васкрсење тела?

Ако си о нечему што сам питао већ писао, погледаћу.

Mnogo će biti da ti odgovaram na sve odjednom, evo za početak o pričešću jer to je velika tajna koja do sada nije otkrivena 

Kako treba da izgleda pravo pričešće

U komentaru  pod nazivom "Pokajanje" dobio sam pitanje koje glasi;

Šta mislite da li pričešće pomaže u svemu što ste naveli? Odgovor na ovo pitanje nije ni malo lak, jer postoji pričešće koje pomaže i priščeće koje ne pomaže.

Postoji duhovno pričešće i postoji telesno pričešće.

Telesno pričešće se u većini slučajeva svodi na nedelju dana posta a onda se ode u crkvu gde se posle luturgije od sveštenika dobije osveštan hleb i vino kao telo i krv Hristova.

Kada je u pitanju duhovno pričešće mi takođe treba da jedemo telo Hristovo i da pijemo Njegovu krv.

Ali ovaj put duhovno telo i duhovnu krv.

Hajde da vidimo šta je duhovno telo Hristovo.

Pogledajmo šta kaže Jevanđelje po Jovanu već u prvom stihu:

U početku beše reč, i reč beše u Boga, i Bog beše reč.

A u šesnaestom stihu kaže:

I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu njegovu, slavu, kao jedinorodnoga od oca.

Jevanđelje nam otkriva da je Reč Božija postala telo, a Hristos je Reč Božija.

Kada Hristos kaže da ko ne bude jeo njegovo telo neće imati život u sebi; On zapravo kaže da ko se ne bude hranio duhovnom hranom, Rečju Božijom, taj neće imati život u sebi.

Reč Božija se do današnjih dana prenosi kroz sveto Pismo, i za svakog iskrenog Hrišćanina Biblija je Reč Božija.

Ona je telo Hristovo kojim mi treba duhovno da se hranimo.

Jer Isus za vreme tajne večere lomi hleb i daje učenicima govoreći.uzmite, jedite, ovo je telo moje.

Hleb je hrana i dajući im hleb Isus je rekao da je njegovo telo hrana, duhovna hrana.

Jer hleb je telesna hrana a njegovo telo, Reč Božija je duhovna hrana.

Jer Hristos, reč Božija, je Hleb života a rođen je u Betlehemu.

A Betlehem znači kuća hleba ,ili pekara.

Kakva simbolika. A da bi razumeli šta je krv Hristova, to opojno duhovno vino koje će opiti narode, moramo početi od Svetoga Duha. Sveti Duh je duh ljubavi među braćom, duh bratoljublja.

I čovek koji nema Svetoga Duha, ne može biti ugodan Bogu da bi bio pričešćen.

Zato u Jevanđeljima stoji da treba da budemo milostivi, trpeljivi prema bližnjima, da praštamo, da okrenemo i drugi obraz, da budemo krotki.

Jer ko tako radi gradi mesto u sebi gde će se nastaniti sveti Duh, Duh ljubavi prema bližnjima.

A nagrada za one koji imaju Svetog Duha u sebi je osećanje radosti dok čine dobra dela s ljubavlju.

Osećanje radosti koje dolazi od ljubavi je duhovno vino kojim će se opiti svi narodi.

To osećanje radosti je Krv Hristova.

Tako dolazimo do toga, da kada se neko hrani duhovno čitajući Reč Božiju, i kada poslušnošću izvršava Božiju volju imajući ljubav prema bližnjima, pijući krv Hristovu koja izvire iz te ljubavi; Taj biva duhovno pričešćen od samoga Gospoda.

Pokajanjem mi se okrećemo od činjenja zla i čineći Božiju volju kroz ljubav prema bližnjima mi se svakodnevno pričešćujemo.

Iz rečenog vidimo da je duhovno pričešće ono pravo pričešće, dok je ono telesno malo klorisno za stvari telesnog zdravlja, i pomalo u duhovnom: Jer istrajnošću u postu jačamo svoju volju.

A da bi post bio onaj pravi duhovni post, mi moramo da vodimo računa čime hranimo svoj um. Jer kroz pažnju koju posvećujemo nedoličnim sadržajima na internetu i televiziji mi prljamo svoj um i nemamo nikakvu korist od posta.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Ralex рече

Nema toga ko je očišćen od svih strasti

Има их много у Православној Цркви.

пре 15 часа, Ralex рече

svi smo mi sveci Božiji onog trenutka kad stavimo ruku na plug i ne osvrćemo se nazad

Нисмо, то је само почетак борбе, а важан је крај.

пре 15 часа, Ralex рече

A to što su ljudi izmislili neke posebne svete ljude je samo ljudska izmišljotina

Није, него их је сам Бог потврдио.

пре 15 часа, Ralex рече

Izdvojiti nekog čoveka i postaviti ga svetijim od ostalih je idolopoklonstvo jer tog trenutka od tog čoveka pravimo idola. A to je smrtni greh.

Не, него су сви у Богу и са Богом свети, неки су донели по 30, неки по 60 а неки по 100.

cool.lie.talker

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Ralex рече

Mnogo će biti da ti odgovaram na sve odjednom, evo za početak o pričešću jer to je velika tajna koja do sada nije otkrivena 

Kako treba da izgleda pravo pričešće

U komentaru  pod nazivom "Pokajanje" dobio sam pitanje koje glasi;

Šta mislite da li pričešće pomaže u svemu što ste naveli? Odgovor na ovo pitanje nije ni malo lak, jer postoji pričešće koje pomaže i priščeće koje ne pomaže.

Postoji duhovno pričešće i postoji telesno pričešće.

