w.a.mozart Написано Август 27, 2010 Пријави Подели Написано Август 27, 2010 ma daaaj... to sa go fly a kite je fora... nije nikom lično upućeno... hfvguio Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 27, 2010 Пријави Подели Написано Август 27, 2010 Мени је драго што је Дарко са нама, супер је човек. Исто ми је драго што су Мирсад и Ениз са нама, без обзира што покушавају да наметну своја правила. Pa ne znam šta bih ti rekao. Mislim da imaš pravo da ti smeta što se neko ophodi tim na taj način. Па сад ти мене убеђујеш да треба да ми смета. hfvguio Пази - чак и да ми смета, немам право да ти забраним да искажеш своје мишљење. Чак шта више спреман сам да то твоје право браним и силом ако треба. На пример да неко покуша да уведе верски закон у Србију и забрани ти да кажеш шта мислиш, ја би био први против. Pod uslovom da imaš razloga naravno. Kod nas je normalno reći nekome kad ga vidiš "Deeee si p**** ti materina!?" a kada bi to rekao Japancu, odsekao bi ti glavu istoga trenutka. I ne bi ni stigao da mu kažeš "ali moja sloboda govora?". Da li je to pitanje slobode govora ili ne? То је лична увреда - псовка. Ја никога не вређам лично. On ni po učenju crkve nije bog. Христос је по учењу Православне Цркве и већине других Бог, провери. shuntavilo2 Само Јеховини Сведоци и још пар мањих заједница уче супротно. Na koji način ugrožava tebe to što ja tako mislim ili govorim? Ништа мене не угрожава то што ти мислиш и говориш, напротив. Драго ми је да си са нама. Šta bi rekao Pat Condell da zna da si religiozan, rekao bi ti nešto odavde: Gledao sam sve snimke koje je Kondel ikada izbacio na internet. Znam šta bi on rekao. Гледао сам и ја све његове снимке, такође знам шта би ти рекао. Питај га, одговориће ти сигурно. Ali te stvari, pitanje Sloboda Govora vs Blasfemija je starije od Kondela, budi siguran u to. On zastupa jednu stranu, muslimani drugu. Stvarno imam problem da zauzmem taj neki ispravan stav. Teško mi je da otkrijem koji je to. Pogledaj inače ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_speech_versus_blasphemy Па нема ту никакве дилеме. Богохуљење је интерно правило одређене верске заједнице, не може да буде наметнуто као опште правило у неком хетерогеном друштву. Индусима је "богохуљење" када се једе говедина, али немају право да мени и теби то забране. Секуларна држава, одвајање цркве и државе итд. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 27, 2010 Пријави Подели Написано Август 27, 2010 NEKAKO MI GOSPODINE DRAGI OVO TVOJE LIČI NA ONU:POMOZI SVOME BRATU PA MAKAR NE BIO U PRAVU. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 NEKAKO MI GOSPODINE DRAGI OVO TVOJE LIČI NA ONU:POMOZI SVOME BRATU PA MAKAR NE BIO U PRAVU. Нисам сигуран на шта мислиш, али Бог је људе створио као слободна бића и свако има право да мисли, верује и каже шта год жели. Ја ћу увек бранити твоје право да кажеш оно што ми се не свиђа. То је тест за веру, јер права вера се не гневи. Не постоји ништа што можеш да ми кажеш па да се разгневим, могу само да се растужим и још више се молим Богу за тебе. Ено неколико пута сте ме лично увредили, веруј ми да нисам оком трепнуо нити сам вас једну секунду због тога мрзео. Напротив. Само ми је жао што затварате очи када вам укажем на неке очигледне ствари. Мораш Енизе да разумеш једну ствар - није ти брат и пријатељ онај ко ти прича шта ти годи, него онај ко ти говори истину. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 NEKAKO MI GOSPODINE DRAGI OVO TVOJE LIČI NA ONU:POMOZI SVOME BRATU PA MAKAR NE BIO U PRAVU. Нисам сигуран на шта мислиш, али Бог је људе створио као слободна бића и свако има право да мисли, верује и каже шта год жели. Ја ћу увек бранити твоје право да кажеш оно што ми се не свиђа. То је тест за веру, јер права вера се не гневи. Не постоји ништа што можеш да ми кажеш па да се разгневим, могу само да се растужим и још више се молим Богу за тебе. Ено неколико пута сте ме лично увредили, веруј ми да нисам оком трепнуо нити сам вас једну секунду због тога мрзео. Напротив. Само ми је жао што затварате очи када вам укажем на неке очигледне ствари. Мораш Енизе да разумеш једну ствар - није ти брат и пријатељ онај ко ти прича шта ти годи, него онај ко ти говори истину. Da, slažem se s tobom, samo ako misliš da si ti taj koji govori ovdje meni istinu , ne bih se složio.Razlika između tebe g.Zvonko i ostalih sugovornika jeste što oni kada se ne slože kažu ne slažemo se s time , to je za nas ne prihvatljivo, itd, dok kod tebe su sami klizeći startovi.Nemoj misliti bolan da moj glas koji sam digao protiv tvog pisanja je zbog toga što si nas uzdrmao nedaj Bože, ja mrzim kod sugovornika nepoštivanje i neuvažavanje.Ako ćeš reći ja tebe uvažavam a napisati meni kao muslimanu ti si bolji od Muhammeda, to je za mene krajniji cinizam.Evo Zvonko, ti kao hrišćanin nudim ti prijedlog izaberi temu ja i ti pišemo o njoj, idemo snagom argumenta, pa čitaoci neka čitaju.Ja sam ambasador svoje vjere ovdje, nastojim da svojom kulturom kao i moji sugovornici muslimani u što boljem svjetlu prikažemo našu vjeru, a i ti si ambasador svoje vjere, neznam da li si u takvom svjetlu primjer svojoj vjeri.Što se tiče toga da smo mi gosti ovdje, da to je tačno,mi poštujemo domaćina koji nas je ugostio ovdje na forumu, ali da li je kod tebe shvatanje da ako ugostiš gosta da ga trebaš vrijeđati. Naš malo drugačiji odnos prema tebi je zbog tvog načina pisanja. Prepucavanje poput, nema administracije pa iskoristite priliku, zaista je uvredljivo, pogotovo kada se uzme za podatak moj odnos prema sugovornicima, sa kojima sam na jako korekstan način razgovarao i vodio dijalog. Ovo je jedan od rjetkih foruma gdje se može normalno komunicirati što treba da bude za čast,nemoj bolan da to upropastiš. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Све сам ваше постове потанко и веома пажљиво и промишљено прочитао...овако ћете од сада радити или немојте учествовати на овом форуму и амин! 1.Свако има право,у складу са Богом даном слободом мишљења и изношења ставова,у складу са слободом говора који се гарантује законом ове земље,у складу са нормама слободног хришћанског духа овог форума,да искаже своје мишљење о свакој личности све док то не пређе у непорециво вређање исте,јер онда постаје супротност свему овоме што сам горе рекао.Под "вређањем" мислим искључиво и само на оно што је општепознато и опште дефинисано као псовка,ружна,недвосмислено увредљива реч и погрда,којима се на један нецивилизован и дијалошки крајње недопустив начин жели одређена личност руинирати,карактерно оцрнити,морално девастирати и учинити свеживотно небитном и безвредном,а не на сваку опаску или изречен став који ће се прогласити увредом само зато што се некоме не свиђа порука те опаске или зато што му смета став другог који се коси са његовим религиозним,политичким или било којим другим убеђењем.Када би свако од нас самовољно процењивао шта је "погрдно" по "његовом мишљењу",сваки критички приступ и плодотворан дијалог би био немогућ у људском роду а то увек води у једноумље.Неко ће рећи да је "Мухамед лажни пророк" и за некога ће то бити увреда,неко ће рећи да је био "бахат и осион",и то ће за некога такође бити увреда,али исто тако за некога може бити највећа увреда рећи да је "Христос био обичан посланик",и то још "мањи од Мухамеда" и да "није Син Божији и Бог"...и? Какав је ту дијалог онда уопште могућ ако ћемо да скачемо,вриштимо и копамо очи свакоме ко нам каже да "Христос није био Син Божији и Бог",да "Света Тројица не постоје" и да је то веровању припадника других религија "хула на једнога Бога",да је "Св.