Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Дарко, у праву је Аца. Основа демократије јесте - сви су слободни (да говоре и раде шта желе). Тачка.

Не могу да постоје "посебне слободе" за одређене групе, јер тиме аутоматски ограничаваш слободу неком другом и читав концепт пада у воду. Ово што ради ЛГБТ лоби је агресија.

Naravno da nema posebnih sloboda. Kakvu posebnu slobodu su oni tražili?

Tražili da šetaju ulicom. Šta sa tim?

Napravi svoju paradu, ko ti brani.

....И тражили да се хомосексуалност прихвати као нормална и природна и да нико нема право да каже да је то ненормално и неприродно - јер то је дискриминација. Само ћорав човек не види у овоме подмуклост.

Pogledaj šta piše sa leve strane: Freedom is my religion.

Ti nemaš nikaku slobodu. Ti si hrišćanin a hrišćanin mora to i to.

Ja ne moram ništa.

Okej, ne moraš da prihvatiš to. Niko te ne tera.

Ne bi niko da se vrši agresija.

И btw чисто због опште културе: Хришћанство јесте слобода, а не нужност. Хришћанин ништа не мора, није роб.

Видиш... Узмимо, ради илустрације, да је Бог тата, а верник његово дете. Кад клинац наређа 4 бугера на полугодишту, па тата дође кући и крене да виче, мали мисли:::

а) "Поправићу те кечеве, да ме не размаже по зиду" - тако верују муслимани.

б) "Поправићу кечеве, ако ми купи скутер" - тако верује већи део протестантских деноминација и један део РмКтл верника.

в) "Види како се право избедачио због неколико бугера! Ма, поправићу их да га не дрмне шлог, ипак је он мој матори..." - тако верује православни хришћанин.

Е, сад... То што је слобода твоја религија - то не значи баш ништа. Слобода, исто као и истина, је корелативан појам, није категорија сама за себе. На који начин ти опостојаваш своју слободу? У примеру под в) има слободе, али она је опостојена кроз заједницу са неким... Без тога... као да не постоји... и горе од тога: могла би, а нема је.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Šta pričaš bre, ja sam ateista zato što negiram postojanje boga a ne negiram postojanje boga zato što to moram kao ateista, pomešao si nešto. A to što si rekao o moranju se pre odnosi na tebe nego na mene.

Mada je normalno da mislimo jedan za drugog da ovaj drugi ima svet ograničen svojim prostim idejama.

Ниси ме разумео. Ти си атеиста зато што то МОРАШ да будеш. Зашто мораш? Зато што Бога ниси видео нити измерио, па онда НУЖНО мора бити да Бога нема. Твој приступ стварности у старту потискује сваку слободу. Ти не смеш да помислиш да ставрност превазилази твоје мере опита. То је нужност која те тера да поричеш Бога. За разлику од тебе ја сам слободан јер верујем иако нисам видео. Моје хтење да верујем је исперд експерименталних и чулно опитних нужности, атвоје хтење долази тек након њих. Па ко је онда слободан?

Ja ne moram da budem ateista. Ne smem da pomislim da stvarnost prevazilazi moje mere opita?

I zato moram da budem ateista.  Slobodni smo i jedan i drugi u tom slučaju jer svako radi po svom htenju, kad god ono dolazilo, pre ili posle eksperimentalnih i empirijskih činjenica.

Ето сад си променуо исказ од горе, јер горе је ако је неко хришћанин он није слободан, сад кажеш да јесте слободан.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Стварно ми нисте јасни,да се млатите са једним тинејџером,који не зна где му је д... а где глава...

А брате мили,и спамујете тему...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Šta pričaš bre, ja sam ateista zato što negiram postojanje boga a ne negiram postojanje boga zato što to moram kao ateista, pomešao si nešto. A to što si rekao o moranju se pre odnosi na tebe nego na mene.

Mada je normalno da mislimo jedan za drugog da ovaj drugi ima svet ograničen svojim prostim idejama.

Ниси ме разумео. Ти си атеиста зато што то МОРАШ да будеш. Зашто мораш? Зато што Бога ниси видео нити измерио, па онда НУЖНО мора бити да Бога нема. Твој приступ стварности у старту потискује сваку слободу. Ти не смеш да помислиш да ставрност превазилази твоје мере опита. То је нужност која те тера да поричеш Бога. За разлику од тебе ја сам слободан јер верујем иако нисам видео. Моје хтење да верујем је исперд експерименталних и чулно опитних нужности, атвоје хтење долази тек након њих. Па ко је онда слободан?