Telesno pričešće se u većini slučajeva svodi na nedelju dana posta a onda se ode u crkvu gde se posle luturgije od sveštenika dobije osveštan hleb i vino kao telo i krv Hristova.

Kada je u pitanju duhovno pričešće mi takođe treba da jedemo telo Hristovo i da pijemo Njegovu krv.

Ali ovaj put duhovno telo i duhovnu krv.

Hajde da vidimo šta je duhovno telo Hristovo.

Pogledajmo šta kaže Jevanđelje po Jovanu već u prvom stihu:

U početku beše reč, i reč beše u Boga, i Bog beše reč.

A u šesnaestom stihu kaže:

I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu njegovu, slavu, kao jedinorodnoga od oca.

Jevanđelje nam otkriva da je Reč Božija postala telo, a Hristos je Reč Božija.

Kada Hristos kaže da ko ne bude jeo njegovo telo neće imati život u sebi; On zapravo kaže da ko se ne bude hranio duhovnom hranom, Rečju Božijom, taj neće imati život u sebi.

Reč Božija se do današnjih dana prenosi kroz sveto Pismo, i za svakog iskrenog Hrišćanina Biblija je Reč Božija.

Ona je telo Hristovo kojim mi treba duhovno da se hranimo.

Jer Isus za vreme tajne večere lomi hleb i daje učenicima govoreći.uzmite, jedite, ovo je telo moje.

Hleb je hrana i dajući im hleb Isus je rekao da je njegovo telo hrana, duhovna hrana.

Jer hleb je telesna hrana a njegovo telo, Reč Božija je duhovna hrana.

Jer Hristos, reč Božija, je Hleb života a rođen je u Betlehemu.

A Betlehem znači kuća hleba ,ili pekara.

Kakva simbolika. A da bi razumeli šta je krv Hristova, to opojno duhovno vino koje će opiti narode, moramo početi od Svetoga Duha. Sveti Duh je duh ljubavi među braćom, duh bratoljublja.

I čovek koji nema Svetoga Duha, ne može biti ugodan Bogu da bi bio pričešćen.

Zato u Jevanđeljima stoji da treba da budemo milostivi, trpeljivi prema bližnjima, da praštamo, da okrenemo i drugi obraz, da budemo krotki.

Jer ko tako radi gradi mesto u sebi gde će se nastaniti sveti Duh, Duh ljubavi prema bližnjima.

A nagrada za one koji imaju Svetog Duha u sebi je osećanje radosti dok čine dobra dela s ljubavlju.

Osećanje radosti koje dolazi od ljubavi je duhovno vino kojim će se opiti svi narodi.

To osećanje radosti je Krv Hristova.

Tako dolazimo do toga, da kada se neko hrani duhovno čitajući Reč Božiju, i kada poslušnošću izvršava Božiju volju imajući ljubav prema bližnjima, pijući krv Hristovu koja izvire iz te ljubavi; Taj biva duhovno pričešćen od samoga Gospoda.

Pokajanjem mi se okrećemo od činjenja zla i čineći Božiju volju kroz ljubav prema bližnjima mi se svakodnevno pričešćujemo.

Iz rečenog vidimo da je duhovno pričešće ono pravo pričešće, dok je ono telesno malo klorisno za stvari telesnog zdravlja, i pomalo u duhovnom: Jer istrajnošću u postu jačamo svoju volju.

A da bi post bio onaj pravi duhovni post, mi moramo da vodimo računa čime hranimo svoj um. Jer kroz pažnju koju posvećujemo nedoličnim sadržajima na internetu i televiziji mi prljamo svoj um i nemamo nikakvu korist od posta.

Ja verujem da si ti dobronameran covek i da su ti motivi ispravni. Medjutim ovo sto radis je zaista opasno koliko po tebe toliko i po druge.  

Evo ti jednostavno ovako: Protiv ovih i ovakvih stavova borio se ceo svoj zivot Sveti Irinej Lionski. On je bio ucenik Polikarpa Smirnskog. Polikarp je bio ucenik Apostola Jovana. Apostol Jovan je bio ucenik Gospoda Isusa Hrista. Dakle neprekinut niz do samoga Gospoda, a odakle pocinje tvoj niz?

Pricesce koje ti pokusavas da relativizujes je predstavljalo krucijalan najsustastveniji momenat celokupne rane Crkve koju volis da pomenes i svakog clana te Crkve. Stavise bilo je mnogo prisutnije ucestalije i intenzivnije nego danas. I ne nije predstavljalo citanje svetog pisma i cinjenje dobrih dela vec upravo fizicki cin jedenja i pijenja Tela i Krvi Gospodnje i na taj nacin postajuci udovi Boziji ne umstveno kako pokusavas ovde naivno da izlozis nego upravo kao celovita bica telom, dusom i duhom. Nas um nije zakljucan u nasem telu, nego je jedna celina koja ce se spasiti upravo kao celina a jeresi koje su dolazile s te strane su premnoge.

I nije ostavljen drugi nacin dolaska Gospodu do li kroz ovo jer energije Bozije deluju kroz svete Tajne Crkve. One nisu nesto sto tebi pripada po svojstvu pa ti samo treba da otkljucas u sebi potencijal, apsolutno nikako ne, nego su DAR Boziji i samo su Bogu saprisustne. Ti zagovaras pricesce Umom odnosno pricescivanje svojstvima koja covek ima po sebi, to jest jedno covekocentricno samopricescivanje. Postupak slican onome sto je od iskoni i satanu zbacilo s visine.

Duhovni svet se ne nahodi u tvom umu, um je samo jedan segment tebe pa makar i onaj najduhovniji deo ali samo deo. A ti si u njega smestio i samoga Boga. Nije li to malo nedostatno obitaliste za Nestvorenog Tvorca svega?