Писмо фалсификовано",да је "Мухамед лажни пророк",да је био "силник",да је религија "најглупља ствар на свету",итд,итд? Морамо разликовати појам "увреде" са њеним реалним увредљивим садржајем и значењем од "ово ми се не свиђа и то је увреда за мене". Од сада заборавите на овакав приступ ако желите да разговарате на припадницима других конфесија...ово важи за све нас без обзира на (а)религиозну опредељеност и нема више расправе по овом питању.Амин!!! 2.Ако вам се константно не свиђа начин,ток и садржај разговора са неким,ако сте више него убеђени да је са њим бесмислено разговарати,једноставно немојте више комуницирати са њим или ако баш желите и сматрате да није баш све изгубљено,онда се потрудите да пронађете најмањи заједнички именилац,кроз неку промену у свом приступу према саговорнику. 3.Не псујте и не вређајте се међусобно.Не може се неко назвати "подлацем" (то је нешто што је свима на планети познато као псовка и дефинише се искључиво као увреда!),само зато што има мишљење другачије од мога,што је можда тврдоглав,што има свој став који ми се не свиђа,па ма како био упоран у свом ставу,ма колико ја мислио да је тај став погрешан....не смем да га вређам,тј.да га омаловажавам кроз псовку.Могу га критиковати,али не и кроз псовку вређати. 4.Све што сматрате увредом пошаљете адмнистрацији,она просуди и опомене,ако има реалних разлога за то,или не опомене јер нема реалних разлога за тако нешто. 4.Имајући разумевање за пијетет који исламски верници имају према свом посланику,замолићу све хришћанске учеснике овог дијалога да пажљиво бирају речи којима ће говорити о њиховом посланику,а исто тако молим припаднике исламске вере да пажљиво бирају речи када износе своје ставове о туђим светињама. Запамтите ово! Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Све сам ваше постове потанко и веома пажљиво и промишљено прочитао...овако ћете од сада радити или немојте учествовати на овом форуму и амин! 1.Свако има право,у складу са Богом даном слободом мишљења и изношења ставова,у складу са слободом говора који се гарантује законом ове земље,у складу са нормама слободног хришћанског духа овог форума,да искаже своје мишљење о свакој личности све док то не пређе у непорециво вређање исте,јер онда постаје супротност свему овоме што сам горе рекао.Под "вређањем" мислим искључиво и само на оно што је општепознато и опште дефинисано као псовка,ружна,недвосмислено увредљива реч и погрда,којима се на један нецивилизован и дијалошки крајње недопустив начин жели одређена личност руинирати,карактерно оцрнити,морално девастирати и учинити свеживотно небитном и безвредном,а не на сваку опаску или изречен став који ће се прогласити увредом само зато што се некоме не свиђа порука те опаске или зато што му смета став другог који се коси са његовим религиозним,политичким или било којим другим убеђењем.Када би свако од нас самовољно процењивао шта је "погрдно" по "његовом мишљењу",сваки критички приступ и плодотворан дијалог би био немогућ у људском роду а то увек води у једноумље.Неко ће рећи да је "Мухамед лажни пророк" и за некога ће то бити увреда,неко ће рећи да је био "бахат и осион",и то ће за некога такође бити увреда,али исто тако за некога може бити највећа увреда рећи да је "Христос био обичан посланик",и то још "мањи од Мухамеда" и да "није Син Божији и Бог"...и? Какав је ту дијалог онда уопште могућ ако ћемо да скачемо,вриштимо и копамо очи свакоме ко нам каже да "Христос није био Син Божији и Бог",да "Света Тројица не постоје" и да је то веровању припадника других религија"хула на једнога Бога",да је "Св.Писмо фалсификовано",да је "Мухамед лажни пророк",да је био "силник",да је религија "најглупља ствар на свету",итд,итд? Морамо разликовати појам "увреде" са њеним реалним увредљивим садржајем и значењем од "ово ми се не свиђа и то је увреда за мене". Од сада заборавите на овакав приступ ако желите да разговарате на припадницима других конфесија...