Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Koliko vidim glavne razlike izmedju protestanata i tradicionalnih upravo dolaze od koriscenja obreda ili praksi iz ovih knjiga. U ostalom se uglavnom slazemo.

I meni se tako čini. Jer ni jedni ni drugi ne praktikuju krštavanje za mrtve ili ritulano očišćenje + šišanje, premda se ovo nalazi zapisano kod sv. Luke i sv. Pavla.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Koliko vidim glavne razlike izmedju protestanata i tradicionalnih upravo dolaze od koriscenja obreda ili praksi iz ovih knjiga. U ostalom se uglavnom slazemo.

Ne baš. Imamo, na primer, veoma drugačiji pogled na Evharistiju. Ako izuzmemo Anglikance i Luterane, sa kojima imamo sličan stav po tom pitanju, sa ostalim protestantima je to toliko drugačije da je to možda i najveća provalija između nas. Zato, kažem, ko baš hoće da bude protestant, neka ide u Anglikance. :) 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, ΙΧΘΥϹ рече

na sta konkretno mislis ovde?

Ima one 3-4 rečenice koje je sveti Luka zapisao u Delima Apostolskim,
u kojima pominje šta su predložili Apostolu Pavlu da uradi, po povratku u Jerusalim
(da bi Jevreju videli da se on nije "odjevrejisao", moje tumačenje).
Mogu da ih nadjem ako želiš, nije mi problem.

A Apostol Pavle u poslanici Korinćanima (Prvoj) kada u 15. poglavlju
elaborira vaskrsenje mrtvih, u dva pitanja pominje da su oni u Korintu imali
tu praksu "krštavanja za mrtve". Ne znam brojeve stihova ali isto mogu da nadjem.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Toma рече

Ima one 3-4 rečenice koje je sveti Luka zapisao u Delima Apostolskim,
u kojima pominje šta su predložili Apostolu Pavlu da uradi, po povratku u Jerusalim
(da bi Jevreju videli da se on nije "odjevrejisao", moje tumačenje).
Mogu da ih nadjem ako želiš, nije mi problem.

A Apostol Pavle u poslanici Korinćanima (Prvoj) kada u 15. poglavlju
elaborira vaskrsenje mrtvih, u dva pitanja pominje da su oni u Korintu imali
tu praksu "krštavanja za mrtve". Ne znam brojeve stihova ali isto mogu da nadjem.

hajde molim te pronadji mi to ako ti nije tesko.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ΙΧΘΥϹ рече

hajde molim te pronadji mi to ako ti nije tesko.

Дела Апостолска 21,17-26:

А кад смо дошли у Јерусалим, браћа нас примише радосно.
Сутрадан Павле с нама посети Јакова, а све старешине су биле присутне.
И пошто их поздрави, причаше им у појединостима све што је Бог његовом службом учинио многобошцима.
А кад су то саслушали, слављаху Бога и рекоше му: видиш, брате, колико хиљада верних има међу Јудејима,
и сви ревнују за закон; а о теби су обавештени да све Јудеје, који су међу многобошцима,
учиш и отпађујеш од Мојсија говорећи им да не обрезују своју децу и да не живе по својим обичајима.

Шта ћемо, дакле, сад? Свакако ће чути да си дошао.

Стога учини ово што ти кажемо: имамо четири човека који су се заветовали; узми их,
подвргни се очишћењу с њима заједно и плати за њих да ошишају главе,
па ће сви дознати да нема ништа од онога што су чули за тебе, него да и сам живиш држећи се закона.

А за многобошце који су примили веру одлучили смо и поручили да се чувају од меса жртвованог идолима, и од крви, и од удављеног, и од блуда.

Тада Павле узе те људе, па следећег дана очишћен с њима заједно уђе у храм објављујући да су се навршили дани очишћења,
- док је за сваког од њих жртва била принета.

1. Коринћанима 15, 29: (Мада верујем да је добро да се погледају и претходни стихови)

Уосталом шта ће радити они који се крштавају за мртве?
Ако мртви уопште не васкрсавају, зашто се још крштавају за њих?

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Hvala

пре 16 минута, Toma рече

Дела Апостолска 21,17-26:

А кад смо дошли у Јерусалим, браћа нас примише радосно.
Сутрадан Павле с нама посети Јакова, а све старешине су биле присутне.
И пошто их поздрави, причаше им у појединостима све што је Бог његовом службом учинио многобошцима.
А кад су то саслушали, слављаху Бога и рекоше му: видиш, брате, колико хиљада верних има међу Јудејима,
и сви ревнују за закон; а о теби су обавештени да све Јудеје, који су међу многобошцима,
учиш и отпађујеш од Мојсија говорећи им да не обрезују своју децу и да не живе по својим обичајима.

Шта ћемо, дакле, сад? Свакако ће чути да си дошао.

Стога учини ово што ти кажемо: имамо четири човека који су се заветовали; узми их,
подвргни се очишћењу с њима заједно и плати за њих да ошишају главе,
па ће сви дознати да нема ништа од онога што су чули за тебе, него да и сам живиш држећи се закона.

А за многобошце који су примили веру одлучили смо и поручили да се чувају од меса жртвованог идолима, и од крви, и од удављеног, и од блуда.

