Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 25 минута, SerbCro рече

Po čemu su to Samarjani protestanti, a Crkva Jevreji. Neki vidiš uče da moraš biti pravoslavan da bi imao ispravan odnos sa Bogom. Ostalo kaj si napisal mi deluje ok. Gospodina budeš najbolje upoznao u samoći, u crkvi današnjoj se moreš samo sablaznit.

Pa, prvo je nastala jevrejska mejnstrim Crkva, pa posle Samarjani, koji su u ispravno starozavetno učenje umiksali i neke druge stvari. Slično je i sa Novim zavetom. Teško da protestanti, koji su nastali u 16-om veku, a mnogi današnji u 19-om, mogu da pretenduju na to da su oni ona Crkva koja je osnovana na Pedesetnicu, a potom utvrđivana na Vaseljenskim saborima. Ispalo bi da Crkve nije bilo jedno 18. vekova, od smrti apostola, pa do pojave konkretne verske zajednice koja je došla da podigne "palu" Crkvu. Tako veruju mnogi neoprotestanti. Ok, malo između bilo nekih Valdenžana, Viklifa, Husa... ali i Valdenžani se javljaju tek u 12. veku.

A, da ne govorimo o problemu Biblije. Još ni od jednog protestanta nisam čuo zadovoljavajući odgovor na pitanje: zašto prihvatate baš ovaj kanon Svetog pisma? Zašto verujete "paloj" Crkvi da je ustanovila ispravan kanon Biblije? Mislim, valjda si svestan da su postojala mnoga jevanđelja, poslanice i apokalipse, pa je Crkva rekla: "Ok, ovo jeste Sveto pismo, a ovo nije". Zašto veruješ Crkvi da je ustanovila ispravan kanon, a ne veruješ joj kad je u pitanju tumačnje tog kanona?

Što se tiče samoće... svakako je potrebna i samoća za upoznavanje Gospoda, ali Boga ne upoznajemo samo kao pojedinci, već i saborno, kao Crkva. Molimo: "Oče naš", a ne: "Oče moj". Zato i na Liturgiji kažemo: "... sami sebe, jedni druge i sav život svoj Hristu Bogu predajmo". ;)

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Пије Десети рече

Не, ја нисам рекао да ћу се спасити само причешћивањем. Ја сам рекао да без причешћивања у нама нема живота, пардон то је Господ рекао. А код апостола Павла је записано да је могућно причестити се на осуду, а не на спасење. Тј. када се непокајани грешници причешћују, они чине светогрђе телу и крви Христовом. Да би се човек причестио, мора да преобрати своје срце, да исповеди своје грехе и онда да се чак и физички сједини са Богом причешћивањем. 
Ти овде подваљујеш да сам ја рекао да се човек спасава само техничким чином причешћивања. То је притовно учењу Цркве. 

Ја нисам дошао овде да се исповедам теби, да ти причам своја искуства и своје ставове. Ја ти пишем ставове Цркве. 

Где су апостоли и њихови ученици рекли да је Црква састављена од искрених верника свих деноминација? То си ти нешто измислио? Или ти је то угодно бекство из теолошког ћорсокака? Јел Христос послао апостоле да шире 40 000 протестантских деноминација па да из њих мобилише искрене вернике? Па има и искрених муслимана. 
Можда си заборавио да је Христос наредио апостолима да уче једну веру уједињени да би свет знао чији су ученици. 

Ne znam zakaj ti meni nabijaš tih 40 000, kao da ja branim protestantsku podjelu ili ti crkvu. Ne podvaljujem ti ništa, sad si objasnil, i to je ok. Vjernik je individua koja se pokajala i povjerovala u Krista i evanđelje, to kaj ste vi samo tehnički zasjeli na stolicu, i stvorili religijsku organizaciju, nema veze sa crkvom novog zavjeta. To je velika samoobmana. Biranje onih koji sjede na toj stolici je politička stvar, nema veze sa Bogom, to je već poznato svima. Krist traži poslušnost Njemu prije svega. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, ΙΧΘΥϹ рече

Da li ce u nebu biti protestanata? Bar 1?

Naravno. Niko me ne može ubediti da jedan Tozer, Bonhefer, C.S. Lewis, Moltman, Martin Luter King... neće biti među spasenima.

Ali, ovde se ne radi o tome. Radi se prosto o tome gde ćemo bolje i prisnije upoznati i sjediniti se sa Gospodom. 

A, na Nebu će verovatno biti i budista i ateista.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, SerbCro рече

Ne znam zakaj ti meni nabijaš tih 40 000, kao da ja branim protestantsku podjelu ili ti crkvu. Ne podvaljujem ti ništa, sad si objasnil, i to je ok. Vjernik je individua koja se pokajala i povjerovala u Krista i evanđelje, to kaj ste vi samo tehnički zasjeli na stolicu, i stvorili religijsku organizaciju, nema veze sa crkvom novog zavjeta. To je velika samoobmana. Biranje onih koji sjede na toj stolici je politička stvar, nema veze sa Bogom, to je već poznato svima. Krist traži poslušnost Njemu prije svega. 

