Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Очигледно нам се разликују ставови шта се све може сматрати грехом. Истина је да имамо савест као мерило, али ни само наша савест није довољна, јер је очигледно запрљана и неке ствари нисмо у стању да откријемо док нам неко не укаже на то. Тако је И Христос својим доласком разграничио добро од зла и за нас хришћане својим животом нам дао меру којом ћемо мерити да ли је нешто добро или зло. И ми хришћани као и ви мускимани верујемо свако својим законима.

Моје питање је да ли можете наћи нешто у Христовом животу што би му замерили што би пецнуло вашу савест, као што су хришћани на овом форуму замерили Мухамеду неке ствари. Било шта, не везано шта Ислам или Хришћанство кажу о томе, него само онај људски глас савести у вама, па био упрљан колко било али сви га имамо и код свих је углавном исти, послушните тај глас и рецита шта ваша савест замера Исусу. Разум може све оправдати, може се оправдати разумом било који грех па и педофилија, али ја вас не питам за објашњења или разматрања, него само прост навод, то и то код Исуса, мој општи осећај савести каже да није добро дело.

A sta je bilo pre Isusa?

Za nas je Isus isto sto i Muhamed,Avram,Adam,Mojsije,Noa,...Boziji poslanik. Za to mozes pitati Jevreje,ateiste,politeiste,fariseje,....one koji neveruju u Isusa....

Svako dobro i sve najbolje!

Ја питам управо да бих показао разлику између пророка и Исуса, а једна од разлика је да сваком можемо нешто наћи а Исусу Христу не. Или ако можеш дај пример, јер ја те не питам да бих показао да је Исус пророк као што си рекао ви у то већ верујете, али ја хоћу да покажем да он није само један од пророка и да се разликује од свих људи по једној великој ствари, а то је нема унутрашњег гласа савести  у човеку који би осудио Христа за било шта. Мој одговор је управо у Богочовечанској природи Исуса што нико осим Њега нема.

Mi musliani ne pravimo razliku izmedju Bozijih poslanika.Oni su za nas svi uzori i jednaki.Rekao sam ti za to mozes da pitas Jevreje,Politeiste,Fariseje,...

Можеш ли ти да даш одговор на једно просто питање без објашњавања, ако има шта да Му замериш напиши ако немаш реци да немаш, јако проста ствар. Јер ако нема шта да Му замери људска савест онда се Он доста разликује од осталих пророка, јер апсолутно свакоме можемо наћи нешто. Мени је то један од доказа да је Христос Бог, теби не мора да буде, али ако можеш дај одговор, налазиш ли Му шта или не
Подели на овим сајтовима

Очигледно нам се разликују ставови шта се све може сматрати грехом. Истина је да имамо савест као мерило, али ни само наша савест није довољна, јер је очигледно запрљана и неке ствари нисмо у стању да откријемо док нам неко не укаже на то. Тако је И Христос својим доласком разграничио добро од зла и за нас хришћане својим животом нам дао меру којом ћемо мерити да ли је нешто добро или зло. И ми хришћани као и ви мускимани верујемо свако својим законима.

Моје питање је да ли можете наћи нешто у Христовом животу што би му замерили што би пецнуло вашу савест, као што су хришћани на овом форуму замерили Мухамеду неке ствари. Било шта, не везано шта Ислам или Хришћанство кажу о томе, него само онај људски глас савести у вама, па био упрљан колко било али сви га имамо и код свих је углавном исти, послушните тај глас и рецита шта ваша савест замера Исусу. Разум може све оправдати, може се оправдати разумом било који грех па и педофилија, али ја вас не питам за објашњења или разматрања, него само прост навод, то и то код Исуса, мој општи осећај савести каже да није добро дело.

A sta je bilo pre Isusa?

Za nas je Isus isto sto i Muhamed,Avram,Adam,Mojsije,Noa,...Boziji poslanik. Za to mozes pitati Jevreje,ateiste,politeiste,fariseje,....one koji neveruju u Isusa....

Svako dobro i sve najbolje!

Ја питам управо да бих показао разлику између пророка и Исуса, а једна од разлика је да сваком можемо нешто наћи а Исусу Христу не. Или ако можеш дај пример, јер ја те не питам да бих показао да је Исус пророк као што си рекао ви у то већ верујете, али ја хоћу да покажем да он није само један од пророка и да се разликује од свих људи по једној великој ствари, а то је нема унутрашњег гласа савести  у човеку који би осудио Христа за било шта. Мој одговор је управо у Богочовечанској природи Исуса што нико осим Њега нема.
Brate Trapa.konačno neko normalnim glasom i finim načinom da napiše koju!Mi ne zamjerimo niti Isusu niti bilo kojem Poslaniku od Adama pa do Muhammeda.Oni su za nas svi odreda bez izuzetka ljudi koji su najdraži .Jevreji i vi ste otišli u dvije krajnosti.Oni rekoše za njega da je on kopile(djete bluda) a vi rekoste da je on božji sin tj Bog.Mi kažemo da je on Poslanik i da nije ni to što vi tvrdite niti ono što oni tvrde!