Ja ne moram da budem ateista. Ne smem da pomislim da stvarnost prevazilazi moje mere opita?

I zato moram da budem ateista.  Slobodni smo i jedan i drugi u tom slučaju jer svako radi po svom htenju, kad god ono dolazilo, pre ili posle eksperimentalnih i empirijskih činjenica.

Ето сад си променуо исказ од горе, јер горе је ако је неко хришћанин он није слободан, сад кажеш да јесте слободан.

Ne, sloboda je u tome da biraš da li hoćeš da budeš nešto ili ne.

A ako jesi hrišćanin, mislim da nemaš slobodu da biraš kakav će ti stav biti prema homoseksualizmu.

Tu slobode nema.

Подели на овим сајтовима

Стварно ми нисте јасни,да се млатите са једним тинејџером,који не зна где му је д... а где глава...

U pravu je čovek sto posto. Svaka čast brate.

Подели на овим сајтовима

а) "Поправићу те кечеве, да ме не размаже по зиду" - тако верују муслимани

То је робовски однос,

и у складу је са оним што желе бити у односу са Богом - робови.

Из тог разлога - Богу службу чине.

Но,

стварно не разуем да тако размишљају  и верујју скоро сви,

наравно не и сви чега сте и ви доказ,

Срби  и   други православни  хришћани, значи, не само они који су ван синовског односа тј. некрштени.

,,Не зовем вас више робовима (слугама) него заједничарима (пријатељима),

јер роб не зна шта ради Господар његов."

:Господ (Адонај) Исус Христос.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

То ти је, брате Јустинијане, Сократова мајеутика (бабичка вештина порађања знања). Полако. Као што је Сократ доказао Федону да је душа бесмртна, доказаћу и ја њему шта је права слобода.

Подели на овим сајтовима

Sa sedamnaest godina ima da sedi sa nama i da pije :drugarstvo:, vino, rakiju.. Nismo ti mi Švabe...

I to je istina.

Подели на овим сајтовима

Гледе слободе, атеизма, ислама и хришћанства...

Овако каже једна оксфордска књига о хришћансктву у 2. веку:

The precondition of being able to learn that divine will and practise it was freedom of the will and possibility of choice.

Дакле, Бог љубави јесте Бог слободе.

Пази, Дарко, кад си био мали, могли су сигурно да те натерају да једеш карфиол (који си, верујем, мрзео, као и ја и као и сва деца док слушају како је смрдљиви карфиол здрав), али никако нису могли да те натерају да волиш кафриол. Просто то кога/шта волиш, то је твоје право, твоја воља, твој избор. Љубав је, дакле, слобода.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"

Подели на овим сајтовима

Ма википедија је чудо... Баш референтан и релевантан извор, који нико не би умео ни да пронађе ни да преведе. Баш бих питао Микаела, да ли је побројано и општеобавезујуће у исламским државама, пошто знам и за друге врсте тумачења (рекао бих из мало релевантније литературе)?

Ето Андреј брате... ниси ни погледао о чему се ради, а критикујеш напамет. :drugarstvo:

Цитат је из једне познате књиге о исламском закону "Reliance of the Traveller", дакле веома релевантна литература. Да си погледао пажљивије, видео би да је то једна од најпризнатијих књига о исламском закону.

Дакле цитат није из Википедије, него сам ставио линк као објашњење о којој се књизи ради.

Дакле брате Андреј, није лепо овако кикснути па кад ти брат Звонко покаже о чему се ради то једноставно игнорисати и наставити писање без обазирања на то. Поготово зато што си брата Звонка претходно окарактерисао као некаквог "памфлетског познаваоца Ислама" који је "прочитао пар цитата извађених из контекста" (парафраза). Не знам да`л је то зато што си једноставно превидео, ако јеси моје испирке.

Друга ствар: мени делује као да ти видиш проблем у томе што је овдашња дискусија више усмерена ка практичним елементима исламског учења него ка теолошким (да не кажем онтолошким). А брата Звонка и мене доживљаваш као неке образаше са протестантско-католичким менталитетом "хватања за слово" и поједностављавања. Ако се не варам: прво је било "не може Ислам да се научи цитирањем памфлета", преко "не може о Исламу да се научи ништа без да си читао Куран и тефсири" да би се завршило на "не може о Исламу да се научи ништа ако не знаш да читаш арапски" (све парафраза) ... и Онда настављаш са питањем Микаелу о утицају моралности имама на "валидност" иних молитви.