ово важи за све нас без обзира на (а)религиозну опредељеност и нема више расправе по овом питању.Амин!!! 2.Ако вам се константно не свиђа начин,ток и садржај разговора са неким,ако сте више него убеђени да је са њим бесмислено разговарати,једноставно немојте више комуницирати са њим или ако баш желите и сматрате да није баш све изгубљено,онда се потрудите да пронађете најмањи заједнички именилац,кроз неку промену у свом приступу према саговорнику. 3.Не псујте и не вређајте се међусобно.Не може се неко назвати "подлацем" (то је нешто што је свима на планети познато као псовка и дефинише се искључиво као увреда!),само зато што има мишљење другачије од мога,што је можда тврдоглав,што има свој став који ми се не свиђа,па ма како био упоран у свом ставу,ма колико ја мислио да је тај став погрешан....не смем да га вређам,тј.да га омаловажавам кроз псовку.Могу га критиковати,али не и кроз псовку вређати. 4.Све што сматрате увредом пошаљете адмнистрацији,она просуди и опомене,ако има реалних разлога за то,или не опомене јер нема реалних разлога за тако нешто. 4.Имајући разумевање за пијетет који исламски верници имају према свом посланику,замолићу све хришћанске учеснике овог дијалога да пажљиво бирају речи којима ће говорити о њиховом посланику,а исто тако молим припаднике исламске вере да пажљиво бирају речи када износе своје ставове о туђим светињама. Запамтите ово! Pažljivo sam pročitao to što ste napisali i komentarišem shodno slobodi govora koju nam je dragi Bog dao:Iznošenje stava vjere kojim se međusobno razlikujemo u kontekstu vi kažete Muhammed nije Poslanik a mi kažemo Isus nije Bog, to nije nikako uvreda jer zbog ovakvih ubjeđena neki od nas su hrišćani a neki muslimani ili pripadnici neke druge vjere ili pravca. Ali lična uvreda je kada neko kaže hrišćaninu ti si bolji od Isusa ili muslimanu ti si bolji od Muhammeda. Ja od sada sa bilo kime koji bude imao sa mnom takav način razgovora neću više kontaktirati. Solomone, uvaženi brate, imaj na umu da ste postigli jedan veliki uspjeh na ovom forumu kojim se ne mogu baš mnogi pohvaliti a to je imate članove foruma koji su i hrišćani, muslimani ateisti, katolici tid. To je bogastvo (moj lični stav)koje treba čuvati. Ja ne očekujem da meni nemusliman hvalospjeve o islamu govori a niti vi očekujete da ja hvalospjeve o hrišćansvu govorim, ali međusobno očekujemo razgovor sa respektom. Pročitaj Zvonkove postove, i razmisli o onome što je pisao. Svako dobro od Boga vam želim! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 NEKAKO MI GOSPODINE DRAGI OVO TVOJE LIČI NA ONU:POMOZI SVOME BRATU PA MAKAR NE BIO U PRAVU. Pa naravno da trebamo da budemo lojalni prema svojim braćama i sestrama. Čemu Crkva ako nemam veru, a ovo znači i vernost. Osim toga, kao ubeđeni demokrat ja uvek branim članove svoje zajednice, pošto je lojalnost jedna od osnove demokratije.. Ovo ne znači da trebamo sve da tolerišemo. Međutim, Zvonko i drugi pokazali su jednu realnu stranu Islama, nama se ovo svidelo ili ne. Naravno da nisu svi Muslimani takvi, ali na onim Muslimanima koji nisu takvi jeste da ustanu i pokažu to delima i ne samo rečima. Ali baš ovo drugo je retki slučaj, nego počinje pravdanje tipa "pa znate, ovo, pa ono..." Nema tu ovo ili ono. Ubica je ubica, bio Pravoslavac, Musliman ili nešto treće. Dijalog ako bazira na pravdanje sebe i na prećutkavanje, ne vodi do ničega; u najboljem dobija se kratka perioda mira, ali sami konflikti ostaju nerešeni sve dokle ne izbiju ponovo na površinu. Vidiš Dragi, kod nas u islamu nije kao kod vas, kod nas je pravilo:Reci istinu makar gorka bila! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Веома прецизно,јасно и недвосмислено сам дефинисао и објаснио свима чега се сви морамо држати.