Jump to content

Велики прасак?

Препоручена порука

To je nemoguće sa stanovišta nauke, ali nije nemoguće sa stanovišta teologije - u njenim granicama. Sveti Grigorije Niski koristi takve argumente, čini mi se, kojima opisuje način stupanja tvorevine u postojanje od strane nestvorenog, gde upotrebljava termine poput energije, suštine, kretanja (materije), svetotrojično ,,dejstvo'', itd.

Naravno, kako rekoh, sve je to u granicama teologije.

Lično smatram da nauka može da se posluži tumačenjem i šablonima iz ,,teologije'', ali da teologija ne može da se potvrđuje putem nauke, čak i kad bi teologija u nečem doprinela nauci. Uvek će postojati nužnost ,,verovanja'' u transcendentne kategorije.

Да, али оци су веома опрезни у том свом говорењу. Они, запараво, говоре о оном "снисхођењу трансцедентног", које поменух. Сам Свети Григорије Ниски, кога си поменуо, наше речи, изразе и дефиниције у теологији назива "идолима". Управо овим ставом потврђује неизрецивост Божију. Односно, говори о снисхођењу, али избија из главе да се нашим појмовим (=идолима) та стварност о којој се говори може исцрпсти, може обухватити, потпуно изразити. Зато тако строг назив наших речи у теологији: "идоли" - односно, лажи и немоћ у односу на стварност коју претендују да представе. Свакако, то не значи да не смемо о Богу говорити. Међутим, морамо имати свест о неизрецивости. Свест да је извор нашег знања о Богу његово снисхођење нама, његово откривење - онолико и онако како ми то можемо појмити.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 799
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Да, али оци су веома опрезни у том свом говорењу. Они, запараво, говоре о оном "снисхођењу трансцедентног", које поменух. Сам Свети Григорије Ниски, кога си поменуо, наше речи, изразе и дефиниције у теологији назива "идолима". Управо овим ставом потврђује неизрецивост Божију. Односно, говори о снисхођењу, али избија из главе да се нашим појмовим (=идолима) та стварност о којој се говори може исцрпсти, може обухватити, потпуно изразити. Зато тако строг назив наших речи у теологији: "идоли" - односно, лажи и немоћ у односу на стварност коју претендују да представе. Свакако, то не значи да не смемо о Богу говорити. Међутим, морамо имати свест о неизрецивости. Свест да је извор нашег знања о Богу његово снисхођење нама, његово откривење - онолико и онако како ми то можемо појмити.

Baš sa velikom silom govori tako kako kažeš sveti Grigorije Niski. To i jeste ono u šta verujemo.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

То је твоја Мики-маус верзија вере коју можда делиш и са неким "верницима". У стварности вера нема никакве везе са "рупама у науци", а нема ни атеизам. Одакле уопште идеја да су верници овце које седе и слушају атеисте о науци, па још неће да пазе на часу?

Odakle ta ideja? Evo na primer: LINK ili: LINK.

Što naravno ne znači da su svi vernici neobrazovani i zatucani... (niti da su ateisti obrazovani i pametni)... ali imate u svojim redovima previše ovakvih. Nauka je najčešće "pod napadom" upravo od strane vernika i to upravo zbog verskih dogmi (pogrešno ili ispravno shvaćenih, zavisno od konfesije).

Naravno, ima mnogo vrsnih naučnika i intelektualaca među vernicima, ali ovakvi vam stalno kvare prosek. Ovaj sajt (čini mi se) radi na tome da se takva situacija promeni i zbog toga jeste za pohvalu... ali ako ćeš da se praviš blesav, kao da toga nema, kao da ateisti i vernici imaju isti odnos prema nauci jer eto većina vernika nisu pravi vernici... nećeš baš mnogo toga postići.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Odakle ta ideja? Evo na primer: LINK ili: LINK.