Тада Павле узе те људе, па следећег дана очишћен с њима заједно уђе у храм објављујући да су се навршили дани очишћења,
- док је за сваког од њих жртва била принета.

ovaj prvi citat je vezan za izraelske obicaje i za njihovu konkretnu situaciju. Tako da je to nesto sto ne vazi za nas. Jedino sto treba da radimo mi koji nismo dosli iz Judaizma, jeste da se cuvamo ovih stvari koje ovde spominje...

пре 20 минута, Toma рече

1. Коринћанима 15, 29: (Мада верујем да је добро да се погледају и претходни стихови)

Уосталом шта ће радити они који се крштавају за мртве?
Ако мртви уопште не васкрсавају, зашто се још крштавају за њих?

Ne znam, ovaj odlomak mi je malo nejasan.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, ΙΧΘΥϹ рече

pa naravno da mogu da se molim za tebe:D

To bi bilo lepo od tebe. ?

пре 3 часа, ΙΧΘΥϹ рече

Nego... priznaces nije isto. Oni su svoju trku zavrsili, veru odrzali, i na kraju ce dobiti venac, Vecni Zivot. Nisu vise u istoj dimenziji kao mi...

Nema veze što nisu više u istoj dimenziji, molimo im se u Duhu. ?

пре 3 часа, ΙΧΘΥϹ рече

Da li imas u starom zavetu neki primer da se neko molio svecima?:D

Ne znam za Stari, ali, generalno, tradicionalni hrišćani drugačije gledaju Bibliju. To je za nas - kao i za rane hrišćane - bogoslužbena, liturgijska knjiga. 

Ne primer, kada Grci dolaze kod Filipa i kažu mu: "Pokaži nam Isusa", mi to ne čitamo samo kao jedan istorijski događaj, nego nam je to i bogoslužbeni obrazac, pa onda i mi tražimo od Svetih da nam "pokažu Isusa". 

Ili kada čitamo kako na svadbi u Kani sluge dolaze Bogorodici i žale joj se kako nema više vina, pa onda Ona umoljava Isusa da pretvori vodu u vino; mi u tome ne vidimo samo jedan poučan jevanđelski događaj, nego i liturgijski obrazac. 

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Desiderius Erasmus рече

Ne baš. Imamo, na primer, veoma drugačiji pogled na Evharistiju. Ako izuzmemo Anglikance i Luterane, sa kojima imamo sličan stav po tom pitanju, sa ostalim protestantima je to toliko drugačije da je to možda i najveća provalija između nas. 

U redu, da li je ta razlika toliko nepremostiva? Sta to u realnom zivotu tacno znaci?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Hvala

ovaj prvi citat je vezan za izraelske obicaje i za njihovu konkretnu situaciju.
Tako da je to nesto sto ne vazi za nas. Jedino sto treba da radimo mi koji nismo dosli iz Judaizma, jeste da se cuvamo ovih stvari koje ovde spominje...

Ne znam, ovaj odlomak mi je malo nejasan.

Što se tiče prvog citata, slažem se sa tobom.

Ali zato što se tiče ovom drugog citata - i te kako se slažem sa tobom!
:)

Izgleda da su vernici Crkve u Korintu imali tu neku .... "nedefinisanu" praksu,
za koju je Apostol Pavle znao, za koju im ništa nije napisao (mogu samo da 
pretpostavim šta im je rekao! :) ) ALI i tu njihovu praksu on koristi da im kaže:
"Šta se foirate, pa vi i praktično verujete u vaskrsenje Hristovo!"

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Desiderius Erasmus рече

To bi bilo lepo od tebe. ?

Nema veze što nisu više u istoj dimenziji, molimo im se u Duhu. ?

Ne znam za Stari, ali, generalno, tradicionalni hrišćani drugačije gledaju Bibliju. To je za nas - kao i za rane hrišćane - bogoslužbena, liturgijska knjiga. 

Ne primer, kada Grci dolaze kod Filipa i kažu mu: "Pokaži nam Isusa", mi to ne čitamo samo kao jedan istorijski događaj, nego nam je to i bogoslužbeni obrazac, pa onda i mi tražimo od Svetih da nam "pokažu Isusa". 

Ili kada čitamo kako na svadbi u Kani sluge dolaze Bogorodici i žale joj se kako nema više vina, pa onda Ona umoljava Isusa da pretvori vodu u vino; mi u tome ne vidimo samo jedan poučan jevanđelski događaj, nego i liturgijski obrazac. 

Mi katolici kada molimo krunicu zapravo stalno ponavljamo biblijske citate kad anđeo Gabrijel pozdravlja Mariju te Elizabetin hvalospjev kod pohoda.

Pa onda nek mi neko kaže da krunica nije Biblijska molitva.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Sta to u realnom zivotu tacno znaci?

Uh, baš mnogo. Mi verujemo da se u Evharistiji pričešćujemo stvarnim Telom i Krvlju Hristovim, i to nam je baš bitno jer verujemo da se na taj način najprisnije sjedinjujemo sa Gospodom. 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, kopitar рече

Mi katolici kada molimo krunicu zapravo stalno ponavljamo biblijske citate kad anđeo Gabrijel pozdravlja Mariju te Elizabetin hvalospjev kod pohoda.

Pa onda nek mi neko kaže da krunica nije Biblijska molitva.

Naravno. Zato smatram da su tradicionalni hrišćani mnogo više "evanđeoski" od onih koji u svom nazivu imaju taj prefiks. 

• Оплаках :)) 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...