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, sampaganini92 рече

Ja verujem da si ti dobronameran covek i da su ti motivi ispravni. Medjutim ovo sto radis je zaista opasno koliko po tebe toliko i po druge.  

Evo ti jednostavno ovako: Protiv ovih i ovakvih stavova borio se ceo svoj zivot Sveti Irinej Lionski. On je bio ucenik Polikarpa Smirnskog. Polikarp je bio ucenik Apostola Jovana. Apostol Jovan je bio ucenik Gospoda Isusa Hrista. Dakle neprekinut niz do samoga Gospoda, a odakle pocinje tvoj niz?

Pricesce koje ti pokusavas da relativizujes je predstavljalo krucijalan najsustastveniji momenat celokupne rane Crkve koju volis da pomenes i svakog clana te Crkve. Stavise bilo je mnogo prisutnije ucestalije i intenzivnije nego danas. I ne nije predstavljalo citanje svetog pisma i cinjenje dobrih dela vec upravo fizicki cin jedenja i pijenja Tela i Krvi Gospodnje i na taj nacin postajuci udovi Boziji ne umstveno kako pokusavas ovde naivno da izlozis nego upravo kao celovita bica telom, dusom i duhom. Nas um nije zakljucan u nasem telu, nego je jedna celina koja ce se spasiti upravo kao celina a jeresi koje su dolazile s te strane su premnoge.

I nije ostavljen drugi nacin dolaska Gospodu do li kroz ovo jer energije Bozije deluju kroz svete Tajne Crkve. One nisu nesto sto tebi pripada po svojstvu pa ti samo treba da otkljucas u sebi potencijal, apsolutno nikako ne, nego su DAR Boziji i samo su Bogu saprisustne. Ti zagovaras pricesce Umom odnosno pricescivanje svojstvima koja covek ima po sebi, to jest jedno covekocentricno samopricescivanje. Postupak slican onome sto je od iskoni i satanu zbacilo s visine.

Duhovni svet se ne nahodi u tvom umu, um je samo jedan segment tebe pa makar i onaj najduhovniji deo ali samo deo. A ti si u njega smestio i samoga Boga. Nije li to malo nedostatno obitaliste za Nestvorenog Tvorca svega?

Biće da ti nisi ništa razumeo od onoga šta sam pričao, I ne očekuj od mene da ti objašnjavam šta si sve pogrešno razumeo

Подели на овим сајтовима

@ИгорМ 

U ovom tekstu ćemo govoriti o Krštenju, Ali ne o onom Krštenju na koje su svi navikli, nego o onom pravom krštenju koje dolazi od Boga a ne od ljudi. Reč je o krštenju duhovnom Vodom i Duhom istine.

Da bismo razumeli šta je to duhovna voda poslužićemo se slikom krštenja u vodi. Krštenje znači pranje: Da bi smo mogli da izađemo pred Boga, mi moramo da budemo oprani od svake prljavštine i greha. Prolazak Izraelaca kroz Crveno More , More vode, U obećanu zemlju je samo slika prelaska Duhovnih Izraelaca kroz duhovnu vodu. U carstvo nebesko, Novu Zemlju koju treba da nasledimo.

Ime Izrael znači: Onaj koji je video Boga, a Bog se ne može videti telesnim očima nego se može videti očima uma kroz veru. Jer da bismo mi otvorili oči svoga uma da o nečemu istražujemo , to mi moramo da budemo sposobni da poverujemo da to nešto postoji. Zato je ta naša vera kao voda kroz koju mi prolazimo, i zalazimo u duhovni svet , svet našega uma i svet Božijega uma, jer smo po obrazu Božijem stvoreni.

Ta naša vera je Duhovna voda koja nas pere od svakoga greha i omogućava da čisti stanemo pred Gospoda. Ta naša vera nam omogućava da se očistimo i tako stanemo pred Boga koji živi tu u nama , u carstvu nebeskom koje je deo nas samih. Jer Hristos kaže da Carstvo nebesko nije daleko od nas,

nego da je tu u nama. Tako mi možemo da razumemo da je nebo svet naših misli, deo našeg uma.

Možemo da razumemo da kada se govori o carstvu nebeskom da se govori o tome kako mi treba da naučimo da vladamo svojim umom i svojim mislima kao svojim podanicima. Jer čovek koji ne ume da vlada svojim mislima,

on postaje sluga svojim mislima, i umesto da vlada svojim carstvom

on postaje sluga u carstvu u kojem bi trebalo da vlada.

Spoznavši sve to kroz veru mi spoznajemo Gospoda, jer mi smo ćelije njegovog uma i razumemo kako on ima problema da vlada svojim umom pored nas neposlušnih. Razumemo da je Gospod u velikim problemima i da će morati da preduzme ozbiljne korake kako bi svoj um i svoju dušu doveo u red. Očekujemo drugi Hristov dolazak.

Toliko o pranju kroz veru kao kroz duhovnu vodu; Hajde sada da vidimo šta je to krštenje Duhom Istine. Jer Sv Jovan Krstitelj kaže da će nas On, Gospod, krstiti duhom istine. Pa hajde da vidimo šta je Istina i kako ona nastaje.

Našu istinu čine naša, uverenja, ubeđenja, razna iskustva, obrazovanje, i najvećim delom vaspitanje. Deca ne preispituju postupke svojih roditelja, nego to prihvataju kao dobar model ponašanja. Tako da mi kroz vaspitanje dobijemo najviše zabluda a vrlo malo istine.

Zabluda je Istina nastala posle bluda. Već dok se spremamo da slažemo, ukrademo, prevarimo, u nama se javljaju misli kojima mi pred savešću opravdavamo taj svoj blud. Te misli zauzimaju mesto u našoj istini koja polako postaje zabluda.