Mislimo da tu i jedni i drugi griješite i to puno!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ja i danas ne znam koja je poruka Islama, osim "slušaj Boga".. Sve im je zatrpano nekim zakonima i pravilima da uopšte nema mesta za razmišljanje, za traganjem, za poznanjem, za usavršavanjem. Islam je za moj pojam jedna ideologija gde moraš da isključiš mozak i zatim kao papagaj da se napamet naučiš i da ponavljaš. To valja, to ne valja - a zašto je tako, tu nemaš šta da pitaš, jer je reč Božija. Bog zna, ti ne moraš da znaš, ti moraš samo da slušaš. Ovo meni nije vera, nego je indoktrinacija, pranje mozga.

Hrišćanstvo nas, pak, uči da pitamo, da razumemo, da poznamo tajne života i kosmosa. Hrišćanstvo je zato uvek dinamično, uvek u pokretu, nikad ne stoji, nikad ne miruje. Hrišćanstvo se razvija, dok Islam stoji, ne razvija se. Skoro sav moderni život je hrišćanski izum, od Hrišćana nastalo - moderna nauka, kultura, umetnost, društveni pokreti.. Hrišćani su krenuli u svet, Hrišćani su bili na mesecu. Hrišćani su stvorili industriju, vozove, automobile, avione, kompjutere... Hrišćani su stvorili moderne političke ustanove, od monarhije do republike, te demokratiju, nacionalizam, pa i komunizam, zatim ljudska prava ("oci" ljudskih prava npr. su po jedan Protestant, Rimokatolik i Pravoslavac, dakle tri Hrišćana, + jedan Jevrejin i jedan Budista) itd. Jer mi smo u pokretu, mi hoćemo da znamo. Mi stvaramo, jer smo stvoreni po Božijem obliku, a Bog stvara, Bog je kreativan. Sutra trebamo da nasledimo carstvo tj. vasionu - pa kako da vodimo vasionu ako ne znamo, ako ne stvaramo...

Lep primer za islamsku nepokretljivost jeste da, recimo, samo Španija ima jaču ekonomiju od svih arapskih država zajedno. I da tamo na arapskom poluostrvu nisu našli ulje odn. da ulje nije potrebno, šta bi Islam bio danas? Ulje im je danas jedini adut, te kada za koju deceniju nestane potreba za uljem, šta će onda? Jedino šta Islam ume jeste da preuzima. U 7. i 8. veku preuzeli su vizantijsku i persijsku kulturu čime je nastala takozvana islamska visoka kultura srednjeg veka. I na tome je onda ostalo. Kako sam od sebe ništa ne stvara, izgubio je trku sa Hrišćanstvom. Zato ali je Islamu svojstvena agresivnost, jer "zakon" bez primene sile ne može da se održi. Pre, u ranijim vekovima, lepo je rečeno da je Judaizam zakon knjige, Hrišćanstvo je zakon ljubavi, a Islam je zakon mača. Kako je Judaizam bez knjige, bez Tore i Talmuda ništa, i kako je Hrišćanstvo bez ljubavi ništa i Hrišćanin bez ljubavi može jedino da padne, tako i Islam bez mača, bez sile i agresije, nije ništa. Ovo imamo već u samoj Muhamedovoj zapovesti kada govori: idite i osvojite! Ne kaže: idite i propovedajte, pomagajte, podučite druge; nego idite i osvajajte.

No i mi Hrišćani moramo da budemo spremni da branimo svoju ljubav i svoju slobodu koju imamo u veri. Da će drugi pri tome da nam prebacuju naša sagrešenja, i ovo mislim da treba da nam bude jasno, šta ali ne sme da bude razlog da odustanemo od svog puta. Pali smo? Okej, opet ustajemo i krenemo dalje!

Auuu ti baš ništa ne kopčaš!

Savjetujem ti da potražiš video tajna islamska znanja na netu ima dok film o nauci i doprinosu islama nauci!Izvini toliko ste razmiošljali o kosmosu da ste došli do zaključka da je zemlja ravna ploča i ubijali ste učene ljude aoptužujući ih za herezu.Toliko o vašim razmišljanjima.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Izvini toliko ste razmiošljali o kosmosu da ste došli do zaključka da je zemlja ravna ploča

Извини, али то није тачно. Још су стари Грци знали да је Земља округла, а Ератостен (3. век пре Христа) је чак доста прецизно израчунао обим Земље. Такође у Библији је јасно речено да је земља округла (Исаија 40:22). То о "равној плочи" је измишљено од стране богоборних атеиста XIX века: http://en.wikipedia.org/wiki/Myth_of_the_Flat_Earth

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Значи, Бог је кривац за Адамов грех, ако је то Његов план? Био грешан па више није. А што је онда умро? Зашто је кажњен смрћу?  Какве нелогичности и глупости, Боже сачувај!