Što naravno ne znači da su svi vernici neobrazovani i zatucani... (niti da su ateisti obrazovani i pametni)... ali imate u svojim redovima previše ovakvih. Nauka je najčešće "pod napadom" upravo od strane vernika i to upravo zbog verskih dogmi (pogrešno ili ispravno shvaćenih, zavisno od konfesije).

Naravno, ima mnogo vrsnih naučnika i intelektualaca među vernicima, ali ovakvi vam stalno kvare prosek. Ovaj sajt (čini mi se) radi na tome da se takva situacija promeni i zbog toga jeste za pohvalu... ali ako ćeš da se praviš blesav, kao da toga nema, kao da ateisti i vernici imaju isti odnos prema nauci jer eto većina vernika nisu pravi vernici... nećeš baš mnogo toga postići.

А међу атеистима нема "таквих"? Чињеница је да велики проценат људи нема појма о науци, независно од тога да ли су верници или атеисти. Добро је питање је где је проценат незналица већи. Сам став да је наука некакав аргумент за атеизам је показатељ да неко, благо речено, слабо познаје науку. А више пута смо имали прилике да чујемо изјаве да неко наводно заступа "научни поглед на свет" насупрот вери.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

А међу атеистима нема "таквих"? Чињеница је да велики проценат људи нема појма о науци, независно од тога да ли су верници или атеисти. Добро је питање је где је проценат незналица већи. Сам став да је наука некакав аргумент за атеизам је показатељ да неко, благо речено, слабо познаје науку. А више пута смо имали прилике да чујемо изјаве да неко наводно заступа "научни поглед на свет" насупрот вери.

Ima i medju ateistima neznalica, glupana i zatucanih... meni se čini da ih ipak ima više među vernicima ali neka to bude moj čisto subjektivni neproveren stav... da ne bude nesporazuma, nemam predrasuda u smislu da vernik ne može da bude obrazovan i inteligentan ili da ću da ga smatram neobrazovanim dok ne dokaže suprotno...

Mislim da je (bitna) razlika između neobrazovanih vernika i ateista u tome što neobrazovani ateisti ne napadaju nauku...

Nauka naravno nije validan argument za tezu da bog ne postoji, ali činjenica da mnoge stvari možemo da objasnimo bez boga za mnoge ateiste predstavlja solidnu indikaciju da bog ne postoji... naročito u sredinama u kojima se Postanje bukvalno tumači. Jednostavno, što više imaš vernika koji tvrde da je bog stvorio univerzum pre 6000 godina, to ćeš više imati ateista koji će u nauci videti dokaz protiv takvog boga.

Taj "naučni pogled na svet" se odnosi na metod provere teze da bog postoji. Vi naravno tvrdite da postoji suštinska razlika između provere istinitosti ove teze i provere istinitosti drugih teza... ateisti se ne slažu sa vama i to je to... meni se takođe ta fraza ne dopada preterano... mada se naučni metod zasniva na skepticizmu, ipak skepticizam i naučni metod nisu sinonimi...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ima i medju ateistima neznalica, glupana i zatucanih... meni se čini da ih ipak ima više među vernicima ali neka to bude moj čisto subjektivni neproveren stav... da ne bude nesporazuma, nemam predrasuda u smislu da vernik ne može da bude obrazovan i inteligentan ili da ću da ga smatram neobrazovanim dok ne dokaže suprotno...

Логично, јер самих верника има више него атеиста.

Mislim da je (bitna) razlika između neobrazovanih vernika i ateista u tome što neobrazovani ateisti ne napadaju nauku...

И то је логично, јер бити атеиста подразумева прихватање догме "научног погледа на свет". Што се, пак, верника тиче, противљење науцу сведочи о непознавању суштинских ствари саме вере.

Подели на овим сајтовима

Верници који се противе науци не могу јој нанети никакву штету. То је само храна за ,,атеизам'' који опет не може нанети никакву штету ,,веровању''.