Mi kroz našu istinu sudimo o svetu oko sebe i o deševanjima u njemu. Pa kada je naša istina sačinjena od zabluda, onda će naš sud biti pogrešan. A posledica pogrešnog suda i pogrešnih misli su loša osećanja poput gneva, besa, ljutnje, straha. A ako sudimo da je nešto zlo, takva ćemo osećanja i ponašanje imati? Jer ne može neko ko je ljut da se smeši, ili ko je besan da bude smiren. Jer osećanja određuju kakvog ćemo duha biti. Ne može čovek biti veselog duha a da ima loša osećanja. Znači od Istine koja je u nama zavisi kakav ćemo sud imati.

A od suda kakva ćemo osećanja imati, a od osećanja zavisi kakvog ćemo duha biti. Ne može ponašanje biti u svetom duhu, a da se živi u zabludi. Što će reći: da bi se Sv. Duh trajno nastanio u nama, mi prvo moramo izaći iz svojih zabluda. Postavlja se pitanje: Kako ćemo izaći iz svojih zabluda? Pa istim putem kojim smo i došli u zabludu. Jer čineći zlo mi smo u svom umu opravdavali to i došli u zabludu tako ćemo čineći dobro opravdavati to i u svom umu izgraditi istinu.

Adam je neposlušnožću Bogu pao u greh, a mi ćemo poslušnošću izađi iz greha. Gospod je govorio da treba da budemo milostivi, da praštamo, da ljubimo čak i neprijatelje svoje.Tako radeći mi ćemo pravdajući ta svoja dela u svom umu izgraditi Istinu i omogućiti da se u nama nastani Duh Istine, Sveti duh, Duh ljubavi. I na taj način ćemo biti kršteni duhom istine, Čitajući sveto Pismo i kroz veru i poslušnost Gospodu naš um će se promeniti, i u nama će se nastaniti Gospod, A on kao istina koja je u nama će biti izvor našeg ispravnog suda, naših lepih osećanja i duha koji dolazi sa tim lepim osećanjima: Osećanjima radosti, ljubavi, milosti, zahvalnosti.

A svi znamo kakvog su duha oni koji imaju takva osećanja.Ta osećanja su ujedno i plodovi Svetoga duha i nagrada za našu veru i naš trud.

Ta osećanja su duhovno vino I krv Hristova koja se za nas prolila. U Otkrovenju Gospod kaže da ko pobedi dobiće novo Ime. A Bog nas ne poznaje po tome kako se mi ovde zovemo, da bi to bilo naše ime pred Bogom. U Bibliji su imena oznake karaktera. Tako Emanuel znači :Bog je s nama. Mihael znači: Onaj koji je kao Bog. Gabrijel je Božija sila, David znači: Moj Ljubljeni. Izrael je Onaj koji je video Boga, Jakov je pobednik

Kada budemo duhovno kršteni Od Boga koji živi u nama ,onda dolazi do promene našeg karaktera. I mi od jednog zlog čoveka postajemo jedan dobar čovek. Dolazi do promene našega karaktera,tako mi dobijamo novo ime, Novi karakter.

Nas Bog ne zna po našim imenima kojima se ovde zovemo već nas zna po našem karakteru, i doziva nas po našem karakteru. Pa je Jakovu posle Borbe sa njim promenio ime u Izrael, jer je video Boga. Ime Izrael znači: Onaj koji je video Boga.

Iz svega rečenog možemo videti kako izgleda čovek koji je Kršten, vodom

i duhom Istine koja dolazi od Boga kojega možemo naći u Sv. Pismu.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ralex рече

Biće da ti nisi ništa razumeo od onoga šta sam pričao, I ne očekuj od mene da ti objašnjavam šta si sve pogrešno razumeo

Sve je jasno prijatelju i to savrseno samo kazem na pogresno si mesto dosao da poturas ove price. 

Na pravoslavnom si forumu i obezvredjujes svete tajne pravoslavne crkve. Kad ti se ukaze na to onda kazes nisi me razumeo. 

Dakle nisi dosao niti da pitas da se savetujes niti da diskutujes nego da prodajes svoju pricu koja nema veze sa pravoslavljem. 

Evo sad si presao i na krstenje. Da nam pazi pricas ne o krstenju na koje smo navikli nego o ONOM PRAVOM zamisli. Prelest je zeznuta stvar. 

Sa kojim ti autoritetom nastupas ovde? Da izbacujes pripremljen tekst za tekstom? Na koga se pozivas? Od koga ti nauk ovaj kojim bi sve da nas naucavas? Boji se da ces reci da ti je od Boga otkriveno, a u tom slucaju je stanje vec poodmaklo. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, sampaganini92 рече

Sve je jasno prijatelju i to savrseno samo kazem na pogresno si mesto dosao da poturas ove price. 

Na pravoslavnom si forumu i obezvredjujes svete tajne pravoslavne crkve. Kad ti se ukaze na to onda kazes nisi me razumeo. 

Dakle nisi dosao niti da pitas da se savetujes niti da diskutujes nego da prodajes svoju pricu koja nema veze sa pravoslavljem. 

Evo sad si presao i na krstenje. Da nam pazi pricas ne o krstenju na koje smo navikli nego o ONOM PRAVOM zamisli. Prelest je zeznuta stvar. 

Sa kojim ti autoritetom nastupas ovde? Da izbacujes pripremljen tekst za tekstom? Na koga se pozivas? Od koga ti nauk ovaj kojim bi sve da nas naucavas? Boji se da ces reci da ti je od Boga otkriveno, a u tom slucaju je stanje vec poodmaklo. 