A sta ako je bilo pre poslanstva, a sta ako mu je to Bog oprostio?Jel po Bibliji ga Eva nagovorila i naterla na taj greh?Kako onda svi ljudi mogu da budu gresni,cak i bebe?Kako bebe mogu biti gresne?

Безгрешност подразумева пуноћу односа са Богом - то је императив. ЗАШТО СУ АДАМ, МОЈСИЈЕ, МУХАМЕД,...ЗАШТО СУ ПОМРЛИ???

Адамов грех подразумева да је он изабрао постојање без Бога, хтео је да буде бог Без Бога. Ослонио се на самога себе, на своју СТВОРЕНУ природу. То је први грех који је родио смрт. Првородни грех није никакав морални прекршај већ ПРОМАШАЈ ЦИЉА, избор погрешног начина постојања. Без Бога, створена природа НЕ МОЖЕ да постоји вечно - јер је створена. А све што има почетак мора имати и крај - то је природно. Само у јединству са Богом човек може победити бесмртност. То јединство се остварило у Личности Исуса Христа. У Њему заједничаре две природе: Божија и људска. Само на так начин створено (људско) може добити оно што му по природи не припада - бесмртнос (коју по природи иам само Бог). Спасење није моралисање већ онтологија. Када то схватиш онда ће и морал доћи на своје право место и нећеш од њега правити идеологију (а то је управо ислам - идеологија, тоталитарна идеологија).

Људи после Адама умиру управо због тога што сви носе ту заједничку нам људску природу од Адама. Њу је Адам одредио као смртну и зато и бебе умиру, иако су без греха. Једини пут да победимо смрт јесте да се окренемо Новом Адаму - Исусу Христу, Који нам нуди и нову природу, природу која заједничари са Богом и тако бива бесмртна. Причешћујући се тим обоженим човештвом и ми постајемо удеоници бесмртности и на дан Суда ће нас Господ васкрснути.

Auuu brate Aleksandre nisam znao da je Adam htio da Bog bude, auuuu šta ti reće, zaista nerazumijem vašu zabludu.Prvo adem nije znao šta je grijeh jer je to drvo po vama drvo spoznaje.A ti sada optuži ga da je htio biti Bog!Aferim vam bilo , da li ima što da niste za to optužili poslanike, čini mi se da nema.Moja aleksandre iznenađuješ me!Nemoj mi Bogati o jedinstvu sa bogom kroz Isusa!Naše jedinstvo sa bogom se postiže pokornošću i dobrim djelima!Ja sam zaprepašten svakim danom sve više i više otkrivanjem vašeg razmišljanja!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Auuu brate Aleksandre nisam znao da je Adam htio da Bog bude, auuuu šta ti reće, zaista nerazumijem vašu zabludu.Prvo adem nije znao šta je grijeh jer je to drvo po vama drvo spoznaje.A ti sada optuži ga da je htio biti Bog!Aferim vam bilo , da li ima što da niste za to optužili poslanike, čini mi se da nema.Moja aleksandre iznenađuješ me!Nemoj mi Bogati o jedinstvu sa bogom kroz Isusa!Naše jedinstvo sa bogom se postiže pokornošću i dobrim djelima!Ja sam zaprepašten svakim danom sve više i više otkrivanjem vašeg razmišljanja!

Зато што ниси пажљиво читао Свето Писмо. Адам је насео на лукавство нечастивог да ће "постати као бог":

"4. А змија рече жени: Нећете ви умрети;

5. Него зна Бог да ће вам се у онај дан кад окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови и знати шта је добро шта ли зло." (Постање 3)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Зато што ниси пажљиво читао Свето Писмо. Адам је насео на лукавство нечастивог да ће "постати као бог":

"4. А змија рече жени: Нећете ви умрети;

5. Него зна Бог да ће вам се у онај дан кад окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови и знати шта је добро шта ли зло." (Постање 3)

Čitao sam ja stari zavjet možda više nego ti ali ja ga zato razumijem i kažem da je u njemu puno laži ispisanih rukama pokvarenjaka.To nije objava Mojsiju, to je plod nečije mašte! A ti razmisli, o tome što pišeš, reče da je Abraham bio varvarin jer je praktikovao poligamiju, koji to um smije tako reči!Ja zaista nisam znao da u to vjerujete
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Zato sto je covek i da bi otisao u Raj.Nije kaznjen nego je nagradjen smrcu.

Аха, мора да умре зато што је човек. То си добро рекао. Али, човек ће увек осати човек, коликогод моралан био. Како ће онда победити смрт и отићи у рај? Или рај схваташ у Платоновом смислу - оно: душа је бесмртна сама по себи, па ћемо да уживамо као бестелесни духови?

Pa da bi usao u Raj mora da umre ove na Zemlji,tj da preseli u Raj ili hoces da kazes da ce Raj biti ovde na Zemlji kao sto kazu jehovini svedoci?

Мислиш да рај подразуемава уништење земље или њен преображај? (Пусти Јехове нека верују да ће се бавити екологијом у рају).

