Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Добро брате, има каменовања, човек је објаснио како и под којим условима га има, ми то као хришћани не можемо да прихватимо као идеал, и...идемо даље. Такав ток треба да има дискусија, а не да се вртимо у круг.

Па да ли се ја овде вртим у круг? Одмах после тога сам прешао на следеће питање, прелистај дискусију.

Вртимо се у круг са овим бесмисленим "протоколарним питањима"...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па у чему је онда проблем? У томе што ми неке њихове верске ставове не прихватамо? Мислим да на томе треба стати: јасно нам је, али не прихватамо и...у здрављу се гледали.

Нема проблема с` моје стране. Ја сам изнео аргументе, Микаел је прихватио да представљају аутентични Ислам и идемо даље.

Ево да ти илуструјем у чему је проблем, једна типична дискусија о Исламу изгледа одприлике овако:

Звонко: Ислам заповеда каменовање за прељубнике.

Нека браћа: Ти си нетолерантан! Мрзиш муслимане! Лажеш о Исламу! Хоћеш да побијеш све муслимане! То није прави Ислам! Срам те било! Оправдаваш геноцид! Имаш клемпаве уши! ...

Муслиман: Није тачно, то није исламско учење.

Звонко: (конкретни цитати из најпознатијих исламских извора - пример где Мухамед заповеда каменовање)

Муслиман: Ах да, погрешио сам. Каменовање јесте казна за прељубнике ако су у браку.

Аца: Звонко, нема смисла стварно да човеку набијаш на нос нешто што он не верује...

:drugarstvo:

Добро брате, има каменовања, човек је објаснио како и под којим условима га има, ми то као хришћани не можемо да прихватимо као идеал, и...идемо даље. Такав ток треба да има дискусија, а не да се вртимо у круг.

nikome i nije ideal ubiti coveka....
Подели на овим сајтовима

osim toga-sto se plasis toliko?nisi musliman,pa ni ne podlezes tim zakonima.opusti se....

У исламској држави сви подлежу шеријатском закону.

o,jel?...

Биће опет после "заборавио сам"... greengrin

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ко каже да не можемо да критикујемо? Можемо да износимо своје мишљења, а критика је један облик мишљења. Ја кажем да не треба да се убеђујемо овде на форуму, а аргументована критика је увек добро дошла, као и аргументован одговор на критику. Дакле, можемо да причамо зашто замерамо постојању смртне казне, каменовања, и слично, али треба да имамо границе и да не очекујемо да саговорник прихвати како смо у праву.

Подели на овим сајтовима

osim toga-sto se plasis toliko?nisi musliman,pa ni ne podlezes tim zakonima.opusti se....

У исламској држави сви подлежу шеријатском закону.

o,jel?...

Биће опет после "заборавио сам"... greengrin

jedno ti je serijatski zakon,drugo su ti pravila.pa naravno da ni ja ne bi mogao da radim nesto u AmeriKi,na primer,ako to tamo nije opste prihvaceno.to su nijanse za koje mislis?
Подели на овим сајтовима

jedno ti je serijatski zakon,drugo su ti pravila.pa naravno da ni ja ne bi mogao da radim nesto u AmeriKi,na primer,ako to tamo nije opste prihvaceno.to su nijanse za koje mislis?

Наравно да мораш да поштујеш законе државе у којој живиш, али ето у Америки постоји Први Амандман који мени и теби даје право да верујемо шта год хоћемо, па смо равни. Нити држава сме да доноси било какве одлуке или пресуде различито за мене или тебе због вере.

Са друге стране, у исламској држави грађани имају различит статус пред законом зависно од своје вере.

Ево пар конкретних примера:

Такви немуслимански поданици су дужни да се придржавају исламских правила који се односе на безбедност и заштиту живота, углед и имовину. Поред тога, они:

(1) бивају кажњени за прељубу или крађу, али не и за пијанство;

(2) (морају да) се разликују од муслимана по одећи, носећи широк појас од тканине;

(3) не поздрављају се "алејкум селам" (од стране муслимана);

(4) морају да ходају по страни улице (тј. да се склањају са стране када пролазе муслимани);

(5) не смеју да граде зграде више или једнане висини муслиманских зграда, али ако добију високе куће, не треба их уништити;

(6) забрањено им је да отворено приказују вино или свињетину, (да звоне звона на цркви или показују крстове) рецитују Тору или Јеванђење гласно, или да јавно обављају своје сахране и празнике;

(7) и забрањено им је да граде нове цркве.