Ne znam kako dodje ovde, mozda su ga na nekom drugom forumu provalili, nek ide na krstaricu i nek pise sta oce tamo tolerisu sve i svasta.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Bokisd рече

Ne znam kako dodje ovde, mozda su ga na nekom drugom forumu provalili, nek ide na krstaricu i nek pise sta oce tamo tolerisu sve i svasta.

Ma nije problem, nek je i musliman, ateista, subotar, baptista tu smo da pricamo da diskutujemo ali ovde je rec o tome da je on dosao da nama low level pravoslavcima neprosvecenim istinom kao sam prosvecen otkrije istinske smislove Hristovog ucenja. Dakle prelest 1/1. Ali nije spreman da diskutujemo o tome nego samo stanca svoje tekstove koje je pripremio jos ko zna kad. A kad se pokrene diskusija vidi se nedostatak kreativnosti u real time pisanju i komunikaciji koje iziskuje improvizaciju i odstupanje od zadatog transkripta.

Mene i dalje zanima @Ralex kako usepvas logicki da uskaldis pozivanje na crkvu prvih vekova sa ucenjem koje nema apsolutno nikakve veze za tom istom Crkvom na koju se pozivas. Tamo su svete tajne bile ono sto jesu a za tebe one imaju neki drugi smisao? Odakle taj smisao?

Opet dosta toga sto se pise ima smisla i vidi se da postoji zelja za izucavanjem Reci Bozije i dobra namera. Ali ako se uz to potura boumilstvo koje rusi poredak Crkve i ovbesmisljava samu Crkvu to je onda problem.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, sampaganini92 рече

Ma nije problem, nek je i musliman, ateista, subotar, baptista tu smo da pricamo da diskutujemo ali ovde je rec o tome da je on dosao da nama low level pravoslavcima neprosvecenim istinom kao sam prosvecen otkrije istinske smislove Hristovog ucenja. Dakle prelest 1/1. Ali nije spreman da diskutujemo o tome nego samo stanca svoje tekstove koje je pripremio jos ko zna kad. A kad se pokrene diskusija vidi se nedostatak kreativnosti u real time pisanju i komunikaciji koje iziskuje improvizaciju i odstupanje od zadatog transkripta.

Mene i dalje zanima @Ralex kako usepvas logicki da uskaldis pozivanje na crkvu prvih vekova sa ucenjem koje nema apsolutno nikakve veze za tom istom Crkvom na koju se pozivas. Tamo su svete tajne bile ono sto jesu a za tebe one imaju neki drugi smisao? Odakle taj smisao?

Opet dosta toga sto se pise ima smisla i vidi se da postoji zelja za izucavanjem Reci Bozije i dobra namera. Ali ako se uz to potura boumilstvo koje rusi poredak Crkve i ovbesmisljava samu Crkvu to je onda problem.

Vi pokazali spremnost za diskusiju? Možda mi različito shvatamo šta je diskusija?

Ja sam izneo neke stvari o kojima bi moglo da se diskutuje, a vi ste se obrušili kako vam rasturam crkvu, kako sam opasan i nedvosmisleno ukazujete da bi me trebalo banovati. Jedino je IgorM postavio neka pitanja koja nisu tendenciozna i kad sam počeo da mu odgovaram na njih vi ste se još više obrušili na mene, više analizirajući mene nego moje pisanje.

Ja pišem na Zoni Sumraka i to bi trebalo da znači da su te stvari koje pišem za preispitivanje, rasuđivanje, i ne bi trebalo da se shvate kao napad na pravoslavlje iako je mišljenje drugačije od pravoslavnog.

Pa valjda su vernici vaše crkve toliko utvrđeni u veri da ih tek tako neko može prevariti. Čega ste se uplašili, trske koju ljulja vetar?

Ako je nešto sveta tajna; a tajna je zato  što se ne vidi dublji smisao, i dođe neko ko objašnjava dublji smisao koji vama fali, zašto je to toliki problem?

Ili vi možda niste zainteresovani za dublji smisao Svetih tajni.

A LOGOS sem što znači REČ i UM, znači i SMISAO. 

A šta nam to govori? Da ako veruješ u nešto što nema smisla onda si na stranputici.

Zar bi Bog Koji je Logos, Smisao, radio nešto što nema smisla, I da ne bi svojim sinovima objavio smisao svega što radi.

I evo ja vam dajem smisao svetih Tajni koji je meni Otac objavio, a vama se to ne sviđa, lepše je ako nema smisla.

A lepo piše i pismu da će u zadnje vreme mnogi istraživati i da će se znanje umnožiti; što znači da nije sve otkriveno u proteklim milenijimima, i da tek treba da budu otkrivene velike stvari, I kad dođe neko ko otkriva to vi ga dočekate na nož.

A tako su radili u fariseji kada im je Hristos otkrivao nove stvari, Pozivali su se na svetzootačko predanje iako im je Mojsije rekao da treba da poslušaju Mesiju a ne da se uzdaju u predanje.

Jer da je predanje bilo ispravno zašto bi dolazio Mesija. Jevreji bi tvorili pravdu i Mesija ne bi trebao da dolazi.

I svakako ni ubuduće neću odgovarati na tendenciozna i svađalačka pitanja. Tako da ako primetite da ignorišem vaša pitanja i pisanje to je zbog toga

Tako i Hristos poručuje da će se u zadnje vreme znanje umnožiti, što znači da nije sve objašnjeno, zato i postoje svete tajne do zadnjeg vremena, kada će ljudi pretažujući umnožiti znanje i otkriti skriveno od postanja sveta.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ralex рече

Vi pokazali spremnost za diskusiju? Možda mi različito shvatamo šta je diskusija?