Ти си 40 001. протестантска опција. Нисмо ми створили религијску организацију, створио је Христос, Матеј 16. глава. Него сте ви превише арогантни да будете део Христове организације јер ви нећете да будете у истом стаду са грешницима. Каква одвратна прелест. Ви сте савршени.  
Селективно читаш Свето Писмо, у посланицама апостол Павле каже да епископу будемо послушни као Христу, а презвитерима (свештеницима) као апостолима. И откуд сад у Светом Писму епископи? Где је теби епископ? Где ти је Евхаристија? Где ти је крштење? Имаш ли ти ишта осим селективног приступа Светом Писму? Можда ниси знао да је Нови Завет (Канон од 27 књига) први склопио св. Атанасије Велики патријарх александријски 367. године. Шта би ти радио 350. године? Коју књигу би читао? Да ли би знао да читаш? Где би био без Цркве?
Немој да си незахвалан. 
Јел Христос напустио Цркву, 12 апостола, зато што је један од њих био грешник? Јел негде Христос рекао да разделимо хаљине Његове, да напустимо Цркву ако се међу нама нађе грешник?
Одакле ти црпиш те своје ставове? Очигледно не из хришћанског предања.  

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Desiderius Erasmus рече

Naravno. Niko me ne može ubediti da jedan Tozer, Bonhefer, C.S. Lewis, Moltman, Martin Luter King... neće biti među spasenima.

Ali, ovde se ne radi o tome. Radi se prosto o tome gde ćemo bolje i prisnije upoznati i sjediniti se sa Gospodom. 

A, na Nebu će verovatno biti i budista i ateista.

Црква није опција бољег сједињења са Господом. Црква је једина опција. А то да ли ће Бог на неког протестанта да се смилује екстраординарном благодаћу на нама није да кажемо.
Објективно говорећи, ван Цркве нема начина спасења, ако се неко и спасе, спасао се искључиво Божијом милошћу а не зато што је тај протестант одабрао довољно добру опцију.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Desiderius Erasmus рече

Pa, prvo je nastala jevrejska mejnstrim Crkva, pa posle Samarjani, koji su u ispravno starozavetno učenje umiksali i neke druge stvari. Slično je i sa Novim zavetom. Teško da protestanti, koji su nastali u 16-om veku, a mnogi današnji u 19-om, mogu da pretenduju na to da su oni ona Crkva koja je osnovana na Pedesetnicu, a potom utvrđivana na Vaseljenskim saborima. Ispalo bi da Crkve nije bilo jedno 18. vekova, od smrti apostola, pa do pojave konkretne verske zajednice koja je došla da podigne "palu" Crkvu. Tako veruju mnogi neoprotestanti. Ok, malo između bilo nekih Valdenžana, Viklifa, Husa... ali i Valdenžani se javljaju tek u 12. veku.

A, da ne govorimo o problemu Biblije. Još ni od jednog protestanta nisam čuo zadovoljavajući odgovor na pitanje: zašto prihvatate baš ovaj kanon Svetog pisma? Zašto verujete "paloj" Crkvi da je ustanovila ispravan kanon Biblije? Mislim, valjda si svestan da su postojala mnoga jevanđelja, poslanice i apokalipse, pa je Crkva rekla: "Ok, ovo jeste Sveto pismo, a ovo nije". Zašto veruješ Crkvi da je ustanovila ispravan kanon, a ne veruješ joj kad je u pitanju tumačnje tog kanona?

Što se tiče samoće... svakako je potrebna i samoća za upoznavanje Gospoda, ali Boga ne upoznajemo samo kao pojedinci, već i saborno, kao Crkva. Molimo: "Oče naš", a ne: "Oče moj". Zato i na Liturgiji kažemo: "... sami sebe, jedni druge i sav život svoj Hristu Bogu predajmo". ;)

Do Konstantina je sve bilo ok, ako je ta predaja točna, dok nisu u crkvu počeli na silu biti primani oni koji se nisu obratili. Niti je pravoslavna crkva osnovana na pedesetnicu, nego Kristova. Ili sam u Krivu?

p.s. Zahvaljujem na normalnom tonu razgovora.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, SerbCro рече

Do Konstantina je sve bilo ok, ako je ta predaja točna, dok nisu u crkvu počeli na silu biti primani oni koji se nisu obratili.

Do Konstantina je Crkva imala mnoga verovanja i prakse koje današnji protestanti ne prihvataju. Na primer, poštovanje moštiju, traženje od Bogorodice i Svetitelja da molitveno posreduju za nas, i sl. A i kanon Novog zaveta je konačno utvrđen tek nakon Konstantina. 

пре 7 минута, SerbCro рече

Niti je pravoslavna crkva osnovana na pedesetnicu, nego Kristova. Ili sam u Krivu?

Hristova, naravno. Samo što Pravoslavna i Katolička imaju kontinuitet baš do te Hristove. Apostoli su Crkvu predali tzv. apostolskim Ocima (ljudima koji su direktno poznavali apostole), ovi zatim apologetama drugog i trećeg veka, onda ide era Vaseljenskih sabora na kojima se branilo ispravno učenje Crkve, itd. Posle smo se, nažalost, pocepali, kao Juda i Izrailj.

пре 11 минута, SerbCro рече

Takođe. ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, SerbCro рече

Do Konstantina je sve bilo ok, ako je ta predaja točna, dok nisu u crkvu počeli na silu biti primani oni koji se nisu obratili. Niti je pravoslavna crkva osnovana na pedesetnicu, nego Kristova. Ili sam u Krivu?

Јесам ли ти повредио осећања? Јеси ти Хришћанин или девојчица? Шта би радио да те лавовима баце? Угледај се на св. Игњатија Антиохијског ученика апостола Јована, који је веровао и у Евхаристију а и није роптао када су га бацили лавовима. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Пије Десети рече

Јесам ли ти повредио осећања? Јеси ти Хришћанин или девојчица? Шта би радио да те лавовима баце? Угледај се на св. Игњатија Антиохијског ученика апостола Јована, који је веровао и у Евхаристију а и није роптао када су га бацили лавовима. 

Nisi mi dovoljno blizak da bi mi povrijedio osijećanja. Kaj bi ti radio da te bace lavovima? Ja želim biti kao ti heroji vjere koji su imali živu vjeru, koji nisu marili za svoj  život jer su zasigurno znali kamo idu. Imam malu djecu, po nekoliko puta krećem pisati svaki post, onda me prekidaju, vratim se, izbrišem, pišem ponovo. Trudim se da ti ne uzvraćam istim tonom. Ti samo udri. 

Подели на овим сајтовима

Прво мора вера у Евхаристију, па онда могу лавови. И комунисти и муслимани имају мученике, дакле ништа без Евхаристије. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Desiderius Erasmus рече

Do Konstantina je Crkva imala mnoga verovanja i prakse koje današnji protestanti ne prihvataju. Na primer, poštovanje moštiju, traženje od Bogorodice i Svetitelja da molitveno posreduju za nas, i sl. A i kanon Novog zaveta je konačno utvrđen tek nakon Konstantina. 

Hristova, naravno. Samo što Pravoslavna i Katolička imaju kontinuitet baš do te Hristove. Apostoli su Crkvu predali tzv. apostolskim Ocima (ljudima koji su direktno poznavali apostole), ovi zatim apologetama drugog i trećeg veka, onda ide era Vaseljenskih sabora na kojima se branilo ispravno učenje Crkve, itd. Posle smo se, nažalost, pocepali, kao Juda i Izrailj.

Takođe. ;) 

Ok, ne znam historiju. Ali se ne želim klanjati moštima, niti moliti svecima, ako mi se bog ne smiluje, oni mi ništa ne budu pomoći, ako mi se on smiluje, čemu onda oni. Uostalom piše da je on jedini posrednik. Još dok sam kao pravoslavac molio svece, javila mi se ta misao, a zakaj se ne bi molio direktno Kristu. Jedino kaj želim je imati ispravan odnos sa Bogom, da budem oslobodjen od grijeha, posebno od voljnih grijeha. Vjeruj, da mogu da progutam te neke dogme, sigurno bi se radije zvao pravoslavnim, nego sektašem. Ne prihvatam ni protestantsko, puno toga, sve je podložno preispitivanju.

Подели на овим сајтовима

Шта се десило са мртвим човеком који је пао на мошти пророка Јелисеја када је бачен у његов гроб? (2 Цар 13:21)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Пије Десети рече

Прво мора вера у Евхаристију, па онда могу лавови. И комунисти и муслимани имају мученике, дакле ништа без Евхаристије. 

Gledaj, čovjek ne mora da razume sve da bi bio spašen. Ja ne razumem kako to može biti, i ako je bog živ, bude mi otkrio i tu istinu o kojoj ti pričaš za tijelo i krv. Reci mi, ne znam da li gledaš da sve više muslimana prihvaća kršćansku vjeru, tako kaj im se lično Krist objavi. I ne postavlja im te uvjete da moraju razumjeti kaj je euharistija, sem da je zapovjed da to čine, i to im biva postpeno otkriveno, jer mnogi od njih nakon kaj su susreli Krista po nekoliko mjeseci su sami, bez biblije, bez poznavanja ijednog drugog kršćanina. On im se objavil da je Bog kog trebaju sljedit, i to je sve kaj oni znaju. Imaš podzemne crkve i kućne koje su u progonstvu, nemaju bogosluženja kakva su tebi poznata.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...