Расправе по овом питању неће бити,као што неће више бити дозвољено произвољно тумачење онога што сам нагласио у вези са појмом "увреда".Сваки пост који не буде у складу са цивилизацијским понашањем (било да је мој,Звонков,Мирсадов,Перин или Жикин) биће обрисан од сада. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Молим вас све да прекинете препирку, погтово препирку која нема везе са темом. Што се тиче саме теме, саветујем дискунтантима да након изношења свог виђења и саслушања мишљења супротне стране, пређу на следеће питање. Ово убеђивање јесте/није не води квалитетном сагледавању проблематике. Дакле, Звонко има став да је Ислам као такав агресиван и опасан, Ениз, Микаел и још неки су показали једно другачије виђење. Људи који ово читају нека сами изводе закључке, али нема смисла да се међусобно убеђујемо и надвикујемо.Тако је.А сада нека ме напокон удостоје и прокоментаришу. Дакле, ја сам под насловом ,,Има ли таста а да слуша свога зета " изнео аргументе у прилог тезе да је Кур'ан искривљен, и то фундаментално искривљен, од стране Ебу Бекр-Омер-Осман клике. * Sunni alim Abu Mohammad Abdullah Ibn Muslim Ibn Qutaybah Daynuri u svojoj istoriji Halifa, poznatoj kao "al-Imamah wa al- Siyasah" prenosi: Omer zatrazi drva, i obracajuci se narodu u kuci rece: "Kunem se Allahom u cijoj je ruci moj zivot, da ukoliko ne izadjete iz kuce, ja cu je zapaliti". Neki rekose Omeru da je Fatima u kuci. Omer rece:"Nije me briga ko je sve u kuci." Sunni referenca: al-Imamah wa al-Siyasah od Ibn Qutaybah, dio 1, str 3 i 19-20 Drugi sunni istoricar al-Baladhuri prenosi: Ebu Bekr zatrazi od Alija da ga podrzi, ali je Alija odbio, tada je Omer (koji ce kasnije naslediti Ebu Bekra) posao prema Alijevoj kuci sa pripaljenom bakljom. Pred vratima on susrete Fatimu koja mu rece: "Namjeravas li to zapaliti vrata moje kuce?" Omer, (то је онај што је од Ебу Бекра добио задужење да прикупља кур'анске ајете :cheesy: , тако да није за зачудити се да у ономе што је приредио није било доста тога по упути од посланика што потврђују и неслагања и тврдње да ови силници имају Кур'ан који се не слаже са оним што је посланик Мухамед проповедао. Што ће тврдити и избеглице које су избегле у Јерменију, као и оне прве избеглице које су исто тражиле уточише међу павославним хришћанима у Етиопији, и ови су потражили исто избегавши код јерменских хришћана (исто оријентални православци) и кад ови Омер-Османови дођу неће се слагати са њима, са њиховим ТЕКСТОМ и ТУМАЧЕЊЕМ Кур'ана.) , Оmer rece: "Da, zato jer ce to ojacati vjeru koja nam je dosla preko tvojeg oca!" Sunni reference: al-Ansab Ashraf, od al-Baladhuri, dio 1, str 582,586 Takodje alim Juhari u njegovoj knjizi kaze: "Omer i jos nekoliko muslimana uputise se da bi zapalili Fatiminu kucu, kao i one u njoj koji su im se suprostavljali." Ibn Shahna je izjavio isto, dodajuci "Da bi zapalili kucu i njene ukucane". Тај Омер, главни Ебу Бекров човек, наслеђује њега, а након Омерове смрти Османа изабира изборно тело које је за живота одредио Омер. * ,,Za vreme halife Osmana granice islama se dalje širile prema istoku. Osvojena je Armenija! U tim vojnim pohodima učestvovao je i Huzejfa ibn Jeman koji je zapazio da se tamo mnogi ljudi razilaze u načinu čitanja i učenja Kur'ana, što je često dovodilo do svade i nereda. Huzejfa ibn Jeman je nakon povratka o tome obavijestio halifu Osmana koji je zatražio od Hafse da mu pošalje Mushaf koji je sakupljen i sravnjen za vrijeme Ebu Bekra. Kada mu je taj primjerak stigao on je naredio Zejdu ibn Sabitu i ostalim članovima komisije da ga prepišu i umnože u nekoliko primeraka. To je urađeno i primerci su poslani u pojedine pokrajine države islamske. Po jedan primerak je poslao u Mekku, Basru, Kufu, Šam, Jemen i Bahrejn, a jedan je ostavio kod sebe. Stari primjerak koji je bio pohranjen kod Hafse, Osman je dao spaliti! Primerak koji je zadržao kod sebe Osman je nazvao Mushafu’l-Imam." Izvor: Jusuf Ramić, Tefsir – historija i metodologija, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Sarajevo, 2001., str. 13. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Молим вас све да прекинете препирку, погтово препирку која нема везе са темом. Што се тиче саме теме, саветујем дискунтантима да након изношења свог виђења и саслушања мишљења супротне стране, пређу на следеће питање. Ово убеђивање јесте/није не води квалитетном сагледавању проблематике. Дакле, Звонко има став да је Ислам као такав агресиван и опасан, Ениз, Микаел и још неки су показали једно другачије виђење. Људи који ово читају нека сами изводе закључке, али нема смисла да се међусобно убеђујемо и надвикујемо.Тако је.А сада нека ме напокон удостоје и прокоментаришу. Дакле, ја сам под насловом ,,Има ли таста а да слуша свога зета " изнео аргументе у прилог тезе да је Кур'ан искривљен, и то фундаментално искривљен, од стране Ебу Бекр-Омер-Осман клике. * Sunni alim Abu Mohammad Abdullah Ibn Muslim Ibn Qutaybah Daynuri u svojoj istoriji Halifa, poznatoj kao "al-Imamah wa al- Siyasah" prenosi: Omer zatrazi drva, i obracajuci se narodu u kuci rece: "Kunem se Allahom u cijoj je ruci moj zivot, da ukoliko ne izadjete iz kuce, ja cu je zapaliti". Neki rekose Omeru da je Fatima u kuci. Omer rece:"Nije me briga ko je sve u kuci." Sunni referenca: al-Imamah wa al-Siyasah od Ibn Qutaybah, dio 1, str 3 i 19-20 Drugi sunni istoricar al-Baladhuri prenosi: Ebu Bekr zatrazi od Alija da ga podrzi, ali je Alija odbio, tada je Omer (koji ce kasnije naslediti Ebu Bekra) posao prema Alijevoj kuci sa pripaljenom bakljom. Pred vratima on susrete Fatimu koja mu rece: "Namjeravas li to zapaliti vrata moje kuce?" Omer, (то је онај што је од Ебу Бекра добио задужење да прикупља кур'анске ајете :cheesy: , тако да није за зачудити се да у ономе што је приредио није било доста тога по упути од посланика што потврђују и неслагања и тврдње да ови силници имају Кур'ан који се не слаже са оним што је посланик Мухамед проповедао. Што ће тврдити и избеглице које су избегле у Јерменију, као и оне прве избеглице које су исто тражиле уточише међу павославним хришћанима у Етиопији, и ови су потражили исто избегавши код јерменских хришћана (исто оријентални православци) и кад ови Омер-Османови дођу неће се слагати са њима, са њиховим ТЕКСТОМ и ТУМАЧЕЊЕМ Кур'ана.) , Оmer rece: "Da, zato jer ce to ojacati vjeru koja nam je dosla preko tvojeg oca!" Sunni reference: al-Ansab Ashraf, od al-Baladhuri, dio 1, str 582,586 Takodje alim Juhari u njegovoj knjizi kaze: "Omer i jos nekoliko muslimana uputise se da bi zapalili Fatiminu kucu, kao i one u njoj koji su im se suprostavljali." Ibn Shahna je izjavio isto, dodajuci "Da bi zapalili kucu i njene ukucane". Тај Омер, главни Ебу Бекров човек, наслеђује њега, а након Омерове смрти Османа изабира изборно тело које је за живота одредио Омер. * ,,Za vreme halife Osmana granice islama se dalje širile prema istoku. Osvojena je Armenija! U tim vojnim pohodima učestvovao je i Huzejfa ibn Jeman koji je zapazio da se tamo mnogi ljudi razilaze u načinu čitanja i učenja Kur'ana, što je često dovodilo do svade i nereda. Huzejfa ibn Jeman je nakon povratka o tome obavijestio halifu Osmana koji je zatražio od Hafse da mu pošalje Mushaf koji je sakupljen i sravnjen za vrijeme Ebu Bekra. Kada mu je taj primjerak stigao on je naredio Zejdu ibn Sabitu i ostalim članovima komisije da ga prepišu i umnože u nekoliko primeraka. To je urađeno i primerci su poslani u pojedine pokrajine države islamske. Po jedan primerak je poslao u Mekku, Basru, Kufu, Šam, Jemen i Bahrejn, a jedan je ostavio kod sebe. Stari primjerak koji je bio pohranjen kod Hafse, Osman je dao spaliti! Primerak koji je zadržao kod sebe Osman je nazvao Mushafu’l-Imam." Izvor: Jusuf Ramić, Tefsir – historija i metodologija, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Sarajevo, 2001., str. 13. dogadjaji koji su navedeni dati su iz ugla siita...o njima bas i ne bih previse. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Da, slažem se s tobom, samo ako misliš da si ti taj koji govori ovdje meni istinu , ne bih se složio.Razlika između tebe g.Zvonko i ostalih sugovornika jeste što oni kada se ne slože kažu ne slažemo se s time, to je za nas ne prihvatljivo, itd, dok kod tebe su sami klizeći startovi. Нема код мене никаквих "клизећих стартова" - 90% мојих постова су цитати из исламских књига. Да ли је и један био неистинит? Увек наведем референцу да свако може да провери. Друга ствар је што сам упоран и не дозвољавам да се изврдава. На пример, често се дешавало се да ми саговорник муслиман каже "не то није тачно", или "тај хадис не постоји" па после испадне "погрешио сам". Имаш неколико таквих примера само на овој теми. Зато сам упоран да се питање истражи до краја. Ако не разјаснимо ствари у чему је онда сврха дискусије? Једина разлика између мене и осталих саговорника је што сам ја прочитао Куран, доста хадиса и још неке ствари о Исламу, а они нису и не знају о томе скоро ништа. Већина овде не зна разлику између суре и ајета, а камо ли шта је хадис или тефсир. Зато не може нико да ме вуче за нос и каже ми "тај хадис не постоји" или "то је противно Исламу", јер могу одмах да наведем конкретне доказе. Nemoj misliti bolan da moj glas koji sam digao protiv tvog pisanja je zbog toga što si nas uzdrmao nedaj Bože, ja mrzim kod sugovornika nepoštivanje i neuvažavanje.Ako ćeš reći ja tebe uvažavam a napisati meni kao muslimanu ti si bolji od Muhammeda, to je za mene krajniji cinizam. Не знам ја каква су ваша осећања, само видим да сте се разгневили. Што се упоређивања људи тиче свако има пуно право да о томе расуђује. Логика је веома једноставна - ти имаш једну жену, Мухамед је имао више од десет, ти (претпостављам) ниси никада никога убио, Мухамед је убио на стотине (можда и хиљаде) људи и тако даље. И ја одатле извлачим закључак ко је од вас двојице бољи без намере да било кога вређам. Тачно је да те намерно стављам у моралну дилему зашто следиш таквог човека. Међутим, то је конфликт који мораш да решиш сам са собом и својом вером, а не да се гневиш и забраниш да се то каже. Када Христос дође, Он ће донети само једну ствар на овај свет - Истину. Више нико неће моћи ништа да сакрије, све мисли и сва дела ће се открити. И онај ко не може да поднесе истину о себи, ко се разгневи када му се укаже на очигледне чињенице, неће моћи да издржи ту Истину, али неће имати где да побегне. И то је пакао. И наравно, мада си у међувремену обрисао из свог текста, имаш право да мене или било кога другог упоредиш са Христом. Ево нађи Исусу Христу једну једину ману - да ли је убио некога? Или да ли је имао десет жена? Или је можда заповедио да се његови критичари убијају на спавању? Нема брате једне мрље ни тачкице. Само савршенство. И ако ми кажеш да сам бољи од Христа могу само да се насмејем. Што се мене тиче, нема никакве дилеме ко је ту бољи и кога треба следити. Свако одлучује за себе. Evo Zvonko, ti kao hrišćanin nudim ti prijedlog izaberi temu ja i ti pišemo o njoj, idemo snagom argumenta, pa čitaoci neka čitaju.Ja sam ambasador svoje vjere ovdje, nastojim da svojom kulturom kao i moji sugovornici muslimani u što boljem svjetlu prikažemo našu vjeru, a i ti si ambasador svoje vjere, neznam da li si u takvom svjetlu primjer svojoj vjeri. Само снагом аргумената и разговарам. О мојој вери има ко да суди, немам намеру да се пред људима правим бољи него што јесам. Što se tiče toga da smo mi gosti ovdje, da to je tačno,mi poštujemo domaćina koji nas je ugostio ovdje na