Ja sam izneo neke stvari o kojima bi moglo da se diskutuje, a vi ste se obrušili kako vam rasturam crkvu, kako sam opasan i nedvosmisleno ukazujete da bi me trebalo banovati. Jedino je IgorM postavio neka pitanja koja nisu tendenciozna i kad sam počeo da mu odgovaram na njih vi ste se još više obrušili na mene, više analizirajući mene nego moje pisanje.

Ja pišem na Zoni Sumraka i to bi trebalo da znači da su te stvari koje pišem za preispitivanje, rasuđivanje, i ne bi trebalo da se shvate kao napad na pravoslavlje iako je mišljenje drugačije od pravoslavnog.

Pa valjda su vernici vaše crkve toliko utvrđeni u veri da ih tek tako neko može prevariti. Čega ste se uplašili, trske koju ljulja vetar?

Ako je nešto sveta tajna; a tajna je zato  što se ne vidi dublji smisao, i dođe neko ko objašnjava dublji smisao koji vama fali, zašto je to toliki problem?

Ili vi možda niste zainteresovani za dublji smisao Svetih tajni.

A LOGOS sem što znači REČ i UM, znači i SMISAO. 

A šta nam to govori? Da ako veruješ u nešto što nema smisla onda si na stranputici.

Zar bi Bog Koji je Logos, Smisao, radio nešto što nema smisla, I da ne bi svojim sinovima objavio smisao svega što radi.

I evo ja vam dajem smisao svetih Tajni koji je meni Otac objavio, a vama se to ne sviđa, lepše je ako nema smisla.

A lepo piše i pismu da će u zadnje vreme mnogi istraživati i da će se znanje umnožiti; što znači da nije sve otkriveno u proteklim milenijimima, i da tek treba da budu otkrivene velike stvari, I kad dođe neko ko otkriva to vi ga dočekate na nož.

A tako su radili u fariseji kada im je Hristos otkrivao nove stvari, Pozivali su se na svetzootačko predanje iako im je Mojsije rekao da treba da poslušaju Mesiju a ne da se uzdaju u predanje.

Jer da je predanje bilo ispravno zašto bi dolazio Mesija. Jevreji bi tvorili pravdu i Mesija ne bi trebao da dolazi.

I svakako ni ubuduće neću odgovarati na tendenciozna i svađalačka pitanja. Tako da ako primetite da ignorišem vaša pitanja i pisanje to je zbog toga

Tako i Hristos poručuje da će se u zadnje vreme znanje umnožiti, što znači da nije sve objašnjeno, zato i postoje svete tajne do zadnjeg vremena, kada će ljudi pretažujući umnožiti znanje i otkriti skriveno od postanja sveta.

Nisam niti jednom potencirao potrebu za banovanjem, ne vidim potrebu za tim jer znam da su ljudi kao sto vise puta pomenuh ovde utvrdjeni u veri i umeju da prepoznaju podtekste onoga sto se pise.

Drugo ja ne analaziram tebe nego tvoje pisanje, samo sto iz pisanja izvire jedno naizgled prelesno stanje a koje ocito utice na diskusiju jer nisi u stanju/htenju da moja pitanja sagledas i odgovoris na njih.

Prelsno stanje u prevodu: "I evo ja vam dajem smisao svetih Tajni koji je meni Otac objavio, a vama se to ne sviđa, lepše je ako nema smisla."

Otac je kroz Sina objavio celom covecanstvu sve smislove koji ce mu ikada biti potrebni za spasenje. Sin je preneo Apostolima, apostoli svojim ucenicima oni svojim (sveti Oci) i ta Istina i smisao tece do nas neprekinuto. Dakle Igor te je lepo pitao al si ti resio da preskocis neugodnost na koji nacin Crkva nasa sveta saborna i apostolska nema kontinuitet te Istine, gde se desio kvar kojim bi ti obrazlozio to da mi nemamo smisao u onome sto crkva danas naucava? Kada u Istoriji? Ili je smisao pogresno dat u pocetku ili apostoli nisu bili u stanju da ga dokuce?

Dakle jos jednom da klarifikujemo samo tvoju parabolu o farisejima: Mi smo farsijesi koji se pozivaju na svetootacko predanje i ne slusamo mesiju - citaj tebe - koji nam obznanjujes istinu. Ja zaista ne znam da li si ti u stanju da se distanciras malo i uocis kako deluje to sto pricas.

Ali evo ja od prve poruke pokusavam da dobijem odgovor koji bi zapoceo diskusiju o svetom pricescu ali ne uspevam. Sta je to osvecujuce u onome sto ti podrazumevas pod pricescem (citanje pisma - hleb + ljubav prema bliznjem i cinjenje dobrih dela - krv). Sta tu coveka cini ucesnikom u Bogu, sta ga obozuje u tom umnom pricescu? Jer nas pravoslavne obozuju nestvorene energije Bozije koje se daju kroz svetu Tajnu kao elementi Bozanskosti Hrista koje mi ne posedujemo sami po sebi. 

Ako je nesto sveta Tajna to je zato sto sadrzi u sebi Bozije elemente koji su ljudima nedostupni po sebi - primaju se iskljucivo kao dar i verom jer ostaju nedokucivi ljudima. 

Ako si ti otkrio dublji smisao Tajne, onda ona ocigledno prestaje da bude tajna jer je dostupno tvome umu kao tvarnoj prirodi. Ako je ta tajna dostupna gnozisu i dostizna umu kao tvari po cemu se onda spasavamo? Kako zivimo vecno, sta ce nas vaskrsnuti? Sami sebe? Gde je tu Bog?

