Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, ΙΧΘΥϹ рече

Hvala na pozivu!

Nisam na tom forumu, pokusacu da pogledam. Ali iskreno, ne volim da se natezem sa sa onima koji su samo dosli da bi ubedili druge da su oni u pravu. Taj nacin mi je pogresan. Ja sam svestan da smo svi mi jedinke, stvorene na Bozju sliku, i kao takvi imamo razlicite poglede na razne stvari. Ubedjivati nekog u nesto bez istinske ljubavi, i samo da bi nekog "obratio" u svoju veru je pogresno. Verujem da je slobodna volja nesto sto je Sveto. Cak ni Svemoguci Bog nikog ne primorava da veruje u Njega.

Takodje verujem da Bog radi u svakom od nas pojedinacno na razlicite nacine...

U potpunoati se slazem, postoji jedan jedini adventista na forumu sa kojim je moguce razgovarati i to je zato sto on ne namece svoju veru nikome. Svi ostali zele da "preobrate" druge, i ja isto mislim da je to pogresno i da Bog nikoga ne ubedjuje i ne prisiljava ni na sta, on kuca na vratima nasega srca, i ako ko cuje njegov glas on mu otvara! Po meni je to sto oni rade, to bombardovanje sa postovima, nasilje nad covekovom slobodnom voljom. Lepo je iskazati svoj sopstveni stav i postovanja je vredno kada covek izrazi u sta veruje, a sasvim je pogresno to nekome na silu nametati, sto oni rade..

Ako nadjes vremena svrati, voleo bih da cujem sta tvoja crkva uci. Mislim da osim Adventista i Jehovinih Svedoka niko od protestanata i nije sebe predstavio na tom forumu..

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ekatarina_mala рече

razlika je ta da vi verujete da je covek spasen zauvek. po meni je to velika opasnost, uljuskavanje i dremez.  

Postoje protestanti koji to veruju, ali ja licno ne verujem. Itekako se moze izgubiti spasenje.

Zato i govorim da ima puno generickih predrasuda koje nisu uvek tacne.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, mire777 рече

U potpunoati se slazem, postoji jedan jedini adventista na forumu sa kojim je moguce razgovarati i to je zato sto on ne namece svoju veru nikome. Svi ostali zele da "preobrate" druge, i ja isto mislim da je to pogresno i da Bog nikoga ne ubedjuje i ne prisiljava ni na sta, on kuca na vratima nasega srca, i ako ko cuje njegov glas on mu otvara! Po meni je to sto oni rade, to bombardovanje sa postovima, nasilje nad covekovom slobodnom voljom. Lepo je iskazati svoj sopstveni stav i postovanja je vredno kada covek izrazi u sta veruje, a sasvim je pogresno to nekome na silu nametati, sto oni rade..

da, zato i izbegavam takve skupove. Sa takvima ne vredi diskutovati.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Spasenje je samo u pravoj Crkvi, dok je van Nje upitno kako i na koji nacin se moze spasiti,....moze, nije nase da sudimo svima, ali, opet, ....to mi deluje nesto kao sto je odgovorio sv.Serafim Sarovski kada su ga pitali za staroobrednike u Rusiji i on kaze (parafraza).... more, pucina, oluja i bura, talasi, kada se i brod Pravoslavne crkve jedva odrzava na vodi, kako ce onda ti mali camci staroobrednika da se spasu od bure i talasa....

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Postoje protestanti koji to veruju, ali ja licno ne verujem. Itekako se moze izgubiti spasenje.

Zato i govorim da ima puno generickih predrasuda koje nisu uvek tacne.

KOje ste još predrasude pronašli dok ste čitali temu?

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Spasenje je samo u pravoj Crkvi, dok je van Nje upitno kako i na koji nacin se moze spasiti,....moze, nije nase da sudimo svima, ali, opet, ....to mi deluje nesto kao sto je odgovorio sv.Serafim Sarovski kada su ga pitali za staroobrednike u Rusiji i on kaze (parafraza).... more, pucina, oluja i bura, talasi, kada se i brod Pravoslavne crkve jedva odrzava na vodi, kako ce onda ti mali camci staroobrednika da se spasu od bure i talasa....