Ја видим у томе један проблем: наиме, иако је питање заиста интересантно, ја не видим у чему је претерана разлика једног таквог питања у односу на питање везано за, рецимо, исламско тумачење валидног и прописаног Кураном обичаја каменовања или питање педофилије. Осим што је ово твоје питање наизглед "бенигније" теолошке (а и социјалне) импликације и једног и другог питања се могу поистоветити: веома много се може научити из одговора једног муслимана и на једно и на друго од ова два питања. И уопште не мора да значи да је ово друго питање "злонамерно" или "провокативно". Сасвим је природно да та питања представљају огроман камен спотицања сваком боготражитељу, зашто онда да не дискутујемо о њима?

Ево ја, рецимо, много волим Суфи музику, па источно медитеранску клопу, чак ми је веома близак и арапски менталитет као такав (као и јеврејски, узгредбудиречено, знам лично "аутентичне" семите и једног и другог табора и менталитет ми се дојми скоро идентичан), чак и одређени делови Курана су јако лепи, и заиста садрже одређене елементе истине. Али, једноставно, шта да радим кад су ми одређени идеолошки и легалистички елементи Ислама ужасно одбојни, јел не смем о томе да причам са Муслиманом, јел стварно неопходна политичка коректност до те мере?

А ево и примера о теолошким импликацијама одозго: ја кад сам рекао да одређену логику коју је изнео Микаел сматрам сатанском сам то накнадно и образложио: а то је сотериолошко тумачење по коме су убиство (или конкретно каменовање), где су и жртва и џелати својевољни актери, нешто што је спасоносно, и то још приде зато што Бог, по нужности, по аутоматизму, "не кажњава два пута", (ово завијено у плашт "правде"). Дакле поред практичног "цивилизацијског" гнушања над овим учењем (тј. тумачењем) које је теби толико мрско зато што у њега учитаваш некакав "еуропски" дух/менталитет, а уопште се не ради о томе него о простој људској и хришћанској реакцији на такве ствари, оно има и низ теолошких проблема. (да и не говоримо у којим све правцима овакво тумачење може да одведе људе)

Ако хоћеш можемо да одемо и у ту причу. Има ту свашта: обавезивање Алаха нужношћу (Божији губитак слободе), лицемерство грешника који баца камен (и тиме чини де-факто грех вероватно бећи него и један други у животу) на грешника који је жртва, затим патолошко веровање грешника да ће због тога што одлази у својеврсно добровољно самоубиство Господ да га, опет по аутоматизму, помилује и уведе у Дом Очев. Итд.

Подели на овим сајтовима

Гледе слободе, атеизма, ислама и хришћанства...

Овако каже једна оксфордска књига о хришћансктву у 2. веку:

The precondition of being able to learn that divine will and practise it was freedom of the will and possibility of choice.

Дакле, Бог љубави јесте Бог слободе.

Пази, Дарко, кад си био мали, могли су сигурно да те натерају да једеш карфиол (који си, верујем, мрзео, као и ја и као и сва деца док слушају како је смрдљиви карфиол здрав), али никако нису могли да те натерају да волиш кафриол. Просто то кога/шта волиш, то је твоје право, твоја воља, твој избор. Љубав је, дакле, слобода.

Ma nisam baš u potpunosti mislio za boga ljubavi i slobode ono, znam da će se otvoriti polemika o slobodi i ljubavi no nema veze. Ja volim karfiol.

Ali ne volim spanać. Ali ne mora ljubav uvek biti izbor baš. Znaš li šta je stokholmski sindrom?

Istraži malko.

Подели на овим сајтовима

Ако се не варам: прво је било "не може Ислам да се научи цитирањем памфлета", преко "не може о Исламу да се научи ништа без да си читао Куран и тефсири" да би се завршило на "не може о Исламу да се научи ништа ако не знаш да читаш арапски" (све парафраза) ...

Иронија је овде што писање брата Андреја показује да он Куран и тефсире није читао, тј. познавање Ислама му се своди на "памфлете".

Све што сам ја написао од почетка дискусије муслимани су потврдили као тачно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Аха.... Значи, ако добро капирам, ми смо као у дијарами заробљени у животу, који је један велики систем којим се игра Бог, па онда ми Њега као волимо, јер Га се бојимо... ?? ?? Хммм.... Не контам... Или то важи само за оне за које живот није радост и срећа, него стресна ситуација?

Мислим... Ако сматраш да си заробљен у животу, онда... Пази кад су и муслимани бољи од тога, да не кажем здравији...

Је ли, Stockholm syndrome boy, је л' имаш ти цуру? Види, пробај да је имаш, можда би се ослободио мало тог стреса...  319.gif :drugarstvo: 29dz8zk

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...