Ovo su moja pitanja i nisu tendenziozna ja ih postavljam opet i opet jer predstavljaju osnovu za razumevanje u ocigledno razlicitim stavovima, ali bivam preskocen u odgovorima.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, sampaganini92 рече

Ali evo ja od prve poruke pokusavam da dobijem odgovor koji bi zapoceo diskusiju o svetom pricescu ali ne uspevam. Sta je to osvecujuce u onome sto ti podrazumevas pod pricescem (citanje pisma - hleb + ljubav prema bliznjem i cinjenje dobrih dela - krv). Sta tu coveka cini ucesnikom u Bogu, sta ga obozuje u tom umnom pricescu? Jer nas pravoslavne obozuju nestvorene energije Bozije koje se daju kroz svetu Tajnu kao elementi Bozanskosti Hrista koje mi ne posedujemo sami po sebi. 

Pitaš šta obožuje čoveka a već imaš odgovor u mojim prethodnim tekstovima. Ali problem je što se ideja ne može preneti rečima, reči samo mogu, ako ima vere, da pomognu da se ideja rodi u umu slušaoca koji veruje da mu drugi prenosi nešto smisleno. U kad se ideja rodi u umu slušaoca onda je on prati i ona mu se sama otkriva, To su Božanska otkrovenja, jer Bog koji živi u nama otkriva nam skriveno.

Postoje dva načina proučavanja Biblije;

Intelektualno, gde čovek čita Bibliju i na osnovi stečenog znanja pokušava da razume šta Biblija govori jer kao što rekoh reči ne mogu da prenesu ideju, To su mrtva slova na papiru koja u našem umu tek treba da se oblikuju u ideje. Tako se najlakše ode u filozofiranje i pogrešno razumevanje Biblije. 

Drugi način je da se čita Biblija, da se radi ono šta je Hristos govorio i da se čeka da nam Bog koji živi u nama kroz otkrovenja pokaže ideju i ona nam se otkrije da je razumemo. Tako je Biblija knjiga zaključana i namenjena samo odabranima, da je nedostojni ne bi razumeli.

Radeći ono šta je Hristos govorio mi opravdavajući u svom umu ta dela koja činimo gradimo istinu u svom umu. A kada činimo zlo mi opravdavajući ta svoja zla dela u svom umu gradimo zabludu. Zabluda je istina nastala posle bluda.

Hristos je za sebe rekao da je on ISTINA i da ko bude tvorio Njegovu volju on i Otac će doći i staniti se u takvom čoveku. Dakle čineći dobra dela iz vere u Hrista mi opravdavajući ih u svom umu gradimo Istinu, i ta Istina je zapravo Hristos koji se uselio u nas kroz činjenje onoga šta je on govorio da se čini. Tako Mi Kao umuvi budući da nismo telesna stvar, već duhovna stvar, obožujemo se kroz Hrista koji se uselio u nas.

Mi kao Umovi postajemo jedno sa Hristom i postajemo udi(ćelije) njegovog tela.

Eto tako se obožuje onaj koji s verom čini dobra dela u Hrtistovo ime.

A zašto vi ne razumete šta vam pričam? PA zato što nemate vere, niste sposobni da poverujete u nove stvari. To se desilo i farisejima, Oni su imali neke predstave o tome kako će da izgleda Mesija i kada je došao Hristos kao nešto sasvim novo i doneo nauku koju oni nisu mogli ni da pretpostave, Fariseji nisu mogli da poveruju da je on Mesija, jer nisu imali vere.

A prost narod je poverovao jer nije bio zatrovan farisejskom naukom. 

Tako i ti brate, nema vere u tebi i mom pisanju prilaziš sa sumnjom i ne možeš da vidiš o čemu pišem.

A da imaš vere onda bi počeo da preispituješ ovo šta pričam, pa bi potražio gde to Biblija govorio svemu tome, pa bi našao i video da to ima smisla.

Ali sumnja čini da ti unapred odbacuješ sve što kažem i ne pokušavaš da proveriš ima li to smisla.

Nemoj da misliš da ovo ja tebe analiziram već ti samo pokazujem kako vera i sumnja funkcionišu, da razumeš zašto se vera uzima u pravdu.

Jer samo ljudi koji imaju vere da mogu da prihvate i istine koje se ne slažu sa njihovim uverenjima i mogu da dobiju nešto novo od Boga, neko Božansko otkrovenje.

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Ralex рече

Tako Mi Kao umuvi budući da nismo telesna stvar, već duhovna stvar, obožujemo se kroz Hrista koji se uselio u nas.

Mi kao Umovi postajemo jedno sa Hristom i postajemo udi(ćelije) njegovog tela.

Ali ovde bas hardcore pokusavas da negiras stvarnost. Kako to mi tacno nismo telesna tvar kad je vise nego evidentno da jesmo? Sta predstavlja telo za tebe, jel to neki zatvor u kom je zakljucana dusa, nesto lose? Sve i da jeste njegova evidentnost i faktuelnost se ne moze prosto negirati, ono postoji i mi jesmo telo isto kao sto smo i duh sliveno u jednom. A posto je evidentno da jesmo telo, ispada da se mi prisajedinjujemo Hristu po tebi samo jednom svojom particijom a to je umstveno dakle ne kao celosna bica nego samo delimicno.

Kako se uopste onda Hristos ovaplotio u necemo sto po tebi ili nema substanciju zapravo ili je lose (telo)? Da li verujes da se Hristos zapravo ovaplotio i postao covek ili je to samo lepa pricica?

U pravo si apsolutno da pristupam onome sto pises sa sumnjom ne zato sto imam ista protiv tebe licno nego zato sto Istina koja je dosla do mene, vidis za nju je prilovana krv mucenika i svetitelja za nju je prolivana krv mojih a i tvojih vala konkretnih predaka, svet je nasrtao na Istinu Crkve i nasrce i dalje vec 2000 godina i u najmanju ruku bi bilo nezahvalno i neodgovorno da se prema tudjim istinama i istinicama koje onu pravoslavnu pokusavaju da izmene ne odnosim sumnjicavo.