Razumem, slazem se spasenje je samo u pravoj Crkvi.

Ali ja na Crkvu gledam kao skup verujucih koji cine Telo, gde je Hrist glava. Ne nuzno clanove jednog ogranka, vec na globalnom nivou. A podele smo mi ljudi napravili. Na kraju krajeva Bog je iznad nasih podela.

Rec Crkva na Grckom je Eklesia, i ona znaci zajednica vernih. I kad se u Svetom Pismu spominje Eklesia, misli se na globalnu crkvu. Naravno da moze znaciti i odredjenu lokalnu crkvu, ali verujem da smo mi povezani apostolskim verovanjem, i Hristovom naukom.

Подели на овим сајтовима

Nadam se da vas ne gnjavim i da nisam napadna...ali eto ja ću iznositi svoje predrasude, pa ih vi komentarišite, ako Vam je do toga, ako nije i ako sam dosadna recite. Pošto malo protestanata znam..mislim na one "prave".

Koliko poznajem protestante, a ne poznajem ih puno...ponajviše mi smeta upravo taj trans sreća sreća radost, aleluja štos...a puno ima priča u Svetom pismu kako je put do spasenja trnovit i koliko je patnje u ovom svetu i tako...ta neka zanimljivost između protetanata, katolika i nas.. Pravoslavci govore o nekoj tužnoj radosti- što i meni nije jasno. ALi tako, uglavnom to ... i da da se može biti puno bogat (Američki štos u Boga verujemo na dolaru). PA onda ono govorenje jezicima. Sve u svemu...neke liturgije protestanata liče na neki event. šou...

eto, iznosim neke predrasude.. pa vi bez uvrede razjasnite . namerno potenciram i "provociram" temu..ali stvarno mije stalo do razgovora, pa rekoh prvo da rešimo te površinske stvari.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Da, jedino u pravoslavnoj crkvi je spasenje, ali crkva nije samo zemaljska gradjevina vec i nebeska - duhovna. Tako da su u njoj i ljudi za koje mi ni ne znamo, odnosno nikada nismo ni videli da su krocili u hram, ali Bog ih zna. Primer imamo u Svetom Pismu, kada su apostoli rekli Hristu - "videsmo jednog gde tvojim imenom izgoni demone i branismo mu jer ne ide za nama (odnosno nije clan crkve). A Hristos im rece, ne branite mu.. jer ko nije protiv vas sa vama je.."

Po tome, mislim da ce se i pojedini protestanti spasiti, bez obzira ako su im i neka verovanja suprotna. Ako ne poricu Hrista i priznaju svete tajne spasice se.. Tu ne mislim da ce se spasiti i oni koji napadaju nasu crkvu i nazivaju je "bludnicom", jer to je onda borba protiv Hrista a ne rad za njega.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Razumem, slazem se spasenje je samo u pravoj Crkvi.

Ali ja na Crkvu gledam kao skup verujucih koji cine Telo, gde je Hrist glava. Ne nuzno clanove jednog ogranka, vec na globalnom nivou. A podele smo mi ljudi napravili. Na kraju krajeva Bog je iznad nasih podela.

Rec Crkva na Grckom je Eklesia, i ona znaci zajednica vernih. I kad se u Svetom Pismu spominje Eklesia, misli se na globalnu crkvu. Naravno da moze znaciti i odredjenu lokalnu crkvu, ali verujem da smo mi povezani apostolskim verovanjem, i Hristovom naukom.

Pa, lepo je to u teoriji, ali ipak je crkva ona koja je nasledila kontinuitet vere i zivota te prve apostolske crkve i jasno je ipak iz istorije crkve da su naslednice te prve crkve u PC i RK....(s tim da i izmedju nas ima problema).