(Umdat al-Salik wa Uddat al-Nasik)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ма википедија је чудо... Баш референтан и релевантан извор, који нико не би умео ни да пронађе ни да преведе. Баш бих питао Микаела, да ли је побројано и општеобавезујуће у исламским државама, пошто знам и за друге врсте тумачења (рекао бих из мало релевантније литературе)?

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Ма википедија је чудо... Баш референтан и релевантан извор, који нико не би умео ни да пронађе ни да преведе. Баш бих питао Микаела, да ли је побројано и општеобавезујуће у исламским државама, пошто знам и за друге врсте тумачења (рекао бих из мало релевантније литературе)?

Ето Андреј брате... ниси ни погледао о чему се ради, а критикујеш напамет. ekstra

Цитат је из једне познате књиге о исламском закону "Reliance of the Traveller", дакле веома релевантна литература. Да си погледао пажљивије, видео би да је то једна од најпризнатијих књига о исламском закону.

Дакле цитат није из Википедије, него сам ставио линк као објашњење о којој се књизи ради.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Али једна важна ствар за Микаела - мене брате није страх од таквог закона јер ја никада не би пристао да будем поданик такве власти. Хтео сам да ти кажем следеће. Да твоја браћа у вери тебе ухвате са неком ханумом и изведу да те каменују, ја и овај мој брат Андреј би изашли да те бранимо без обзира на цену. И не само за тебе, него за било ког муслимана или немуслимана. Наша вера нам тако налаже. Па ти види онда ко је теби ту прави брат и чија вера је боља.

Друга ствар, ово што нека браћа кажу да треба "прихватити" и "помирити се" са "различитостима". Не би то била само издаја моје личне вере и најдубљих уверења, него пре свега овог нашег брата Микаела. Као што је Драги рекао - не можемо ми Хришћани да се "помиримо" са таквим идејама. Не због нас и што смо много паметни, него зато што смо одговорни за друге. Док могу да причам и да куцам, има да понављам сваки дан исто ако треба јер ми је то дужност. Једног ће јутра овај наш брат да се пробуди и помисли "стварно човече, како прави верник може да подржава такве ствари..."

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Хтео сам да ти кажем следеће. Да твоја браћа у вери тебе ухвате са неком ханумом и изведу да те каменују, ја и овај мој брат Андреј би изашли да те бранимо без обзира на цену. И не само за тебе, него за било ког муслимана или немуслимана. Наша вера нам тако налаже.

facenew22222222 не бих имао ништа против да вам се придружим  ekstra
Подели на овим сајтовима

Али једна важна ствар за Микаела - мене брате није страх од таквог закона јер ја никада не би пристао да будем поданик такве власти. Хтео сам да ти кажем следеће. Да твоја браћа у вери тебе ухвате са неком ханумом и изведу да те каменују, ја и овај мој брат Андреј би изашли да те бранимо без обзира на цену. И не само за тебе, него за било ког муслимана или немуслимана. Наша вера нам тако налаже. Па ти види онда ко је теби ту прави брат и чија вера је боља.

Друга ствар, ово што нека браћа кажу да треба "прихватити" и "помирити се" са "различитостима". Не би то била само издаја моје личне вере и најдубљих уверења, него пре свега овог нашег брата Микаела. Као што је Драги рекао - не можемо ми Хришћани да се "помиримо" са таквим идејама. Не због нас и што смо много паметни, него зато што смо одговорни за друге. Док могу да причам и да куцам, има да понављам сваки дан исто ако треба јер ми је то дужност. Једног ће јутра овај наш брат да се пробуди и помисли "стварно човече, како прави верник може да подржава такве ствари..."

ok.zvacu vas u pomoc,,,,
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...