Nema nista novo pod svodom nebeskim i ovo sto ti ovde pricas i zastupas moram da te razocaram nije nikakva tajna posebno otkrivena sada i tebi nego nesto sto je zastupano jos od 3eg veka nove ere pod uticajem raznih persijskih gnostickih sekti koje su se izmesale sa hriscanskom verom. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, sampaganini92 рече

Ali ovde bas hardcore pokusavas da negiras stvarnost. Kako to mi tacno nismo telesna tvar kad je vise nego evidentno da jesmo? Sta predstavlja telo za tebe, jel to neki zatvor u kom je zakljucana dusa, nesto lose? Sve i da jeste njegova evidentnost i faktuelnost se ne moze prosto negirati, ono postoji i mi jesmo telo isto kao sto smo i duh sliveno u jednom. A posto je evidentno da jesmo telo, ispada da se mi prisajedinjujemo Hristu po tebi samo jednom svojom particijom a to je umstveno dakle ne kao celosna bica nego samo delimicno.

Kako se uopste onda Hristos ovaplotio u necemo sto po tebi ili nema substanciju zapravo ili je lose (telo)? Da li verujes da se Hristos zapravo ovaplotio i postao covek ili je to samo lepa pricica?

U pravo si apsolutno da pristupam onome sto pises sa sumnjom ne zato sto imam ista protiv tebe licno nego zato sto Istina koja je dosla do mene, vidis za nju je prilovana krv mucenika i svetitelja za nju je prolivana krv mojih a i tvojih vala konkretnih predaka, svet je nasrtao na Istinu Crkve i nasrce i dalje vec 2000 godina i u najmanju ruku bi bilo nezahvalno i neodgovorno da se prema tudjim istinama i istinicama koje onu pravoslavnu pokusavaju da izmene ne odnosim sumnjicavo.

Nema nista novo pod svodom nebeskim i ovo sto ti ovde pricas i zastupas moram da te razocaram nije nikakva tajna posebno otkrivena sada i tebi nego nesto sto je zastupano jos od 3eg veka nove ere pod uticajem raznih persijskih gnostickih sekti koje su se izmesale sa hriscanskom verom. 

Nije valjda da pravoslavlje uči da su hrišćani telesni a da nisu duhovna stvar koja živi u telu. Ako smo telesni onda kad telo umre umiremo i mi.

Pa to nema veze sa hrišćanstvom.

И ја, браћо, не могох с вама говорити као с духовнима него као с тјелеснима, као с малом дјецом у Христу. korinćanima glava 3

Ако су нам дакле тјелесни оцеви наши карачи, и бојимо их се, како да не слушамо оца духова, да живимо? Jevrejima 12

Dakle ako si rođen od duha više nisi telo nego duhovna tvar koja živi u telu

Ово су они што се одвајају (од јединости вјере), и јесу тјелесни, који духа немају. Juda

Tu i jeste problem kad telesni ljudi počnu da se bave duhovnošću jer telesan čovek ne može razumeti duhovno.

Meni se čini da ti više štete nanosiš pravoslavlju nego ja

Jer mnoge varalice iziđoše na svijet koji ne priznaju Isusa Hrista da je došao u tijelu; ovo je varalica i antihrist. Jovanova 1,17

Dakle ako je Hristos Logos koji je došao u telu, onda on nije telo nego taj Logos.

A logos znači REč UM SMISAO i jioš po nešto vezano za um.  I možemo zaključiti da je On UM Božiji koji je došao u telu, I pošto nas naziva Braćom to smo i mi umovi Božiji koji žive u telu. Jer kao umovi mi smo stvoreni po obrazu Božijem a ne kao tela.

Zato imate toliko svetih tajni jer telesni ljudi ne mogu da razumeju Duhovno što se na tvom primeri jasno vidi.

Šta kažeš, Mi smo telesni? Pa ti si dečko u prelesti žeščoj

Подели на овим сајтовима

Nisi ti brate citao dovoljno da bi znao sta pravoslavlje naucava pa stoga ni ko mu i kako steti. Hriscanska antropolgija je vrlo jasna u tome da se telo ne prezire niti nipodastava. Telo ucestvuje u procesu spasenja. Mi nismo duhovna bica koja zive u nekoj spoljnoj ljusturi tela. To neces nigde i nikad naci da pravoslavlje naucava. 

Telo dusa i duh to cini celoga coveka. Ne samo duh. Telo i dusa su proseti na nerazdeljiv nacin. 

Ovi citati o kojima ti pricas nemaju veze sa onim sto ja pricam. Tu se govori o jednom somatskom unizenom materijalistickom svetonazoru coveka koji je los a ne o tome da je telo po sebi lose. 

To sto ti sad pokusavas nekim mizernim projekcijama meni da ucitas da ja kazem da smo mi iskljucivo telesni je neki tvoj licni problem kojim se moras baviti. Ali moras prvo da naucis da razlazes pojmove sta je telesnost sta dusevnost a sta duhovnost a ti ova poslednja dva brkas totalno a prvi ne razumes. 

Covek nije nije covek bez tela niti ce to biti u eshatonu. Vaskrsnuce telom. To uci pravoslavlje. A prelest moras da naucis prvo sta znaci pre nego sto krenes da upptrebljavas u recenicama. Mislim ne moras al bilo bi pozeljno jer ovako ko detence kad mu kazes nesto a ono ti vrati e nisam ja ti si. 

Smiri se malo, poslusaj sta su ti ljudi ovde rekli, probaj da razmislis o tome. Procitaj nesto o pravoslavlju pa da mozes da razumes sta ti pricamo. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...