Подели на овим сајтовима

Čitao sam ja stari zavjet možda više nego ti

Ајде кад кажеш...

ali ja ga zato razumijem i kažem da je u njemu puno laži ispisanih rukama pokvarenjaka.

Тако нешто треба доказати, ти не износиш никакве доказе него само своје мишљење. Ја за све што напишем поставим цитате и тумачења. То очекујем и од тебе.

To nije objava Mojsiju, to je plod nečije mašte!

Докази?

A ti razmisli, o tome što pišeš, reče da je Abraham bio varvarin jer je praktikovao poligamiju, koji to um smije tako reči!Ja zaista nisam znao da u to vjerujete

Аврам је живео у једно давно време и није му била објављена потпуна истина о Богу. Нисам рекао за њега лично ништа увредљиво, већ чињеницу о месту и времену у коме је живео.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Čitao sam ja stari zavjet možda više nego ti ali ja ga zato razumijem i kažem da je u njemu puno laži ispisanih rukama pokvarenjaka.To nije objava Mojsiju, to je plod nečije mašte! A ti razmisli, o tome što pišeš, reče da je Abraham bio varvarin jer je praktikovao poligamiju, koji to um smije tako reči!Ja zaista nisam znao da u to vjerujete

Само ти верује у Мухамедоо "откривење"... 0104_cheesy Човек треба да постане бог, не по природи (то нико није рекао) већ по благодати Бога (са великим Б). То ти је исто као да си рекао човек треба да задобије бесмртност од Бесмртнога.

Моралиши ти колико хоћеш, тиме нећеш победити смрт. Ви ту немате објашњење већ причатзе ствари које су нелогичне. Прво, тврдите да је Библија исправљена - само на основу тога што тако каже ислам. То су за нас глупе и неосноване приче, фанатична тврдња које се јединозансива на - фанатичној тврдњи. Друго, ваша вера је сведена на морал као идеологију. Међутим, нисте показали како да тиме победимо смрт. Говорите, оно што нико паметан у историји монотеизма није говорио, да је било безгрешних људи (посланика), мада смо доказали да то није тачно. Ја упитах: ако су безгрешни зашто су помрли? Добих одговор: да би отишли у рај. То је Платонова фантаззија и то нема везе са истином.Човек није створен да би обитавао у Платоновом свету идеја, већ да би овом створеном космосу кроз себе одредио судбину. Тако, човек са собомспашава и свет. И творевина вапи да се јаве синови божији, како каже апостол Павле. Син Божији значи бити бог по дару Божијем, кроз Христа. Без тога, моралисо неморалисо, човек остаје бескрајно удаљен од Бога и живота му нема. Судбина сваког "безгрешног" човека, пуног морала и гордог вршења законских начела, јесте - СМРТ. Да није тако, данас би "безгрешни" Мухамед био жив а не би га давно појели црви. Питање је је ли је од њега и кошчица остала. Не схватате ви суштину Божијег плана са човеком, зато се и чудите и зато вам је све "исправљено". Ваша је теологија тако јадна и сиромашна, да је сведена на фанатично брањење идејног вође ина хвалисање моралом (кога успут ретки од вас и поседују у оној мери о којој причате). Таква теологије није теологије већ идеологија - а иделогијом се не може наследити живот вечни.

Подели на овим сајтовима

Само ти верује у Мухамедоо "откривење"... 0104_cheesy Човек треба да постане бог, не по природи (то нико није рекао) већ по благодати Бога (са великим Б). То ти је исто као да си рекао човек треба да задобије бесмртност од Бесмртнога.

Моралиши ти колико хоћеш, тиме нећеш победити смрт. Ви ту немате објашњење већ причатзе ствари које су нелогичне. Прво, тврдите да је Библија исправљена - само на основу тога што тако каже ислам. То су за нас глупе и неосноване приче, фанатична тврдња које се јединозансива на - фанатичној тврдњи. Друго, ваша вера је сведена на морал као идеологију. Међутим, нисте показали како да тиме победимо смрт. Говорите, оно што нико паметан у историји монотеизма није говорио, да је било безгрешних људи (посланика), мада смо доказали да то није тачно. Ја упитах: ако су безгрешни зашто су помрли? Добих одговор: да би отишли у рај. То је Платонова фантаззија и то нема везе са истином.Човек није створен да би обитавао у Платоновом свету идеја, већ да би овом створеном космосу кроз себе одредио судбину. Тако, човек са собомспашава и свет. И творевина вапи да се јаве синови божији, како каже апостол Павле. Син Божији значи бити бог по дару Божијем, кроз Христа. Без тога, моралисо неморалисо, човек остаје бескрајно удаљен од Бога и живота му нема. Судбина сваког "безгрешног" човека, пуног морала и гордог вршења законских начела, јесте - СМРТ. Да није тако, данас би "безгрешни" Мухамед био жив а не би га давно појели црви. Питање је је ли је од њега и кошчица остала. Не схватате ви суштину Божијег плана са човеком, зато се и чудите и зато вам је све "исправљено". Ваша је теологија тако јадна и сиромашна, да је сведена на фанатично брањење идејног вође ина хвалисање моралом (кога успут ретки од вас и поседују у оној мери о којој причате). Таква теологије није теологије већ идеологија - а иделогијом се не може наследити живот вечни.