Суштину веровања у Бога објаснили су већ многи на овом форуму.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ма јок, а ови што су у Совјетском Савезу су забрањивали квантну механику и дарвинизам као реакционарне идеје и мучили и убијали њихове заступнике су сигурно били дубоки верници. 0212_rolleyes

Nauka naravno nije validan argument za tezu da bog ne postoji, ali činjenica da mnoge stvari možemo da objasnimo bez boga za mnoge ateiste predstavlja solidnu indikaciju da bog ne postoji...

Па то само говори о интелекту таквих атеиста. То ти је, пријатељу, чист логички позитивизам, једна пропала идеологија, чији су отрови и данас још увек присутни и трују ли трују. Мада си дотакао поенту - логички позитивизам је та спона која повезује затуцане вернике и затуцане атеисте. И ја не бих рекао да је атеиста позитивиста мало, чак напротив. А најгори су професионални научници позитивисти, били верници или атеисти. И они су далеко опаснији по науку од затуцаних верника јер је разједају изнутра.

Подели на овим сајтовима

Ма јок, а ови што су у Совјетском Савезу су забрањивали квантну механику и дарвинизам као реакционарне идеје и мучили и убијали њихове заступнике су сигурно били дубоки верници. 0212_rolleyes

Sam si naveo njihove motive ("као реакционарне идеје") koji nemaju nikakve veze sa ateizmom... takve bih pre nazvao "vernicima u nepogrešivog vođu"...

Па то само говори о интелекту таквих атеиста.

Ne naročito, dok razlikuju indikaciju od dokaza.

То ти је, пријатељу, чист логички позитивизам, једна пропала идеологија, чији су отрови и данас још увек присутни и трују ли трују. Мада си дотакао поенту - логички позитивизам је та спона која повезује затуцане вернике и затуцане атеисте. И ја не бих рекао да је атеиста позитивиста мало, чак напротив. И они су далеко опаснији по науку од затуцаних верника јер је разједају изнутра.

Moguće...

Подели на овим сајтовима

Логично, јер самих верника има више него атеиста.

Mislim da je covek mislio na procente a tu brojno stanje ne igra nikakvu ulogu...

Ko je za da se malo vratimo temi? :D

Evo ova tema je meni primer vernicke neobavestenosti i neupucenosti, jer aleksandar pita stvari ne koje odgovori postoje. Ona kovanica o sterilnom mladom svemiru je u najmanju ruku smesna.

Otprilike bi isto bilo da ja sad otvorim temu i kazem "primetio sam danas da mi je ispala olovka i pala na zemlju kao da ju je zemlja privukla... imate li neku interesantnu ideju ili pitanje o tome sta se tu zapravo desava. Zasto nauka nema objasnjenje sta to privlaci olovku... mozda je to ipak neka nama nedokuciva i neopisiva sila?"

Ponavljam - hronologija velikog praska postoji i trebalo da je da je aleksandaar procita pre nego sto postavlja ovakve teme... zapravo da ju je procitao ne bi nista ni postavljao... bilo bi mu odgovoreno u startu na sve sto ga zanima... Ovako ocekuje da spekulisemo sa nekakvim njegovim krnjim razumevanjem VP-a

Sto bi se iko mlatio sa nekim pogresno shvacenim idejama kad sve to vec postoji objasnjeno?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Да, сви смо ми овде будале и необразовани, само си ти паметан и образован. Ако мислиш да је тема излишна нико те не туче по ушима да је пратиш. Иди и ћаскај тамо на женским темама. sHa_sarcasticlol

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да, сви смо ми овде будале и необразовани, само си ти паметан и образован. Ако мислиш да је тема излишна нико те не туче по ушима да је пратиш. Иди и ћаскај тамо на женским темама. sHa_sarcasticlol

Сада ће још да испадне да дискриминишеш женске теме 7896634 но, како постоји могућност да тема оде у спам, нећу више да спамујем. 0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...