Sad, da li postoji univerzalna ili ta neka globalna crkva, ....mislim da postoji, to su svi oni koji su u umu i srcu vezani za PC (moze na neki nacin i za RK) i preko nje za tu prvu apostolsku crkvu.... i tako imaju i nadu na spasenje, ....kao sto ima kod svetitelja jedna maksima (parafraza)....ima onih koji su fizicki u pravoj crkvi ali su duhom i umom van nje, tako i ima nekih koji su fizicki van prave crkve ali su duhom i umom u pravoj crkvi.... 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, mire777 рече

Da, jedino u pravoslavnoj crkvi je spasenje, ali crkva nije samo zemaljska gradjevina vec i nebeska - duhovna. Tako da su u njoj i ljudi za koje mi ni ne znamo, odnosno nikada nismo ni videli da su krocili u hram, ali Bog ih zna. Primer imamo u Svetom Pismu, kada su apostoli rekli Hristu - "videsmo jednog gde tvojim imenom izgoni demone i branismo mu jer ne ide za nama (odnosno nije clan crkve). A Hristos im rece, ne branite mu.. jer ko nije protiv vas sa vama je.."

Po tome, mislim da ce se i pojedini protestanti spasiti, bez obzira ako su im i neka verovanja suprotna. Ako ne poricu Hrista i priznaju svete tajne spasice se.. Tu ne mislim da ce se spasiti i oni koji napadaju nasu crkvu i nazivaju je "bludnicom", jer to je onda borba protiv Hrista a ne rad za njega.

Ne mislim da je spasenje JEDINO u Pravoslavnoj Crkvi. Svi su vec rekli da ce biti spasenih protestanata. Ona iz toga sledi da spasenje nije SAMO u Pravoslavnoj Crkvi, i upravo to je dokaz da izjava nije tacna. Spasenje je SAMO u Hristu.

A takodje i ovaj stih koji si spomenuo, koji je Isus rekao je dokaz da ako se neko ne druzi sa nama, ne mora da znaci da nije sa nama. Mislim da smo mi ljudi zakomplikovali situaciju, ima tu sujete i svega i svacega. Ali Bog je mnogo veci od svega toga.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, mire777 рече

Dobro, u principu se slazem..... (samo mala primedbica ... ovo sto kaze Hristos...ko nije protiv vas - apostola, jer tek treba da se pokaze da li ovi idu i za Njim, ne samo za apostolima...itd..)

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Ekatarina_mala рече

Koliko poznajem protestante, a ne poznajem ih puno...ponajviše mi smeta upravo taj trans sreća sreća radost, aleluja štos...a puno ima priča u Svetom pismu kako je put do spasenja trnovit i koliko je patnje u ovom svetu i tako...ta neka zanimljivost između protetanata, katolika i nas.. Pravoslavci govore o nekoj tužnoj radosti- što i meni nije jasno. ALi tako, uglavnom to ... i da da se može biti puno bogat (Američki štos u Boga verujemo na dolaru). PA onda ono govorenje jezicima. Sve u svemu...neke liturgije protestanata liče na neki event. šou...

Kao sto rekoh, ima puno denominacija, neke su harizmatske (pentekostalci), neke nisu (baptisti). Ovo je jedno pitanje kako ko praktikuje i dozivljava Boga i slavljanje. Ovo je jedna od stvari koje nisu bitne za spasenje.

To je tacno da neke liturgije lice na sou, i to je pogresno. Posebno po Amerikama ima svega i svacega. Ono sto je takodje pogresno jedan ogranak pentekostalaca koji govore o tome kako svaki vernik mora da bude bogat. I to se zove Evandjelje prosperiteta, i to je takodje pogresno. Uglavnom su to oni tele-evangelisti.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Bokisd рече

Dobro, u principu se slazem..... (samo mala primedbica ... ovo sto kaze Hristos...ko nije protiv vas - apostola, jer tek treba da se pokaze da li ovi idu i za Njim, ne samo za apostolima...itd..)

Apsolutno se slazem. Hrist je centar

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...