Najlakše je filozofirati...nekad i sam filozofiram pa da ne mogu to opisati razumljivim riječima...ima li čovjeka da će reći da nije najpametniji na svijetu? Nema! Svako tamo u dubini sebe misli da je najpametniji...eto,recimo ja lično mislim da sam prepametan,ali imam u sebi onog sudiju koji mi kaže "vidi, ima ljudi koji te mogu žedna preko vode prevesti"...zato polahko i mudro.Prvenstveno treba sa ljudima razgovarati u istoj ravni. Neki dan tokom razgovora sa jednim čovjekom,(bili smo na jednoj vrsti podijuma dvadesetak centimetara iznad ulice),nailaze trojica i zastanu da se pozdrave i da popričamo štošta. Šta mislite da li sam ostao na podijumu? Ne! Moj zdrav razum i moral mi ne dozvoljavaju da s ljudima razgovaram s visoka.

Tako,kada se priča o vjeri,normalno da svako ima svoje uvjerenje i tu vertikalu ubjeđenja niko ne sruši do sami Bog.

Ali,kad čovjek govori o svom vjerovanju onda nema potrebe da se oholi i ljuti ako nešto nije prema njegovom nahođenju. Rekoh,ako bih sada krenuo filozofirati onda to ne bi bilo prijemčivo i shvatljivo svakoj osobi. Vaš način vjerovanja mi je u potpunosti jasan i dio filozofije koji iznosite mi uopšte nije stran,ali onda se postavlja pitanje da li je vjera samo za filozofe? Šta je sa običnim svijetom? Šta će oni da očekuju i u šta da se uzdaju? (reći ćete u Isusa,ali to nije dovoljno. Čovjek voli dobitak i to očekuje i ovdje a i drugdje).

Šta se obećava za one koji ne razumiju?

Neko vjeru koristi samo za ovodunjalučke potrebe i da bi imao vlast...meni to ne treba. Ja sam svjestan ovozemaljskog kraja,ali normalno da ću se boriti i za boljitak dok sam ovdje, a svjestan sam da niti nemam kontrolu nad situacijom u svakom momentu i to smatram kao iskušenje i nikako drugačije.

Tumačenje vjere nije za svakoga,a Bog i ne da razumijevanje iste svakom,pa se dešava ono što vi vidite kao trun u tuđem oku a u svome ni balvan...

Najvažnije čovjeku na ovom svijetu što trenutno percepuje cijelim tijelom i svim čulima jeste život koji je od Boga dar. I,kako će nego se prikloniti potrebama tog života i sigurno da će to teško uskladiti sa vjerom,jer ipak primamljivi su užitci ovozemaljski.

E,to je sve lijepo objašnjeno u Kur`anu i objašnjeno je kako izbjeći zamke dunjalučke da ne bismo bili od onih koji su propali.

Jedan dio objašnjenja...

Čovjek je stvoren i ima razum i strast;životinje su stvorene i nemaju razum ali imaju strast;meleci su stvoreni i imaju razum ali nemaju strast...

Ovisno o tome kako se čovjek ponaša,znači ako se prikloni strastima biće na nivou životinje,a ako se prikloni razumu biće na nivou meleka...

Čovjek će biti proživljen kao čovjek,jer ta vrsta stvorenja je od Boga,ali će ovisno o svome ponašanju i činjenju dobrih djela i ahlaku(moralu) biti stepenovan prema zasluzi. Dakle,doista neće biti bog ni po prirodi a ni po blagodeti od Boga,nego će Božijom Milošću imati život besmrtnog.

A ta besmrtnost ima i svoju drugu stranu o kojoj ne govorite ili ne želite...biti će besmrtnost i u Paklu,a tamo će prebivati oholi i oni koji su sumnjali i činili sve protiv Boga,a Bog najbolje zna kako i dokle.

Da se vratim na razumijevanje vjere i Boga..

Sad ne pokušavajte da se vadite time da će onaj ko  razumije i onaj ko ne razumije biti na istom stepenu.

Vidimo kako to funkcioniše i na ovom donjem svijetu. Mnogi bi bili bogovi i ovdje i da uživaju blagodeti ovozemaljske,a da im drugi serviraju i budu ponizne sluge.

Ljudska forma i osjećaji su mi potpuno jasni...ako ćete sada pomenuti one druge koji su Bogu predani,oni su u manjini.

Vidim,čak i one koji se tako deklarišu da vole voziti džipa od 40000 eura...a teže ka besmrtnosti (ali u onakvom stanju).

Poznajem i mnogo "vjernika" koji vjeruju samo da bi im bilo dobro ovdje, a za ono tamo kažu "truhle kosti"...

Svi ćemo mi biti jednog dana "truhle kosti",a šta je ko pripremio dotle vidjećemo...i vi i oni ćete biti nama a mi vama svjedoci.

Vi generalizujete stanje islama kao da dokazujete neke stvari ljudima sa druge planete,a ne onima koji smo svi ovdje i svako ima svoj doživljaj svijeta i Boga...

O vi koji volite filozofirati,recite mi sada: -Isus je vazdignut. Njegovo tijelo je kod Boga ,jer je Bog uzeo čovječiji lik da bi se pokazao ljudima. Šta je sada sa Isusovim tijelom? Bog je visoko iznad toga da "stanuje" i dalje u tijelu koje ima ljudske potrebe za šišanjem,brijanjem, snošajem,spavanjem,jedenjem,varenjem i izbacivanjem izmeta...

Ja vas razumijem a Bog zna da li ćete vi mene i kada,kada kažem Bog je jedan,Živi, Vječni,nije rođen,niti je rodio.Gospodar je nebesa i Zemlje i svega pojavnog i nepojavnog...

Mir Božiji na vas...

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Ako je bilo onih koji su govorili da je zemlja ravna ploča, medu njima npr. Jovan Zlatoust, ovo nije nikakva sramota, jer se bolje nije znalo. To je bio nivo ondašnjeg znanja.

http://de.wikipedia.org/wiki/Flache_Erde#Sp.C3.A4tantike_Unterst.C3.BCtzung_der_Scheibenform_oder_Kritik_der_Kugelform

Ali bilo je i onih koji su govorili da je zemlja okrugla, među njima Vasilije Veliki, Amvrosije Milanski, Avgustin Hiponski i drugi...

http://de.wikipedia.org/wiki/Flache_Erde#Autoren.2C_die_die_Lehre_von_einer_kugelf.C3.B6rmigen_Erde_vertraten

Ono šta je falilo bio je, kako naučnici kažu, jedan kvalitativni dokaz. Jer dok se nema jednog kvalitativnog i zatim kvantitativnog dokaza, sve je teorija. Tek u novo doba, tačnije u 16. veku, dobio se kvalitativni dokaz. Lepo je, dakle, ako je neko u 5. ili 10. veku govorio da je zemlja okrugla, ali bez dokaza to mu je bila samo teorija.

Ali vidimo da su se naši episkopi bavili universalno i ne samo Biblijom. Bog je universalan, i Sveto Pismo jeste da ima jedno centralno mesto u životu Crkve, no ovo ne znači da izvan Svetog Pisma ništa ne postoji.

I jeste da je papa rimski osudio Galileja; ali što se retko zna jeste da je Galilej bio intimni prijatelj pape, i dugo vreme papa je podržavao Galiljea.. No kad su se papa rimski i Galilej razišli i Galilej počeo da iznosi detalje iz intimnog života pape, papa je gledao da se reši Galileja, pa je takozvana heliocentrička slika sveta poslužila papi da se obračuna sa Galilejom. Kasnije je nastao mit da je rimska Crkva bila protiv heliocentričke koncepcije, što ali tako nije tačno. I danas, recimo, mnogi ne mogu da prihvate da su Hrišćani bili prvi npr. sa teorijom velikog praska. "Big Bang" je Made by Christians, i to još jedan monah.  

No, hajde da vidimo koju nauku imaju islamski imami... šta su oni doprinuli saznanju, nauci itd.? Govoriti: "tako je, jer tako verujem", to mi je relatvno malo.

:drugarstvo:

evo ti pročitaj:

Islam i nauka: Doprinos nauci

IMA LJUDI KOJI TVRDE DA JE ISLAM NAZADAN I

DA SE NE MOŽE UKLOPITI U SAVREMENI

SVIJET TAKVI SU NARAVNO U VELIKOJ ZABLUDI,

JER NE ZNAJU ILI SE PRAVE DA NE ZNAJU

KOLIKI JE DOPRINOS

ISLAMA U RAZVOJU NAUKE

"IKRE BISMI RABBIKELLEZI HALEK. HALEKAL-INSANE MIN 'ALEK..."

"Uci u ime Gospodara tvoga koji sve stvara. Koji stvara covjeka od kapi tekucine. Citaj, Gospodar tvoj je Plemenit, koji poucava peru, koji covjeka poucava onome što ne zna."

Alek 1-5

Ovo su prve rijeci koje je Allah subhanehu ve te'ala objavio Svome posljednjem Poslaniku, Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem. Iz ovih ajeta se vidi koliku važnost islam pridaje nauci. Medutim, i pored toga postoji mnogo onih koji tvrde da je islam nazadan i da se ne može uklopiti u savremeni svijet. Takvi su, naravno, u velikoj zabludi jer ne znaju, ili se prave da ne znaju, koliki je bio doprinos islama u razvoju nauke. Ipak, pored toga što su u polju nauke muslimani dali najviše, za njih se govori da su nazadni. Osim toga na racun islamskih ucenjaka, mnogi zapadnjaci su postali "slavni" fizicari, matematicari, hemicari i drugo, dok se islamski ucenjaci i ne spominju.

PRAVO

Zahvaljujuci sveobuhvatnom karakteru Kur'ana, pravna nauka se brzo razvila kod muslimana. Pisani ustav potice od muslimana. Prvi takav ustav je sastavio sam Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, kada je osnovao prvu islamsku državu u Medini, koji je i do danas sacuvan.

HISTORIJA

Doprinos muslimana proucavanju historije je veliki, posebno u utvrdivanju autenticnosti dokumenata. Roden u punom svjetlu historijskog doba, islam nema potrebe za legendama i pretpostavkama u svojoj vlastitoj historiji. Biografski leksikoni su jedna od karakteristika historijske literature kod muslimana.

GEOGRAFIJA I TOPOGRAFIJA

Hodocašce u Mekku i trgovina uticali su na razvoj komunikacija kroz prostrano islamsko carstvo. Najstarije muslimanske geografske karte predstavljale su Zemlju u kružnom obliku. Ibn Madžid, koji je bio kormilar na brodu Vaska da Game do Indije, vec tada spominje kompas, kao poznatu stvar. Rijeci "admiral", "arsenal", "kabl", "tarifa" itd. koje su izvorne arapske, jasno govore o uticaju muslimana na modernu zapadnu civilizaciju.

ASTRONOMIJA

Astronomija je nauka kojoj su muslimani dali veliki doprinos. Mnoge zvijezde i danas u evropskim jezicima imaju arapska imena. Reforma kalendara koju je izvršio drugi halifa Omer ibn Hatab radijallahu anhu prevazilazi po svom savršenstvu reformu gregorijanskog kaledara. Za vrijeme halife Me'muna, izmjeren je opseg Zemlje, sa iznenadujucim stepenom tacnosti. Pisana su djela o plimi i oseki, o izlasku i zalasku Sunca, o sutonu, a narocito o kretanju Sunca i Mjeseca. Allah subhanehu ve te'ala je istinu rekao:"I sve u kosmosu plovi." Jasin 40 Do otkrica da se u svemiru sve krece došlo je tek krajem sedamnaestog stoljeca. Kada se vratimo kroz historiju naci cemo da je crkva spaljivala naucnike zbog toga što su govorili: "Zemlja se krece!" Bili bi ovo samo neki od primjera koji govore o doprinosu muslimana društvenim znanostima.Karakteristika prirodnih znanosti u islamskoj nauci je u tome što je težište stavljeno na oglede i istraživanja. Dakle, i na polju prirodnih znanosti muslimani su ostvarili velike rezultate, ali je zapad vecinu tih otkrica pripisao svojim "naucnicima".

BOTANIKA

Botanika je kod muslimana bila posebno istraživana. Izuzev imena nekih biljaka, koje nisu rasle u tadašnjem muslimanskom svijetu, nije bilo nijednog naziva stranog porijekla. Botanicka enciklopedija od Dinaverija (umro 899.), u šest velikih tomova, sacinjena je cak prije nego što je na arapski prevedeno prvo grcko djelo o botanici. Dinaveri je opisivao ne samo izgled biljki, nego ih je i klasificirao, te opisivao njihove hranjive kvalitete, farmakološke i druge osobine.

MEDICINA

Medicina je kod muslimana doživjela veliki napredak u anatomiji, farmaciji, organizaciji bolnica, obucavanju medicinskih kadrova itd. Medicinska djela islamskih lijecnika ostala su temelj cjelokupne medicine, ukljucujuci i zapadnu. Kaže Allah subhanehu ve te'ala: "Izlazi iz utroba njihovih (utroba pcela) pice razlicitih boja, u kome je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." Nahl 69 Ako hocete da sacuvate komad mesa, stavite ga u med i nece se pokvariti, zato što med ima svojstvo uništavanja bakterija, u njemu je lijek ljudima, a poznata je upotreba meda od davnina u svrhu lijecenja. Kaže Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: "Da se ne bojim poteškoce mojim sljedbenicima, naredio bih im uz svaki namaz (pet puta dnevno) da peru zube (i to misvakom)." (Sahih). Misvak ima višestruko jace svojstvo cišcenja i dezinfekcije nego ono što se nalazi u mnogim pastama za zube.

OPTIKA

Optika ima narocito mjesto u islamskoj nauci. Poznato je djelo Knjiga o zracima od El-Kindija, koja je uveliko prevazilazila u tom podrucju grcku nauku.

MINERALOGIJA I MEHANIKA

Mineralogija je privlacila pažnju naucnika, koliko zbog medicinskih svrha, toliko zbog poznavanja dragog kamenja koje je bilo veoma traženo. Djela Birunija i drugih se koriste na tom polju. Ibni Finas je izumio aparat za letenje. Poginuo je nesretnim slucajem, ne ostavljajuci nasljednika, koji bi usavršio njegovo djelo. Drugi naucnici su u okviru mehanike izumili sprave za vadenje nasukanih brodova, cupanje velikih stabala itd. U oblasti istraživanja mora napisana su mnoga djela o ribama i o obradi bisera.

HEMIJA I FIZIKA

Kur'an traži da ljudi razmišljaju o stvaranju svemira i da proucavaju kako su nebo i zemlja podredeni covjeku. Muslimani su se vrlo rano poceli baviti ozbiljnim proucavanjem na podrucju hemije i fizike. Karakteristika njihovog rada jeste eksperiment. Svojim proucavanjem i posmatranjem oni su sakupili ogroman broj cinjenica. Njihovim uticajem i stara alhemija se preobrazila u nauku zasnovanu na cinjenicama koje se mogu dokazati. Džabir je poznavao hemijske procese kalcinacije i redukcije. On je, takoder, razradio metode evaporizacije, sublimacije i kristalizacije. Mnogi latinski prevodi Džabira i drugih mogu pokazati koliko moderna nauka duguje muslimanskim naucnicima i kako za svoj razvoj može prvenstveno zahvaliti arapsko-islamskoj metodi eksperimenta.

MATEMATIKA

Matematicke znanosti imaju neizbrisive tragove arapsko-islamskog doprinosa. Rijeci "algebra", "zero", "cifra", "šifra", "ta'rifa", itd. arapskog su porijekla. Zasluga za otkrivanje trigonometrije pripada muslimanskim matematicarima. Na kraju treba znati da su ovo samo neki od brojnih primjera koji govore o zasluzi muslimana u razvoju i napretku ljudske civilizacije. "Civilizovani" Zapad ih je omeo u njihovom daljem napretku. Barbarska razaranja pogodila su dva islamska glavna intelektualna centra: Bagdad na istoku i Kordovu-Granadu na zapadu. Mnoge biblioteke sa stotinama hiljada knjiga i rukopisa, zajedno sa ovim gradovima, su spaljene. Pokolji nisu poštedili ni naucnike. Ono što je stvarano stoljecima, barbari su uništili za nekoliko dana. Ovaj primjer nam oslikava stvarnost istoka i zapada. I to nije sve. Naprotiv, zapadnjaci se danas ponose onim što su dali u razvoju civilizacije. Po njima sva zasluga pripada samo njihovim naucnicima, a muslimani se i ne pominju. Koliko su oni zaista dali govori i cinjenica da je njihov filozof Engels izjavio da je spaljivanje biblioteka u Bagdadu i Kordovi-Granadi unazadilo ljudsku civilizaciju za 1000 godina. Na kraju, s pravom možemo istaci da predstavnici islamske nauke nisu zaostajali ni za jednim od velikih imena u historiji nauke, mada se to i dan danas pokušava, i u dobroj mjeri uspjeva, prikriti. S pravom možemo reci da je Istok prednjacio nad Zapadom, kako na polju nauke tako i na polju kulture. XX-to stoljece Zapadnjaci nazivaju stoljecem tehnologije, ali se može nazvati i stoljecem u kojem su oni "zahvaljivali" muslimanima Cecenije, Bosne, Kosova, Eritreje, Filipina, Palestine... na svemu onome što su im njihovi prethodnici dali na polju nauke i kulture.

Naša posljednja dova je: "Reci, Gospodaru moj, znanje moje proširi!"

Ta-ha 114

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Nadam se da ti je dosta!

Molim te da ne zanemariš historijsku činjenicu da je u Bagdadu bila najveća biblioteka svijeta, pa su je Tatari porušili.Nemoj da zaboraviš dok ste se valjali u blatu na balkanu u kordobi su bile popločane ulice, i kanalizacija, krščani su kao znak kulture prije svega smatrali poznavanje arapskog jezika!Ja ne negiram postojanje hriščana koji su veliki doprinos dali nauci.Recimo historičar avdijev koji je napisao istorija starog istoka i rekao  za Bibliju zanimljiv govor ako te zanima poslat ću ti ga , specijalno!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Čitao sam ja stari zavjet možda više nego ti

Ајде кад кажеш...

ali ja ga zato razumijem i kažem da je u njemu puno laži ispisanih rukama pokvarenjaka.

Тако нешто треба доказати, ти не износиш никакве доказе него само своје мишљење. Ја за све што напишем поставим цитате и тумачења. То очекујем и од тебе.

To nije objava Mojsiju, to je plod nečije mašte!

Докази?

A ti razmisli, o tome što pišeš, reče da je Abraham bio varvarin jer je praktikovao poligamiju, koji to um smije tako reči!Ja zaista nisam znao da u to vjerujete

Аврам је живео у једно давно време и није му била објављена потпуна истина о Богу. Нисам рекао за њега лично ништа увредљиво, већ чињеницу о месту и времену у коме је живео.

A ako hoćeš dokaze kji nedvojbeno govore da u njemu ima itekako grešak ja ću ti slati a ti objašnjavaj!Ukoliko me ubjediš da tu nije greška ja ću to prihvatiti i javno se izviniti ali ako ja tebe ubjedim da je greška javno to priznaj!Može li !
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...