forumu, ali da li je kod tebe shvatanje da ako ugostiš gosta da ga trebaš vrijeđati. Не слажем се да "гости" треба да имају другачији статус од "домаћина". Исто тако, нисам вас ни један једини пут увредио лично. Увреда је било са друге стране. Naš malo drugačiji odnos prema tebi je zbog tvog načina pisanja. Шта је то у мом начину писања? Упоран сам да докажем своје тврђење, али при том нисам непристојан. Ено ти пример када смо разговарали о каменовању. Мирсад каже "то је противно Исламу" па ја испаднем лажов. По теби требало је да прећутим и остане да је Звонко лажов. Међутим, после неколико страница дискусије када сам изнео необориве аргументе и цитате он је признао да је погрешио. И питам сада тебе Енизе - ко је ту некоректан саговорник? Нешто не верујем да он то није знао од почетка. Prepucavanje poput, nema administracije pa iskoristite priliku, zaista je uvredljivo, pogotovo kada se uzme za podatak moj odnos prema sugovornicima, sa kojima sam na jako korekstan način razgovarao i vodio dijalog. Ovo je jedan od rjetkih foruma gdje se može normalno komunicirati što treba da bude za čast,nemoj bolan da to upropastiš. Нема никаквих проблема са моје стране, само немојте да очекујете да неће бити незгодних питања. Жив ми био П.С. Ако администрација сматра да је ово сувишно што сам написао молим вас обришите. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Radije bih da razgovaramo javno, ne preko pp. Kazes da tast, Ebu Bekr, kao ni Omer, nisu menjali Kur'an. Ebu Bekri, dakle coveku koji naredjuje , i coveku koji ide da izvrsi - Omer, naredjenje spaljivanja doma i cuvare doma, najblize Muhamedove, ne mozemo verovati da su imali iole istinskog sluha za Boziju rec (rekao bih - ponovljenu) od poslanika Ljubavi poslatog arabljanima, Muhameda, neka je na njemu Boziji mir i Spas. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Radije bih da razgovaramo javno, ne preko pp. Kazes da tast, Ebu Bekr, kao ni Omer, nisu menjali Kur'an. Ebu Bekri, dakle coveku koji naredjuje , i coveku koji ide da izvrsi - Omer, naredjenje spaljivanja doma i cuvare doma, najblize Muhamedove, ne mozemo verovati da su imali iole istinskog sluha za Boziju rec (rekao bih - ponovljenu) od poslanika Ljubavi poslatog arabljanima, Muhameda SallAllahu alejhi ve sellem. na nacin kako to prikazuju siiti je moguce.Ebu Bekr je legitimni naslednik Poslanika,a sa time se nisu slozili oni koji su smatrali da naslednik mora biti iz Poslanikove loze(to bi vodilo u idolatriju).Siitska ideologija zastupa tezu da je Ali taj koji je trebao das bude Halifa.sve se to dogodilo zato sto Poslanik i nije odredio naslednika,i stvar je resena izborom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 28, 2010 Пријави Подели Написано Август 28, 2010 Логика је веома једноставна - ти имаш једну жену, Мухамед је имао више од десет, ти (претпостављам) ниси никада никога убио, Мухамед је убио на стотине (можда и хиљаде) људи и тако даље. И ја одатле извлачим закључак ко је од вас двојице бољи без намере да било кога вређам. Тачно је да те намерно стављам у моралну дилему зашто следиш таквог човека. Muhamed nije ratovao protiv hriscana, i hriscani su ziveli u miru za njegova zivota, cak su se ispomagali, i tvrdili da je to ista vera. Druga stvar koja se cesto spocitava Muahmedu, i to onako jako ruzno, - pljackas karavana. Nije pljackao karavan, nego je napao (i to na molbu opljackanih vernika) karavan da bi povratio oteto. Muhamed je predvodio odbrambene bitke.Inace, ubijao je i sveti Justinijan na stotine (mozda i hiljade). Ne dovodim time njegovo svetiteljstvo u pitanje, ko cita da razume, niti svetog kralja Milutina koji je iz istih razloga kao i Muhamed, koji zeni cerku Ebu Bekrovu, znak saveza ili mira ozenio dete... Itd... itd... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука