Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 9.8.2011. at 15:00, Aristotel рече

Izgleda da niste raspoloženi za ozbiljno razmišljanje o ovoj temi...

Zar ne biste željeli da neki vaši kolege (kolegice) ili prijatelji (prijateljice) koji su protestanti postanu pravoslavni?

Svejedno vam je?

Što bi oni dobili prelaskom na pravoslavlje? Ili mislite da ne bi ništa dobili?

Ili da okrenemo ploču: da vas protestant upita zašto ste vi baš pravoslavni a ne protestanti, što biste mu na to odgovorili?

U najkraćem gordost je kod njih najveći problem... U zadnje vreme izbegavam gorde...

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Grizzly Adams рече

Па очигледно је надахнут сабор који је донео овако лепу молитву: https://en.wikipedia.org/wiki/Birkat_haMinim :smeh1:

Ruku na srce, i mi u Nedelju Pravoslavlja, bacamo anateme samo tako. Znam da to treba posmatrati u nekom istorijskom kontekstu, kad je to imalo svoje opravdanje, ali mi se danas ta praksa baš ne sviđa.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Grizzly Adams рече

Али дубље питање које имам, а тиче се опет ауторитета - шта су веровали људи који су формирали канон Новог Завета? Пошто из тог доба имамо већ много више података, знамо да су веровали и служили како се то и данас ради у Православљу. Како онда, по твом мишљењу, људи који су погрешно веровали могу да буду ауторитет по питању канона? Ако ви своју веру изводите (само) из Писма као ”непогрешивог извора” није ли то контрадикција?

Naravno. IXOYC je, čini mi se, jedan od retkih protestanata koji shvata da Biblija nije pala sa Neba, nego da ju je Crkva sastavila za svoje potrebe. Većinom prosto prihvataju da je Biblija Reč Božija, a ostatak Predanja đavolja rabota, i ne bave se dublje time. Oni koji malo i promišljaju o tome kažu kako su, eto, u kanon Novog zaveta ušli spisi apostola i onih koji su poznavali apostole. Ali, zašto onda nisu ušli Klimentovi, Ignjatijevi i Polikarpovi spisi? Na to pitanje će - oni koji uopšte o tome i razmišljaju - reći kako veruju da je Bog vodio sastavljanje kanona, jer u suprotnom ne bismo imali nikakav reper za našu veru. Ok, ali zašto onda ne veruju da je Bog vodio Crkvu i u tumačenju Biblije, a ne samo u njenom sastavljanju? Uostalom, nije nam rečeno da je Biblija stub i tvrđava istine, nego Crkva. Na to će početi da navode crkvena učenja i prakse koja po njima nisu u saglasnosti sa Biblijom.

Tu se zapravo sukobljavaju dva načina čitanja Biblije. Kao što sam već navodio, mi onaj zahtev upućen Filipu ("pokaži nam Isusa") i Bogorodičino umoljavanje Isusa da na svadbi u Kani pretvori vodu u vino ne čitamo samo kao poučne jevanđelske događaje, nego i kao molitveno-liturgijske obrasce. Ili kada u Starom zavetu čitamo kako car Solomon

"sjede na svoj prijesto, i zapovjedi te namjestiše stolicu materi njegovoj, i ona sjede njemu s desne strane. Tada ona reče: iskala bih od tebe jednu malu stvar, nemoj me odbiti. A car joj reče: išti, majko, neću te odbiti." (1. Carevima 2:19-20),

mi u tome jasno vidimo prasliku Bogorodičinog molitvenog posredovanja, dok protestanti to čitaju kao puki istorijski događaj. A, zašto je to tako? Pa, zato što odbacuju ostatak Predanja, koje bi moglo da ih usmeri na dublje čitanje i razumevanje Biblije nego što to mogu pioniri njihovih zajednica.

(Iz gorenavedenih primera se vidi da su tradicionalni hrišćani zapravo mnogo veći sola scripturisti od protestanata, jer mnogo dublje ulaze u Pismo.)

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Ja verujem u pakao! Adventisti ne veruju. 

Vi polako ste ispovedili skoro sve u šta mi verujemo... :) Uglavnom se ne slažete sa većinom verovanja protestanata..ovih ili onih. Te neke razlike je verujem svako ponekad razmišljao šta i kako, dok nije malo dublje ušao u veru i video šta predstavljaju ikone, sveci ... Zašto se kod protestanata toliko razlikuju verovanja među sobom. Svaka vaška obaška.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ekatarina_mala рече

Vi polako ste ispovedili skoro sve u šta mi verujemo... :) Uglavnom se ne slažete sa većinom verovanja protestanata..ovih ili onih. Te neke razlike je verujem svako ponekad razmišljao šta i kako, dok nije malo dublje ušao u veru i video šta predstavljaju ikone, sveci ... Zašto se kod protestanata toliko razlikuju verovanja među sobom.

tako nekako...

пре 3 минута, Ekatarina_mala рече

Svaka vaška obaška

:))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ΙΧΘΥϹ рече

Da, ali jedino Makabejci, a njih su odbacili 500 godina kasnije. Mislim da to nema neke veze sa stvaranjem Hriscanstva.

Kako god, meni je dovoljno to što je Pismo apostola obuhvatalo i devterokanonske knjige. ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Desiderius Erasmus рече

Kažem ja da je IXOYC anonimni pravoslavac. :D

Ono sto ja potenciram sve vreme jeste da nas Bog ne vidi kao pravoslavce, protestante ili katolike, vec jedino kao udove jednog istog Tela. Podele su napravili ljudi. Svugde ima i zita i kukolja, negde manje negde vise....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Kako god, meni je dovoljno to što je Pismo apostola obuhvatalo i devterokanonske knjige. ;) 

U redu, nisam ja protiv tih knjiga, ja samo ne gradim dogmu na osnovu istih.... Na kraju krajeva ja sam dugo vremena imao katolicku bibliju u izdanju Kriscanske Sadasnosti sa deuterokanonskim knjigama.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...