Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Ona iz toga sledi da spasenje nije SAMO u Pravoslavnoj Crkvi, i upravo to je dokaz da izjava nije tacna. Spasenje je SAMO u Hristu.

Kada kazemo "pravoslavna" "baptisticka", "adventisticka"... moze li biti vise crkava???

Dakle crkva je JEDNA, moze se ona zvati kako god ti pozelis, ja je zovem Pravoslavna. 

Jeste, spasenje je u samo Hristu, ali njegovo telo je duhovno crkva. Dakle SPASENJE JE JEDINO U NJEGOVOJ CRKVI!

Znaci, crkva je fizicka i duhovna, a ne samo jedno ili drugo! A kada govorimo o duhovnom aspektu crkve onom koji je za nas nevidljiv, onda shvatamo da neko ne mora biti i fizicki prisutan u zemaljskom hramu da bi bio spasen. Dovoljno je da bude duhom prisutan, odnosno "u Hristu"!

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Ono sto je takodje pogresno jedan ogranak pentekostalaca koji govore o tome kako svaki vernik mora da bude bogat. 

Ima ih i koji puštaju zmije na službama, jer je Isus rekao da nam ni zmije neće moći ništa. confused1

Inače, gotivim ove naše pentiće u Siminoj. Prilično su umereni.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, mire777 рече

Kada kazemo "pravoslavna" "baptisticka", "adventisticka"... moze li biti vise crkava???

Dakle crkva je JEDNA, moze se ona zvati kako god ti pozelis, ja je zovem Pravoslavna. 

Jeste, spasenje je u samo Hristu, ali njegovo telo je duhovno crkva. Dakle SPASENJE JE JEDINO U NJEGOVOJ CRKVI!

Znaci, crkva je fizicka i duhovna, a ne samo jedno ili drugo! A kada govorimo o duhovnom aspektu crkve onom koji je za nas nevidljiv, onda shvatamo da neko ne mora biti i fizicki prisutan u zemaljskom hramu da bi bio spasen. Dovoljno je da bude duhom prisutan, odnosno "u Hristu"!

Slazem se, samo je tu Crkvu ne zovem Pravoslavna, nego Hristovom Crkvom. Jer ako se kaze Pravoslavna, onda se za taj pojam kace sve negativne i pozitivne konotacije koje je ta Crkva imala kroz verkove. A takodje se i sve ostale Crkve izbacuju iz jednacine samim tim. Zato pokusavam da kazem da mislimo na istu stvar, samo ih drugacije zovemo ili poslatramo. 

Ali mislim da je sustina ista. "SPASENJE JE JEDINO U NJEGOVOJ CRKVI!"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

Ima ih i koji puštaju zmije na službama, jer je Isus rekao da nam ni zmije neće moći ništa. confused1

Inače, gotivim ove naše pentiće u Siminoj. Prilično su umereni.

joj nemoj da mi spominjes onog pastora sto je drzao zmiju, pa ga ujela. To je pogresno na 100 razlicitih nivoa.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, ΙΧΘΥϹ рече

joj nemoj da mi spominjes onog pastora sto je drzao zmiju, pa ga ujela. To je pogresno na 100 razlicitih nivoa.

Nadam se samo da mu nije bilo nista. Lepo se s vama druziti, ali moram da idem. Pozdravljam vas sve :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, mire777 рече

Nadam se samo da mu nije bilo nista. Lepo se s vama druziti, ali moram da idem. Pozdravljam vas sve :)

Ma zaglavio u bolnici, otrovnica bila. Valjda je ostao ziv... ne znam ni sam...

Ali sam se zacudio kako ljudi mogu uopste i da pomisle na tako nesto... 

Sve najbolje!

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Ekatarina_mala рече

KOje ste još predrasude pronašli dok ste čitali temu?

Mozda je bolje da kazem u sta verujem, pa da vidimo kako stojimo. 

Verujem u Nikejski simbol vere:

Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog; rođenog, ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz Koga je sve postalo;
Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve, i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i bio pogreben;
I Koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu;
I Koji se vazneo na nebesa i sedi sa desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, Njegovom carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetoga, Gospoda, Životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin!

Verujem da je Sveto Pismo, nepogrešiva Bozja Rec, nadahnuta Svetim Duhom. I kao takva ima posebno mesto i najvisi autoritet.

Verujem da smo spaseni verom, po milosti Bozjoj. 

Verujem u Crkvene oce, svete ljude, i njihove spise, ali ih gledam kroz prizmu Biblije. 

Ovo su neka osnovna nacela mog verovanja. 

Подели на овим сајтовима

On 20.7.2019. at 20:50, Ekatarina_mala рече

ja ne slavim slavu, ali mislim da treba pozvati svestenika od osveti vidu i dom pre slave, pa sa tom vodom da pravis kolac i na dan slave da osvetis taj kolac i zito i cino u crkvi ili da dosje svestenik kod tebe.. 

Dobro šta je ovo? neki recept za kolače..

:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, kopitar рече

Dobro šta je ovo? neki recept za kolače..

:))

Ne, nego se ne može proslaviti slava bez osveštenja...zvučalo je bezveze to što sam rekla, ružno formulisala...ali slava nije slava bez molitve i crkve

• Свиђа ми се 1

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, ΙΧΘΥϹ рече

@ o spasenju

To manje više zvuči kako ste formulisali isto kao kod nas.

Sa tim što vi sa malo većom rezervom uzimate reči svetih ljudi i sa malo većom slobodom tumačenje svetog Pisma...ako se ne varam? Opet recimo( za vas ne protestanti) uzimaju Elenu Vajt i čitaju njene knjige i tumačenja onako sa istim poštovanjem kao što mi čitamo knjige i tumačenje svetaca i svetih ljudi. Znači li to da možda veruju tu i tamo i u predanje, ali samo ne veruju u svece? Raspitujem se samo, dok imam priliku.

Ali mene zanima taj deo o spasenju, što smo započeli...možete li nam obrazložiti? Da li po protestantizmu čovek jednom obraćen u veru, se momentalno spasava? Šta smo na kraju zaključili? Pošto je kod nas to bitno da se ne zna ko će je spašen i ko će biti u Carstvu Nebeskom do kraja života iliti sveta.

Hvala Vam što nam odgovavrate..:)

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

mOJ UTI

On 9.8.2011. at 16:44, Grizzly Adams рече

Па ево ја сам био протестант, али то је дуга прича брате Иване. Протестант би прво требало да разуме да су "доктрине" само празна љуштура, да вера није "шта мислим о томе", да Господ неће да нас пита "шта ти Звонко мислиш о чистилишту и крштењу деце", него нека мало другачија питања. Они имају сасвим другачије виђење вере од нас, да се неко од њих не увреди али из искуства кажем да се читав живот баве решавањем ребуса и укрштених речи. То зовем "окови разума", јер се они све време заокупљају "проучавањем" и "размишљањем". Неки никада не увиде колико је то празно. Хвала Богу, неки примете па крену да траже боље. Е ту је сада проблем што већина опет тражи "исправну доктрину" па лутају од једног до другог шупљег стабла. Коначно, ако схвати да не треба да тражи "исправну доктрину" него Цркву молитве и богослужења пронађе Православље...

Moj utisak je da puno filozofiraju, a da su slabi na delu, nisu razvijali dobrotu niti imaju Svetog duha da deluje... Misle samo na svoju g... i tu mogu da budu vrlo opasni, jer su razvili lukavstvo svojim umovanjem o veri... Misle da su predodređeni i da su iznad drugih i kao što rekoh na delu su slabi, jer Bog deluje tamo gde ima dobrote i čistote...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...